Utskrift från www.yimby.se
....

YIMBY fem år - vi ses på torsdag!

 


Bild: Wikipedia/Kurume-Shimin

För drygt fem år sedan
diskuterade fyra arkitektur- och stadsplaneringsintresserade Stockholmare stadens utveckling (eller snarare frånvaro av) på nätforumet Skyscrapercity (ett forum där det, trots foruments namn, diskuteras stadsplanering i stort).

Vi var frustrerade och irriterade på den enahanda mediabevakningen som bara gav motståndarna till förändring allt utrymme, den politiska rädslan till följd av detta och den tråkiga och segregerade stad som blev följden. En stad där ett fåtal stora byggjättar rullade ut nya bilberoende förortsområden i vit sockerbitsfunkis allt längre ut i regionen.

Vi konstaterade att vi var tvugna att försöka göra något, vad det skulle bli visste vi inte då.

YIMBY nämndes första gången i Stockholm-tråden på skyscrapercityforumet den 26 augusti 2007 där Leonardo med signaturen "Chilenofuturista" skrev:
We should do something, I don't know but something! Maybe an organization, a movement, something. Like an antithesis to all those nimbys. Like cityspår (http://www.citytram.org) which is the antithesis to all those antiquated busfreaks.

Två dagar senare, den 28 augusti 2007 var facebookgruppen "Stockholm är inte bullerbyn" skapad och resten är, som man brukar säga, historia.

Några dagar senare, den 31 augusti, var också domänen yimby.se registrerad, även om innehållet då var minst sagt knapert. Den 16 oktober gick sidan live på riktigt med vårt första blogginlägg. Efter tre månader var vi redan över 700 medlemmar. Sidan har allteftersom kompletterats och har sedemera utvecklats till en hel nätcommunity för arkitektur- och stadsplaneringsintresserade med forum och diskussioner om stadsutveckling i fyra städer.

Under de fem år som har gått har vi skickat in över hundra yttranden på olika projekt, skrivit över åttahundra blogginlägg på Stockholmsdelen av sidan och medverkat i media åtskilliga gånger både med debattartiklar och framförallt på nyhetsplats.

Några av de mer minnesvärda debatterna har varit de om gallerian vid Odenplan:s nya pendelstation, Tors Torn (en saga vi ännu inte sett slutet på) och naturligtvis diskussionen om slussen där vi förhoppningsvis har hjälpt till att reda ut några av de vanligaste slussenmyterna. Men det är inte bara innerstaden som diskuteras, vi har också drivit på för en utveckling av Årstafältet, i Sigtuna, i Bandhagen och på många andra ställen.

De stora offentliga och mediaintensiva debatterna tenderar dock att handla om "innerstan" vilket är ett symptom på det faktum att de flesta Stockholmare inte kan relatera till de flesta andra förorter än de som de själva bor eller verkar i. Ett resultat av den enklavisering och utglesning som efterkrigstidens utglesningsdoktrin har eftersträvat. För att ta ett helhetsgrepp på Stockholm lanserade vi därför nyligen Lindhagenplanen 2.0 som vi hoppas kan bli startskottet på en diskussion om hur hela Stockholm kan utvecklas som en helhet.

Nu firar vi fem år! Kom och fira med oss! Vi ses på Carmen på Tjärhovsgatan 14 nu på Torsdag den 1 november. Vi är där från klockan 18. Vi ses.
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
+2
Johannes Hulter (30 Oktober 2012 22:47):
Grattis! Och tack Anders - och ni andra - för allt jobb! Ad astra!
+2
Martin Ekdahl (30 Oktober 2012 22:59):
Grattis Yimby. Ni gör alla skillnad i stadsbyggnadsdebatten!
+2
Gustav Svärd (31 Oktober 2012 08:22):
Tack till alla er som gjort detta möjligt! Det har varit fem år (och två månader) av växande framtidstro och frustrationer.
+4
Dj4life (31 Oktober 2012 09:06):
Stort Grattis! Tack för alla som jobbar med detta projekt. :)
+2
Jan Wiklund (31 Oktober 2012 10:13):
Å fan, det var sent varslat! Jag hade gärna kommit, men...

Vi behöver fira oss! Och träffas! Mer!
+3
Niklas Öhrström (31 Oktober 2012 12:13):
Tiden går fort. Mycket har hänt på stadsbyggnadsfronten. Tror vi håller på att vända skutan åt rätt håll.
+2
Dan Törnqvist (31 Oktober 2012 13:22): Online
Stort grattis på födelsedagen! Ska försöka komma förbi på torsdag.
+2
Waluigi (31 Oktober 2012 22:07):
Congrats, og lykke til med videre borgeropplysning!
+2
Jörgen Sundström (1 November 2012 14:39):
+2
Anders (1 November 2012 17:03):
Grattis YIMBY. Ni gör skillnad! :)
+1
Hans Berglund (2 November 2012 07:41):
Grattis Yimby på 5-årsdagen. Bra jobbat dessa år. :)
+1
Gustav Svärd (2 November 2012 08:20):
Tack till alla er som kom! Det blev en trevlig kväll med intressant samtal :)
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8593 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

@yimbysthlm på Twitter