Utskrift från www.yimby.se
....

Krönika: Klart vi kan riva annexen!

 


Det tycker vissa, enligt SvD. Och det gör även jag. De kan definitivt rivas om det behövs för att stadsbiblioteket ska kunna växa. Men jag tycker verkligen inte att annexen ska rivas för att ge plats åt Delphinium. Jag vill nämligen inte se Delphinium byggas överhuvudtaget. Det är vad det handlar om för min del, dvs inte att bevara någonting gammalt, utan att staden undviker att göra ett misstag som vi kommer att ångra.

Missförstå mig inte. Jag är en tvättäkta YIMBY, och jag tycker att vi ska (måste) bygga någonting som lyfter Stadsbiblioteket. Jag gillade flera av förslagen på tillbyggnader, som inkluderade allt från höghus till att gräva ut Observatoriekullen. Ändå sätter jag mig på tvären i den här frågan. Är jag en liten smyg-NIMBY, måntro? Nej, det handlar om att vara nyanserad. Att vara en YIMBY innebär inte att man är för precis alla förslag som presenteras. Det finns gott om bra exempel på dålig arkitektur i Stockholm, och byggnader som vi i efterhand fått ångra.

Är det därför jag är emot Delphinium? Ja, bland annat. Till att börja med så ser komplexet ut som en typisk 2D-konstruktion ritad i Autosketch eller något liknande enklare CAD-program. (Missförstå mig inte. Autosketch är suveränt till just 2D-ritningar, jag har själv använt det i många år.) Ta en närmare titt på modellen, som finns här på Heike Hanadas hemsida. Du ser då kanske att byggnaden är ritad utifrån ett flertal 2D-perspektiv. Sedd från sidan, sedd framifrån, sedd uppifrån, osv. Som man arbetar när man jobbar med papper och penna. Det är därför allting är så rakt och kantigt. Byggnaden är full av räta vinklar. Med en del avrundningar och avfasningar (en funktion i Autosketch som jag själv använt flera gånger) för att ge byggnaden lite mindre kantiga former.

Och det ser faktiskt bra ut när man betraktar ritningen i något av de perspektiv som Hanada har jobbat i! Men när man börjar vrida och vända på perspektiven ser det mer eller mindre galet ut. Då känns byggnaden inte lika rätt eller OK längre. Vad jag dessutom ser redan på modellen är några “pundarprång” som jag börjat kalla dem, dvs undanskymda ytor där ingen passerar eller uppehåller sig, och som då kan dra till sig mer ljusskygga element. Det finns ett sådant prång mellan den gamla huvudbyggnaden och Delphinium, och ett mellan Delphinium och Läkarhuset. Sådana prång skapar otrygghet, och det finns gott om dem på andra håll i stan. Runt T-Centralen och Sergels torg, t ex. Jag tror att en erfaren arkitekt hade undvikit att göra det misstaget i sina ritningar.

Vilket för mig in på nästa punkt, nämligen arkitekten i sig, Heike Hanada. Hanada är helt omeriterad som arkitekt. På Sveriges arkitekters webbplats står ordagrant att “hon har väntat länge på att ta steget ut som praktiserande arkitekt”. Det tycker jag är jättebra. Det är ju genom praktiskt arbete som man verkligen lär sig saker, eftersom det är så man skapar sina egna erfarenheter.

Men är det verkligen lämpligt att en så omeriterad arkitekt får börja sin bana genom att förändra en av Stockholms mest ikoniska och karakteristiska märkesbyggnader? Jag tycker personligen att hon verkar vara en spännande konstnär med idéer, som inte är rädd för att prova saker. Och som vore ett värdefullt tillskott för vår stad om hon fick verka här. Men låt henne börja i rätt ände, med någonting mindre, och låt etablerade och meriterade arkitekter ta sig an stadens mer unika och känsliga miljöer. Jag tror helt enkelt inte att man som oprövad arkitekt har den insikten som krävs för att avgöra om en idé eller ett koncept håller över tid.

Nu vill jag inte såga eller dissa Hanada, även om det kanske låter så. Däremot undrar jag hur Stockholm stad egentligen är navlad, som utlyser en öppen tävling för att förändra en så speciell byggnad (eller byggnadskomplex) som stadsbiblioteket med dess annex? Tävlingar som är öppna för alla drar i regel till sig många lycksökare och oprövade förmågor, som inte har någonting att förlora. De ritar ihop någonting på fritiden, och skickar in, på vinst och förlust. Med så många deltagare blir det ofta en ren slump om man vinner eller ej.

Samtidigt skrämmer den här tävlingsformen ofta bort de etablerade arkitektkontoren. De är sällan villiga att lägga tid och pengar (som de annars kunnat lägga på kundprojekt) på vad som i grund och botten blir ett rent lotteri. Det kostar nämligen i både tid och pengar att ta fram solida förslag i den här storleksklassen.

