Utskrift från www.yimby.se
....

Buss eller spårvagn?

 
Titta på bilden här till vänster. Det här är den bild som många människor har av spårvagnar. Att det är en gammal teknik, för länge sedan akterseglad av bussen. Spårvagnar bullrar, de är farliga, de kan inte samexistera med övrig trafik och känns som något från en gammal "öst-stat".

Bilden är naturligtvis grovt felaktig. Det har också många länder världen runt börjat att inse. Till och med i USA finns det numera moderna spårvagnar, i hela Europa upplever de en renässans.

Men i Stockholm fortsätter vi med att köra med våra bussar.

Är då spårvagnen farligare än bussen?

Nej.

En modern spårvagn är klart mindre farlig än en buss. Medan en buss kör över dig, kastar en spårvagn dig åt sidan. Dina chanser att överleva en krock med en spårvagn är klart större än att överleva en krock med en buss. Dessutom släpper de inte ut några avgaser och är långt mer energieffektiva än en buss.

Låter spårvagnar mycket? Nej. Den gamla typen av spårvagnar gjorde det, moderna vagnar gör det inte. En modern spårvagn är avsevärt tystare än en buss.

Kan spårvagnar samexistera med övrig trafik? Naturligtvis kan de det. Det gör de redan i Göteborg, Norrköping och Stockholm, liksom i mängder av städer världen över. Dessutom kan en spårvagn ta avsevärt fler passagerare än en buss, vilket frigör utrymme i trafiken.

I Nice har man nyligen invigt sin nya spårvagn. Det ser väl inte så hemskt ut. Eller?

Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Christian (18 Februari 2008 03:05):
Ser mkt trevligt och modernt ut!
 0
anonym (18 Februari 2008 04:45):
Spårvagnar låter visst. Kom till Göteborg så får ni höra. De låter inte mindre än bussar utifrån, men om du kliver in i spårvagnen så ska du få höra på skrammel. Nu är visserligen de nyaste spårvagnarna i GBG av modell skräp, men ändå.

Sen vore det kul med en källa till följande påstående: "En modern spårvagn är klart mindre farlig än en buss. Medan en buss kör över dig, kastar en spårvagn dig åt sidan. Dina chanser att överleva en krock med en spårvagn är klart större än att överleva en krock med en buss."
 0
Magnus Orest (18 Februari 2008 07:40):
Anonym -> Ta inte illa upp, men den här artikeln handlar ju om hur moderna spårvagnar uppför sig och låter. Och i Göteborg är det väl fortfarande i första hand äldre spårvagnar som används. Vi har faktiskt en del spårvagnslinjer här i Stockholm (bl a Tvärbanan: http://sv.wikipedia.org/wiki/Tv%C3%A4rbanan), och det är på dessa våra erfarenheter baserar sig. De är tysta (både in- och utvändigt), snabba och säkra, och slår bussarna på alla områden.
 0
Björn Nilsson (18 Februari 2008 08:11):
Very Nice om man får säga så. Det var synd att inte spårvagnen körde på killen som gick lite slarvigt tidigt i filmen så vi kunde ha fått se den där undanfösningseffekten! Men avståndet mellan vagn och mark såg ut att vara så litet att detta, i kombination med den rundade fronten på spårvagnen, gör att det verkar vara svårt att bli överkörd.


Kan spårvagnar samexistera med övrig trafik? Naturligtvis kan de det. Svårigheten här är nog inte spårvagnen utan attityden hos en del bilister som skall fram till varje pris. Mer spårväg bör kombineras med större ansträngningar att få ner biltrafiken i innerstaden.
 0
Niklas (18 Februari 2008 09:43):
I Prag har dom helt tagit bort bussar från stadskärnan. Där är det bara tunnelbana och spårvagn som gäller. En otroligt vacker stad för övrigt.
 0
Anders Gardebring (18 Februari 2008 10:20):
Anonym: Moderna spårvagnar har en mycket låg markgång. Det gör att du helt enkelt inte får plats under den.
I både Göteborg, Stockholm och Norrköping går fortfarande många gamla vagnar, medan de som går i Nice är toppmoderna.
Tittade du ens på videon?
 0
Johan Brunzell (18 Februari 2008 10:25):
Underbart! Jag älskar de "klämtande klockorna".
Känns trevligt och gemytligt. Skapar stämning i stadsmiljön
 0
Johan Brunzell (18 Februari 2008 10:28):
Om det blir spårvagn i Stockholm kommer det antagligen köpas in någon snikvariant som är 10 år för gamla med HÅRDA säten med tyg designat av (trumvirvel) Lasse Åberg. :-(
 0
Magnus Orest (18 Februari 2008 10:49):
Johan, jag tror inte att det är någon fara med det, Sverige/Stockholm brukar alltid köpa in det senaste. Däremot missar man ofta att kräva att en viss kvantitet ska levereras varje år... Men med Tvärbanans spårvagnar fungerade det ju fint.
 0
Anders Gardebring (18 Februari 2008 11:01):
Mnja. Stockholm brukar ha en tendens att köpa in det som inte ens är klart än... Och så tar det 5 år innan grejorna funkar ;)
Kanske läge att köpa in de vagnar de kör med i Nice? De verkar ju onekligen väldigt trevliga...
 0
Gustav Svärd (18 Februari 2008 11:04):
Oftast verkar SL gå överstyr med att köpa in det senaste. Helst modeller som knappt finns prototyp på än. Så det blir problem från det också (signalsystemet på Tvärbanan fungerar fortfarande inte som det var tänkt och klarar inte turtätheten som är önskvärd i framtiden).

Men, men... låt oss inte snöa in på sånt :) Moderna spårvagnar blir det på nya 7an/5an. Inte förortsvagnar som på Tvärbanan utan faktiska stadsvagnar (svängradien som krävs i handlingarna är mindre än A32:ans).
 0
Magnus Orest (18 Februari 2008 11:30):
Japp, de spårvagnar som rullar på Tvärbanan är inte avsedda för stadsbruk. Innerstadsspårvagnar har oftast två extra leder, och består av flera korta sektioner. Och det är någon av de som provkörts på Djurgårdslinjen som är aktuell att köpa in, om jag förstått det hela rätt.
 0
Jan Wiklund (18 Februari 2008 12:51):
Det är dessutom i täta städer som spårvagnar är konkurrenskraftiga. I glesa förortsområden går de för långsamt för att ta marknadsandelar från bilismen - och det är väl det vi vill att de ska göra.
 0
Daniel Jonsson (18 Februari 2008 14:45):
Som jag minns Nice så dränktes ofta alla andra ljud av att någon skulle köra moped i samma kvarter som man råkade befinna sig. Om någon av mopedförarna väljer spårvagnen är mycket vunnet där iaf :-)
 0
Johan Brunzell (18 Februari 2008 15:15):
Ok då ni har troligtvis rätt. Men Lasse Åberg lär vi inte få slippa :-)
 0
Erika (18 Februari 2008 15:44):
Göteborg har faktiskt en ny spårvagnsmodell, precis som Anonym skriver. Den har orsakat mycket problem med oljud, både in- och utvändigt, men efter år av testkörningar och korrigeringar är det nu mkt bättre.
När vi får ny spårvagn i Sthlm måste den bli snyggare än Tvärbanan! Eller är det bara jag som tycker att Tvärbanan är jätteful? Jag tycker att den ser kantig och klumpig ut. Tunnelbanan är mkt finare med sin smidiga och aerodynamiska design, precis som spårvagnen i Nice. Och på de flesta andra ställen, för den delen.
 0
Magnus Orest (18 Februari 2008 16:24):
Jag tycker själv att spårvagnarna på Tvärbanan kunde vara snyggare. Dels för att de visserligen är lite kantiga, men främst för att färgsättningen framhäver kantigheten extra mycket, och färgerna skär sig med varandra. De skulle se mycket snyggare ut om man hade valt en annan färgsättning.

Sedan får vi ju även tänka på att modellen faktiskt har några år på nacken. Tvärbanan har varit igång i snart tio år, så modellen bör väl vara från mitten av 1990-talet, ungefär.
 0
anonym (18 Februari 2008 16:36):
Precis Erika! Äntligen någon som förstår. Även nya Spårvagnar kan låta illa. Faktum är att de nya spårvagnarna i Göteborg gnisslar och skrammlar mer än de gamla. Men Sthlm kommer säkert att köpa in någon lyxvariant ála Nice? :D
 0
Leonardo Frithunanthz (18 Februari 2008 16:36):
Grejen med tvärbanevagnarna är att de är gjorda för förortstrafik. Hade de även gjorts för stadstrafik så hade man tänkt på svängradien då innerstaden bjuder på fler utmaningar beträffande svängningar mycket p.g.a. innerstadens täthet och utformning.

Japp, det är en gammal modell. Det är bara att jämföra den med den senaste tidens modeller.
 0
Leonardo Frithunanthz (18 Februari 2008 16:38):
I Göteborgs fall så har man haft problem med leverantören AnsaldoBreda. Den har redan fått ett antal öknamn. Nya AnsaldoBreda-spårvagnar kan låta illa, ja. Där verkar något ha gått fel.

Vi får helt enkelt hoppas att Stockholm köper in en bra modell. Så enkelt. :-)
 0
Leonardo Frithunanthz (18 Februari 2008 16:40):
Kan Frankrike, Spanien m.fl. så kan vi också, eller hur? :-)

Eller...?
 0
Anders Gardebring (18 Februari 2008 16:40):
Anonym: Det är väl knappast en seriös argumentation att argumentera mot spårvagnar för att vi "säkert kommer köpa in dåliga vagnar". Vad säger att vi inte köper in dåliga bussar?
De moderna vagnar som har gått på prov på Djurgårdslinjen har varit av modern och tyst typ och det är troligen någon av dessa som kommer att köpas in när utbyggnaden väl blir av. Det ligger heller knappast i tillverkarens intresse att sälja på oss dåliga vagnar då Stockholm troligen kommer att utvidga sitt spårvägsnät i innerstaden i framtiden.
 0
Björn Nilsson (18 Februari 2008 17:01):
Angående kvaliteten på inköpen borde SL ha lärt sig en del när de köpte in pendeltåg (omkring 1980 tror jag) som inte fungerade något vidare när det snöade. Man hade luftintag för motorkylning under vagnarna om jag minns rätt, och kom det lite snö beckade allt ihop ganska snart, och så var det tåget ur trafik! Norrmännen köpte samma märke men var smarta nog att redan från början sätta luftintagen på taket.
 0
Magnus Orest (18 Februari 2008 17:42):
Mjo, men det är ju som sagt det där med SL och deras obefintliga beställarkompetens... Bra på att köpa saker. Mindre bra på att köpa rätt, och göra fungerande implementationer.
 0
anonym (18 Februari 2008 20:38):
>Leonardo
Ja vi får hoppas att inte SL beställer från Ansaldobreda. :D

http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/jarnvag/ar..

Och nej, Anders, jag argumenterar inte emot spårvagnar. Jag vill bara uppmärksamma att det kan gå åt helvete, även med nya spårvagnar. Allt är inte solsken med spårvagnar som man kan tro när man läser inlägget.
 0
Gustav Svärd (18 Februari 2008 21:08):
^Vissta kan det gå åt helvete med nya fordon. Som sagt, SL har en stark tradition av sådant. Men om jag minns rätt är det inte SL som kommer köpa in vagnarna, utan det göra av koncortiet som vinner budgivningen för bygge och drift av banan, ty vad jag minns komemr det hela skötas i form av OPS (offentligt-privat-sammarbete?).
 0
Anders Gardebring (18 Februari 2008 21:20):
Ja. Tanken är att göra det som ett OPS. Med tanke på SL:s "track record" är det nog ganska bra...
 0
karlr (18 Februari 2008 22:53):
Det där med OPS kan bli både galet och bra. På rak arm kan man misstänka att det kommer bli en och annan fördyrning längs vägen, arbeta i stadsmiljö är inte lätt. Hoppas vinnande företag har buffert nog för det...
Har ni någon länk till budgivningen eller valfri Pdf om projektet?
 0
Richard Jacobsson (19 Februari 2008 01:32):
Sista inlämningsdatumet för anbudsgivare (OPS) till Djurgårdslinjen är 28/2. SL-styrelsen har sammanträde imorgon, men något beslutsärende om Djurgårdslinjen finns ej på någon föredragningslista. I dagsläget finns det inte någon bra översiktlig sammanställning över projektet publicerad som det nu ser ut. En förstudie är i praktiken klar, men den har ännu inte presenterats.
 0
Johan Eriksson (23 Februari 2008 09:18):
DN 23.02. "SL och staden i spårbråk": http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=745668
 0
Magnus Orest (23 Februari 2008 10:23):
Väldigt bra artikel i DN, tycker jag. Den börjar med en i mina ögon ganska trevlig bild av hur miljön kan se ut, och bemöter sedan sakligt Handelskammarens felaktigheter med konkreta och riktiga argument.
 0
Anders Gardebring (23 Februari 2008 14:09):
Stockholms handelskammare är naturligtvis fullständigt ute och cyklar. De protesterade kraftigt mot tvärbanans utbyggnad med ungefär liknande argument men har i efterhand erkänt att de hade fel. I både Nice och Edinburugh har deras handelskammare t.ex. varit mycket positiva till utbyggnad både innan och efter införandet av spårväg så Stockholms handelskammares inställning ter sig mycket mycket märklig.

http://www.edinburghchamber.co.uk/news/news_archive/wo..

http://www.yimby.se/2008/02/vad-har-stockholms-handel_..
 0
Mr.modern Shullushullu (17 April 2008 16:35):
EXAKT en sån borde vi ha i stockholm som laddar på varje station...mycket mer effektivare men jag gillar forfarande inte dom där när dom åker på en sån trång gata dom borde ha nåt lågt stängsel runt...
 0
Anders Gardebring (17 April 2008 17:43):
Texas: Spårväg har två viktiga faktorer att ta hänsyn till. Hastighet och tillgänglighet. Drar man upp hastigheten för mycket blir tillgängligheten för låg (då den måste gå helt avskilt från trafik och där människor rör sig).
Tvärbanan och innerstadsspårväg fyller till vissa delar olika syften, en innerstadsspårväg ersätter en stadsbuss, och bör alltså gå nära trafiken. I Stockholm bör den alltså gå i egen fil i gatan, eller där så går, t.ex. längsmed Valhallavägen, mittpå mellan körbanorna. Tvärbanan däremot har mer karaktären av "light rail" även om den vissa sträckor går i stadstrafik. Tvärbanan är ett slags mellanläge mellan buss/spårväg och tunnelbana helt enkelt.
 0
Urban (5 Februari 2020 20:27):
2007-03-15 Miljö & kretslopp
De nya, italienska spårvagnarna i Göteborg bullrar mer än de äldre spårvagnsmodellerna. Det tycker göteborgare som hört av sig till miljöförvaltningen och klagat.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8635 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
1 Mars 2020 18:26 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter