Utskrift från www.yimby.se
....

Yimby i Dagens Nyheter

Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Gustav Svärd (2 Februari 2008 09:35):
Värt att köpa ett lösnummer alltså!
/får se när morsan (som har DN) ringer :D
 0
Rickard (2 Februari 2008 10:12):
Jag uppskattar verkligen debatten här, även om jag inte håller med om allt.

Framför allt jublar jag över att ni uppmärksammar den påpående smygutbuggnaden av fula miljonprogamsliknande hus i förorterna. Som ni uppmärksammade i Högdalen tex här:

http://www.yimby.se/2008/01/veidekke-bygger-miljonpro_..

Detta sker även i Rågsved, Farsta, Fagessjö och säkert i andra förorter som jag inte har koll på.
Kan man ta politiker som talar om integration på allvar när man ser sådana skitfula hus byggas på nytt, bland andra fula hus. Hus i Park kallas det visst. Det är varken innerstadskänsla eller naturkänsla - det är betongkänsla. Folk vill bo i blandad bebyggelse, i vackra områden. De allt mer förfulade områdena kommer såklart bli mer segregerade. Är ni intresserade av bilder på andra fulhusprojekt?

Här är en artikel jag skrev om miljonprogramspräglade Fagersjö, där byggherrar och politiker körde över en folklig rörelse som ville påverka sitt boende i mer blandad riktning. här var man tydligt mot betonghöghus utan tanke.

http://www.metro.se/se/article/2007/05/01/20/1148-45/i..

För övrigt - heja, bra initiativ till debatt i viktiga frågor.
 0
Lars Thulin (2 Februari 2008 10:25):
Hej

Jag blev så glad när jag läste artikeln i DN i morse. Hade ingen aningen om att yimby fanns men har länge känt att det definitivt behövs en sådan här grupp.
Jag är född på Södra BB 1954 och har i princip varit huvudstaden trogen sedan dess. Och jag blir sååååå trött på alla som vill att allt i stan ska vara precis som det var förut.

Och jag gillar höghus. Under en av de få perioder då jag lämnade Stockholm bodde jag i Hongkong. Där finns det höghus!!!

Ser fram emot att få vara med i debatten.

Lasse
 0
Jonas Forss (2 Februari 2008 10:32):
Fick just nys om Yimby genom just DNs artikel. Det var otroligt roligt att uppmärksamma att det existerar betydligt fler med Yimbys åsikter än jag själv. Självklart blev jag snabbt medlem...

En första kommentar är att ett av grundproblemen för utbyggande av innerstaden är den märkliga uppdelningen av självständiga kommuner och stadsdelsnämnder som suboptimeras kring sin egen kärna - se t.ex. gränsdragningen mellan Stockholm stad och Solna, eller för den delen mellan Stockholm och Nacka. Staden tar slut vid kommungränsen och därefter öppnar sig ett stort sår fyllt med motorvägar som stänger in den fångade innerstaden.

För övrigt anser jag att punkthus-bebyggelsen bör förstöras.
 0
Lars Thulin (2 Februari 2008 10:48):
De skilda kommunerna får vi nog leva med. Jag tror faktiskt att denna uppdelning kan bidra till en levande utveckling av staden. En jättekommun = Stockholms län skulle nog snarare förstärka bilden av kärna och periferi. Den traditionella definitionen på stortad är ju en stad där typiskt centrala funktioner är utspridda på olika håll. Detta är ju till exempel skillnaden på Stockholm och Göteborg.
Visst kan det bli konstigheter vid kommungränser, men om vi börjar med att jobba för att varje kommun sköter sina ut- och tillbyggnader bättre så har vi nog tillräckligt att göra.
 0
Gustav Svärd (2 Februari 2008 11:21):
Ja, en kommunreform som slår ihop hela tätorten till en kommun verkar inte så realistisk. Men som Lars säger, om kommunerna bygger mer Stad och mindre Förort så är blir det i längden inte ett problem egentligen (vad gäller just den här frågan iaf). Barriärerna är ett stort problem, Innerstan tar så tydligt tvärt slut och sedan är det förorter ut till Nynäs & Märsta.
Norra Station är ett projekt som kommer förhoppningsvis bryta gränsen mot Solna (men inte om samfundet S:t Erik får som dom vill). Yimby är i startgroprna för att påverka där i rätt riktning: mer Stad!
 0
jonas (2 Februari 2008 11:39):
Jag läste artikeln i DN och blev medlem direkt. Ensam är ingen stark, och jag håller starkt med om att små intressegrupper får sätta agendan på nybyggnationen. Utbyggnaden/nybyggnaden av Kungliga musikhögskolan är ett sånt fall som kommer processas till döds av ständiga överklaganden från grannarna.

