Utskrift från www.yimby.se
....

TV-Tips: Om Stockholms "skyline".

 
På Söndag klockan 20:00 kommer det att hållas en debatt i TV-kanalen Axess på temat "Utrotningshotad skyline". (Hur kan man utrota något som inte finns?).

Per Ankersjö, vid det här laget välkänd skyskrapeförespråkare, kommer att debattera frågan med Kerstin Westerlund Bjurström från samfundet S:t Erik (som i huvudsak gjort sig kända för att vilja bevara oss i i framtiden). Även Stella Fare, kommunpolitiker och Peter Kinnmark, arkitekt, medverkar i programmet.

Uppdatering: Programmet kan nu ses på Axess Webb-TV.
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Daniel Jonsson (20 April 2008 23:51):
Helt off topic, men snyggt med en artikel om Yimby och en om att Stockholm växer på höjden i Södermalmsnytt (var det väl?) idag. Mediautrymme är fina saker.
 0
Anders Gardebring (21 April 2008 00:53):
Daniel: Jag tror du tänker på tidningen Forum!
http://www.yimby.se/2008/04/yimby-utsedda-till-%22numr..
 0
Stefan Eklöf (21 April 2008 09:35):
Nej, Gustaf och Leonardo figurerade i en mycket bra artikel i Södermalmsnytt. Den tidningen gör mig oftast på mycket dåligt humör av alla nimby-åsikter, men det här numret gjorde mig glad.
 0
Stefan Persson (21 April 2008 09:39):
Finns det online?
 0
Anders Gardebring (21 April 2008 09:43):
Stefan: Jo jag visste att den var på gång i Södermalmsnytt också men inte att den redan hade kommit ut. Kollade igår kväll på deras webb innan jag skrev svaret. Men nu verkar det ha kommit ut!
http://www.sodermalmsnytt.se/index.php3?use=document&c..
 0
Gustav Svärd (21 April 2008 09:58):
Tack för länken Anders, nu har jag läst Söder-varianten, men vi ska tydligen vara med i Vasastan och Östermalms-varianterna också...

hittade länkarna :)
http://www.viivasastan.se/index.php3?use=document&cmd=..
http://www.ostermalmsnytt.se/index.php3?use=document&c..

Vasastan är jag och Leo på stor bild på framsidan. Blir att svänga trunt stan på vägen hem och plocka upp ett ex av varje. Sen kolla Axess-prgrammet när jag kommer hem.
 0
Stefan Eklöf (21 April 2008 10:09):
Glöm inte att läsa den underbara insändaren "Nackareservatet nästa för alla gnällspikar" på sidan 46 i Södermalmsnytt. Spot on.
 0
Anders Gardebring (21 April 2008 10:25):
Stefan: Åh vilken fullständigt underbar insändare!
 0
Johan Eriksson (21 April 2008 10:37):
Nog är det Södermalmsnytt alltid, jag vet därför att jag höll på att sätta kaffet i vrångstrupen när den småputtriga "lagom" men ack så förutsägbara tidningen kom i lördags och det för en gångs skull inte bara var veckans Nimby-artikel om något planförslag för att minska bostadsbristen -standard varje vecka och redaktionen är snudd på parisk, iaf hörs sällan "den andra sidan" som är för förtätning, och så är där en Yimby-artikel som helt gick på tvärs mot gnälliga artiklar och insändare! =)

Bilden i artikeln tycker jag inte riktigt var till yimbys fördel (ni ser lite "småskumma" ut) men på det stora hela var det en frisk fläkt i "Bullerbynytt" där de få artiklarnas innehåll liksom folks virriga smak är tämligen förutsägbara och som läsare kan jag tyvärr känna rätt ofta, Södermalms påstådda täthet till trots, att detta är ingen stor Metropol man bor i!
 0
Johan Eriksson (21 April 2008 10:39):
Jo en grej till: Kom in alldeles försent i Axecc TV-programmet och undrar om ni vet ifall det går i repris?
 0
Gustav Svärd (21 April 2008 10:47):
^Det går i repris och finns även på Axess-tvs hemsida.
 0
Johan P (21 April 2008 12:05):
Stella Fare var nästan skrämmande att se. Hur låg tolerans och hur stora skygglappar kan man ha egentligen? Stämmer det där med priserna på Manhattan vs. Brooklyn (eller var det var) förresten? Kom inte ihåg ordagrant vad som sades, men jag antar att det var lägenhetspriserna (pga större lägenheter) och inte markpriserna som var högre i den mindre täta delen!?!

