Utskrift från www.yimby.se
....

Äntligen ett vikingamuseum

 
"Äntligen!" utbrast jag när jag läste om nyheten i DN att Stockholm kan komma att få sitt efterlängtade vikingamuseum.

Tidningen skriver att Historiska museet har långt utvecklade planer på att bygga ett sådant museum vid just Historiska museet. DN skriver att redan före sommarsemestern, d.v.s väldigt snart, tänker museet presentera sitt förslag för regeringen.

Historiska museets chef Lars Amréus säger att de redan nu har världens största vikingautställning när det gäller antal originalföremål och även till ytan är Historiska museet störst, med sammanlagt 800 kvadratmeter.

Historiska museet har gjort en affärsplan för hela området där museet blir kvar på sin nuvarande plats och får dessutom chansen att expandera. De anser att torget på Narvavägen är en lämplig plats för ett framtida vikingamuseum.

Vi i YIMBY är självklart mycket glada över om det här blir verklighet och vi kan bara gratulera Historiska museet. Vi blir ännu gladare när man också får läsa följande: "Fastighetsverket ser gärna att hela kvarteret blir mer tillgängligt för allmänheten. Det vill man uppnå genom att ge plats åt mer verksamhet som är öppen för allmänheten, gärna med kulturella inslag, till exempel, museer, hotell, konditorier och restauranger."

Det är nog många svenskar som någon gång har frågat sig om det har funnits, finns eller om det överhuvudtaget kommer att finnas ett vikingamuseum i den kungliga hufvudstaden. Nu kanske vi får ett. Kanske slipper man hädanefter förklara för den frågande turisten om att vi inte har något vikingamuseum och att denne istället borde besöka Roskilde eller söka sig till Oslo.
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Gustav Svärd (3 Juni 2008 10:44):
Vikingatiden är den epoken som Sverige nog är mest känt för ute i världen. Inte folkhemmet eller stormaktstiden, vikingarna! Ett vikingamuséum som är stort, pedagogiskt, kul och har riktiga djupdykningar i fakta & fynd skulle bli en succé. Se till att den får ordentligt med uppmärksamhet i media utomlands när det är dags att öppna så kommer det dra folk.

Vikingaskeppen i Roskilde och Oslo är otroligt imponerande (iaf när jag va där som liten) men så värst mycket annat i dom hallarna mins jag inte - här kan Stockholm bli störst, bäst och vackrast =)
 0
Christian (3 Juni 2008 11:25):
Härligt! Detta tillsammans med det nya abbamuseet kommer göra Stockholms till ett mer attraktivt val för turister. De nya arenorna som byggs i Stockholm bidrar också till att Stockholm blir en mer slagkraftig stad i jämförelse med Köpenhamn. Det enda som saknas nu är lite spännande stadsbyggnad och bättre infrastrukur, annars verkar ju det mesta gå åt rätt håll ;)
 0
Gustav Svärd (3 Juni 2008 11:34):
Ja, bygga ut 7an skulle kunna hjälpa upplevelsen som turist. En stor grejj som jag ser det är dock tillgång till hotell/vandrarhem - variant billigare.
 0
Anders Gardebring (3 Juni 2008 11:36):
7:an är ju på gång :)
Men billigare boende behövs definitivt!
 0
Hans Berglund (3 Juni 2008 14:14):
Coolt. Har inte tänkt på det tidigare men det är klart att Stockholm ska ha ett riktigt vikinga museum. Hoppas att det blir en snygg byggnad också.

Vad är 7:an ni talar om? :)
 0
Leonardo Frithunanthz (3 Juni 2008 14:16):
Visst ska Stockholm ha ett vikingamuseum, självklart! :-)

7:an = Djurgårdslinjen.
 0
Anders Gardebring (3 Juni 2008 14:18):
Som Gustav säger. 7:an = Djurgårdslinjen.
Som dock framöver kommer att bli så mycket mer:
http:​/​/​www.​yimby.​se/​20​0​8/​0​6/​politikerna-​vaknar-​sparva_​.​.​
 0
Patric Nilsson (3 Juni 2008 16:29):
Är naturligtvis glad, men ser också risker med att det är Historiska som arbetat fram förslaget. Kanske blir det alltför akademiskt, det vore bättre om "Stockholm Viking Center" och Historiska samarbetade så att man tillgodoser nöjesaspekten på attraktionen.

SVC har ju modellerat sitt förslag efter York's Jorvik, en mycket bra och väl balanserad attraktion. Sen kan man ju fråga sig om torget framför Historiska verkligen är tillräckligt stort för denna typ av attraktion.

Jag har också problem med att denna plats inte har någon kontakt med vattnet, något som ett vikingamuseum borde ha imho.

Sen skall det ju bli intressant att se arkitekturen, och här fallerar SVC, som vill bygga kuber. Hoppas Historiska kommer upp med en ikonisk (vikingastil) byggnad.