Under tiden garvar Göteborg ihjäl sig åt det "Kungliga" råttboet på Vallhallavägen.
 0
Björn Nilsson (2 Februari 2008 12:09):
Angående kommungränser: Stockholm och Nacka byggs ihop vid Danviks lösen på flera sätt. Dels kommer bostadsområdena i de två kommunerna att ligga vägg i vägg. Dels handlar det om att kämpa med den stora lösningen som skall eliminera (eller åtminstone lindra) trafikinfarkten på vägen från Värmdö och Nacka in till Slussen. Det finns alltså saker som gör att kommungränser blir mindre viktigare. Å andra sidan har vi lokal demokrati och inflytande på kommun- och kommundelsnivå. Med andra ord kan det bli knepiga avvägningsproblem när olika intressen ställs mot varandra.

Annars har vi ju en länsomfattande planering i RUFS (den regionala utvecklingsplanen för Stockholms län), men att något sådant fanns fick jag veta först förra våren. Och går vi upp på länsmivå kommer omedelbart de länsöverskridande frågorna ... .
 0
Erik Tjernlund (2 Februari 2008 12:47):
För att citera en svensk kulturpersonlighet: Äntligen!
Jag hittade hit genom DN idag och det känns helt rätt. Jag bor precis vid Odenplan och har med häpnad sett debatten om gallerian och stadsbibloteket. Så otroligt trött på arkitekturen och stadsplaneringen i Stockholm. Ser fram emot att deltaga i diskussionerna här.

/ET
 0
Leonardo Frithunanthz (2 Februari 2008 13:04):
Välkomna ska ni alla vara! :-)

Erik, Jonas, Jonas Forss, Lars, m.fl.: Ni är så välkomma i att deltaga!

Ha det bra!
 0
Jonas Valfridsson (2 Februari 2008 13:12):
Tackar. Det gick bättre att bli medlem med Hotmail än Gmail. Hoppas det går att åtgärda för er.

Har ni någon artikel om Musikhögskolan vs. Swartlings ridskola?
 0
Christer Tengblad (2 Februari 2008 14:14):
Hej!
Håller med om det mesta men skulle vilja veta vad som menas med att "inte göra små förtätningar långt utanför tullarna". Jag bor i Sundbyberg och tycker att vi också borde ha mer stadskänsla. Vi hr stora NIMBY-problem med allt från bostäder till tvärbana och förskolebyggen.
 0
Gustav Svärd (2 Februari 2008 14:19):
Eftersom det va jag som sa det =) känner jag att jag kan svara på det också. Sumpan är i min mening inte långt utanför tullarna (närmare än min förort i Sthlms kommun) och har redan en hel del urbana kvalitéer (varit där många gånger för att simma eller på genomfärd med nattbussen). Tror flesta i yimby gärna skulle se att Sumpan blir mer urban och att stads-miljön sprider sig längre ut från Sundbybergs centrum. Varför inte mot Solnahållet? och sedan mer stad i Solna hela vägen till Norra Station/KS området? är egentligen inte så jätte avstånd och helt genomförbart på lång sikt.
Vad jag menad var mer att det ofte blir punkthus/radhus/villor en, två eller kanske 5 mil från stan...

Nimbys förekommer överallt, från småstäders vilaområden till Upper East Side på Manhattan.

In conclusion: en fötätning och ökande av Stad i sundbyberg får du klart stöd för från oss, och troligen fler än många tror bland Sundbybergsborna.
 0
Lars Thulin (2 Februari 2008 14:27):
Det här med att staden tvärt tar slut har ofta en rent naturgeografisk förklaring. Både Kungsholmen och Södermalm är ju faktiskt öar. Men nu växer det ju ändå över vattnet. Liljeholmen och Telefonplan är ett exempel. Hammarby Sjöstad ett annat, och den stadsdelen hör väl till Katarina eller Sofia församling, rätta mig om jag har fel.

Men många innerstadspretton är så inskränkta att de inte fattar hur nära en del av de här områden ligger Stockholms mitt. Ett exempel är Konstfack. När det skulle flytta från den lantliga avkroken ute på Gärdet (med ganska långt till T-bana)till Telefonplan med ett fungerande centrum och T-bana inom fem minuter och med fjorton minuter in till T-Centralen, så var det många av kultureliten som smällde av! De visste väl inte ens var Telefonplan låg och var nog lite osäkra på om svensk valuta gällde där ute.
Men nu är det få som klagar och skolan har blivit ett lyft för hela stadsdelen. I den typ av lokaler där de förut låg cykelverkstäder ryms nu sushi-barer.

Motsättning förort - innerstad handlar alltså mycket om den mentala kartan. Och de som sätter debatternas agendor och har tillgång till media tänker alla likadant: Utanför tullarna så DÖR jag!
 0
Gustav Svärd (2 Februari 2008 14:39):
Visst är det de naturliga gränserna (vattnet) som begränsar innerstaden på många håll. Men att kalla hela Kungsholmen för innerstad är som jag ser det fel. Utanför Fridhemsplan är det ju än så länge förortsplanering som tar vid. Även på Söder finns en hel del områden med förortsplanering (delar av norra hammarbyhamnen är till förväxling likt delar av Rissne).

Visst måste staden få växa utåt mera! Även vad gäller funktioner, såsom Konstfack. Precis som du säger är nya lokalen på flesta sätt mer central och klart lättare att ta sig till än gamla. Avståndet kråkvägen är ju inte det som betyder mest.

Men.. låg inte även gamla Konstfack utanför tullarna? den gränsen går ju längs Valhalla-vägen, inte vid Lidingöbron ;)
 0
Lars Thulin (2 Februari 2008 14:50):
Okej... Fina Gärdet som förort... intressant tanke som säkert mäklarna och de som just köpt lägenheter där tycker är en bra definition som de gärna vill ska bli allmänt känd!

Det finns många definitioner på vad som är innerstad, den jag tänker på är församlingsgränserna. Och då borde väl även kvarteren norr om Valhallavägen vara innerstad.

Men låt oss inte grotta ner oss för mycket i det. Kontentan är klar. Byggnadstil och funktioner är det som är viktigt, inte geografiska avstånd till Stortorget.
 0
Gustav Svärd (2 Februari 2008 14:57):
Exakt! inte bara en bra inställning för en debatt här, men även för diskusioner om Stockholms framtid!

Jag skulle bara lägga till stadsplanering till byggnadsstil och funktioner.
 0
Leonardo Frithunanthz (2 Februari 2008 15:08):
Exakt. Stadsplanering, det är mycket av a och o i den här debatten.
 0
Albert Elfv (2 Februari 2008 15:16):
Apropå sumpan och solna (zooma och kolla satellitbilden):
http://hitta.se/SearchCombi.aspx?vad=&var=solna#contactlinks

detta är alltså sveriges 2:a och 3:e folktätaste kommuner. viss innerstadskänsla finns på sina håll, men är i det stora hela så gott som obefintlig. solna och sumpan är typ två städer i en "djungel" (med kötid för en lägenhet på 5-20 år).

jag bor i solna. här finns det stora planer på att bygga ut solna centrum (i samband med rivningen av råsundastadion bla), sk solna city-projektet. det vore kul om man fick se ett solna city nån gång, men så länge området kring solna centrum förblir en tung genomfartsled kommer det nog inte ske den närmaste tiden.
http://www.solna.se/templates/Page_solna_submenu____29..

