Utskrift från www.yimby.se
....

Parker: Centralbadsparken & Bollhusparken

 
Centralbadets park och Bollhusparken är lyckade undantag från den stockholmska regeln att en park måste vara jättestor och folktom eller alternativt ett stycke mark som blivit över och som man inte vet vad man ska göra med annars. Här kan man få en stunds avkoppling från stadens larm och stoj på bara några kvadratmeter. Borde definitivt kopieras på många andra ställen i stan.


Bollhusparken


Centralbadets park

Men först borde Stockholm kanske gå i lära hos mer avancerade parkkulturer, t.ex. den spansk-moriska. Här nedan tre exempel från Granada, en stad berömd för sina småparker eller s.k. carmenes. Ofta ligger dessa inne på en bakgård, tillgängliga via en portal:

Exempel 1, foto Neversent.
Exempel 2, foto Tonidelong.
Exempel 3, foto Concha Rosillo.
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Anders Gardebring (25 Juli 2008 13:26):
För egen del är jag lyckligt lottad. Jag är en av procentuellt ganska få Stockholmare som har den stora äran att ha en balkong riktad ut mot en sluten och grön innergård. Mycket trivsamt. Huset är byggt 1932 så det var väl på håret det där med gården antar jag...
 0
Björn Nilsson (25 Juli 2008 13:35):
Rålambshovsparkens och Tantos stora gräsytor är väl inte tomma direkt? Ändå är de parker och stora. Parker kan ha många storlekar och olika utseenden och nyttjandegrupper, konstigare än så är det väl inte. Centralbadets gård är fantastisk. Plankans innergård skulle kunna utvecklas vidare i den riktningen om man inte väljer att bygga hus där. På andra sidan Varvsgatan ligger visserligen parkområdet runt Högalidskyrkan, men det är ju knepigt pga av att stora delar av ytan består av branta bergknallar. Det behövs såväl stora ytor som kan ta in mycket folk som mer udda ställen där växter och djur kan få leva relativt i fred.
 0
Michael (25 Juli 2008 13:40):
Ursäkta, men var ligger Bollhusparken? Ingen träff på hitta.se...
 0
Anders Gardebring (25 Juli 2008 13:53):
Björn:
Inläggets mening är ju inte att säga nej till stora parker. Snarare är dess mening att peka på problematiken där man tror att en park automatiskt blir bättre ju större den är. Parkkvalitet har ganska lite med parkens storlek i sig att göra, det handlar om att skapa rätt sorts park på rätt plats. Parker behöver minst lika mycket omtanke och planering som bebyggda ytor.

På vissa ställen är parkerna för små och för få, på andra för stora och för många. Och framförallt så är väldigt många parker i Stockholm inte alls parker, utan bara obebyggd/ogestaldad kvarbliven yta. (och med det menar jag inte att den ytan nödvändigtvis måste bebyggas även om det också är lämpligt ibland).
 0
Anders Gardebring (25 Juli 2008 14:00):
Michael:
Jag är osäker, men jag tycker det ser ut som den lilla parken som ligger i ett kvarter i gamla stan som går längsmed slottbacken.
 0
Mikael Hörnlund (25 Juli 2008 14:08):
Visst behövs det mer oaser i Stockholm. För mig är dessa småparker oaser. Vill jag uppleva folkliv då tar jag mig till Rålambshovsparken eller dylikt. En brist som finns i Stockholm år också det här med defintionen av en park. Verkar råda stor förvirring hos planerarna om vad som är park, gräsmatta, ogestaltad mark, obebyggd mark, kvarbliven yta, menlös gräsmatta. Det behövs verkligen en uppryckning hos berörda parter och det borde komma ut något slags styrdokument som talar om vad som är vad. Tråkigt nog så verkar kunskapen helt gått förlorad om parker och dess funktioner.
 0
Björn Nilsson (25 Juli 2008 14:31):
Finns det inte någon yimbytanke om att man i viss mån spolar det traditionella parkbegreppet och i stället smetar ut grönskan mer mellan, i och på husen i de mest förtätade områdena? Ansatser har ju gjorts tidigare: Det vore fint om terasserna nere vid Sergels torg kunde öppnas igen som en kombination av grönska och folkliv. Jag såg en idé från USA om vertikala växthus. Man kanske kunde sno visa uppslag därifrån också? "Stad i park" verkar ogillas av yimby, men hur är det med "staden som park"? Mycket vegetation är nog bra för mikroklimatet i en tät stad.
 0
Anders Gardebring (25 Juli 2008 14:38):
Björn:
Helt riktigt så ogillas stad i park. Det blir nämligen varken eller.. Vad vi pratar om är ju just att staden är stad, och det bör den få vara. Det är dock ingen ursäkt för att inte grönska skall få plats i den. Det må sedan vara som alléer, boulevarder, takterasser, innergårdar eller just parker eller något annat. Parker bör nog få ha sin plats även i de mest förtätade områdena, kanske blir de som allra viktigast där. Själv älskar jag t.ex. kontrasten mellan Manhattans skyskrapor och Central Park. Man kan få både den riktigt täta staden och parken, och de ligger bara några minuter från varandra. Är inte det fantastiskt så säg!
 0
Jan Wiklund (25 Juli 2008 14:40):
Om det finns något kollektivt tänk om detta vet jag inte, men poängen är precis som Anders säger att en liten park kan vara effektivare än en stor. Kanske t.o.m. billigare, trots att den kräver mer skötsel.