Staden har alltså gjort fel. Helfel. Eller dubbelfel, eftersom man i efterhand insett sitt misstag, men ändå vill gå vidare med Hanadas planer. Och där står vi idag, med annex som ska rivas för att ge plats åt en autosketchritad koloss som kommer att göra området mindre trivsamt och inbjudande, och som vi kommer att ångra om kanske 10-20 år. Om inte tidigare.

Jag tycker att staden river upp beslutet. Vi betalar Hanada, kanske ger vi henne något slags “kompensationsprojekt” på annat håll (det saknas ju inte möjligheter, med tanke på hur mycket som byggs) så att hon kan börja sin bana som praktiserande arkitekt. Sedan bjuder vi in ett flertal välmeriterade och välrenomerade arkitektkontor till en ny tävling. Tillräckligt många för att vi ska ha ett underlag att välja mellan, men ändå så få att arkitekterna själva känner att det finns en god chans att kamma hem projektet.

Som sagt, bästa sättet att rätta till ett misstag är att redan från början undvika att göra det. Svälj stoltheten, Stockholms stad.
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Mikael Hörnlund (20 Mars 2008 12:20):
Jag tycker inte att man ska riva (nej, jag är ingen rivningsmotståndare)annexen överhuvutaget på grund av den anledningen att det är jäkligt respektlöst mot Asplund, det är att pissa på honom. Har inget att göra med om man skulle vara en Nimby eller inte. Dvs, det är helhetssynen som rubbas genom att plocka bort annexen.
Och denna 60tals wannabee låda i modern tappning som ska upp istället är ju hiskeligt hemsk -jag vet, smaken är som baken, men det tar inte bort det faktum att lådan INTE förhöjer eller förstärker Asplunds byggnader. För det krävs en arkitekt av stora mått, en arkitekt som kan mäta sig med Herr Asplund, och hur många sådana finns det?
De finns, men jag har svårt att tro att de skulle ställa upp i en tävling, -varför skulle de göra det?

Staden har begått ett kvadrupeltrippel misstag. Jag kan ge mig f-n på att det går prestige i det hela och en näve stolthet, för vem vill tappa hakan offentligt?
Svälj stoltheten Stockholm Stad, det tycker jag oxå.
 0
Anders Gardebring (20 Mars 2008 12:23):
Delphinium är ett skivhus. En miljonprogramslåda. En skokartong.
Ett skivhus är ett skivhus, även om fasaden är utsmyckad...
 0
Magnus Orest (20 Mars 2008 12:33):
Mikael, jag vill bara påpeka att annexen inte ritades av Asplund, de kom till i efterhand. Enligt Stockholm stads webbplats ritades de av Erik Lallerstedt: http://www.stockholm.se/Extern/Templates/Page.aspx?id=..
 0
Mikael Hörnlund (20 Mars 2008 12:46):
Ok, även om det är Lallerstedt som har ritat annexen så tycker jag att dessa annex ingår i en helthetssyn med utgångspunkt från Asplunds byggnad. Det är det jag är emot att helhetssynen rubbas, jag utryckte mig inte klart nog märker jag.
Tack för att länken och för ditt påpekande Magnus.
 0
Johan Brunzell (20 Mars 2008 14:04):
Jag tycker inte heller att man ska riva. Varför inte bygga ett nytt stadsbibliotek vid Slussen istället? En vacker byggnad som möter en då man kommer in i Stockholm från vattnet. Likt operahuset i Sydney. Slussen som ett kulturellt nav i Stockholm. Med utomhusscener, rockklubbar, gallerier och nya Stadsbiblioteket som pricken över i. Två flugor i en smäll.

Nuvarande Stadsbiblioteket kan t.ex. bland annat vara kvar som specialbibliotek med betoning på litteratur med anknytning till handelshögskolan. Om inte det går kan det väl göras om till museum. Nytt Nobelmuseum var det någon som föreslog. Ingen dålig idé väl?
 0
Axel Strandell Erstorp (20 Mars 2008 14:13):
Jag förstår att inte en enda ordentlig arkitekt med lite kunskap om Stockholms arkitekt klimat, väljer att inte delta i tävlingen. Man borde skämmas att man utser en tävling för att få ett så spektakulärt alternativ som möjligt, och så väljer man detta? MYGOD. Byggnaden är en låda, den är stor och ful, tråkiga former och isolerar platsen helt och hållet, uuuusch. Juryn bör skämmas.
 0
PO Hallberg (20 Mars 2008 14:17):
Delphinium är ett uselt förslag; sprunget ur en uselt genomförd tävling, med usla förutsättningar. Bygg nytt, på någon plats som behöver ett lyft. Bibliotek kan det fortsätta vara, om ej stadsbibliotek. (Eller fundera över om plaskdammen mellan biblioteket och handels är helig).
 0
Jan Wiklund (20 Mars 2008 15:19):
Nu kanske jag är helt ute och cyklar - men borde inte biblioteksverksamhet stå inför jättelika förändringar inom kort där man kan ifrågasätta om det kommer att behövas särskilt stora utrymmen över huvud taget?

