Utskrift från www.yimby.se
....

Tyck till om västra Valhallavägen/Ruddammen

 


Under perioden 17 september till 5 oktober pågår en enkät om området norr om Valhallavägen mellan Roslagstull och Odengatan. Det är samma område som vi tidigare skrivit om i samband med Utopia Arkitekters mycket intressanta förslaget Academica.

Planärendet hittar du här, och enkäten här.

Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
+1
Patric Nilsson (18 September 2012 13:59):
"Sätt kryss för hur Du anser att följande stadsbyggnadsfaktorer påverkar helhetsintrycket av området"

"SKALA; storlek och proportion på byggnader

1. Positiv X. Neutral 2. Negativ"

-Jag kanske är korkad men många frågor verkar vara designade så att man kan dra vilka slutsatser man vill om svaren. Så om jag är positiv till höga hus, hur svarar jag på denna fråga? ;)
+2
Herbert Tingesten (18 September 2012 17:40):
Verkligen dumma frågor. Är jag positiv till material? Till årstider? Nej, jag tycker båda borde avskaffas, liksom alla former av skala.

Bra dock att de hade ett fält för fritext för varje kryssfråga..
+1
Anders Gardebring (18 September 2012 18:46):
Håller med om att enkäten faktiskt är lite märkligt utformad...
 0
John Pedersen (19 September 2012 18:22):
Hallååå!!! Har vi i Stockholm nån Paradgata???? NEJ. Jag tycker att man ska flytta trafiken in i mitten av Valhallavägen. En stor gata som går från Gärdet till Roslagtull. Nr:1 Där kan KTH paraden börja. Nr:2 Stockholm Maraton börja. Nr:2 Medmera......!
Här har vi en stor rak Gata igenom Stockholm som ligger nära Stadion från OS 1912. Vi kan inte Bygga här!!!! Inne vid KTH finns det en massa plats att bygga student bostäder mm...! Bygg över Östra station vet ja! Eller flytta Östra Station till Frescati! Varför ska det finnas flera tågspår in till stan. När det finns Tunnelbana under samma sträcka???? Nej ni Yimbysar, Jag vill inte att den här sträckan i Stockholms Stad ska bebyggas. Tänk er att stå på kullen vid Gärdet och kunna se hela vägen till Odengatan! Så Cooolt....! Gatufester mm..... :)
+1
Herbert Tingesten (19 September 2012 21:09):
^^^ Det är väl ingen del av projektområdet som ligger mellan Gärdet och Odengatan, så den sikten (om den finns) påverkas inte. Man kan ju också vända på det och säga att det vore coolt att stå på utsiktsterrassen i ett höghus vid Roslagstull och se hela vägen till Gärdet.

Hade kullen varit påtänkt som innerstad för 100 år sedan så hade den varit en given plats för en stor och vida synlig kyrka.
 0
John Pedersen (20 September 2012 17:26):
H.T Det Är ju från Sofhiahemmet till Roslagstull! Då kan det ju bli hus vid Östra station!!! Se på Planärenden(pågående)! :)
 0
Herbert Tingesten (20 September 2012 17:31):
Okej, läste bara enkäten, och den begränsar sig till området norr om Odengatan (och väster om stationsområdet).
 0
Bo (21 September 2012 16:55):
Låt de som bor i området vara med och tycka. Alla andra kan låta bli. Vad har folk i andra stadsdelar, organisationer etc med detta område att göra?
 0
Sven R (21 September 2012 17:55):
Bo: Luften är som bekant fri. Fördelen med att alla får tycka till är att urvalet av goda idéer blir större. Kvalitéeten på en idé har mindre med upphovsmannens bostadsadrees att göra än dennes intresse för problematiken. I slutändan är det ändå fastighetsägare och kommunen som bestämmer vad som bör göras.
+2
Niklas Öhrström (21 September 2012 18:41):
Bo:
Så du menar att de som arbetar där, passerar där, osv. inte ska ha någon rätt att uttala sig? Varför? Menar du att den kommunala demokratin bör avskaffas?