man kan se hur trafiken ser ut på satellitbilden, kolla korsningen frösundaleden huvudstag. och frösundaleden solnav.
 0
Johannes Hulter (2 Februari 2008 15:47):
Kul att DN tog upp Yimby. Snart kanske Svenskan ringer... ;)
Hoppas artikeln kommer upp på nätet snart så man kan länka. Ha det bra!
 0
Anders Gardebring (2 Februari 2008 17:05):
Hej Lars!
Angående din kommentar om Gärdet. För mig handlar det också om hur man har planerat och byggt, som definierar förort mot innerstad. Jag bor själv på just Gärdet och den nedre delen är fortfarande någorlunda stadsmässig, längre bort från Valhallavägen avtar det och funktionalismen med sina hus utslängda på gräsmattor tar över. På min dagliga 12 minuters promenad till jobbet (också beläget på Gärdet) ser jag utan problem plats för 10-15 hus utan att för den skull ta i anspråk några ytor som idag används. Fortsätter man upp mot Storängsbotten blir man mest deprimerad..
Klicka för bild

Som tur är finns det ju nu planer på att bygga här, men stort motstånd finns. Som vanligt...
Delar av Solna är mer innerstad än delar av Gärdet helt enkelt.
 0
Leonardo Frithunanthz (2 Februari 2008 17:34):
Solna ligger mig varmt om hjärtat av många skäl...

Visst vill jag se Solna Stad med mer betoning på "Stad". Vi ska försöka göra något i Solna, men vi behöver fler engagerade! Mer delaktiga tack! Om det är någon som känner sig manad att vilja jobba med en alternativ plan till Solna City-projektet, kontakta oss.


Jo, Frösundaleden är hårt trafikerad idag.
 0
Jonas Frejd (2 Februari 2008 18:49):
Jag bor ju själv i Solna vilket gör att det ligger mig varmt om hjärtat också. Dessutom är Solna unikt eftersom det ligger så nära Stockholms innerstad med goda möjligheter att bli en framtida stadsdel om man fullföljer planerna på att bygga ihop Norra station och Karolinska med en förlängning mot Solna centrum.
 0
Lars Thulin (2 Februari 2008 19:20):
Hej Anders!

Jag arbetade tidigare på Sandhamnsgatan och promenerade dit från tunnelbanestationen Gärdet. Fint i och för sig, men just nedanför Kampementsbadet borde det finnas utrymme för en del hus. Är det där som det ska byggas?
 0
Anders Gardebring (2 Februari 2008 19:38):
Hej Lars!
Nej, jag syftade på området Storängsbotten/Hjorthagen.
Gärdet önskar jag att det kunde förtätas på också men då lär det väl bli nimby-krig. De där gräsplättarna som aldrig någon använder är ju väldigt viktiga...
 0
Johan Brunzell (3 Februari 2008 00:17):
Har ju inte DN på morgonen utan SvD så jag har inte läst artikeln förrän nu. Den var bra tycker jag. Balanserad och saklig. Precis vad som behövs.

Några har hittat Yimby genom den och loggat in på denna sida. Mycket bra!
Nu är det bara Metro, City, SvD, Expressen, Aftonbladet, ABC, Rapport och Aktuellt kvar..typ :-)
 0
Axel Strandell Erstorp (3 Februari 2008 01:00):
Woho! Äntligen i någon av morgon tidningarna. Keep it up, spread the words of urbanisation!
 0
Albert Elfv (3 Februari 2008 15:37):
Leonardo: har yimby nåt alternativ till solna city? jag är bara glad om den sabla trafiken försvinner så man kan integrera de mer stadslika delarna av solna (området kring råsundastadion mm) med centrum.
 0
Albert Elfv (3 Februari 2008 15:38):
Ett forum vore inte så dumt så man enklare kan diskutera idéer.
 0
Erik Paulsson (3 Februari 2008 15:55):
Jag håller också med om att ett forum vore guld värt! Så slipper man hoppa mellan olika artiklar för att diskutera olika ämnen.
 0
Patric Nilsson (3 Februari 2008 16:55):
Jättebra artikel, hoppas den är en murbräcka, så att mediernas reportage om stadsbyggnad kan bli lite mer nyanserad.