Det är redan tekniskt möjligt att ladda ner vilken bok som helst och få över den till en trevlig liten lässkärm med god upplösning, och bättre lär den bli. Såvitt jag förstår är det bara copyrightbråk som står i vägen. Så fort man har fått en lösning som kan ge upphovsmännen en hacka för varje nedladdning behövs inga bibliotek av sten längre. Eller åtminstone inte så stora som nuvarande Stadsbiblioteket.

Kan nån upplysa mig om varför tillbyggnaden behövs?
 0
Christoffer (20 Mars 2008 15:25):
Jag har ingen egentlig åsikt om själva byggnaden i sig. Det är å ena sidan glädjande att man inte bygger en postmodern julgran såsom t.ex. Bilbao satt sig själva på världskartan, å andra sidan är det en förhållandevis intetsägande modernistisk byggnad som lika gärna kunde vara ritad på 60-talet. Flera av de andra projekten, bland annat utgrävningen av Observatoriekullen, var enligt mig betydligt mer arkitektoniskt intressanta.

Vad jag däremot motsätter mig är placeringen. Varför denna trångsynthet? I vilken regelbok står det skrivet att det nya biblioteket MÅSTE ligga i anslutning till det gamla? Vi har ju mindre bibliotek utspridda över staden, så varför inte placera detta på en ny plats. Någon tog upp Slussen, men det skulle innebära att den planeringen förskjuts ytterligare massa år framåt och att man säkerligen från stadens håll drabbas av frossa och än en gång måste utlysa en ny tävling för hela Slussen. Varför inte placera biblioteket precis utanför tullsnittet? På så sätt skapas intressanta förutsättningar för en utvidgning av staden, samtidigt som det inte hamnar så långt bort att människor av lathet tvekar att åka dit. Mitt förslag går därför till Gullmarsplan eller Liljeholmen.
 0
Dr Evil (20 Mars 2008 19:03):
Liljeholmen förordar jag också. Vill ni ha argument så har jag flera.
 0
Johan Brunzell (20 Mars 2008 21:02):
Dr Evil: Ja tack. Berätta!
 0
Lasse (21 Mars 2008 05:14):
Från min göteborgska horisont kan jag konstatera att Stockholm har dubbla problem... Hälften av stockholmarna tycker att man inte ska störa stadsbilden med modernt tjafs. Andra häften vill inte att man bygger mindre än ikoniska mästerverk som gör att staden kvalar in i världsstädernas elitserie. Då duger ju ingenting...

Personligen tycker jag Hanedas förslag är bra. Skivhuset kommer att erbjuda en juste utsikt över kullen, Asplunds bibbla och resten av staden. Jag tycker det saknades i dom flesta andra förslagen. Sedan så tror jag inte det kommer att bli vilken glaslåda som helst (som t.ex Ola Andresson menar), det finns budget att skapa en mycket raffinerad glasfasad. Mönstret på fasaden kommer säkert att utvecklas.

Asplunds hus räknas som landets främsta arkitekturverk från 1900-talet... det behöver inga krumbuktande tillägg. Men besökare från alla världens hörn vill säkert uppleva huset som det var tänkt, som ett stadsbibliotek. Därför tycker jag att Hanedas förslag bör genomföras.

Att lokalisera en ny stadsbibbla utanför tullarna... tja.... Det ser jag problem med. Tyvärr finns det inga platser utanför tullarna som har de urbana kvaliteter som stadskärnan har. Om det ska bli ett världsklass-bibliotek så räcker det inte med bara huset. Då måste man skapa en urban plats av världsklass också.. lite svårt att förklara hur jag menar men ni kanske fattar. Det är svårt att skapa urbana samband när infrastrukturen ser helt annorlunda ut. Det går ju att göra men det kräver sitt arbete. Ungefär som det man håller på med nu på Norra station.
 0
Lasse (21 Mars 2008 05:27):
En sak till... jag tycker Hanedas byggnad är ganska mycket i linje med Asplunds. Den är pragmatisk men säker i sina geometriska former. Kolla hur snyggt den runda gården omfamnar kullen och kurvaturen fortsätter in i höghuset där en större ljusgård finns. Kanske den blir lika härlig som den i Den sorte diamant?
 0
Anders P (21 Mars 2008 09:43):
Håller med Lasse. Gillar sammansättningen, hur allt sitter ihop. Förstår inte varför man ska ogilla långa stora byggnader.

Jan Wiklund, alla gillar inte att läsa allt på skärmen.
 0
Dr Evil (21 Mars 2008 13:00):
1. Vi befinner oss i en brytningstid mellan analgot och digitalt. Som en person tidigare skrev så kommer böcker i större och större utsträckning kunna läsas i sin helhet på internet, inklusive illustrationer. Detta gör en jättebyggnad för böcker mindre och mindre intressant ju längre tiden går. När idén om en tillbyggnad väcktes, säkert för en tio tjugo år sedan hade man inte den kunskapen.
Däremot kommer alltid behövs mötesplatser för människor och platser för människors förkovran, men med tanke på den digitala utvecklingen kommer det vara helt onödvändigt att placera byggnaden på Odenplan.