I en stad angår stadsutrymmet alla som har staden som sitt livsrum. De som bor nära måste inse att de inte äger detta utrymme. Vill man äga och själv bestämma över sitt närområde bör man fundera på om det verkligen är stad man vill bo i.

Dessutom är det stora delar av området som är obebott. Enligt ditt resonemang ska då ingen ha rätt att ha synpunkter på detta?
 0
Bo (21 September 2012 19:34):
Sven R/Niklas Öhrström:

Problemet är främst de kringresande sällskapen av miljömuppar som dyker upp på alla samrådsmöten. Mötte dom första gången för 20 år sen och SAMMA personer tar över möten nu som då. Eller gjorde. För nu skulle jag ta med tejp.
+2
Niklas Öhrström (21 September 2012 20:34):
Bo:
Men då kan vi väl sluta oss till att problemet inte är att för många gör sin röst hörd, utan för *få*.
 0
Bo (21 September 2012 20:54):
Niklas Öhrström:

Det där förstår jag inte.
 0
Herbert Tingesten (21 September 2012 21:19):
Effektivast är väl att vi som vill ha mer och bättre stad ägnar de närmaste 20 åren åt att också gå på samrådsmöten. Det verkar ju som att man automatiskt får mer gehör för sina argument om man deltar i sådana.
 0
Bo (21 September 2012 21:49):
Herbert Tingesten: Det är väl upp till var och en men jag kan se en fara med proffstyckare som är på många olika samrådsmöten trots att de inte har nån anknytning dit. För egen del tycker jag att de som bor och är skrivna i det aktuella området skall ha mer att säga till om.
 0
Herbert Tingesten (21 September 2012 22:07):
Bo: Var drar du gränsen då? Den måste vara mycket tydlig och distinkt om den ska ha den exkluderande funktion du efterlyser. Inte många bor och är skrivna inom själva planområdet i de flesta fall.

Sedan kan man förstås invända att med sådan extrem lokaldemokrati blir så gott som varje infrastrukturprojekt omöjligt att genomföra. Lägga en tunnelbaneuppgång här, i vårat kvarter? Det kan ni glömma. [Upprepa för varje kvarter och för varje skogsplätt inom 500 meter från närmaste hus].

I mitt tycke har NIMBY-rörelsen redan alldeles för mycket att säga till om. Det är dags att skapa ett system som främjar andra intressen än rent status quo-bevarande och där de som gynnas av nybyggande, t ex de många bostadssökande, uppmuntras göra sina röster hörda.
 0
Bo (21 September 2012 22:16):
Herbert Tingesten: Var bor du?

Nimby och Yimby har BÄGGE för mycket att säga till om.
Liksom olika miljögrupper, Greenpeac, Naturskyddsföreningen etc.
 0
Herbert Tingesten (21 September 2012 22:31):
Bo: Jag har åtminstone bott alldeles intill planområdet en gång i världen - men eftersom du inte svarade på min fråga så svarar jag inte på din.

Det kanske helt enkelt är så som Niklas säger att alltför få har något att säga till om - eller, mer korrekt, att altför få är medvetna om att de har det. Ett annat problem, som jag ser det, är att det finns en utbredd säg-blint-nej-till-allt-kultur när det gäller det mesta som har med stadsbyggnad att göra. Du förväntas protestera eller bli utfrusen, och många törs förstås inget annat även om det föreslagna projektet gynnar dem själva. Orsakerna till det är många men jag har ingen lust att fördjupa mig i analyser av den svenska konsensuskulten och almstridsmytologin.
 0
Bo (21 September 2012 22:44):
Gränsen bör dras vid folkbokförda i angivet område, tex stadsdel/församling.

Var bor du?
 0
Bo (21 September 2012 23:03):
Herbert Tingesten:

Du är en påhittad sign, anonym så jag får inte svar.
Men det är OK.
 0
Herbert Tingesten (21 September 2012 23:06):
Bo: Hur ska det då fungera i ett gränsområde som det här, som gränsar direkt till en annan församling? Ska de som bor i Johannes ha något att säga till om vad gäller projekt tvärs över Valhallavägen, i Engelbrekt? På vilket sätt är en person som bor vid Stureplan mer beslutsfähig än en som bor längs Sveavägen (I Matteus, Gustav Vasa, Adolf Fredrik eller Klara församling)?

