Utskrift från www.yimby.se
....

Apropå Hjorthagen och gasklockor

 
I Wien törs man blanda gammal och ny arkitektur. Resultatet är i alla fall i mina ögon inte direkt de skräckvisioner som vissa brukar försöka frammana:



Varför gör vi aldrig något sådant här i Stockholm?
Du har väl förresten inte missat Yimbys förslag till bebyggelse i Hjorthagen?
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Axel Strandell Erstorp (1 Februari 2008 00:04):
Oj, har du en länk till någon sida kanske? Ser väldigt intressant ut. Vad är det innuti gasklockorna?
 0
Anders Gardebring (1 Februari 2008 00:24):
Klicka på bilden!
 0
Eric Thärnström (1 Februari 2008 00:56):
Om det där är ett steg framåt eller bakåt i den arkitektoniska utvecklingen tål nog att diskuteras, men tanken är väldigt god! Att förädla något från en tid innan funkisen är väldigt ädelt gjort, när alternativet kan vara att riva. Det är en bra lösning, som säkert inte inverkat negativt på omgivningen. Tvärtom en förbättring.
 0
Axel Strandell Erstorp (1 Februari 2008 01:01):
Haha tack, va dumt av mig. ptssst
 0
Anders Gardebring (1 Februari 2008 01:03):
Vad man gillar arkitektoniskt är ju alltid varierande. Jag gillade den här starkt. Däremot finns det en del i omgivningen runt byggnaden som man kan jobba på, men just kopplingen mellan det gamla och nya var väldigt snyggt.
Tyvärr är ju sådant här oerhört vanligt i Stockholm och jag tycker det är väldigt tråkigt.
 0
Eric Thärnström (1 Februari 2008 01:07):
Antar att du syftar på den dåliga kopplingen till omgivningen som något som dessvärre är alldeles för vanligt i Stockholm (eller för den delen överallt).
 0
Axel Strandell Erstorp (1 Februari 2008 01:32):
Jag tycker det är kul att man använder de gamla byggnaderna på detta sätt, istället för att det blir något sorts museum bakom stängels och taggtråd som aldrig öppnades för offentligheten. Vet dock inte om jag är något vidare fan av den nya byggnaden :<

I Sverige är ju sånt där nästan självmord. Nu ska jag överdriva lite men man märker verkligen att politiker och byråkrater inte har något bättre för sig änn att hitta på regelverk och mängder med krav i detta land. Vad man änn gör ska det kontrolleras av staten och vara sprängsäkert. Det är verkligen på gränsen att man inte får sälja hem bakade bullar längre, för dem kan vara giftiga, man kanske matade hunden samtidigt som man knådade degen?
 0
Bengt O. (1 Februari 2008 11:46):
Kul för en Wien-bo ("Wienare" låter inte så bra)att ni uppmärksammat något från denna stad. Om "gasometern" kan det sägas att den innehåller bostäder, kontor och en shoppinggaleria - den senare har dock inte blivit någon kommersiell framgång trots att tunnelbanan byggts ut så att den är rätt så tillgänglig trots att den ligger rätt långt från centrum. Som ett kuriosium kan jag nämna att en av Bondfilmerna innehöll ett antal scener från gasklockorna (innan ombyggnaden.) Jag minns inte vilken men klockorna var fyllda av ryska spioner tror jag.

Annars har man byggt ett antal "skyskrapor" i denna stad på senare tid. Det är dels ett par punkthus, dels en hel stadsdel "Wienerberg" som båda sätter sin prägel på stadens skyline. Den högsta byggnaden är det s.k. "Millennium Tower" vid Donaus strand - en kontorsbyggnad med en stor shopping- och restauranggalleria som döremot går mycket bra.

Det största projektet är det s.k. "Donaucity", på "andra" sidan Donau. Där har man byggt en hel stadsdel på höjden. Rätt vackert på avstånd men jag vet inte hur det är att bo där. Iofs finns både restauranger, kaféer och små butiker men den där riktiga stadskänslan får man inte nere på marken. Största felet är dock, tycker jag, att det arkitektoniskt mycket vackra "UNO-City", dvs. Vienna International Center, numera helt skyms av skyskrapor à la Manhattan.

I Wien är det så att när det byggs något nytt blir det alltid stor skandal, alla upprörs och menar att det är ett kulturmord osv. Så lugnar det ner sig och efter 5- 10 år är man stolt över det hela och förevisar gärna byggnaderna som blir turistattraktioner. Det s.k. Hundertwasserhaus är ett paradexempel liksom den sopförbränningsstation vars yttre också utsmyckats av Hundertwasser. "Haas-huset" på Stephansplatz ett annat.