2. Skapa ett nytt idé- och tankecentrum (stadsbibliotek) på en annan plats i Stockholm, helst då en plats som kanske inte är så välförsett med detta och som också kan tänkas ha en stadsmässig och intellektuell utveckling i framtiden. Liljeholmen är en sådan plats.

3. Liljeholmen är en knutpunkt för både bussar, tvärbana och tunnelbana. Infrastrukturmässigt en mycket bättre plats för ett stadsbibliotek än vad Odenplan är just nu.

4. I området kring Liljeholmen finns en lärocentrum ner mot vattnet: lärarhögskolan, vuxenutbildning och något annat som jag inte vet vad det är. På andra sidan E4 så har bland annat Lantmäteriet sitt huvudkontor i Stockholm. Längre söderut vid Telefonplan skapas en design/konst-nod.

5. Integration, Det uppfräschade men i övrigt neddekade (?) Liljeholmen kan må bra av en spännande arkitektur.

6. Alla mäniskor behöver inte passera city, det är alldeles utmärkt att staden sväller från södermalm över hornstullsbroon och förtätas söderut längs den spårbundna trafiken.

7. Ingen utom stadsbibliotikarien kommer tycka att en placering i Liljeholmen är dålig. Man undviker en splittrande debatt om att bevara eller inte utan kan skapa nytt och fräscht på annan plats.

8. Dela upp stadsbiblioteket i två delar där det vid Odenplan får en, skönlitterär tyngd, eller teknisk kanske och låt Stadsbiblioteket vid Liljeholmen få en konstnärlig prägel.

Jag vet inte vilka önskemål stadsbiblioteket har för en ny byggnad, men utifrån min begränsade kunskap är detta mina argument.

9. Förutom sportstjärnor har vi inte så många internationella superkändisar inom sina tack, T ex Berzeilus (kemi), Linné (biologi), Asplund (arkitektur, Mäkitalo (digital teknik). Kan man undvika en svek/förstörelsedebatt så tycker jag man skall göra det. Detta är inte en fråga som Slussen där en nybyggnation är fullständigt nödvändig.
 0
Dr Evil (21 Mars 2008 13:01):
Lasse: Liljeholmen har ett av de bästa infrastrukturlägena söder om Stockholm. Framförallt för bil...
 0
Daniel Jonsson (21 Mars 2008 15:02):
Att bevara stadsbiblioteket genom att ta bort själva biblioteket från lokalen är väl ändå lite bakvänt? Det skulle väl ändå vara det värsta man kunde göra för att förstöra det? Vi vill ju inte göra staden till ett museum. Att riva annexen för att kunna fortsätta verka på samma plats är kanske en kompromiss man måste göra för att inte bevara sönder det.

Vi har ju två någorlunda samtida exempel i staden (om än inte i stadens regi); Kungliga biblioteket byggde ju för några år sedan till under jorden i Humlegården för att undvika den här diskussionen och KTH utökade också sitt bibliotek KTHB. Det senare är ju faktiskt ganska spektakulärt och visar hur bra det kan bli när man kombinerar gammal och ny arkitektur och vet vad man håller på med.
 0
Dr Evil (21 Mars 2008 16:02):
Man delar upp biblioteket, låter en del vara kvar, låter en annan del flytta. Byggnaderna blir intakta och stadsbilden likaså (önskvärt för vissa) , men en annan del av staden får ett välbehövligt tillskott.
 0
Anders P (21 Mars 2008 19:17):
Nja, vid Odenplan stannar många bussar inklusive Blåbussarna. Citybanan får en station där som blir Sveriges näst största tågstation. Tvärbanans kapacitet är försvinnande jämfört med tunnelbanans och pendeltågens. Ur tillgänglighets är nog Odenplan bättre. Finns ett bibliotek där. Bra om man gör det större för folk som vill vandra runt och impulsläsa. Det är bra om man kan ha tillgång till så mycket som möjligt på ett ställe.

Jag tror de flesta uppskattar förändringen om Heike Hanadas vinnande förslag blir verklighet. Så här fult ser annexet ut idag.
http://img507.imageshack.us/img507/6587/annexju5.png
 0
Magnus Orest (21 Mars 2008 20:05):
Anders P (mfl) -> Jag tycker också att Hanadas förslag ser bra ut på de bilder och skisser som visats. Problemet är bara det att man inte kommer att kunna betrakta Delphinium på samma sätt när det väl är byggt. Jag tycker också att det gröna taket och sättet som det omsluter kullen ser snyggt ut på bild. Men det upplever man inte i verkligheten, utan man kommer att se Delphinium som det ser ut från just Odengatan/Odenplan eller Sveavägen. Eftersom det handlar om innerstadsmiljö kommer man alltid att befinna sig ganska nära byggnaden. Då missar man alla de här detaljerna som Hanada hade lyckats med. Någonting som jag tror att en erfaren och praktiserade arkitekt däremot hade tagit hänsyn till.

Jag vill dessutom att byggnaden ska passa ihop med staden, inte den lilla natur som Observatoriekullen erbjuder. Att den ska tillföra urbanitet, och inte sänka den. Delphinium är för ickeurbant och förortsmässigt för den miljön, IMHO.
 0
Erik (21 Mars 2008 22:27):
Kan någon berätta för mig vad som är så underbart i de där annexen? Jag kan nämligen inte se kejsarens nya kläder!

Det vinnande förlaget ser nog inte så kul ut från utsidan men jag tror att upplevelsen inifrån byggnaden kommer att bli spännande.
 0
Dr Evil (21 Mars 2008 23:29):
Det är inte främst annexen som är värdefulla, det är att man tar en del av udden av biblioteket med en lådkoloss, antar jag och anser jag.

Jag håller med Magnus Orest att det spelar ingen roll hur fantastisk en byggnad ser ut två hundra meter upp i luften, det är upplevelsen i gatuplanet, och ev uppifrån observatoriekullen och från kringliggande byggnader som är bör vara styrande. Ta badhotellet som exempel, det presenterades i märkliga vinklar snett uppifrån rymden i konstig ljussättning i PR-materialet. Upplevelsen från tex Rålambshovsparken där väldigt många personer befinner sig blev en helt annan...
 0
Anders P (22 Mars 2008 17:01):
Det är inte främst annexen som är värdefulla, det är att man tar en del av udden av biblioteket med en lådkoloss, antar jag och anser jag.

Det är ju så typiskt att NIMBYs att klaga på att det nya förstör det närbelägna. Ur ett gatu perspektiv så förstärks byggnaden iom att det nuvarande förortsaktiga annexet ersätts med en snyggare urban byggnad som närmast biblioteket blir lägre än annexet är idag. Men man bör också fråga sig huruvida nya höga byggnader alltid försvagar gammla byggnader, jag tycker snarare att de ofta förstärks.

Men det är nog synd att Badhotellet inte fick ge norrmälarstrand lite intressant innehåll.
 0
Jacob (22 Mars 2008 18:12):
Arkekturen i sig är inte det viktigaste i den här frågan (även om det är viktigt). Men huvudsaken måste vara placeringen. Var i Stockholms kommun kan man ha nytta av en ny kommunal instituation som för med sig besökare, näringslivskopplingar, nätverk, sammanhang? Varför inte Järvafältet (Tensta kanske)? När Stockholms innerstad byggdes placerade man naturligt institutioner i de framväxande stadsdelarna. Men när vi nu har 2/3 av befolkningen i kommunen utanför tullarna, borde då inte nya institutioner då placeras där - som en generator av stadsliv och förnyelse. För institutioner som bibliotek, teatrar m.m. fungerar ju alltid som just generatorer. Och om vi menar allvar med att ge hela staden möjlighet att leva och utvecklas så borde vi diskutera hur mycket positivt och spännande som kan växa fram genom att placera det nya biblioteket i ett helt nytt sammanhang. (Samma argumentation gäller också ett eventuellt nytt Operahus och liknande. Varför inte Kristina Axén-Olins historieförfalskande vikingamuseum?).
 0
Barba (23 Mars 2008 01:59):
Om man jämför detta förslag med några byggnader ur den senaste inlagan kan man se att det här förslaget är som vilket annat skit som helst som byggs i stockholm, fantasilöst skräp som man knappt lägger märke till, visst ser modellen cool ut självlysande som den är men vilken byggnad gör inte det lysande på natten (det är bara ett trick för att sälja in en glaslåda som inte har nåt nytt alls att komma med). Byggnaden kunde ha byggt var som helst i stockholm utan att väcka nån debatt alls, den enda anledningen är att man river annexen, som för övrigt också är ritade av asplund, men ärligt talat, bara för att stadsbiblioteket är vad det är behöver inte allt asplund ritat k-märkas...
 0
Anders Gardebring (23 Mars 2008 18:06):
Barba: Annexen är inte ritade av Asplund utan av Erik Lallerstedt. I övrigt håller jag helt med. Delphinium är en fantasilös tråkig låda som, som du säger, skulle gått ganska omärkt förbi om den byggts någon annanstans för ett annat syfte.
 0
Gabrielle (24 Mars 2008 17:04):
Enligt tävlingsprogrammet för den nya biblioteksbyggnaden vid Stadsbiblioteket var först fyra annex planerade av Asplund och Lallerstedt tillsammans. Tre av dessa byggdes sedan: nr 2 och 3 byggdes 1931 och 1930 ritades av Lallerstedt och nr 1, som ligger närmast stadsbiblioteket, byggdes 1952 och är ritat av Paul Hedqvist.
Riv dom inte! Bygg nya biblioteket nån annanstans!
 0
Anders P (25 Mars 2008 18:51):
1. Delphinium är vackert och intressant. Ytterväggskonst, kreativt grönt tak. Snygg form mot kullen. Varjerande takhöjder, mm.
2. Det smälter neutralt samman med Asplunds bibliotek.
3. Det vann pga sin funktion och genomförbarhet.
4. Det har högst ljusintag bland förslagen(vilket är bra för den typen av byggnad).
5. Bra integration mellan annexet och biblioteket.
6. Juryn var enig.