Det är ingen principiell skillnad på att tillåta synpunkter från människor som bor 1 km från projektområdet och 10 km, speciellt inte om det oundvikliga alternativet är att förbjuda synpunkter från dem som bor 10 meter ifrån.
 0
John Pedersen (22 September 2012 09:56):
Men Bo Och H.T vad ni skriver och har er! Vi lever i ett öppet samhälle. Jag förstår vad Bo menar med att dom som bor vid ett område ska få tycka lite mer än dom som bor en liten bit längre bort. Men Stockholms Stad är Sveriges Huvudstad!! Och när man vill bygga Hus på en bred gata. Som vi i Stockholm inte har så många av så tycker jag som bor på Lidingö att det är fel. Jag åker på Lidingö vägen varje dag nästan. Jag kör lastbil i stan på Östermalm. Så Bo är det nog för att jag ska få tycka till i saken? Vad tycker du! Eller du H.T!
 0
Herbert Tingesten (22 September 2012 10:11):
Grundregeln måste väl ändå vara att ingens åsikt ska uteslutas. I praktiken är det förstås så att det bara är de engagerade (främst negativa närboende och proffs-Nimbys) som går på mötena och det är den de facto-skevheten som jag tycker borde rättas till med mer närvaro av byggpositiva personer. Sådana här enkäter är ett bra verktyg eftersom de eliminerar grupptrycket.
+3
Niklas Öhrström (22 September 2012 12:51):
I tjänsteutlåtandet stör jag mig på följande:

"Roslagstull är en viktig en entré till innerstaden och angränsar i söder tillstenstadskvarterens tydliga avslut. Ny bebyggelse ska placeras och gestaltasmed tanke på entréfunktionen."

En stads "entré" är bara preliminär eftersom staden i tider av tillväxt kontinuerligt behöver byggas ut. Ska man i dagsläget planera för en entré till innerstaden är det naturligare att lägga den vid Naturhistoriska riksmuséet. Där finns nämligen redan idag en hel del pampiga byggnader som kan svara mot detta behov (dessutom är den mesta utav marken intill Roslagsvägen söder om muséet att betrakta som skräpmark).
 0
Herbert Tingesten (22 September 2012 14:18):
^^ Roslagsvägens krök i kombination med Värtabanans bro gör att det bildas en slags entré vare sig man vill eller inte. Låt det vara entrén till Vasastaden om det nödvändigt måste ha en definierad symbolfunktion. Gärna pampiga byggnader, det säger jag aldrig nej till.

Jag tycker det är bra att man tänker på sådana funktioner i Stockholm. Om något så gör man det alltför sällan.
+1
John Pedersen (25 September 2012 18:12):
Hallå! Detta handlar om Valhallavägens slut!! Vad vill ni att man ska göra där? Jag vill att man bygger på P-Platserna ner mot Roslagstull. Men jag tycker att man ska rätta ut Valhallavägen från Körsbärsvägen till den nya trafik platsen i Roslagstull. Hela vägen ner från Körsbärsvägen är det ju så trist idag! Om Valhallavägen skulle ligga centrerat istället så skulle mer yta frigöras. Jag tänk er caféer barer och olika mat ställen. Sitta i solen! :) Är det någon som vill eller kan göra en bild som visar Valhallavägen centrerad? Snälla! Jag är ju så dålig på Datorer! :)
 0
Herbert Tingesten (25 Februari 2013 16:44):
G: jag hänvisar till mina tidigare inlägg, fränst det från 21 september 2012 22:07. Alla ska få ha en åsikt, även områdets eventuella framtida invånare. Börjar man förbjuda folk att delta på grundval av administrativa områdesindelningar så hamnar man bara i den besvärliga gränsdragningproblematiken som jag beskrev tidigare.

Och jag var runt 25 när jag hyrde en lägenhet i 2:a hand vid Roslagstull, eftersom du tycker det är så intressant.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8593 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

@yimbysthlm på Twitter