Håller med Albert och Erik att ett forum vore bra.
 0
Anders Gardebring (3 Februari 2008 18:07):
Det finns flera utvecklingar av siten på gång och jag tar gärna emot förslag!
Jag ber om ursäkt om det kan gå lite långsamt ibland, det är jag själv som utvecklar tekniken bakom webbplatsen så jag måste göra allting själv, men samtidigt innebär det ju att allt går att göra bara tid och vilja finns :)
 0
Leonardo Frithunanthz (3 Februari 2008 18:23):
Hej Albert!

Vi har många järn i elden och vi arbetar samtidigt parallellt med olika utvecklingsområden i form av arbetsgrupper. I Solna Citys fall har vi knappt hunnit börja på allvar men vi har idéer.
Men som Anders tidigare skrev, vi behöver engagemang! Vi behöver engagerade människor som vill vara delaktiga i att skapa en djärvare och bättre stad. Vi behöver passionerade människor.

Så kontakta oss om du vill vara med i en arbetsgrupp för Solna City!

Ha det bra!
 0
Anders Gardebring (3 Februari 2008 20:37):
Kontaktinfo finns under fliken Om oss/Kontakt.
Men som sagt, forum är på gång, men vänta inte på att de blir klara! Närmast i pipen ligger dock bevakning av kommentarer så att man enkelt kan se var det kommit fler svar sedan man själv skrev något. Det är det jag sitter o jobbar med just nu.
 0
Tommy Hallberg (3 Februari 2008 22:58):
Det är skrämmande vilka bakåtsträvande "STOCKHOLMARE" det finns som har en småorts mentalitet som är så irreterande att höra o läsa. Det är skrattretande vilka tomtar som vill gömma Stockholm för det är just det man gör om man inte har visioner och översiktsplaner för hur en storstad ska växa och få en arkitektur som ekar ut i världen. Det är dags att vi tar tillbaka ordet och låter oss inte bli nedtryckt av gamla gubbar och kärringar som tror att Stockholm är en Stad av Enköpings befolkning och kaliber. En stad där det är framåtanda och en nybygaranda utan dess like är Göteborg som har en menatltet som Stockholmarna hade under efterkrigstiden. Gröna Lund är ett SKÄMT i mina ögon riv skiten och bygg ett nöjesfält som konkurerrar ut det mesta i europeisk väg då Liseberg konkurerrar ut hela Norden.

Det byggs för lite tok för lite i Stockholm med närförorter som Solna och Sundbyberg. Nu när norra länken byggs så påbörja med Östra Länken med detsamma så det blir en naturlig ringled runt Stockholm Stad. Länsväg 275 från Kungsholmen till Hjulstakorset borde däckans över totallt då det är en av Sveriges mest olycksdrabbade vägar med rödljusen och rondeller var 500-hundrade meter. Den borde däckas under med E18 från Hjulstakorset till Bergshamra då det blir en naturlig länk till Förbifart Stockholm som också måste sättas igång omgående inom ett par år. Detta ger möjligheter att bygga ut Stockholm Stad med ett par hundra tusen invånare och stänga ner Bromma flygplats och flytta alla flyglinjer, flygplan och personal till Arlanda då Arlanda borde bli en Flyhub = Flygmetropol. Breddning av E4:an från Väsby till Arlanda borde också vara en hög prioriterad fråga på VV och Arlanda borde bytas ut till (Alfred Nobels Internationell Airport).

Allt detta borde starta SENAST 2012 då Stockholm har en vision av att år 2030 då ska Stockholm vara si och så. Det kommer att misslyckas om det inte börjar att satsas nu hos de tröga beslutsfattarna. Kollektivtrafiken är också i behov av att byggas ut Tunnelbana till Nacka, Älta, Tyresö, Sollentuna, Edsberg, Täby, Arninge, Hägernäs, Jakobsberg, Barkarby, Veddesta. Pendeln ska gå var femte minut från Bålsta, Märsta Nynäs och S-Tälje. Bygg pendeln till Norrtälje och från Rimbo tåg anslutning till både Arlanda och Norrtälje då Riksväg 77 är en av dem sämsta vägar som finns i länet. Bygg ihop Solna, Sundbyberg, Sollentuna, Nacka in mot Stockholm Stad och skit i kommungränserna. Däcka över norra station mot pampas och bygg karolinska sjk till en plats för forskning och vetenskap som ger gehör ut i omvärlden. Bygg portaler in mot Stockholm. Skyskrapor på ett par hundra meter vid norrtull och ut mot haga norra. Bygg cafeér, restuaranger, i nationalstadsparken som är bara larv de med att ha en stor park för att se men inte röra. Bara i landet lagom kommer man på sånt här SKIT. Där kan man bygga skyskrapor med med en dominerande skyline som skullefå wennergren center se ut som en fjuttig barack. Ta bort polishögskolan från Sörentorp och bygg vattenland ner mot edsviken. Europas största vattenpark skulle kunna ligga där och poliserna kan utbildas på nåt gammalt regemente nånstans i mälardalen. Detta är bara början av mina visioner jag har mycket nerskrivet på min hemsida med visionära bilder som jag jobbar på. Hemsidan är dock inte klar än men sen när den är det så är ni välkomna att titta på skrytprojekt som jag vill ha Stockholms Stad eller närförorter.