Tycker det är intressant att öppna Historiskas kvarter för Hotell etc.
 0
Magnus Orest (3 Juni 2008 16:35):
Håller med Patric i fråga om arkitekturen - där finns det ju verkligen möjligheter till att bygga någonting som knyter an till innehållet.
 0
Anders Gardebring (3 Juni 2008 16:47):
Med tanke på läget hyser jag inte några större förhoppingar om någon intressant arkitektur... Det finns ju gamla byggnader i närheten gubevars!
 0
Lasse (3 Juni 2008 17:33):
Fel att lägga det vid historiska muséet. Ok, om det bara är en utvidgning av dagens utställningar så kanske det är klokt personalmässigt osv. Men om man har större ambitioner än så, då är ju Djurgården ett perfekt ställe! Natur och vatten nära staden. Och utrymme till att skapa en ikonisk byggnad som inte behöver vara "cool" på ett typistk arkitektvis, så som byggnader inne i staden oftast ska vara.
 0
Martin (3 Juni 2008 17:38):
Är nog svårt att lägga det någon annanstans. Historiska har ju redan otroligt många vikingaföremål. I och för sig skulle man kunna flytta dessa.

Det hade ju varit ganska häftigt att lägga E-types vikingaby bredvid museet/upplevelsecentret. ;)
 0
Patric Nilsson (3 Juni 2008 17:43):
Anders: ja du har nog tyvärr rätt. Därför bör byggnaden förläggas någon annanstans där arkitekten kan ta ut svängarna och öka dess storlek. Kanske Djurgården som Lasse föreslår, eller någon annanstans.
 0
Patric Nilsson (3 Juni 2008 17:46):
Martin: Man skulle kombinera SVC Jorvikliknande åkattraktion med Historiskas mer akademiska hus och E-types vikingaby. Det skulle verkligen bli en attraktion. Men hitta en plats i Nimby-Stockholm för detta??
 0
Daniel (3 Juni 2008 17:53):
Nu kanske jag låter lite bitter jämfört med dom andra, men jag ifrågasätter två saker.
Dels är ju inte sverige särskilt känt för sina vikingar. Det hela bygger på en missuppfattning. Dom som härjade ute i europa var ju danskar och norrmän.
Dom från uppland åkte ju till ryssland och handlade och härjade istället.
Sedan förstår jag inte det här med att det måste vara statligt.
Lägg det på landstinget istället.
 0
Leonardo Frithunanthz (3 Juni 2008 18:45):
Daniel:
Det är det vi i Sverige tror! Men om man frågar människor ute i världen och de som kommer hit så är det just vikingar de förknippar Sverige och alla andra länder i Skandinavien mest med. Självklart tror många av dem att vikingarna hade hjälmar med horn vilket inte var fallet.
En missuppfattning är att det var så delat, norrmän och danskar for västerut och folk från nuvarande Sverige for österut. Det har funnits svenskar i fälttågen västerut och det kan mycket väl ha funnits några danskar och norrmän i "våra" tåg österut.

I det statliga vs privata lägger YIMBY inte i sig, det är initiativet som vi hyllar. Att något görs är tacksamt för många har väntat länge, alltför länge på det här.
 0
Lasse (3 Juni 2008 19:22):
Stockholm är ju Capital of Scandinavia så alla våra länders vikingakultur kan väl få plats i Muséet?
 0
Oskar Sirland (3 Juni 2008 19:26):
Vad har det för betydelse om vi "svenska vikingar" inte åkte västerut och härjade sönder norra frankrike och de brittiska öarna? Vi har hittat stora samlingar av persiska och arabiska mynt i Sverige. Dessutom har "vi" genom våra fälttåg och turer ner på Volga fått hem både kryddor och nya influenser. Vi var vikingar, vi härjade när det fanns tillfälle, annars så handlade vi med folk istället.
 0
Lasse (3 Juni 2008 19:39):
Och vad är "svenska vikingar" egentligen? Här på västkusten for man definitivt västerut. Var dom svenskar eller norrmän eller danskar?
 0
Oskar Sirland (3 Juni 2008 19:42):
Det är det jag försöker att undvika med definera, eftersom det inte går genom att säga just "svenska" vikingar, det verkar som att citationstecknet hamnade på fel sida av vikingar.
 0
Leonardo Frithunanthz (3 Juni 2008 19:58):
Det viktiga i det här är inte så mycket vilka som for vart, utan att det här museumet byggs.
 0
Lasse (3 Juni 2008 20:02):
Jag håller med dig Oskar. Det känns inte relevant att etikettera vikingar utifrån dagens nationalstater.
 0
Oskar Sirland (3 Juni 2008 20:49):
Japp Leo, glömde att säga: Bygg ett museum tack, vikingar bodde i Sverige och vi saknar detta i Stockholm, skulle gärna se ett specialbyggt museum som samlade fynd och skatter från hela Sverige och östersjöregionen.
 0
Magnus Orest (3 Juni 2008 21:01):
Inte för att låta grinig, men... Varför inte diskutera exakt vad och vilka "vikingarna" var i något forum för diskussioner om vikingar och vikingatiden, istället för att göra det här?
 0
Lasse (3 Juni 2008 21:31):
Vad ska vi då diskutera i den här tråden?
 0
Fritz Halvorsen (3 Juni 2008 21:53):
Ledsen att jag alltid måste ifrågasätta.

Tycker faktiskt att vikingar känns lite lagom kul, drar bara till sig en massa laivare och smånazister.
Personligen tycker jag det skulle vara roligare med världens största smorgasbord. Eller ett ordentligt Nobel-museum.
Om man nu måste satsa så stort på nationsbyggande.

Nu när resten av världen är mera intresserad i globalisering känns det här med nationer so 1908.
 0
Daniel Jonsson (3 Juni 2008 22:55):
Ja... det här med att prata om nationer innan de eller ens konceptet nation fanns riktigt är inte så jätteproduktivt. Sen är det inte jätteviktigt att muséer ligger inom samma godtyckliga områden som sitt ämne heller, östasiatiska museet ligger t ex på Skeppsholmen. Och Fritz Halvorsen har rätt, nationsbygge är so 1908.

För min egen del så är jag inte intresserad av det här muséet, så frågan är om jag inte borde fundera ut en färg och hänga ut ett lakan :)
 0
Daniel Jonsson (3 Juni 2008 22:55):
(nu råkade det bli två kopior av samma, så jag tar bort den här)
 0
Martin (3 Juni 2008 23:11):
@Daniel "Dels är ju inte sverige särskilt känt för sina vikingar. Det hela bygger på en missuppfattning. Dom som härjade ute i europa var ju danskar och norrmän.
Dom från uppland åkte ju till ryssland och handlade och härjade istället. "


So what? Vikingar som vikingar. För övrigt är Sverige i hög grad förknippat med vikingar. På historiska finns redan idag världens största vikingautställning om man ser till antal orginalföremål enligt DN.

Och som många påpekat. Det fanns inte något Sverige på Vikingatiden.

Jag har stora förhoppningar på det här. Om detta blir bra, samt om ABBA-museet blir bra så kommer Stockholm att ha museer i världsklass.
 0
Eric Thärnström (3 Juni 2008 23:11):
Kärnan i ämnet är ju inte nationsbyggande, utan turism. Det är ju inte främst för det svenska folket det byggs, utan för de utländska turisterna.

Får man stryk om man föreslår att museet istället borde byggas på fältet nordöst om Nordiska muséet? Möjlighet till vacker omgivning vid vattnet, med närhet till andra muséer och existerande spårvagn, som kommer att gå förbi centralstationen.
 0
Leonardo Frithunanthz (4 Juni 2008 00:12):
Som Eric skriver är kärnan i ämnet turism, men även vetenskap om jag får tillägga dit något.
Sverige och hela Norden (ja, även i Finland var de och härjade/handlade) är mest känd för vikingar! Det må låta konstigt, men så är det! Jag får det bekräftat år efter år när man träffar på vilsna turister i sta'n som letar efter affärer där man kan handla vikingaprylar och "det där vikingamuseet" (?). Samma sak när man får besök av vänner från andra länder eller när man allmänt träffar på nya ansikten ute i världen. Vikingar är bland det första som de associerar med Sverige! Det plingar till i dem!

Som Martin påpekar så har de redan en väldigt stor vikingautställning/samling, och eftersom nuvarande landet Sverige är känd för dem och vikingar är bland det första turister kommer att tänka på gällande landet som vi lever i, så kan man lika gärna "expandera" utställningen permament så att säga.

Det finns många nidbilder om vikingarna och tyvärr utnyttjar vissa grupper i samhället dem, då är det lika bra att få rätsida på saker o ting. Sedan tycker jag att det är synd att generalisera genom att säga att " [...] drar bara till sig en massa laivare och smånazister[...]".
Det är ett olyckligt uttalande och jag tror inte att alla dessa icke-nazister eller icke-lajvare (vad det nu må vara för fel med att vara lajvare? ) - vare sig de bor här eller kommer utifrån i egenskap av turister - skulle uppskatta det. Så om man är intresserad av ämnet är man t.ex. nazist? Skulle inte tro det!
Jag är själv varken "viking", nazist eller lajvare/rollspelare men ändå väldigt fascinerad av vikingar och annan historia.

Ett sådant museum skulle kunna utbilda allmänheten ännu mer (de som bor här & turister) och förhoppningsvis få slut eller minska på många av de nidbilderna. Att Hitler utnyttjade vikingarna vet vi, men vad utnyttjade han inte och varför inte lika gärna få slut på nidbilderna som uppkom då och spreds sedan vidare?

För resten, vad är det för fel på lajvare? :-)
 0
Leonardo Frithunanthz (4 Juni 2008 00:20):
Off topic:
Världens största smörgåsbord! Ja! Varför inte? Kanske något för Guinness Rekordbok!
Och ett Nobelmuseum behövs också.
 0
Eric Thärnström (4 Juni 2008 01:59):
Off topic:
Det kanske skulle vara intressant med ett Nobelmuseum inom en rimlig radie från Stadshuset. Jag vet inte hur man associerar till Nobel utomlands, dock, så närheten till den Blå salen är kanske inte så viktig...
 0
Lasse (4 Juni 2008 02:24):
Nobelmuseum. Det låter som ett trååååkigt museum i mina öron. Det finns en hel del vetenskaps/tekniska muséer i världen som är väldigt häftiga. De är fokuserade på upplevelser. Om man kan få till något sådant så kör på! Men jag tror inte så många lockas av namnet Nobel faktiskt.
 0
Dr Evil (4 Juni 2008 02:30):
Varför inte en vikingahjälm på St Erik, det vore verkligen att förstärka Stockholms varumärke internationellt. Och den gamla önskan om att Arlanda skall heta "Stockholm Nobel Airport" skulle kunna bli något i stil med "Stockholm Nobel Viking Airport". Vidare ett ordentligt Viking-land ute i Arlanda. Då har vi lyckats visa upp oss internationellt med dels historia för de seriösa men även tuggummi för de oseriösa. I dagens "brandade" värld kommer sådant att bli viktigare och viktigare så varför kämpa emot?