Många är kritiska bland annat pga att andra förslag såg mer intressanta ut från utsidan, men skulle nog vara dyrare att genomföra och erbjuda betydligt sämre funktionalitet.

Istället kanske man kan lägga pengarna på något annat, som den blåa linjen mot Nacka t.e.x?

Jacob, förr i tiden var inte avstånden lika stora i Stockholm. Idag är det bra om biblioteket placeras vid någon knutpunkt som Odenplan kommer att bli iom Citybanan. Ligger även bara 2 stationer från T-Centralen. Att placera publika byggnader i centrum är således en god idé.
 0
Jacob (27 Mars 2008 23:09):
Anders, det är bristen på naturliga centrum och mötesplatser som är förortens stora problem. Det går att skapa en enorm urbanitet och centralitet runt exempelvis järvafältet, men det kräver också att sådana byggnader som ex. stadsbibliotek också placeras där, och bidrar till att skapa nya nätverk och upplevelser av området.

Centrum har flyttats flera gånger i Stockholms historia. Ett av Stockholms huvudproblem, och en hämsko i Stockholms utveckling, är stadens enkärnighet. Det går att skapa flera centrala delar, som kompletterar varandra. Det ger synergier.
 0
Jacob (27 Mars 2008 23:12):
Och ett litet förtydligande. Att jag förespråkar utveckling av ny urbanitet utanför dagens innerstad innebär INTE att jag förespråkar den typ av flerkärnighet som lyfts fram i den regionala utvecklingsplanen RUFS, där man vill bygga någon typ av storförorter med gröna kilar runt om Stockholm. Jag vill ha klara urbana samband mellan stadsdelar, men då går det inte att blunda för den strukturella diskriminering som dagligen sker i Stockholm, där all utveckling av stadsmiljöer nästan uteslutande sker innanför tullarna. Liksom offentliga investeringar i kulturlivet.
 0
Anders P (28 Mars 2008 15:43):
Fast folk som bor i sovstäderna kanske vill ha lugn och ro? Inte så mycket buller och trafik. Sedan så kan väl enkärnigheten förklaras ur geografiskt perspektiv. Vattnet har gjort att området mellan Slussen och T-centralen blivit en självklar transportsträcka.

Enkärnigheten har även fördelar. Vid T-centralen kan du nå Arlanda, Bussterminalen, Centralstationen, Alla T-bane linjer och alla Pendeltågslinjer. Man kan i stort sett kliva på tunnelbanan eller pendeln vartsom hellst för att sen göra ett byte och ta sig vart som hellst i Stockholm eller Sverige.

Dock kan det bli trångt i innerstan, vilket man försökt avlasta med kringförbindelser som 4:an och Tvärbanan. Det är då positivt att banan förlängs till Solna station, alternativt till Universitetet och kanske ända till ropsten och integrering med Lidingöbanan. Just Universitetsområdet utanför har skapat lite kapacitetsproblem då den ligger vid en avstickare på röda linjen och får därför dålig trafikering.

Och all stadsutveckling sker inte bara inom tullarna. Kolla på Solnas hemsida. Det byggs mycket kvarterstad där.
 0
Anders Gardebring (28 Mars 2008 17:11):
Anders P: Det finns mycket mer sovstäder än det finns behov av sådana. Däremot finns det en mycket stor brist på kvartersstad.
Det finns en anledning att kvartersstad är mycket dyrare än sovstäder och att köerna är mångt längre...
 0
Niklas (28 Mars 2008 19:16):
Anders P:
Jag håller med dig om att Stockholm lämpar sig för att vara enkärnigt (eventuellt tvåkärningt med Kista). Däremot tycker jag att de centrala delarna sig ska byggas efter flerkärnigt koncept. Att alla t-banelinjer passerar en och samma station må vara bra för överblicken, men systemet är väldigt sårbart då några alternativvägar saknas vid t.ex olyckor. Sedan så har vi problemet med Universitetet + KTH, med sina 64000 studenter och mer än 8000 anställda. Lejonparten av alla de som åker dit tar röda linjen mellan T-centralen och Universitetet. Det blir mao ganska trångt på T-banan som du själv påpekar. Tänk om Odenplan hade varit en citykärna (i lihet med Sergelstorg idag) så att man kunnat ta T-bana direkt därifrån till KTH/Universitetet. Andra citykärnor inom staden skulle kunna vara t.ex. Medborgarplatsen, Fridhemsplan och kanske Stureplan.
Om innerstaden växer så växer även behovet av att allt i staden inte centreras kring Sergelstorg.
 0
Jacob (29 Mars 2008 13:00):
Anders P:
Ang. Solna: Jag håller med om att Solna, i förhållande till andra kommuner, har en relativt bra stadsplanering, även om det fortfarande är ganska långt kvar till den blandade kvartersstaden.