Ha det bra och för övrigt så är detta en superbra sida med just den sortens människor som tycker och tänker som mig att de älskar arkitektur och läsa översiktsplaner och visonär om framtiden i vår huvudstad.
 0
Anders Gardebring (3 Februari 2008 23:36):
Det skall onekligen bli väldigt intressant att se din hemsida Tommy!! Men, det låter som att du borde komma med i någon av våra arbetsgrupper också? Visioner och idéer, och också någon som kan illustrera dem behöver vi.
Vi jobbar med Norra stationsområdet bland annat. Hojta till åt mitt håll i så fall!
 0
Leonardo Frithunanthz (3 Februari 2008 23:43):
Tommy: Du är mer än välkommen till YIMBY!

Du får gärna gå med i en arbetsgrupp. Vi behöver visioner, idéer och lite jävlar anamma.
Är du bra på grafik?
Det är inte så jätteviktigt, men vi bara undrar.

Är du redan nu intresserad av ett specifikt område i StorStockholm eller...?
Hur som helst, det där kan du ta se'n, ta kontakt med oss. Det finns en länk här uppe.

Ha det bra du med!
 0
Tommy Hallberg (5 Februari 2008 19:28):
Det är ett livsverk att få min hemsida att bli så verklighetsförankrad om möjligt att när man färdas genom Stockholm så ska det kännas att man är i en världsmetropol med en vacker speglande arkitektur som kompleterar landskapet.
Norrtull och norrastation är två högintressanta områden som måste tas tillvara nu när motorvägen ska överdäckas. Jag jobbar med att få in portaler som skulle eka ut i omvärlden då folk kommer ifrån Alfred Nobels Internationell Airport och ser den dominerande skylinen som Stockholm kan få med skyskrapor och maffiga byggnadskomplex som konkurrerar ut all sin väg och norra station med ett forsknings och sjukhus utöver det vanliga. Stockholm saknar mycket och att höra bonden på odenplan att han vill jaga bort entreprenörernas lastbilar som ska bygga citytunneln är ju verkligen ren idioti. Jag håller på att arbeta stadsdel för stadsdel och har kommit långt på väg och har även börjat med dem södra närförorterna som "GLAM" = Gröndal, Liljeholmen, Aspudden o Midsommarkransen. Norra förorterna har jag bara skissat på än så länge då Arlanda är ett stort projekt som jag jobbar med och vill bolla ideér med entreprenörer och Sigtuna Kommun med. Norra förorterna har en ptential med Solna i spetsen att bli något extravagant då kapitalet finns redan men visionerna är lågmälda. Nationalarenan med tvärbana är bra men jag vill se en större satsning med upplevelser och Arlanda kan bli en Upplevelse stad en såkallad Aerotropolis = en upplevelsestad som kompletrar det attraktiva läget med en stor internationell flygplats som kan byggas till en Flygplatsstad och därmed bli en Flyhub på engelska, en Dominerande Flygmetropol.