Vikingar intresserar mig måttligt men det är ett kvalitetskrav att det är Historiska museet som håller i rodret.
 0
Fritz Halvorsen (4 Juni 2008 08:58):
Leonardo: Det är självklart helt okej att vara lajvare och inte alls okej att vara nasse. Det var inte kärnan i mitt inlägg.
Lasse: Nobel-museum är jätteroligt. Man kan spränga saker där.
Dr Elak: Tycker man skulle ingå en pakt med Disney om att utveckla Borka The Swedish Viking, och sen öppna en riktig Disney Viking park. Arlanda är jättebra, men många turister kommer med båt till Värtan så Gärdet är väl ett ännu bättre ställe. Så kan man ha ett göra-själv vikingland där alla ryska turister (de är ju flest av dessa) kan prova på att plundra och våldta.

Någon som så utställningen om svenska krigsbyten på Livrustkammaren förra året? Right in the eye.
 0
Gustav Svärd (4 Juni 2008 09:43):
Fritz - vad var kärnan i det inlägg? Jag uppfattade det nog som Leonardo gjorde.

Nobelmuseum har det talats och planerats för ett bra tag om jag minns rätt (Stortorget - finns det inte redan ett litet där?). ABBAmuséet är ju på gång redan väl? Alla dessa tre muséer är solklara nya stora muséer i Stockholm för mig.
 0
Richard Jacobsson (4 Juni 2008 10:38):
Vikingar är ett internationellt gångbart begrepp som förenar de skandinaviska länderna och har man valt titeln "Capital of Scandinavia" så är det helt rätt att satsa på just vikingar.

Leonardo: De är inte särskilt svårt att med en permanent Vikingutställning som det nu talas om att knyta an till just folkvandringsperioden som slår hål på en del nationalistiska föreställningsbilder.
 0
Leonardo Frithunanthz (4 Juni 2008 10:50):
Richard: Exakt! Men bara för att klargöra:
Folkvandringstid (i Sverige) ca 375 e.kr. - ca 550 e.kr. ; Vendeltid ca 550 e.kr. - ca 800 e.kr. ; Vikingatid ca 800 e.kr - ca 1050 e.kr.
 0
Martin (4 Juni 2008 11:17):
Så här ser vikingautställningen ut på Historiska nu:

http:​/​/​www.​historiska.​se/​utstallningar/​fastautstallnin.​.​

Tänk er den där blå runskriften på en fasad på det nya Vikingacentrets ytterväggar. Vore inte det jäkligt häftigt att se på kvällen?
 0
Richard Molnar (4 Juni 2008 12:16):
Nobelmuseet finns alldeles riktigt vid stortorget.

http:​/​/​www.​nobelmuseum.​se/​

Dock en markant frånvaro av provsprägningar.
 0
Leonardo Frithunanthz (4 Juni 2008 12:36):
Richard Molnar: Jo, den finns men den är så liten. Det skulle inte skada med en större och kanske någon annanstans där den kan få plats.
 0
Patric Nilsson (4 Juni 2008 14:12):
Leonardo: Nobelmuseum i en märkesbyggnad uppe på Slussen kanske??
 0
L-Å (4 Juni 2008 14:27):
Nobelmuseet vid Stortorget sägs vara ett provisorium, i väntan på ett permanent museum. Det har funnits tankar på att lägga museet i Skeppsholmskyrkan, som inte är en kyrka längre, och i de f.d. militära tunnlarna under nämnda byggnad. Vet inte hur genomtänkta dessa tankar var. Men Skeppsholmskyrkans golvyta är knappast större än dagens provisoriska museum. I alla fall inte mycket större.

Stockholm lär vara en av de museitätaste städerna i världen, eller är det bara en myt?
 0
Leonardo Frithunanthz (4 Juni 2008 15:16):
Patric: Tja, varför inte. Vem vet. :-)

L-Å: Att Stockholm är en av de museitätaste städerna i världen tror jag är sant. I alla fall sett till per capita.
 0
Erika N (5 Juni 2008 01:42):
Lol, ett vikingaland ute vid Arlanda är en BRILJANT idé! Och så kan man bygga en skitstor viking ute på landningsbanan som tar farväl av alla turister och hälsar dem välkomna tillbaka. Plus en likadan, rysktalande, vid Värtan! Verkställande direktör blir givetvis E-type. Eller "Stockholm Viking Centre"! Jag har aldrig hört ngt roligare, vad farao är det!?
Givetvis ska vi ha ett stort smorgabords-museum också, där alla okunniga utlänningar får lära sig vad det ska innehålla. Och ett museum som lär dem var den ursprunglige ombudsmannen kommer ifrån! (http:​/​/​en.​wikipedia.​org/​wiki/​Ombudsman) Jag ser ca$$$h i det här. Man ska ge turisterna vad de vill ha, inget annat.
 0
micke (5 Juni 2008 01:49):
Kan det vara så att herr skönhetsråd/eurodisco har ett finger med i gamet? döööödstråkigt med ett vikingamuseum, varför inte bygga t ex ett ordentligt designmuseum istället? något som visar vid vi pysslar med i landet här och nu, inte på den tiden vi plundrade byar och våldtog utlänningar.
 0
Martin (5 Juni 2008 02:02):
@Micke "inte på den tiden vi plundrade byar och våldtog utlänningar."