Innerstan har parkbrist - där behövs massor av småparker av Granadasnitt. Ytterstan har parköverskott i form av för många kvadratmeter - men för lite påkostad kvalitet. Där skulle man kunna bygga hus på en massa vindpinade gräsmattor vid hårt trafikerade vägar och anlägga miniparker istället.

Däremot är jag skeptisk till vertikala parker. Terrasserna vid Sergels torg stängdes för att de inte användes. Det var för svårt att ta sig dit.
 0
Alexander Larsson (25 Juli 2008 15:59):
Vilka vackra små parker, jag har varken sett eller hört talas om dom tidigare. Och jag instämmer att det behövs fler sådana här små oaser som är just parker, inte en tom tomt. Kvalitet över kvantitet alla dar i veckan :)
 0
Johannes Hulter (25 Juli 2008 17:59):
@ jan: tack för fina bilder! Jag gillar parker (när de är avgränsade, välskötta och genomtänkta) men är ingen fanatiker. Vissa verkar ju se en direkt koppling mellan klorofyll och mänsklig lycka. Ibland finns det något nästan religiöst i det ständiga mässandet om "grönska". Det skulle behövas ett mer nyktert förhållningssätt, mer vetenskap och mindre naturromantik. Klorofyll är inte gott per se. Beroende på hur det används kan det vara bra likaväl som dåligt. Det viktigaste inslaget i stadens biomassa är inte träd, gräs eller buskar. Det är människan. Därför gillar jag också dina exempel, det är parker för människans skull, inte för parkernas egen skull.
 0
Filosofen (25 Juli 2008 21:48):
...det finns ju nåt som kallas fotosyntesen också men det skiter vi i, eller? Vad är det ni röker, det kan ju inte vara nyttigt i alla fall.
 0
Jan Wiklund (26 Juli 2008 11:37):
@ Filosofen: Inget säger att det måste fotosyntetiseras mitt i stan. Sålänge det finns tillräckligt med växtlighet på hela jorden räcker det. Åtminstone så länge det blåser.

Och så en gammal klassisk yimbysanning som Filosofen kanske inte har hört: Om staden är tät behöver den inte bre ut sig så förbannat på den omgivande naturens bekostnad.
 0
Johannes Hulter (26 Juli 2008 12:48):
@ "filosofen": Jag menade vanligt gräs...

Sedan är det ju som jan säger, tät stad sparar natur. Sprider vi ut den får vi både tråkigare stad och mindre natur. Men visst, gillar man motorvägar så ser man väl inget problem i det.
 0
Filosofen (26 Juli 2008 13:16):
@ "Johannes": Så det är vanligt gräs du röker, det tror jag inte du har säkert blandat in nåt annat också ;=)
 0
Martin Ek (28 Juli 2008 15:52):
Fortsatt svar till Filosofen:

Om man dessutom planerar staden så att den inne håller träd längs gatorna och kanske klätterväxter på husen. Där har du Fotosyntes.

Dessutom en fråga:

Vad har du emot Yimby mer exakt? Du argumenterar bara mot oss med osanningar...
 0
Anders Gardebring (28 Juli 2008 16:00):
Martin:
Filosofen är ett troll. Varken mer eller mindre.
Från Wikipedia:
"Ett internettroll, eller bara troll, är en användare som skriver artiklar eller debattinlägg på Internet (framför allt över Usenet och på internetforum) med huvudsyfte att reta upp övriga användare. De är mestadels ointresserade av fakta eller att föra en egentlig dialog, och ses ofta delta i ett otal diskussioner samtidigt, där de föder ilska, vanmakt och rent allmänt skadar stämningen hos övriga användare."

Mata inte trollet.
 0
Martin Ek (30 Juli 2008 00:40):
Nämen där ser man. Man lär sig något nytt varje dag:)
 0
Gabriel Gadd (17 December 2016 02:19):
Förutom anläggningen av små oaser inom slutna kvarter kan många av Stockholms enformigt raka och långa, ofta 18-meter breda 1800-talsgator livas upp med träd.

På dessa gator med oftast låg och långsam trafik syns körbanorna idag överdimensionerade på bekostnad av trottoarerna. Bredda istället trottoarerna, plantera träd och anlägg uteserveringar. I Paris är principen högst 50% för körbanan och minst 50% för trottoarerna, något att anta även i Stockholm.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 9598 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 2024 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på BlueSky