Jag har ett överflöd av visioner och skriver egna såkallade översiktsplaner till kommuner som jag känner kan tilföra något då i synnerhet, Nacka, Värmdö, Tyresö, Vaxholm och de övriga norra förorterna som ändå är ansiktet utåt i vårt land med nästan 20 miljoner människor som besöker Arlanda varje år. Jag skulle kunna gå med i en arbetsgrupp och hjälpa till och komma med ideér som får Stockholm Stad och närorter att glänsa. Det måste tänkas över kommungränser och Solna/Sundbyberg är två charmiga städer som kan tillföra mycket. Universitetsområdet är ju inget att skryta med då det ser ut som ett getto med blå baracker och öppna kala fält. Där har jag gjort utstudernade grafik å jag har flugit över och sett hur byggnationen kan bli. Nationalstadsparken är en plats för en skyline med dominerande byggnader och upplevelsetråk mot haga park/slott med restuaranger ett uteliv som kan jämföras med Miami, med strandpromenader med konstgjorda sjöar och båtfärder i venediganda runt brunnsviken och norra djurgården. Det är en upplevelse med det historiska tullhusen och den moderna arkitekturen med skrytbyggnader som speglar Stockholm att HÄR I DENNA STAD BYGGS OCH KOMPLETERAS NYTT MED HISTORISKT. Jag har x antal projekt på min hemsida men det är detta som är glansen då nya ideér kommer på plats och allt är realistiskt då ni själva kan guida in sig i områden och se dagens Stockholm och morgondagens Stockholm och Stadshuset är dem första som jag ska bjuda in och se vilken STORSTAD vi har och dess potential vi kan maxa ut för att få omvärldens blickar till oss mer än bara vara nordens venedig. Jag kan skriva en bok om Framtidens Stockholm. Jag har visat min hemsida som är under "byggnation" till nära o kära och de gillar vad de ser och blir positivt överraskade att se vad Stockholm kan bli med närförorterna som kompletrar varandra. Vägarna skall under marken och Monorail system kan byggas till Nobel Airport.

Det är bra att NI har tagit och uppmärksammat att det finns krafter som vill Stockholms BÄSTA och visa omvärlden vilken metropol vår stad kan bli. Det är nog många som tycker att jag överdriver i min arkitektur kanske men när folk kan se med egna ögon för alla kan ju se hemsidan tillslut då den är tillgänglig så ändras uppfattningen och uppmärksammas att det krävs folk med visoner, planer, mål och projekt som man får en WOW känsla av bara då kan vi komma över den tröskeln vi fotfolket sitter på. Jag är intresserad av att se hur likt västra city blir så likt som mina förslag som jag skissade ner för drygt två år sen. Jag är en stolt medlem här med en framåtanda som finns i andra storstäder som vi saknar men som börjar att vakna till liv.

Hälsningar Tommy Hallberg.
 0
Dr Evil (7 Februari 2008 23:08):
Är tillbaka. Nytt nick. Det andra har ingen sanktion eftersom jag inte är med i något parti.

Kul att ni fick en plats i solen, det måste jag gratulera er till. En helsida. Något att hänga upp på väggen i ålderdomshemmet kanske... ;)

Tommy: Ett livsprojekt är att lära sig vara nöjd med den man är och där man befinner sig. Det är så mycket i vårt samhälle som säger du räcker inte till, det är inte tillräckligt etc etc. Detsamma gäller om den plats man bor på. Om varje dag används till att jaga fel i sin omgivning då kan man inte sätta foten utomhus utan att bli förbannad och det är ju ett ansträngande sätt att förhålla sig på.

Min gräns går vid där människor eller djur kränks på olika sätt - det gör mig förbannad. Arkitektur och stadsplanering är ett intresse.

Man kan ha livliga diskussioner om sakfrågor, det är bra, det ställer jag upp på.
 0
Niklas (8 Februari 2008 12:20):
A propos mediabevakning. Gert Wingård blev idag intervjuad av tidningen city http://nyheter.stockholm.city.se/art/997/stockholmarna..
Han har en hel del intressanta synpunkter på Stockholms mentaliteten vad gäller nybyggnationer. Jag tror det allt finns en liten Yimby i Gert.
 0
Johannes Hulter (28 Februari 2008 13:25):
SA:s tidning Arkitekten citerar ur intervjun i februarinumret: http://www.arkitekt.se/s33594
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8649 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.

@yimbysthlm på Twitter