Wow, din bild av vikingarna är verkligen djup. Sov du i skolan?
 0
Erika N (5 Juni 2008 02:15):
Micke: Herr Eurodisco hoppade av skönhetsrådet för ngt år sedan då hans musik plötsligt började sälja igen, så han är nog inte inblandad. Fast vem vet? Han kanske har fortsatt att lobba m h a Stockholm Viking Centre?
Design finns ju överallt! Moderna, Nordiska... Och enligt dagens City ska ett nytt designgalleri med haute couture-mode öppnas till hösten. Jag skulle heller inte ha ngt emot ett renodlat svenskt design-museum, men det känns som att det finns ännu mindre av vikingavaran i stan. Själv var jag inte intresserat av det ämnet förut men efter att ha bott en tid utomlands insåg jag hur vansinnigt stor den eran är i folks bild av Sverige!
 0
micke (5 Juni 2008 02:21):
Kan hända att jag tog mig en tupplur ibland, men när öronen var uppmärksamma sipprade en del information in. T ex att vikingarna härjade i england, frankrike och irland. Och att en anledning att vikingatiden såg sitt slut var att europeiska städer lärde sig att FÖRSVARA sig.
 0
micke (5 Juni 2008 02:24):
Jo, jag har också bott utomlands, men i både NY och Berlin var det ju jeans och popmusik pratade om när sverige kom på tal, inte vikingar.
 0
Gustav Svärd (5 Juni 2008 10:10):
Jeans? porqua?
Kanske helt enkelt e så att ni rör i olika cirklar?

Själv när jag varit utomlands och alla de jag känner på nätet som inte bor i Sverige så är det vikingar, ABBA, Volvo & Ericsson som är känt. Så det finns en del olika saker men vikingar är jämt långt upp på listan av vad folk i världen känner till om Sverige (i min erfarenhet).

Håller med om att design finns överallt, riktigt hype-at senaste åren. Inte att jag skulle ha något emot ännu ett designmuseum, men vikingamuseet är något vi saknar IMO.
 0
Dr Evil (5 Juni 2008 14:16):
Erika N: jag hoppas det är ironi rakt igenom, även sista meningen.

Varför inte visa det man VILL visa och inte bara det som man tror främlingar med rudimentära historie- och geografikunskaper tycker om att se. Hur många i Sverige har en anknytning till Nobel tex, det är en internationell utmärkelse som kan delas ut var som helst i världen. ABBA - internationaliserad musik. Volvo, byggs numera av Ford, Ericsson har sin största marknad i Asien (tror jag). Är detta svenskt? Är detta Sverige? Det var det en gång i tiden, men inte idag.
 0
Fritz Halvorsen (5 Juni 2008 14:53):
I Kina som har en krafigt växande reseintresserad medelklass är Sverige synonymt med JO Wallner (eller Lao Wa som han heter i Kina). Varför inte öppna världens största pingis-museum i världens största pingpong-ball: Globen. Håller med elaka doktorn, dags att redefinera vem man vill vara i en annorlunda värld.
 0
micke (5 Juni 2008 15:01):
Det är precis det tankesättet som irriterar mig. varför ska vi bygga det som turisterna vill ha? såklart borde ju staden byggas efter vad dess invånare vill ha. på så sätt skapas en identitet. och vi kommer därmed vara intressanta även för besökare. ungefär som folkhemmet var en imponerande modell för omvärlden måste vi satsa på att bygga upp något som hjälper sveriges invånare till det bättre och därigenom visar oss i god dager för våra besökare. skitsamma om dom gillar vikingar eller ej, vad som är viktigast just nu är vår samtid.
 0
micke (5 Juni 2008 15:04):
Precis som dr evil påpekar som omdefinieras ju hela tiden vad som är svenskt. därför är det i min mening slöseri på resurser att befästa det svenska i urgammal historia. låt oss rör oss frammåt i stället. berlin är ett bra exempel på en stad som skaffat sig identitet just genom att återuppfinna sig.
 0
Fritz Halvorsen (5 Juni 2008 15:10):
Hm Micke...ditt resonemang låter precis som när man byggde Nordiska museet, Nationalmuseet och Historiska för ca 100år sedan - för att stärka nationalkänslan och ge svenskarna en egen identitet som motvikt til det euro-fixerade (läs franska) Sverige. Tycker du verkligen då att vikingar är det som ska ge oss tillhörighet? Och vilka är vi?
Tror nog mera på turism-argumentet för att bygga Vikingland, och då är det kommersiella intressen som ska styra attraktionen.
 0
Fritz Halvorsen (5 Juni 2008 15:14):
Ja, hann inte se ditt andra inlägg. Då är vi på samma spår. Men identitetsfrågan kvarstår. Måste vi ha en gemensam identitet? Dagens samhälle består enbart av subkulturer och subkulturella identiteter är viktigare än nationella.
 0
micke (5 Juni 2008 15:22):
Fritz, jag pratar egentligen inte om att bygga museum för att stärka nationalkännslan. för mig spelar det ingen roll om vi visar amerikansk samtidskonst, japanska teknikinnovationer eller fotografier från amazonas djungel. vår nationalitet bygger ju mindre och mindre på det ursvenska. jag menar snarare att vi låter vårt sammhälle formar vår identitet utåt. folkhemmet, arbetarrörelsen, feminismen är några bra exempel som sverige gjort sig kända för i omvärlden. mindre bra exempel är att stockholmskt klubbliv ofta uppfattas som torftigt och svenskar som hårda och kalla. ett folkhem 2.0 skulle garanterat föra ögonen mot sverige. i tät stadsbebyggelse dessutom. miljövänligt och människovänligt. det skulle dessutom vara bra för våra innevånare som inte har någonstanns att bo. att visa upp urgamla nationalminnen för att marknadsföra landet och locka turister tycker jag är ett spel för gallerierna. låt oss istället bygga museum för samtidsfenomen. på så sätt kan vi stå upp för att kalla oss så moderna som vi gärna gör.
 0
Fritz Halvorsen (5 Juni 2008 16:48):
Jag håller helt med. Skulle eventuellt strunta i att bygga nya museer och använda pengarna på att bygga det samhället du efterfrågar i stället.
 0
Gustav Svärd (5 Juni 2008 17:17):
Vari ligger hotet mot detta med ett vikingamuseum? Den kan ju käna som något som lockar hit folk utifrån och som en inkomstkälla! Att göra vårt samhäller mer männikso- och miljövänligt kan jag också lätt skriva under på, men hur är vikingamuseet en motsättning mot det?

Samtidsmuseer lockar mig föga, även utomlands. Som jag ser det är det olika publik dom riktar in sig mot.

I just don't get what's so wrong about a vikingmuseum?
 0
micke (5 Juni 2008 17:43):
Gustav. det konservativa är felet! de flesta museum i staden är historiska museum. dessutom är en stor del av stockholms stad och dess byggnader i sig ett historiskt museum. något som diskuteras tidigare på yimby. vad vi främst behöver är något som lyfter upp vår samtid. inte ytterligare historieonani. jag tycker dessutom att staden ska byggas för dess innevånare i första hand. inte för turister. det utesluter förståss inte att turister är välkommna att besöka oss. tvärtom, det bidrar till en samtida bild av sverige en bild av landet på 1000-talet.
 0
micke (5 Juni 2008 17:57):
Sista meningen ska alltså vara INTE en bild av sverige på 1000-talet. sorry. halkiga fingrar
 0
Oskar Sirland (5 Juni 2008 18:42):
Vad pratar ni om här egentligen? Ett museum är ju i grunden historiskt då de visar vad som hänt i en kontrollerad och studerad miljö. Även moderna museet visar historisk (samtida) konst, dess inriktning är dock på modernismen.

Historien är en del av vårat arv, det enda som kan överleva våra egna liv. Sen vad som skall överleva bestäms av den regerande medelklassen. Problemet med en globalare värld är att det samtida jaget blir allt mindre "svenskt" (jag ser inget fel i detta då jag är ytterst motståndare till nationalism) men historian blir allt viktigare. Självklart finns det senare historia som bör belysas också men faktum kvarstår. Stockholm har inget vikingamuseum och Birka ligger inte mer än 7(?) mil från city.

Jag säger: varför inte! Sen om detta är en fråga som YIMBY skall diskutera, tja, varför inte, det handlar om stadsplanering och kultur är en del av denna.
 0
Dr Evil (5 Juni 2008 19:02):
Om man skall bygga ett vikingamuseum tycker jag att det skall byggas på en plats med stark vikingahistoria. I Norge har de ett museum "Borg" som är en återuppbyggd vikingagård på en plats där det verkligen låg en dylik.

http:​/​/​www.​lofotr.​no/​

När man kommer dit så kan man utifrån landskapet, geografin och autentiska fynd från platsen VERKLIGEN känna historiens vingslag. Du kan slå dig ner på en dalsida och för din inre syn se vikingarna lägga till med båtarna, man vet hur kustlinjen såg ut och man såg också att denna plats försvarsmässigt är en ultimat plats att bygga ett dåtida maktcentrum på. Det kallar jag historia, det kallar jag kultur. Platsen, historien, nuet - allt samverkar till en autencitet som kan gå in i din själ.