Ja, det vore mycket mer att säga men ni kan ju komma hit och titta själva.
 0
Leonardo Frithunanthz H-C (1 Februari 2008 11:55):
Hej Bengt!
Tack för all information om den jättevackra staden Wien! Det är kul att du delar med dig av utvecklingen som har skett i vissa delar av Wien så att vi andra kan läsa och tänka till hur det skulle kunna bli i Stockholms fall.
Det är kul att se att det finns människor bosatta i utlandet som läser YIMBY! Härligt! Det sporrar en att fortsätta med arbetena.
 0
Leonardo Frithunanthz H-C (1 Februari 2008 11:56):
Vi åker gärna dit om du guidar oss runt där!

Ha det bra!
 0
Anders Gardebring (1 Februari 2008 12:52):
Hej Bengt!
Trevlig information, känns som att man borde åka till Wien framöver (jag har själv inte varit där ännu).
Saken är ju den att Stockholm inte är så annorlunda ur den där skandal vs. 5-års-aspekten om man tittar historiskt. Stockholms stadshus var utskällt men blev en succé. Tvärbanan var utskälld men blev en succé. Byggena vid Torsgatan har iaf till viss del blivit utskällda men om 10 år kommer folk konfunderas över att området var obebyggt så länge.

Problemet är att det som folk har i minnet är det som blev utskällt, och fortfarande (med viss rätta) är utskällt, nämligen rivningen av klarakvarteren. Men det är över 40 år sedan nu så det är verkligen dags att släppa sargen och ge sig in i matchen igen.
 0
Anders Gardebring (1 Februari 2008 12:53):
Och så en notis till Leonardo:
När man loggar in återkommer man nu till samma sida man var på.
 0
Leonardo Frithunanthz (1 Februari 2008 13:00):
^^

Trevligt! Tack!
 0
Jonas (2 Februari 2008 18:07):
De där är skithäftiga. Det finns en lång text om dom i boken "Revision der postmoderne/Post-modernism revisited" (boken är både på eng. och ty.). Dock har jag tyvärr lite svårt att förstå Coop Himmelb(l)au:s variant (den som är avbildad ovan), som verkar skymma utsikten från den befintliga byggnaden. Alltså: 4 arkitektkontor fick en gasklocka var.
Även om det kan vara ekonomiskt omotiverat att återanvända gamla byggnader (t ex vid renovering av vissa miljonprogramsområden) kan det definitivt vara värt att göra det för att åstadkomma ett mer blandat område vid nybyggnad/ny användning. Ett exempel på detta är Malmös projekt för norra sorgenfri, där man bestämt att fasader ska behållas på gamla byggander (som i sig är i för dåligt skick) för att inte få ett alltför homogent område.
 0
Pablo Fuentes (3 Februari 2008 20:48):
Detta kanske verkar för far out, även för YIMBY, men, men...Jag hörde en muslimsk rättslärd säga att han uppskattade formen på gasklockorna och att han hade en hemlig dröm om att få använda hela området och bygga ut det två tegelklockorna till monumentala moskéer med skorstenarna som minareter. Jag tycker det är en lysande idé...Höga hus är som bekant inte det enda som är svårt att få lov att bygga i Stockholm. I själva verket är motståndet mot nya sorts byggnader och nya sorts människor bara två sidor av en intolerant läggning. Båda problemen går dock att åtgärda. Som en del av förtätningen av området skulle alltså gasklockorna kunna användas med mycket mindre om-och tillbyggnad jämfört med om man gjorde om dem till tex bostäder. Muslimska samfund är inte direkt bortskämda med acceptabla bönehus här i stan, så det skulle rätta till även DET problemet. I själva verket skulle mycket av det nuvarande gasverksområdet kunna förvandlas till kulturella eller religiösa byggnader, med bostäder och annat runtomkring. Gärna enligt YMBYS eget förslag till ombyggnad av Hjorthagen.

Nåja, chansen att nån ska stödja den idén är som att China plötsligt skulle bli en tolerant och rättighetsivrande demokrati...

Men jag gillar att dra fram exempel på saker som man gillar, som bilderna från Schweiz ovan. Själv är jag svag för malaysiska Arkitektkontoret Hamzah & Yeang, och deras inriktning på "Gröna Skyskrapor" med minimal miljöpåverkan.
Deras adress (http://www.trhamzahyeang.com/) verkar dock inte fungera och jag vet inte hur man lägger upp bilder här...
 0
Leonardo Frithunanthz (3 Februari 2008 21:31):
YIMBY är en politisk och religiöst obunden organisation, det finns säkert ledare från många trosuppfattningar som vill förvandla det eller något annat område till ett troscentrum, men vi inriktar oss på andra saker som bostäder, parker, kontor, kollektivtrafik...
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8673 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl

@yimbysthlm på Twitter