Utskrift från www.yimby.se
....

Veidekke bygger miljonprogramshus, kallar det landmärke

 
Veidekke bostad siktar högt när de i ett reklamblad presenterar ett nytt projekt i Högdalen. Med ordval som "Högdalens nya höjdare" och "det nya landmärket i Högdalen" presenteras det nya bostadshuset, Brf Ekbacken.

Högdalen är ett typiskt Stockholmskt förortsområde av typen "hus i park", omgivet av motorvägar:



Ett nytt märkeshus och riktmärke för området skulle vara ett trevligt tillskott som skulle kunna skapa grogrund för ökad urbanitet och dragningskraft i anslutning till byggnaden.

När man läser vidare sjunker förhoppningarna när det visar sig att huset är 15 våningar, bara runt tre våningar högre än många av de omkringliggande byggnaderna. Men som riktmärke måste den väl i alla fall ha några arkitektoniska kvaliteter som gör att den sticker ut från mängden?

Tyvärr blir man gruvligt besviken:


 
Nej Veidekke. Det här är definitivt inget landmärke. Det är ett grått och riktigt intetsägande punkthus med miljonprogramsestetik. Att kalla det för ett landmärke är närmast att beskriva som falsk marknadsföring.

Det är trist att Veidekke klämmer ur sig något så urbota tråkigt och till råga på allt kallar det för landmärke, speciellt som de kan bättre. Veidekke står bakom Svea Torn på Gärdet som är en klart trevligare bekantskap:



Naturligtvis hade gärna tornet fått vara lite högre, men här har man i alla fall tänkt till.
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Anders Gardebring (28 Januari 2008 00:03):
Det här är utan tvekan något av det mest fantasilösa jag sett på länge...
 0
Erik (28 Januari 2008 02:25):
Jag tycker iofs att huset är rätt stilrent på något sätt. Dock hade det gärna fått vara 100 % högre...
 0
Leonardo Frithunanthz (28 Januari 2008 07:06):
Det här är tragiskt. Veidekke kan bygga vackert inne i sta'n men upprepa miljonprogramsmisstag år 2008 i förorten, hmm....
 0
Jonas (28 Januari 2008 10:40):
Jag tycker att det är pinsamt hur man missbrukar ordet "landmärke" snart i varje förslag.
Föreställ dig hur du på engelska skall förklara detta svindlande projekt för en samling internationella sakkunniga och du börjar med orden "major landmark" och "enjoy the amazing view from the 15:th floor!!". Det är ju precis så det står i reklambladet, jag vet inte hur ni andra känner men jag tycker verkligen att det är pinsamt.
 0
Gustav Svärd (28 Januari 2008 11:01):
Två positiva saker med det hela hittar jag: det förtätar lite och att dom vill kalla det för landmärke. Påminner lite om när byggarna/ägarna av KistaScienceTower sade att det är 150m högt (om man räknar understa garageplan till toppen på antennen så...).

Men visst saknas det höjd och arkitektoniskt uttryck för att huset skulle blivit ett landmärke.
 0
Olle J. (28 Januari 2008 14:57):
Undrar lite över hur fula balkongerna kommer att bli; enligt min åsikt är balkonger oftast till och med fulare än själva husen i miljonprogrammen.
 0
Leo (28 Januari 2008 15:39):
Jag håller helt och hållet med Jonas! Jag kunde absolut inte ha skrivit det bättre.
Det är sanslöst...
 0
Axel (28 Januari 2008 17:31):
Usch och fy, skamligt skamligt, skäms dem inte? Ser ut som en kontors byggnad med funkis style. Föresten var det någon som läste Svd Kultur i helgen? Där intervjuar dem Peter Cook om Archigram och spännande arkitektur. De kommer in på Sverige i intervjun och han uttrycker sina tankar om svensk arkitektur "Depressingly ordinary" sorgligt men sant, kul att flera av högre status börjar uttala sig om problemet.
 0
Anders Gardebring (28 Januari 2008 17:42):
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_812039.svd

"Men tävlingen om tillbyggnad av Stockholms stadsbibliotek ville han inte delta i. Peter Cook gör en paus, och säger att han har enorm respekt för Asplund.

–Tävlingen gällde en plats där man måste vara både lågmäld och radikal på samma gång, säger han och förklarar att han inte ville slösa energi på uppgiften eftersom han räknade med att hans insatser knappast skulle väcka genklang hos ”konservativa svenskar”.

–Det var inte någon intressant tävlingsjury, det satt för många svenskar i den. Och om du har en jury med tråkigt folk så vet du också att blir ett tråkigt resultat, säger han och tillägger att han uppfattar vinnarförslaget som helt ointressant.

Peter Cook verkar uppriktigt bekymrad över vad som pågår i Sverige. It´s weird! – det är skumt! – utropar han och rösten går upp lite i falsett när han pratar om bristen på inspirerande samtidsarkitektur. Han förstår inte vad som gått snett. Sverige var ju en gång känt som ett innovativt land, med stora arkitektnamn.

–I dag är svensk arkitektur ointressant. Det är tragiskt, säger han och tillägger att han väntar på att någon ska förklara varför Sverige hamnat på efterkälken. På senare år har norsk arkitektur vitaliserats, i Danmark byggs mycket spännande och Finland håller som alltid hög nivå.

Men Sverige är bara "depressingly ordinary", säger han."


Så oerhört sant. Jag skrev en artikel nyligen (inte publicerad än) där jag tog upp just det märkliga att Sverige, som var ett arkitekturellt föregångsland, idag totalt har stagnerat. Samma nyfunkislådor åker upp överallt.
 0
Axel Strandell Erstorp (28 Januari 2008 17:56):
Jag blev glad att han skrev det och inte fegade med orden, det kan krävas lite hårdare attityd. Jag älskar stockholms alla gamla hus men egentligen har inte vårat folk nu på 2000 talet så mycket gemensamt med dem. Folk kanske säger å svenskar är så estetiska och har en sådan stil, men egentligen är det våra gamla förfäder som hade det. Utan våra förfäders hus skulle Stockholm vara en riktigt trash hole funkis ställe som ingen turist ville åka till.

Svenskar kan vara så snobbiga och förnäma i sina gamla fina hus men det vi moderna människor idag verkligen har åstakommit är bara skit.
 0
Erik Paulsson (28 Januari 2008 18:43):
Ja verkligen. Men frågan är vari problemet ligger? Om det är svenska arkitekter (och arkitektutbildningen) som är otroligt likriktad eller om det är svenska politiker som är alltför trista och konservativa inom området. Förmodligen båda alternativen.
 0
Axel Strandell Erstorp (28 Januari 2008 18:58):
Japp jag tror det ligger mest i politikernas och i folkets händer. Arkitekterna har nog fantasin, men det har sålänge visat sig helt puckat och oekonomiskt att försöka intressera sig för sitt arbete som arkitekt.
 0
Jonas Frejd (28 Januari 2008 21:29):
Som svar på din fråga Erik så räcker det med att hänvisa till intervjun med Peter Cook:

–Tävlingen gällde en plats där man måste vara både lågmäld och radikal på samma gång, säger han och förklarar att han inte ville slösa energi på uppgiften eftersom han räknade med att hans insatser knappast skulle väcka genklang hos ”konservativa svenskar”.

Det är nog så att svenska arkitekter tänker precis så som Peter säger, eftersom det enbart är en nackdel att lägga energi på vågade och banbrytande förslag så väljer arkitektfirmorna att copy/paste.
 0
Mikael From (29 Januari 2008 10:35):
Det tråkiga är att så snart någon i beslutsfattande ställning presenerar en vision om en byggnad med utmärkande arkitektur så häcklas vederbörande för sitt påstådda behov av att bygga monument över sig själv eller till och med för sitt påstådda "penisavund"! Märkesbyggnad har i Stockholm blivit ett skällsord!
 0
Anders Gardebring (29 Januari 2008 11:15):
Det mest roande är att de som brukar skrika "penis" högst samtidigt brukar omhulda Stockholms stadshus. Ja, och vad är den byggnaden om inte just ett skrytbygge?
Väldigt korta tankevägar hos vissa...
 0
Gustav Svärd (29 Januari 2008 11:25):
Själv tycker jag, som jag tidigare sagt, att alla villor är långt mer skrytbyggen än t.ex. en 50våningars skrapa eller ett hus som inte är nyfunkis.
 0
Vidar Dalman (2 Februari 2008 12:20):
Bygg i innerstan,inte i en tråkig förort med hög kriminalitet + att huset är fult.
 0
Per Edfors (11 Februari 2008 19:47):
Att förtäta Stockholms förorter är mest av godo. Men av någon anledning verkar överhängande delen av arkitekter och stadsplanerare att nya byggnader ska "smälta in" i befintlig bebbygelse. Och detta blir, som i det här fallet, bara ett tragiskt resultat. Att komplettera med ny spännande arkitektur är väl viktigare än någonsin i Stockholms själlösa betongförorter. Ett annat, lite äldre, exempel på detta är bebyggelsen vid Bagarmossens gamla tunnelbaneuppgång. Husen smälter in i den tidigare bebyggelsen till den milda grad att det blir tråkigare än tråkigast...
Personligen anser jag att vissa betongförorter gott och väl kan jämnas med marken, inte minst ur miljösynpunkt, och börja om från ruta 1.
 0
CalleC (1 Juli 2008 17:27):
Frågan är om man förtätade så mycket; det rök väl någon liten småindustri/verkstad som stod där huset stod förut. Det har nu fått transparenta balkongräcken i glada färger. Rätt originellt.

Man förtätar en hel del nu i detta trevliga hörn av söderort, som faktiskt är rätt välplanerat. Både bil, t-bana och cykel funkar riktigt bra. Ska jag dit från Hagsätra brukar jag gå. En nackdel är att Högdalen centrum har lite få butiker, men ökat boendeunderlag kan lägga grund för fler.

En intressant grej är att det finns en hel del småindustrier (bilreparatörskluster) lite varstans, trots att Högdalen inte är ett industriområde.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8673 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl

@yimbysthlm på Twitter