Om man å andra sidan börjar tänka pengar, turister, tillväxt, merchandsing, jippo, eldslukare, festival, ja tom E-type! Då kan det kan sluta hur som helst. Det är så uppenbart: kom nu här kära turister, det är här ni spendera cashen!
 0
Dr Evil (5 Juni 2008 19:03):
Borg ligger på Lofoten glömde jag skriva.
 0
micke (5 Juni 2008 19:50):
Oskar, ett modernt museum och ett samtida museum är inte samma sak. när jag pratar om ett samtida museum menar jag ett museum som inte studerar vad som har hänt utan vad som händer. exempelvis: http:​/​/​www.​ps1.​org/​ps1_​site/​
vi borde peppa samtida konstnärer, designers och uppfinnare i stället för att visa upp historia som inte angår oss längre. ungefär på samma sätt som vi måste skapa ny arkitektur och stadsplanering i stället för att luta oss tillbaka och förnöjsamt visa upp våran vykortsinnerstad för sommarturisterna.
 0
micke (5 Juni 2008 19:51):
Måste tillägga att jag inte dissar pre-modern historia helt och hållet, bara att det räcker gott och väl som det är.
 0
Anders Gardebring (5 Juni 2008 20:28):
Själv tycker jag att ett vikingamuseum är en utmärkt idé. Jag ser ingen anledning att analysera sönder det. Vill historiska bygga ett och anser att det ekonomiskt går ihop, Kör på det. Diskussioner om vad vi borde "göra istället" tycker jag inte känns så värst meninsfullt. Det finns inget motsatsförhållande, och att inte bygga ett vikingamuseum betyder inte per automatik att ett samtidsmuseum eller ngt annat uppförs istället.
Däremot håller jag till viss del med i det större resonemanget kring vem vi bygger staden för. Att bygga staden för turister är ingen bra idé i stort då själva anledningen till att folk vill åka hit i så fall på sikt undermineras. Men att rikta vissa enskilda inrättningar mot turister ser jag inga problem med, det är normalt i storstäder.
 0
Oskar Sirland (5 Juni 2008 20:29):
Vadå, rent gramatiskt så är historia i dåtid, det har redan hänt, det finns ju inte samtida historia. Men nog om det, det jag ville komma fram till är att det ör skillnad på museum och institutioner som behandlar samtida nyanser av samhället. Museum är ju gjorda för att studera det gångna medans när man studerar samtiden så forskar man om vad som skall/kan hända. Båda sakerna är intressanta men ett museum är mer (nåja) korrekt då den innehåller gissningar. Men det är ju så det är med naturvetenskap, det finns fler fysiska fynd.
 0
Dr Evil (5 Juni 2008 20:46):
Egentligen har jag inget emot ett museum någonstans, det är autenciteten som är det viktiga. Vi har en flertusenårig historia i Europa, vi kan knyta historien till platsen på ett autentiskt sätt. Till skillnad från exv USA som har 200 års historia och inget annat.
 0
Fritz Halvorsen (5 Juni 2008 21:27):
Micke och Oskar, ni pratar förbi varan: Det är skilnad på samtidskonst och modern konst, ja. Samtidshistoria är en contradicition in terms. Man kan dock tänka sig en konstarena där man diskuterar frågeställningar i samtiden. Färgfabriken är ett mycket gott exempel på detta, och en avdelning av Färgfabriken ihop med Historiska museet skulle säkert kännas väl så spännande som et vikingmuseum.
Anders: Det är inte så att Historiska museet tänker finansiera museet själva - de tänker fråga regeringen om pengar till detta. Det innebär att man bygger vikingmuseum i stället för något annat. Jag upplever att denna debatten handlar om vad detta andra är som några av oss tycker känns viktigare (och bör stå högre upp på listan på Kulturdepartemanget) än Vikingland.
Ett helkommersiellt Vikingland finansierad av Disney är en annan femma, men det tror jag det finns lagom lite stöd för i befolkningen/på yimby, det känns liksom inte helt klockrent...

Jag kan förstå att ni vill möta alla initiativ i Stockholm med en positiv anda, men jag tror autenticitetsdiskussionen här är fundamental. Stockholm har ingen trovärdighet som vikingaby, har aldrig varit det, och kommer i bästa fall att bli något helt annat i framtiden.
 0
Gustav Svärd (6 Juni 2008 00:02):
Autencitetsdiskussionen ser jag däremot som rätt så ointressant om den handlar om huruvida Stockholm fanns på vikingatiden (för det hjorde ju inte stan), men om det handlar om kvalitén på utställningarna i sig ser jag inga problem alls, litar på att Historiska kan klara sådant gallant.

Att vi ska bygga för invånarna, inte för turisterna håller jag med om. Men precis som Anders G säger så förhindrar inte det på något sätt att man kan bygga individuella byggnader/institutioner som är riktade mot turismen. Jag förstår inte denna vilja att skapa motsattsförhållanden. Visst handler det om offentliga investeringar, men inställningen att vi inte ska bygga något som turisterna efterfrågar utan istället sådant få åker hit för och pusha att det är det som dom SKA tycka om känns även det mig främmande.

/dessutom gillar jag E-type!
 0
Anders Gardebring (6 Juni 2008 00:35):
Fritz:
"Stockholm har ingen trovärdighet som vikingaby, har aldrig varit det"
Nej. Och vi har ingen trovärdighet som antik grekisk stad heller. Ändå har vi ett medelhavsmuseum :)
Men autenciteten är helt klart viktig. Och det tror jag inte är ngt problem. Historiska museet lär knappast påstå att Stockholm är en gammal vikingaby, däremot lär ju Birka finnas omnämnt.
 0
Dr Evil (6 Juni 2008 01:05):
Så vilken är skillnaden i autencitet om man lägger ett vikingamuseum vid Arlanda eller på Gärdet?
 0
Dr Evil (6 Juni 2008 01:10):
Äh strunt i det förresten...
 0
Lasse (6 Juni 2008 08:16):
Autencitet är ett överskattat begrepp. Det krånglar till det om man ska exploatera sin historia. Och vi har vart ganska dåliga på att göra det i Sverige. Jag tror det finns en skillnad mellan Stockholm och landsorten. I Skaraborg guidar man folk i Arns fotspår. Hur mycker autencitet finns det i det? Det finns för många snustorra akademiker i Stockholm.
 0
Fritz Halvorsen (6 Juni 2008 08:18):
Tycker det finns annat att investera de knappa kulturmedlen i än vikingar, därav min föga entusiasm för projektet. Med tanke på hur risigt det ligger till på en rad andra kulturområden som känns viktigare för oss som bor i Sverige. Exempelvis ett ordentligt nationalbibliotek.
 0
Erika N (6 Juni 2008 10:40):
Dr Evil:
Var inte orolig, jag var mkt ironisk! Med det inte menat att jag motsätter mig ett vikingamuseum, men jag gick igång på vidare idéer :P
Micke skrev att historia inte angår oss längre. Det tror jag är helt fel! Historien angår oss i allra högsta grad, eftersom det är den som föregår oss och lett oss dit vi är idag. Det är i historielösheten som galna idéer om nationalism eller främlingshat kan växa. Jag hoppas att det blir ett lärorikt vikingamuseum som öppnas, och inte bara uppradade gamla föremål. Jag är övertygad om att vikingarna upptäckte nya länder och fascinerades av främmande kulturer, inte bara härjade. Det kanske var där och då som svenskarnas förkärlek för att resa väcktes?
 0
micke (6 Juni 2008 11:48):
Erika, jag menar såklart inte att vi ska glömma historien och bli historielösa. Det finns inte heller någon risk att det skulle kunna ske. Vad som är historia är såklart inte samma sak som vad som är samtid och en sån begreppsfight är slöseri med tid & plats i forumet. Jag tycker Fritz säger vad jag vill säga kompakt och fint. Vi behöver kulturinvesteringar för oss som bor här och lever här nu. Och ja, kulturbudgeten är begränsad.
 0
Dr Evil (7 Juni 2008 08:53):
Lasse:i ditt lilla inlägg öppnar sig en avgrund av kulturlöshet och historielöshet.
 0
micke (7 Juni 2008 11:23):
Håller med evil, fejka historien är en mkt dålig ide
 0
Anders Gardebring (7 Juni 2008 12:12):
Att fekja historien är inte ok. Däremot ser jag inga problem med att skapa aktiviteter utifrån fiktionella karaktärer, som t.ex. Arn.
Så länge man särskiljer fiktion och verklighet och inte försöker påstå att fiktionen är verklig. Kolla på medeltidsveckan på Gotland, ett mycket stort evenemang där man har olika former av skådespel och "rollspel" och det är som bekant väldigt populärt.