Sovstad är ett uttryck du använder, som antyder vad du tror att boende i allmänhet i förorten önskar av sin stadsdel. Jag tror att människor är olika, och långt ifrån alla vill bara ha "lugn och ro" där de bor. Av just den anledningen önskar en ökad urbanitet, med tydligare och långsiktigare planer (typ rutnät) vid förtätning, så att användning och verksamhet kan förändras med tiden.

Som jag skrev tidigare förespråkar jag inte utspridda kärnor utan en sammanhållen urbanitet, men med fler centrala stadslika områden. Och för att skapa det krävs alltså att också "institutioner" sprids i staden, för dessa "institutioner" bidrar till urbaniteten på samma sätt som funktionsblandning i övrigt och fungerar ofta som generator av utveckling. Och många områden i Stockholm som idag har dålig "status" är i behov av just sådana generatorer. Det enda som långsiktigt kan lösa strukturella problem är att åtgärda strukturerna! Oftast talas det om färgen på husen och problem med loftgångar, men man bortser helt från avsaknaden av kommunala verksamheter och samhällsservice. Utan den blir stadsdelen besvärlig att bo i. Strukturell diskriminering i samhällets satsningar är mycket utbredd i Stockholm.
 0
Theodor Adolfsson (29 Mars 2008 18:05):
Sovstäder behöver inte vara särskilt lugna. Ofta innehåller de ju mycket bråk och kriminalitet. Det är betydligt lugnare i en välisolerad innerstadslägenhet än i ett dåligt byggt och överbefolkat miljonprogramshus i Flemingsberg.
 0
Magnus Orest (30 Mars 2008 14:34):
Nej, en sovstad behöver inte alls vara särskilt lugn. Med begreppet "sovstad" avses ett bostadsområde som i princip bara innehåller just bostäder, och ebjuder en minimal nivå av service och aktiviteter i övrigt. Dvs en plats dit de boende bara åker för att sova, medan de arbetar och roar sig på annat håll. Kvar blir ju då givetvis de som inte har något jobb att gå till, och inte har råd eller möjlighet att tillbringa dagarna på annat håll. Vilket gör dessa bostadsområden ännu mindre populära, och gör att det hamnar ännu fler utslagna och arbetslösa där, medan de som kan söker sig därifrån. Det blir en ond cirkel.

Begreppet "sovstad" feltolkas ofta, eftersom det ju låter som en lugn och tyst plats. Men det har ingenting att göra med hur lugnt eller tyst det är, utan hur det är tänkt att användas.
 0
Anders P (30 Mars 2008 15:31):
Anders Gärdebring, Det beror väl också på var kvarterstaden ligger. Ligger den långt från centrum med dåliga kommunikationer, så blir det väl inte så höga priser, kan jag tänka mig. Likadant är väl det med hus-i-park-stad. Ligger den i Vasaparken så blir väl priserna högre. Men att ha konsum i bottenplanet sparar man ju en hel del tid på iofs.

Att bostadsrätter i Stockholm inte är helt lättsålda visar Skanskas senaste utspel. 70 svårsålda lägenheter i Hammarby Sjöstad och i kvarteret Elefanten i centrala Stockholm subventioneras nu med att köparen erbjuds ett bottenlån på bara 2,2 procent i tre år framöver, en rabatt på cirka 3 procentenheter.
http://www.privataaffarer.se/kronika/200310/stabila-bo..

Niklas, jag håller med om att t.e.x Fridhemsplan kan bli en sekundär stadskärna(vilket den på sätt och vis redan är) eftersom det finns en enorm kapacitet för områdets befintliga infrastruktur. Man bygger även ut närområdena och det var nära att pendeltågen hade gått där om man inte hade satsat på citybanan istället. Flemingsberg har annars en stor potential att utvecklas med tanke på dess tågstation som man kan överdäcka med stadsbebyggelse. Kista har potential idag(om det inte vore för radhusområdet), men man borde kanske dra Akalla och Mörby linjerna till Häggvik och upprätta en tågstation där för att sedan kanske låta Uppsala pendeln ha sträckan Södertälje Syd-Flemingsberg-Stockholm C-Häggvik-Upplands Väsby-Märsta-Knivsta-Uppsala C. För annars så kan det ta för lång tid att nå Kista från norra förorter, Uppsala eller Arlanda.

Så länge nya stadskärnor inte försämrar centralstationens utmärkta tillgänglighet till allting så är det nog bra att bygga utanför. Iofs så är ju flerkärnighetstänkande inget nytt. I ABC städerna så skulle det finnas ett centrum som innehöll det som behövdes för befolkningen i orten och närområden. Om man har att välja på att utveckla centralkärnan till något bättre eller att bygga en ny, sämre kärna i en förort så kanske man istället ska utveckla den centrala, förutsatt att det är ekonomiskt hållbart. Något som man ska tänka på är; hur påvverkas restiden och resupplevelsen för pendlare och resenärer? Om Kungsholmenbanan hade byggts så skulle nog fridemsplan blivit en något större ytterkärna, men restiden för de flesta skulle nog minska samt att antalet byten skulle öka iom byte i fridhemsplan och centralstationen.