Per Ankersjö kunde ha gjort bättre ifrån sig tycker jag. En oinsatt person kunde lätt få intrycket att skyskrape förespråkarna vill bygga 200m höga hus precis var som helst och till varje pris. Animationen mot slutet av programmet kan kanske också ha en avskräckande effekt. Den kunde ha varit mer genomarbetad.
 0
Patric Nilsson (21 April 2008 15:51):
Såg precis debatten och jag är något uppskakad.

Har sällan sett ett program med så snedvridna, vinklade argument och faktafel.

Stella Fare beter sig som en megafon och slänger ur sig det ena faktafelet efter det andra, och hennes väpnare, Samfundet St:Erik rosslar bredvid i medhåll och tycker att folk kan bo i skyskrapor i förorterna för på något konstigt sätt gör det inget där, att enligt hennes påstående, "skyskrapordrar ned blåst till gatuplanet och det vill vi inte ha", för det är ju i förorten.

Underförstått, "vi vill inte ha detta i fina innerstaden där fina människor som jag och Stella Fare bor, men packet som bor i förorterna kan gott ha det. Vidrig argumentation.

Stella Fare, som tycks ha bott i alla städer som nämns i programmet + några till, är också expert på vad alla dessa städers innevånare egentligen tycker, trots opinionsundersökningar och valresultat som visar motsatsen.

Har heller inte hört (i TV) någon så eurocentrisk i sin syn som Stella Fare, och inte på ett positivt sätt utan den unkna nedlåtande syn på övriga världen jag trodde var helt utrotad i offentliga sammanhang. Hon lät närmast som en kolonial imperialist.

Tyvärr var ja-sidan ledd av Centerns man Per Ankersjö något för svaga i sin argumentationsteknik (i Stella Fares fall "Härskarteknik") för att motstå kanonaden från de reaktionära Nimbyisterna.
 0
Niklas (21 April 2008 17:35):
Även insändaren på sid 47 "Bra med förtätning längs Ringvägen" av Per Amundsson är bra. Det verkar som om pendeln håller på att svänga. Det är perfekt :)!
 0
Anders Gardebring (21 April 2008 17:44):
Niklas: Om inte annat tror jag att de utvecklingsvänliga börjar göra sin röst hörd. Och där är vi en del av den utvecklingen. Vi har visat att vi faktiskt är många som gillar staden, och vill ha mer stad.
 0
Niklas (21 April 2008 18:21):
Har nu tittat på programmet. Stella Fare verkar veta vad som är bra boendekvalitet för alla. Det är bra. Det bör hon även säga till de boende i Turning Torso. De har trots höga boendekostnader valt att bo där men de vet väl inte sitt eget bästa, eller hur?

Sedan tror jag inte att Kerstin riktigt förstår vad som är poängen med Ankersjö/YIMBY:s ståndpunkt. Man kan lätt tro att det ska byggas skyskrapor överallt, men detta är ju ingen poäng då man skulle få riva en massa. Det viktigast är att man ska kunna få bygga riktigt högt i de delar som idag inte räknas som innerstaden, som Norra Station och Hjorthagen. Även Kerstin medgav att sådant skulle passa i Marieberg och Ytterstaden (dit räknar iaf jag NS och Hjorthagen). Men deras motstånd mot Norra Station som en utökning av innerstaden blir ju ganska ihåligt med detta resonemang.

Det är lite lustigt att Stella nämner att det finns obegränsat med mark i Stockholm. Om hon är beredd att bebygga NSP så förstår jag vad hon menar. Om inte så är det helt enkelt så att hon inte har någon koll, alternativt lägger till en lögn för att kunna bygga vidare på falsk argumentation.
 0
Axel Strandell Erstorp (21 April 2008 19:20):
Man blir äcklad av Stella Fare, hur hon rider på sina höga hästar och tror hon vet bäst. Hon visar verkligen att hon bor i staden och ingen annan får komma dit. Hon försöker gång på gång sätta dit Per för att vara ung och dum. Men hon fick sig en omgång när Per svarade att han har barn. Hon forsätter att värna om stockholms "unika" siluette. Över Stella och Kerstins döda kroppar att vi kommer få flytta in i inner stan.
 0
Anders Gardebring (21 April 2008 19:30):
Jag måste säga att Kerstin föreföll mer mänsklig och resonerande än Stella. Stella verkade mest vara full av förakt mot den som vill göra något alls med staden medan Kerstin mer kändes som hon hade fastnat i sitt resonemang och i sin syn på staden. Jag uppfattade helt enkelt Kerstin som en mer sympatisk person. Tyvärr är åsikterna från samfundet som hon företräder allt annat än sympatiska, till exempel i det hårdnackade motståndet mot att låta innerstaden expandera som har varit i princip unisont och fullständigt vad gäller varenda sak som har föreslagits (inklusive Hammarby sjöstad och Norra stationsområdet).
 0
Gustav Svärd (21 April 2008 20:52):
Till slut har jag sett hela programmet, och håller med i kritiken av Stella Fare och Kerstin Westerlund Bjurström. Dom vil lframstå som om dom försöker rädda innerstan och pusha för att göra förorten bättre. I verkligheten har iaf Samfundet S:t Erik tagit stark ställning mot den urbana stadens utvidgning (exempelvis i Norra Station). Inte (ännu) hört Stella Fare ta stark ställning mote Järvalyftet som det ser ut idag heller, för inte är det urbanisering det handlar om, det är en förglesad suburbanisering.

Blåst-problematiken, för att vara petig, är löst. Det handlar om byggnadernas utformning. En rak vägg 200m hög drar ned vind, ja. Men vem har sagt att det måste vara en 200m hög vägg? det kan lika gärna vara 10 våningar högt mot gatan och 200m indraget antal meter från gatan, bilket bryter blåsten. Vill man så går det. Men dessa personer vill inte.
 0
Magnus Orest (21 April 2008 21:01):
Nästan roande att se Stella Fares utbrott. Stockholmarna gjorde rätt som röstade ut henne och Stockholmspartiet ur stadshuset 2006, och jag hoppas innerligt att hon inte kommer tillbaka på några år. Fare framstod som precis den där dumdryga nollåttan som jag som inföding brukar skämmas för. "Lantisvision" var ju ett intressant uttryck. Givetvis är ju alla centerpartister bonnkaniner som är för obildade och osofistikerade för att begripa hur en stad ska se ut. Tur att Stella Fare, som verkar vara både född, uppvuxen och tidigare bosatt i alla städer som togs upp, kan visa dem till rätta.
 0
Gustav Svärd (21 April 2008 21:20):
Å att Brooklyn e hetare än Manhattan? hahaha. Upper East Side å Central Park West är sjukt dyra. Där finns gott om höghus. En överväldigande majoritet skulle med Stockholmsmått kallas skyskrapor.

Antar att det var Downtown Brooklyn, Williamsburg och Dumbo hon menade. För finns en hel del ställen i Brooklyn som är lååångt från eftertraktade (en hel radda framgångsrika gangsta-rappare är från Brooklyns slum). Men även med det antagandet är det inte Brooklyn som är hetast. Kanske i pris-öKNING, men det beror på att folk insett att det är nästan Manhattan.
 0
Danyal (22 April 2008 10:36):
Programmets grundkonstruktion är förfärlig. Att för debattunderhållningens skull sätta upp en polarisering som förutsättning är det bästa sätt att både förvirra, vilseleda och underhålla.

Låg nivå gör det ömöjligt för vilken debattör som helst att få fram något vettigt.
Den verkliga problematiken handlar inte om rätt eller fel ang. för eller emot skyskrapor. Det handlar om bristen på allas möjlighet. Den handlar om hur en liten lobby (läs: samfundet S:t Erik och skönhetsrådet) tillåts ha inflytande över vad som är god smak. Bättre blir det inte av att det görs med medelmåttigt godtyckliga människor utan kunskap. Bara tanken på att en mediakåt popstjärna har suttit i skönhetsrådet säger allt.

Men jag kan hålla med, Stella Fare ägnar sig åt koloniala personangrepp. Hennes enda verktyg är hennes egna rädsla, okunskap och bristande begåvning.
 0
Mikael From (25 April 2008 16:01):
Jag måste säga att jag uppskattade Ankersjös insats och saklighet. Han stor i bjärt kontrast mot Stella Fares småputtriga flum och handviftande. Sedan är det ju självklart att diskussionen blir enkelriktad, det är ju TV...
Att Brooklyn skulle ha högre bostadspriser är helt befängt. Hur man än vrider och vänder på det så kan man inte koma fram till den slutsatsen.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8649 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter