Utskrift från www.yimby.se
....

Svenska dagbladet skriver om läsarnas tankar om plattan

 
Svenska dagbladet samlar upp en del kommentarer som dykt upp på deras webbplats angående ombyggnaden av plattan.  Intressant läsning och det verkar som att de flesta är överens om att något behöver göras.

Hur tycker ni att plattan borde göras om? Är en inglasning bra? Eller borde den göras om helt och hållet?

Personligen skulle jag gärna se att man lyfte upp torget i samma höjd som den omkringliggande miljön och på så sätt skapade ett mer klassiskt torg som man sedan också kunde knyta ihop naturligare med Brunkebergs torg.
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Mikael (6 Januari 2008 22:59):
Idén med att lyfta upp torget till marknivå skulle vara den bästa lösningen. Tyvärr kan jag inte se att det är realistiskt eftersom en sådan förändring vore ju betydligt radikalare än en inglasning. Vi ser ju vilket liv det blir med en sån sak. I brist på annat förordar jag inglasningen.
Diskussionen är ju helt skruvad där nej-sägarna argumenterar för att sunkiga platser bör bevaras just för att de är sunkiga. Snacka om att famla efter halmstrån i sin bevarandeiver...
 0
Lasse (7 Januari 2008 01:32):
Om man lyfte upp torget så skulle man nog se de omkringliggande husen på ett annorlunda sätt, de skulle te sig lägre och mer banala. Och då skulle torget bli tråkigare. Just idén med det sjunkna torgytan är ju vad som är unikt med Sergels torg. Idén bygger väl också på att t-banan ska presentera sig i stadsmiljön på ett lite mer raffinerat sätt. Jag tror att man kan komma mycket lång genom att fräscha upp ytskikt och göra små ändringar av funktionerna. Speciellt kanten mot underjorden är viktig att fräscha upp. Inglasning där skulle kunna funka om den gjordes på ett bra sätt, upplyst och inbjudande. Kanske man också skulle kunna addera ett höghus som Wingårdh var inne på för några år sedan. Fasaderna är verkligen trista så om det finns någon plats i Stockholm som skulle vinna på att bli ett Times Square så är det den här. Fläska på med ljusreklam på SEB-huset, Åhlénshuset osv. Allt behöver inte vara reklam heller. Hellre att en skicklig illuminatör får ta ett helhetsgrepp om hela platsen.
 0
Anders Gardebring (7 Januari 2008 02:09):
Fast förhöjning pågår redan på ett par av husen och den skulle väl i så fall kunna fortsätta? Bygg på några våningar på husen runtomkring och fräscha upp fastaderna och kombinera det med ett upplyftande av torget kanske?
 0
Christian (7 Januari 2008 04:50):
"Hela City är feltänkt och felbyggt från början. Nu gör man små justeringar och tror allt ska bli bra"
kunde inte sagt det bättre själv, att glasa in en liten del av torget löser inte problemen. Detta är den kanske mest centrala platsen i Stockholm, trots detta undviker folk att gå på torget vissa tider, tom. på dagen. Att höja torget kanske skulle lösa det problemet men det känns ju ganska orealistiskt då det redan blir massprotester bara någon snackar om inglasning. Troligtvis kommer Sergels torg mer eller mindre se likadant ut om 20 år. Jag hoppas och håller tummarna för att slussen kanske blir den nya centralpunkten i Stockholm när det väl byggts om. Läget är perfekt, omgivningarna vackra och förutsättningarna finns, bara det byggs rätt.
 0
johannes (7 Januari 2008 12:23):
Håller med Anders. Lyft upp torget ur grytan. Känns husen för låga så bygg på. Drömscenario: Plattan i gatunivå, kulturhuset växer ut under. Kjaergaards mönster behålls men de vita fälten blir genomkskinliga (ljusinsläpp dagtid, ljusutsläpp kvällstid).
 0
Anders Gardebring (7 Januari 2008 13:11):
Hej Johannes!
Mycket bra idé måste jag säga! Bygg om de delar som är planerade att glasas in till en del av gallerian och knyt den samman med tunnelbanan. Låt sedan kulturhuset ta över det som idag är plattan och knyt samman även där med en underjordisk koppling till t-banan och bygg sedan upp det nya torget i marknivå. Intressant idé med ljusinsläpp/utsläpp också!
Jag ser gärna någon form av grönska i kanterna av torget också, men en stor öppen yta i någon form bör finnas kvar så att plattan kan behålla sin roll som manifestationsplats.
Lasses idé om ett höghus tilltalar mig också, tänk er en ganska smal och hög byggnad vid det som nu är tunnelbane-uppgången ut mot markplan.

Men men, det är väl bara drömmar, det finns ju många Stockholmare som hävdar att plattans betong-gråhet är något positivt..
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8649 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.

@yimbysthlm på Twitter