Jacob, det finns en bra anledning till att universitet klumpas ihop över ett stort område istället för att spridas ut. Man får en bättre samverkan och folk som går på olika kurser behöver inte ta sig över så långa avstånd.

TA, Kan av egen erfarenhet påstå att det är lugnare i Norsborg jämfört med det stökiga Kungsholmen under nattetid. Kriminalitet kanske statistiskt sett är större i förorter, men jag har bara råkat ut för något sådant i innerstan. Främmande typer mer sällan strövar runt här jämfört med innerstan, då det inte finns så mycket att göra. Däremot är det inte sagt att lugn och ro är något som alltid är att föredra. Men det är väl en smaksak.
 0
Anders Gardebring (30 Mars 2008 16:59):
Anders P: Så här ligger det till:
Kvartersstad på ett "dåligt" läge betingar högre priser och längre köer än "hus-i-park/sovstad" på dåligt läge. Samma sak med bra läge. Kvartersstaden är mer attraktiv oavsett var den är. Jämför Aspudden med intilliggande Örbsberg t.ex:
http://www.yimby.se/2008/02/narforortens-tillbakagang_..

Bilderna säger allt tycker jag.
Detta har naturligtvis med trivsel och praktiskhet att göra. I en kvartersstad har du lokala butiker och lokalt utbud och en trevligare miljö.
 0
Barba (30 Mars 2008 17:45):
Tänk på skarpnäck, inte så jättelyckad kvartersstad... Det behövs en viss kritisk massa och bra förbindelser med närliggande områden för att det ska funka...
Annars funderar jag över det här med stadskärnor. Varför inte låta HELA den centrala delen av stan fungera som en stadskärna i stället för att ha några få punkter där allt ska hända? Kolla på Barcelona, visst befolkningen e dubbla Stockholm, men hela stan funkar nästan som en enda stor stadskärna tack vare tätheten och bra förbindelser....
 0
Jacob (30 Mars 2008 20:10):
Vad gäller Skarpnäck tror jag att huvudproblemet är att man drog trafiken utanför Skarpnäck och spärrade av den nyanlagda huvudgatan i centrala Skarpnäck för biltrafik. Det gjorde att de många butikslokalerna längs huvudgatan med tiden slog igen, eftersom de inte kunde locka till sig bilburna kunder. Genomfartstrafiken hade gjort butikslokalerna attraktiva, och på så sätt fått fart på stadslivet i Skarpnäck. Men som du säger så saknas ju också kopplingen till andra stadsdelar, främst Bagarmossen. Skrapnäck byggdes som kvartersstad men med modernismens trafiksystem (säckgator och avspärrad huvudgata i centrum).
 0
Jacob (30 Mars 2008 20:17):
Anders P,
Jag har aldrig, vad jag vet, förespråkat någon flytt av universitetet (däremot vore bättre kommunikationer bl.a. med tvärbana vettigt för att minska det mentala avståndet till dit).
Men jag tycker att samhällsservicen ska vara någorlunda lika mellan stadsdelarna. Idag varierar den kraftigt beroende på var man bor. Och, jag poängterar ytterligare en gång att "institutioner" (operahus, bibliotek, ny stadion, teater...) kan fungera som motor för en positiv utveckling av områden med dålig "status". Exempel finns runt om i världen. Eftersom jag inte vill trötta ut forumet med upprepningar lämnar jag nu denna fråga.
 0
Gustav Svärd (31 Mars 2008 09:12):
Visst ska servicen vara utspridd i staden! Dock handlar det väl om just staden, för utspridd i förorterna som är rätt så populärt från politiskt håll funkar oftast inte alls (ex. Tensta Konsthall).
 0
Marre (31 Mars 2008 11:19):
Nej, politiska utlokaliserningar av konsthallar etc till förorter funkar inte.
Tyvärr ser jag en stor risk att stadsbibliotekt kommer att hamna i någon avlägsen "utsatt förort" om man inte tillåts bygga vid Odengatan/Svevägen. Sådana förslag har förts fram i debatten.
 0
Gustav Svärd (31 Mars 2008 14:10):
Ja, de e det jag ser som det "normala" alternativet idag. Tråkit.
Om det skulle hamna i Liljeholmen eller vid Gullmarsplan eller så skulle kunna funka. Men oftast blir det prat om typ Bredäng eller Järva, platser där det inte skulle funka (ligger alldeles för avsides).
 0
Barba (31 Mars 2008 21:36):
Liljeholmen eller Gullmarsplan skulle vara ganska idéaliskt, om man också ser till att innerstaden ikorporerar området på nåt sätt...
 0
Dr Evil (1 April 2008 00:01):
Liljeholmen som sagt.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 9592 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 2024 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på BlueSky