Utskrift från www.yimby.se
....

Kabinbana på Globen

 
Två parallella kabinbanor med glasgondoler ska uppföras vid Globen i Stockholm. Kabinbanorna kommer att åka längsmed globens yttre fasad upp till toppen av byggnaden där de kommer att stanna till så att man kan njuta av utsikten.

Attraktionen kommer att kallas Stockholm Skyview och planeras att öppna hösten 2009.
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Oskar Sirland (28 April 2008 09:58):
Haha, det är ju faktiskt sjukt coolt, lite som det där megaparishjulet i London... :P
 0
Anders Gardebring (28 April 2008 10:04):
Jag var faktiskt tvungen att kolla först så att artiklarna inte var publicerade 1 april men jodå, allt verkar stämma.
Jag kommer helt klart ta en tur i den där när den är klar! :)
 0
Gustav Svärd (28 April 2008 10:10):
Jag gillar hela grejjn. Kommer dra folk till globenområdet på helt nytt sätt, inte bara köpcentrum & arenor.
Jag kommer också ta mig en tur. Undrar bara va det kommer kosta att åka (men det löser sig).
 0
Magnus Orest (28 April 2008 11:45):
Gillar tanken på en utsiktsattraktion, däremot är jag inte lika förtjust i tanken på att bygga den PÅ Globen. Dels för att tillbyggnaden kommer att sticka ut rejält (tanken med Globen är ju att den ska se ut som en ren och kal kula), men främst för att utsikten där uppe inte är mycket att hurra för. Globen ligger i utkanten av stan, och är inte så hög. Man kommer att se staden i norr, och i övrigt en massa skog och förortslandskap. Hade varit trevligare med ett högre utsiktstorn som en del av Globen-området, som gör att man kan se riktigt långt, och lämnar Globen intakt.
 0
Anders Gardebring (28 April 2008 12:58):
Dock så är det ju en del av prylen. En kabinbana på världens största sfäriska byggnad. Ett utsiktstorn skulle inte alls ha samma dragningskraft. Men visst har du rätt i övrigt, inte så mycket att titta på från Globens tak.
 0
Oskar Sirland (28 April 2008 13:27):
Men är det inte det vi försöker förändra då? Så att staden byggs utåt, om det ligger i att människor strömmar till området innan det byggs tätare eller om tätheten drar till sig människor är väl lite skit samma?
 0
Anders Gardebring (28 April 2008 14:12):
Globenområdet har helt klart potential. En stadsmässig sammankoppling med Hammarby Sjöstad vore en utmärkt väg att gå. Det är en liten bit att bebygga, men det skulle betyda enormt mycket för båda områdena.
 0
Eric Thärnström (28 April 2008 22:54):
Oskar:
"The London Eye"

Helt klart en häftig attraktion! Vore kul om den skulle köra rakt över och ner på andra sidan.

Det finns planer på att bygga ett konstverk, eller vad man ska kalla det, på Globen. Om någon har hört talas om Mikael Genberg så vet ni vad det är frågan om. Han vill bygga en liten stuga på toppen av Globen, med röda väggar och vita knutar. Han förväntar sig att kronprinsessan ska inviga den också. En liten röd stuga är kanske lite för yesterday, men jag tycker ändå att det är en tillräckligt udda och kul grej för att kunna stödja den.

När jag ändå är inne på det: Herr Genberg har en större plan, också. Han ska få upp en liten svensk friggebod på månen. 2012 kommer den att stå där, bara så att ni vet. http:​/​/​www.​lunaresort.​com/​
Kanske inte riktigt hör hemma i det här forumet, men ändå en kul grej.

Om folk får komma upp till Globens tak och se hur illa det ser ut runtomkring så ökar ju acceptansen och trycket för att fräscha upp omgivningarna. Jag tror att det kan vara en fördel att ha högt belägna utsiktsplatser så att folk får lite perspektiv på sin omgivning. Det borde ju vara positivt, eftersom det får folk att lyfta blicken, tänka efter och vilja se förbättringar.
 0
Martin (28 April 2008 23:26):
Nej utsikten från Globen är ju inte något vidare, men det kan ju vara en upplevelse i sig att åka upp på världens största sfäriska byggnad.
 0
Johan Eriksson (29 April 2008 00:07):
Vad är poängen med Mikael Genbergs ironi? -att alla svenskar helst vill bo i en röd stuga med vita knutar och slippa allt annat därute som kan påminna för mycket om en rejäl storstad? -det vet vi väl redan!?

Tycker hans idéer mer utstrålar ett tragiskt misslyckande än är nån attraktion i sig, -å så vill han att vi ska skratta åt eländet!? (= svenskarnas glesbygdskänsla)
 0
Stefan Persson (29 April 2008 10:48):
Har sett det här lite här och där de senaste dagarna... men jag har ett minne av att jag såg bilden redan för något år sedan? Ett gammalt projekt som har väckts till liv, eller bara utvecklats i det tysta? Eller kommer jag helt enkelt ihåg fel?
 0
Anders Gardebring (29 April 2008 11:30):
Stefan:
Du kommer ihåg rätt. Även jag såg dessa idéer för ett bra tag sedan. Jag, liksom du, antog nog dock att det som brukligt är i denna stad skulle rinna ut i sanden.
 0
Eric Thärnström (29 April 2008 23:55):
Johan Eriksson:
Poängen med den röda stugan på Globen är inte att den ska symbolisera glesbyggden. Poängen med projektet är heller inte att det ska finnas en röd stuga på Globen, utan snarare att någon lyckades få dit den. Stugan blir ett monument över en prestation. En ensam konstnär lyckas engagera tillräckligt med folk för att få pengar och stöd till att göra en väldigt onödig grej. Att det blir just en röd stuga med vita knutar har inget med glesbyggden att göra. Det blir en röd stuga med vita knutar för att det är en klassisk svensk symbol.

NASA laddar inför månstugan till 2012. Det tar tid att organisera en sån grej.
 0
Johan Eriksson (30 April 2008 03:19):
Eric Thärnström: Okey fel av mig!

Jag gillar inte den filosofin du beskriver konstnären har ändå därför att det inte stämmer att "han lyckats ensam". Hade han lyckats att någon mörke natt utrustad med stege och rep få dit stugan själv hade jag tyckt det var jättekul, verkligen. Men nu ska det bara "verka som om han fått dit den själv" fast han isaf egentligen har Sthlms Stad, SBK byggbolag mfl inkopplade!

Lite "egokonst" i mitt tycke och konstnären har redan gjort sin poäng med sina redan utplacerade små trähus här och var,

-fast de är kul, första gången! ;-)
 0
Eric Thärnström (30 April 2008 09:25):
Johan Eriksson
Jag tror att prestationen ligger i just att få folk att gå med på det. Att kalla honom för konstnär är kanske lite dumt av mig. Snarare en entreprenör. Tanken är att folk ska kunna se den där röda stugan på månen sen och tänka "Om han kunde få upp en röd stuga på månen så kan jag lyckas med det jag vill också".

Men det är klart: Det finns häftigare saker att bygga på Globens topp, så därför hoppas jag mer på kabinbanan än på stugan. Blir spännande att se om de genomför projektet eller ej.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8651 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.

@yimbysthlm på Twitter