Sedan skall jag kanske tillägga att jag varken är särskilt intresserad av att gå i Arns fotspår eller delta i tornerspel på medeltidsveckan. Men så är det heller inte jag som skall avgöra vad folk skall få tycka om...
 0
Lasse (7 Juni 2008 13:03):
Evil, tvärt om. En autencitetsdebatt som mynnar ut i att vi inte når ut med kunskap om vår historia gör att vi blir ett kulturlöst och historielöst folk. Våra långhus har ju ruttnat bort till skillnad från medelhavsländernas stenhus. Det finns många som fnyser åt rekonstruktioner, t.ex fornborgen Eketorp på Öland eller husen i Birka. Jag gör det inte.

Jag var på en utställning i Berlin som hette topography of terror: http:​/​/​en.​wikipedia.​org/​wiki/​Topography_​of_​Terror

Det är en fotoutställning om Gestapo och SS. Man har grävt ut en del av Gestapos gamla högkvarter som gömdes under marken efter kriget. Huset i sig är inget märkvärdigt, bara gamla grundmurar från ett 1900-talshus. Men det fascinerande är att andra världskriget har blivit föremål för arkeologi efter bara ett halvsekel. Det är ett mycket suggestivt sätt att visa historien.

Jag nämner detta eftersom det inte bara behöver vara en nackdel att historiska hus ligger i ruiner eller har ruttnat bort. Det öppnar en möjlighet att skapa utställningar som får oss att känna historiens vingslag. I Berlin så tog man tillvara på de lilla man hade (hög autencitet), när det gäller vikingatiden så måste den rekonstrueras mer än så eftersom så lite finns kvar.
 0
Dr Evil (7 Juni 2008 18:30):
Kollade upp i lexikon:

autenticitet

skall det tydligen heta.
 0
Dr Evil (7 Juni 2008 20:09):
Som med all begrepp som kan autenticiteten tolkas längs en skala.

Det är inte så att jag är så nedgrävd i autenticitets-begreppet att jag hellre än att jag anpassar historien låter den ruttna bort. Däremot tycker jag att man med utgånspunkt från begreppet måste fråga sig hur autentiskt ett visa-historien-projekt blir.

Konstigt nog tar du upp två bra exempel på att visa historien, Eketorps borg och Birka, som argument mot autenticiteten.
 0
Erika N (7 Juni 2008 23:53):
All historia rekonstrueras! All historia är anpassad! Historien skrivs av vinnare. Och all kunskap kommer utav tolkningar: tolkningar av dem som var med, dem som berättat, dem som hittat föremål, dem som forskat... Tolkningar görs hela tiden och kan leda oss långt från sanningen. Att hävda att det skadar autenticiteten med en pedagogisk rekonstruktion känns som en droppe i havet.
 0
Arne Björklund (8 Juni 2008 09:10):
Märkligt att ingen har refererat till Jorvik Viking Museum i York, Yorkshire. http:​/​/​www.​jorvik-​viking-​centre.​co.​uk/​
ArneBj
 0
Dr Evil (8 Juni 2008 10:31):
Jo, högt upp i tråden när vi fortfarande höll oss till ämnet...
 0
Adam (8 Juni 2008 11:28):
Lustigt att just ett planerat vikingamuseum drar fram så mycket motstridiga känslor hos folk. Det anses som ofint att visa på denna del av vår historia men av någon anledning tror jag inte att ett nytt medeltidsmuseum skulle dra fram detta prat om "autencitet" etc...

Tio till femton års propagerande för att allt som rör vid vikingatiden skall anses som politiskt okorrekt och genant ifrån vissa delar av den politiska sfären har verkligen satt sig hos folk...

Sorgligt, det rör sig ju bara om ett museum, ett museum som är det som tydligen ska vara bland det som mest efterfrågas av turister när dom komer till Stockholm.

"-Var kan vi se vikingar? -Åk till Norge"
 0
Patric Nilsson (16 Augusti 2008 16:53):
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8635 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
1 Mars 2020 18:26 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter