Utskrift från www.yimby.se
....

Vanadisbadet byggs om

 


Gamla Vanadisbadet är slitet och nergånget och nu presenterar Stockholms kommun stora planer för området. Det gamla Vanadisbadet skall rivas och ge plats för en helt ny anläggning där det förrutom åretruntbad också blir plats för andra sportaktiviteter.

Anläggningen är tänkt att innehålla ett vattenfall, flera sporthallar, kafé, butiker och ett gym. Över bassängen är planen att det skall finnas ett skjutbart tak som kan öppnas på sommaren. Planen är att den nya anläggningen skall vara klar att öppnas 2012.

Att man satsar på just Vanadisbadet är utmärkt med tanke på dess läge. Det kommer naturligtvis att komma alla boende i Vasastan till del, men också de många människor som kommer att flytta till det nya Norra Stationsområdet får på det här sättet tillgång till en modern sport- och badanläggning i närheten.

Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet skriver om planerna.
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
christian (29 Februari 2008 02:41):
Skulle vara trevligt med en riktig vattenpark någonstans i Stockholmsregionen i klass med Skara sommarland, vad hände med planerna på en sådan i Tumba? Sveriges största nöjesfält ligger i Göteborg, Skara sommarland ett stenkast från Göteborg. Vad har vi i Stockholm? Vi har lilla Gröna lund. Vi har inte ens ett riktigt Zoo här i Stockholm.
 0
Marre (29 Februari 2008 10:38):
Stod det inte i tidningen (Metro?) häromdagen att vattenparken i Tumba skullle byggas?

Vad gäller en djurpark i Stockholm, så borde man ha på 60-talet byggt en ny stor "nationaldjurpark" i Stockholm istället för i Kolmården. Hade nog varit mer lönande i o m att 2 miljoner människor då hade kunnat spontanbesöka parken (med t-bana e dyl) året om.

Bra platser hade varit Judarskogen, Grimsta, Ursvik/Kymlinge/Ulriksdal, västardelen av Nackareservatet om man velat ha stor ytor åt djuren.
 0
Richard Jacobsson (29 Februari 2008 11:57):
Norra djurgården, Lovön eller Arninge hade även varit lämpliga platser för ett stort zoo eller en stor nöjespark med badanläggning.
 0
Magnus Orest (29 Februari 2008 12:40):
Eller en bit av Ladugårdsgärdet, kanske? Det finns ju en del yta att ta av, och en riktig djurpark skulle passa bra ihop med det som finns där i övrigt. Nära till muséer och Kaknästornet, hyfsade kommunikationer, osv.
 0
Mikael Hörnlund (29 Februari 2008 12:55):
Finns redan planer på detta i Stockholm, Hågelbyparken i Botkyrka. Spaden i jorden 2009..
Läs mer här..
http://www.aftonbladet.se/stockholm/article660464.ab

Gillar förslaget vid Vanadisbadet, saknar dock fortfarande bostäder med butiker i bottenplan utefter den sidan av Sveavägen....
 0
Marre (29 Februari 2008 13:16):
Hade man velat ha ett "cityzoo" liknande det i Köpenhamn eller Berlin, så hade Gärdet varit perfekt plats.
 0
Anders Gardebring (29 Februari 2008 13:37):
Det dumma är att Hågelbyparken ligger så långt ut. Jag skulle hellre se något sådant invid mer tätbebyggt område närmare staden och goda kollektivtrafikskommunikationer.
Nu förutsätts ju nästan att man skall behöva ta bilen dit...
 0
Marre (29 Februari 2008 14:08):
Misstänker starkt att denna vattenpark kan gå samma öde till mötes som det närbelänga Heiron City i Kungens Kurva.
Många badhus och utomhusbad har ju haft problem med s k ungdomsgäng som bråkar, svinar och skrämmer bort övriga besökare. Norra Botkyrka känns inte som en höjdarplacering med detta i åtanke...
 0
Leonardo Frithunanthz (29 Februari 2008 14:28):
Jag misstänker att vissa här brukar inte vara så ofta i Norra Botkyrka, vad många fördomar man tvingas ta del av här. Det är tragiskt.

Till familjeparken: Det är som Anders skriver, det ligger för långt ut. Det kommer att locka till sig ännu mer bilism och det enda som kommunen och företaget har planerat som trafiklösning är skyttelbussar (!) från Tumba Station (Södra Botkyrka) till Hågelbypark (Mellersta Botkyrka). Väldigt hållbart, jo tack. Vi snackar om planerna på att bygga Nordens största nöjesfält inte ett IKEA. Alla som har sett IKEA-bussen har sett att den brukar nästan aldrig vara full, den åker från innerstaden men de som bor i innerstaden väljer oftast bilen för att ta sig till IKEA.

Bygg hellre det närmare innersta'n så slipper man sprawl-effekter och ännu mer utspridd bilism, ännu mer avgaser, ännu mer utåt i periferin. Närmare innersta'n finns det mycket bättre kollektivtrafik och skulle man bygga parken där så skulle det bli möjligtvis lättare att förstärka och bredda den befintliga kollektivtrafiken där.

Botkyrka har allmänt sett rätt usel kollektivtrafik.

Beträffande nya Vanadisbadet, perfekt! Låt det bli byggt! Jag gillar personligen planerna som jag har fått ta del av.
 0
Johannes Lilleberg (1 Mars 2008 17:07):
Jahopp då är det bara att vänta in hardcorenimbyisterna som anser att vi aldrig ska riva och bygga nytt så kan vi starta samma debatt här som på alla andra trådar! Vet inte mycket om detta bad idag men i DN stod det "Badet är i dag slitet och skulle behöva en genomgripande renovering. I nuvarande skick kan det inte hållas öppet.".
 0
Gustav Svärd (1 Mars 2008 18:57):
Jag undrar också hur lång tid det kommer ta, Johannes. Det är ju i en park! Huga sig! Svårt att tänka mig annat än en folkstorm (i media, i verkligheten tror jag flesta egentligen är positiva till en totalrenovering av badet).

I övrigt tycker jag även att, som tidigare nämnts här, kanten utmed Sveavägen bör bebyggas. Men det inser jag inte har stor chans att bli av och lägger ingen tyngd på det.
 0
Niklas (1 Mars 2008 19:52):
Vanadisbadet har aldrig varit någon folkmagnet. Denna del av stan kännetäcknas och har under lång tid kännetäcknats av mycket genomfartstrafik, diverse skumma bilhandlare och låg aktivitet i bottenplanen. Ogästvänligt och ickeurbant enligt min mening.
I samband med upprustning av badet bör man fundera på att omdana området.

Sveavägens utformning uppmanar idag till höga hastigheter för bilarna. Detta vill vi ju inte ha om mycket barn finns i området, vilket blir resultatet av en badanläggning). Avsmalna körfälten och anlägg spårväg i mitten (som skulle kunna gå ifrån Norra Station och söderut och sedan ansluta österut eller västerut i 4:ans blivande spår). Sedan så är Gustavs idé att bygga intill kanten av Sveavägen ypperlig. Man skulle kunna tänka sig att flytta in kanten 10 meter och på så sätt skapa en liten piazza där caféer har plats för uteserveringar.
I samband med detta skulle man förstås göra någonting åt Vanadisvägen mynning mot Sveavägen. Jag har aldrig förstått varför den är så bred. Garagen i bottenvåningarna borde göras om till någonting trevligare så att stället blir en punkt för möten istället för någonting man allra helst skyndar sig bort ifrån.
 0
Gustav Svärd (1 Mars 2008 20:21):
Lite förtydligande som kanske kan va behövd:
Jag är på intet sätt emot att ha en park på ena sidan en stor gata, men då måste parken antingen vara öppen hela vägen eller ha en mkt tydlig gräns mot gatan. Vanadislunden har som jag ser det varken eller, utan istället en sluttning uppåt med träd å lite buskar. Inte inbjudande alls. Se bara på Humlegården hur en urban park fungerar bra ut mot gatorna. Vanadislunden inte ens i närheten.
 0
Mikael Hörnlund (3 Mars 2008 12:40):
Som sagt, den delen av Sveavägen är väldigt dåligt gestaltad, håller med Niklas, inte om spårvagn i mitten, men i övrigt. Jag skulle vilja se Sveavägen med träd i mitten av körbanan och intergrera Sveavägen med NS mer.
 0
Richard Jacobsson (4 Mars 2008 00:09):
När det gäller Famileparken i Botkyrka så finns det en heö deö att läsa på kommunens hemsida: (http://www.botkyrka.se/familjeparken/36117.html)
 0
Magnus Orest (4 Mars 2008 01:14):
Ser ut som intressanta planer för Hågelbyområdet. Men en badstrand vid sjön Aspen... Det känns inte som någon vidare bra idé. Eftersom jag bodde ett stenkast från den sjön i många år känner jag till en del av dess mindre trevliga egenheter. Men i övrigt hoppas jag att de kör så det ryker, kan inte se att området har någonting att förlora på en sådan utveckling. Det lär väl knorras en del om att något närbeläget (och i mina ögon omotiverat) naturreservat ryker, osv, men så är det ju alltid.

Om det är någonting Botkyrka saknar så är det just en central kärna som binder samman kommundelarna. Det stora åkermarksområdet mellan Tumba och Alby är ju en ganska tydlig barriär som delar kommunen i två.
 0
jonas (5 Mars 2008 13:27):
[Raderad]
 0
Frerik N (5 Mars 2008 13:29):
[Raderad]
 0
dejvid (5 Mars 2008 13:30):
[Raderad]
 0
dejvid (5 Mars 2008 13:31):
[Raderad]
 0
Oskar Sirland (5 Mars 2008 13:32):
Skönt att veta att det finns mogna personer med sakliga argument! Trolla vidare du så skall du nog få se att du får en IP-ban.
 0
Mick (23 Juni 2008 21:11):
Nån föreslår "en vattenpark i klass med Skara sommarland" i Stockholm. Det kan säga med bestämdhet, det finns inte en enda Yimby-sympatisör som är född i Stockholm. Tara era bonniga idéer om skykrapor och upplevelsebad och dra åt Åmål där ni hör hemma. Yimby är en samling töntiga bonnläppar.
 0
Mick (23 Juni 2008 21:12):
Som ni ser skriver jag med stavfel. Tror inte nån på den här sidan fattar annars.
 0
Magnus Orest (24 Juni 2008 11:36):
Titta, trollet är tillbaka. Och skriver lika illa som vanligt.

Glädjande nog är Yimby ganska poppis bland vettiga människor vars åsikter räknas. ;-)
 0
nisse (30 Juni 2009 19:25):
Bra inlägg-men jag tror inte vi ska göra Sveavägen smalare- bilar håller Stockholm rullande! Förslaget med förätning och fler bostäder-butiker-shoppingcentra längs kanten mot Sveavägen utmärkt.Hoppas badområdet törs "nagga" lite mer av Vanadislunden. En rejäl 50-metersbassäng vore mums!
 0
Lasse Kärrbäck (1 Juli 2009 18:06):
Det verkar som om flera inte har varit vid Vanadislunden och sett vad som finns där. En av anledningarna till att det är just park där, är att det ligger en kyrka på kullen ovanför badet. Mycket av marken tillhör denna kyrka och kan med all säkert inte omvandlas till mark för bostäder. Dessutom så har Stockholms vatten och avloppsverk stora anläggningar i berget. Om jag inte minns fel ligger det dessutom en transformatorstation på berget.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8612 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

@yimbysthlm på Twitter