Utskrift från www.yimby.se
....

Krönika: John Higson om Wasted Space

 
John Higson, som bland annat arbetar med den nylanserade siten Wasted Space gästbloggar för Yimby.se:

Jag tror att NIMBY är en reaktion på ”nobody bloody well asked me what I wanted in my backyard”. Om vi skapar en dialog med de som bor i närområdet kan det som ofta blir ett första nej istället förvandlas till ett ja. Men man får också vara beredd på att slutresultatet inte blir som man själva har tänkt sig om man bjuder in andra i processen – det blir annorlunda och för det mest mycket, mycket bättre!

I People Owned så tror vi på att frigöra vår tids mest oanvända resurs – kompetensen, kreativiteten, passionen och det sunda förnuftet hos vanliga människor. Det är bara när man bjuder in stockholmarna i processen som Stockholms sanna kulturella unikhet träder fram. När det är ett fåtal som fattar besluten om en stads utveckling, tenderar ofta städerna att bli väldigt lika varandra. Det som är unikt med Stockholm är stockholmarna! Det är deras visioner, drömmar och önskemål som kommer att göra staden världsunik.

Alla våra koncept – Wasted Space, 100Hus och Drömgården – bygger på att skapa plattformar för empowerment d v s där invånare får makt och möjlighet att bidra till sin omgivnings utveckling samtidigt som de kan uttrycka sig egen unikhet. När detta sker frigörs massor med outnyttjade resurser och något unikt skapas för varje plats.

Med Wasted Space vill vi fånga upp stockholmarnas idéer om stadens utveckling. Hur ska staden se ut? Vilka platser är wasted? Här finns en möjlighet för er som vill åstadkomma en förändring i staden att engagera er. Tipsa gärna om platser och användningsområden så att vi tillsammans kan visa stadens politiker och tjänstemän att stockholmarna vill vara med och påverka stadens utveckling. Inom kort kommer vi att starta tävlingar om bästa tips och användningsområde.

För oss är det jätteviktigt att de stockholmare som lämnar tips på platser som sedan kan utvecklas också får äran för sin insats. Nästa steg är att när vi bestämt oss för en plats så bjuder vi in lokalbefolkningen i processen. De får vara med och utforma platsen så att vi skapar möjligheter för att ett ”not in my backyard” istället blir ett ”yes in my backyard” – fast bara om jag är tillfrågad. Hur den processen kommer att se ut beror på platsens läge och storlek.

En annan viktig del i Wasted Space är att det är en plattform för entreprenörer som vill bidra till stadens utveckling och utbud. Det är jättekul att entreprenörer nu kontaktar oss direkt om platser som de drömmer om att få utveckla. Det visar också på behovet av en plattform som Wasted Space då många vittnar om svårigheterna med att nå enda fram till beslutsfattarna. Vi hoppas och tror att vårt samarbete med Stockholms stad ska frigöra stockholmarnas kreativitet, all outnyttjade platser och möjligheter att utveckla dem. It’s all about making Stockholm more stockholmish!

John Higson

www.wastedspace.se, www.100hus.com och www.dromgarden.nu
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Anders Gardebring (15 September 2008 14:33):
Sånt här tror jag starkt på. Stadsbyggnadskontoret och politiker kan dra nytta av tankarna bakom Wasted Space.
 0
Theodor Adolfsson (15 September 2008 14:53):
Jag håller med. YIMBY får inte bli en organisation som lever på fiendeskapet mot de som protesterar mot saker i deras närhet. Istället bör man eftersträva en dialog och se de närboendes behov och åsikter. Sen finns det säkert en och annan NIMBY som inte alls går att resonera med, men det gäller de flesta frågor.
 0
CMD (15 September 2008 15:03):
Helt OT men jag vill tipsa denna sidan, där man ser att regeringskansliet besöker yimby!
http:​/​/​gnuheter.​com/​creeper/​name/​Regeringskansliet
 0
Johannes Lilleberg (15 September 2008 16:02):
Wasted Space och 100hus är mycket bra initiativ som gör mig glad. Jag vill gärna ge dig Higson ett argument till för det du gör. Byggbranschen har inga anledningar att bygga varierat eller skapa kultur i nya stadsdelar. De vill gärna bygga så billigt och standardiserat som möjligt och sedan sälja bostäder dyrt på grund av det attraktiva läget i Stockholm.

Politiker ser inga större anledningar att bygga varierat eller skapa kultur. De är mer intresserade av att lösa andra problem som att lösa bostadsbristen (oftast på kort sikt) för att blidka opinionen.

De enda som egentligen är intresserade av att skapa varierade miljöer och bra kulturutbud är de boende själva. Därför är det rätt och riktigt att låta dessa personer få påverka sin miljö.

I många arkitekturstäder som Paris är man betydligt mer intresserade av arkitektur och viljan att använda arkitekturen för att skapa spännande stadsmiljöer är stor. Där låter man arkitekter få status och så ber man dem ta ut svängarna. Så fungerar inte mentaliteten eller samhället i Stockholm. Här har arkitekter lite att säga till om vilket ofta leder till monotona och släta stadsmiljöer enligt min erfarenhet. Detta leder i sin tur till att arkitekturens rykte försämras och Nimbyismen frodas. Befolkningen slutar då se arkitekturen som en möjlighet att skapa bättre stadsmiljöer och ser arkitekturen istället som ett nödvändigt ont. Detta har länge varit ett problem för Stockholm som jag ser det.

Kanske är denna modell som Higson presenterar lösningen för Stockholms problem. Vem vet... kanske kommer denna modell en dag blir känd som Stockholmsmodellen:)
 0
Erika N (15 September 2008 16:11):
Fantastiskt initiativ, Higson! Ser med spänning fram emot fortsättningen av detta projekt.
 0
Eric Thärnström (15 September 2008 16:48):
Härligt! Jag undrar lite kring ägarsituationen för t.ex. Tornet: är det bara lokaler som står tomma och övergivna utan någon egentlig ägare, eller hur fungerar det? Man bygger ju knappast upp något i en lokal som man inte äger, eller inte har tillgång till.
 0
Jan Wiklund (15 September 2008 16:54):
Alternativ Stad började lista såna bortslösade områden på http:​/​/​www.​alternativstad.​nu/​bildgalleri.​html
Men givetvis är det mycket bättre att föreslå vettiga användningar av dem.
 0
Dr Evil (15 September 2008 17:14):
Ni är ju uppenbarligen schizofrena här på yimby. Ni spyr galla över nimbysarna som inte har förstått ett endaste dugg för att sedan vältra er i självförhärligande inlägg om hur väl ni tar hand om stadens utveckling... Hjälp!
 0
Dr Evil (15 September 2008 17:18):
Och så kommer då denna krönika som utgår från vad den enskilda människan tycker (verkar det som på ytan) och då är även det bra. Obegripligt.
 0
Anders Gardebring (15 September 2008 17:25):
Dr Evil:
För det första är det här en krönika, skriven av John Higson som alltså inte är medlem i Yimby. Hur du får det till "självförhärligande" har jag lite svårt att förstå...
Sedan har vi aldrig påstått att det skulle vara en dålig idé att lyssna på och ta in åsikter från lokalboende. Vi har till och med påtalat det till stadsbyggnadskontoret och politiker flera gånger. Vi har också i yttranden och i kommunikationer påpekat vikten av att tillföra värden till de som redan bor i ett område när man bygger nytt. Det vi vänder oss mot är "jag bor redan här och ingen annan skall få göra det och det är jag inte intresserad av att diskutera"-egoismen som är så utbredd i Stockholm. Wasted Space handlar ju just om att diskutera våra stadsrum, och det är något som är oerhört välkommet.
 0
Theodor Adolfsson (15 September 2008 17:25):
Dr Evil:

Det är väl bra att lyfta fram det som vi tidigare kanske varit dåliga på? Det är knappast unikt för YIMBY att kritisera tidigare attityder bland medlemmar eller liknande. Om nu detta är en sådan kritik.
 0
Erika N (15 September 2008 17:40):
Eric Thärnström:
Det är säkert kommunal ägo, Wasted Space samarbetar ju med Sthlms stad.
 0
John Higson (15 September 2008 17:48):
Johannes Lilleberg:
Tack Johannes för ytterligare ett argument - jag kommer definitivt att använda det

Erika N & Eric Thärnström:
Tornet ägs av idrottsförvaltningen. Vi blir hyresgäster hos dem
 0
Johannes Lilleberg (15 September 2008 18:25):
Vad är det för "Tornet" ni bubblar om?
 0
John Higson (15 September 2008 19:03):
Johannes Lilleberg:
gamla vakttornet på långholmen se http:​/​/​www.​wastedspace.​se/​index.​php?​p=​platsprojekt
 0
Anders Ryding (15 September 2008 20:59):
Som Hornstullsbo kan man bara glädja sig åt att bo på samma plats som en sådan eldsjäl som J.H. Han gör mycket för vårt område och visst är det viktigt att vi engagerar oss i våra boendemiljöer och värnar om dem. Sedan är det väl inte helt enkelt det här med närdemokrati eller vad man skall benämna det. Vi vill ju inte alltid samma sak och om de som skriker högst alltid får sin vilja igenom så undergräver det demokratin snarare än förstärker den. I Stockholm har det ju varit så att fega politiker ständigt viker undan för den högröstade opinionen. Tex skyskrapan vid Hornstull som förhandlades ner till ett sjuvåningshus som ännu inte börjat byggas för att man överklagade även det och vad jag förstått så bor hon som var talesman för opinionen inte längre kvar i området, så hon hade kunnat lägga energin på något annat. Hornstull är ingen liten by och bara för att jag bor här så innebär inte det att jag har ett veto, mitt bostadskvarter är andras fritids- och nöjes- eller arbetskvarter och de har också rätt att tycka. I en storstad är det ett ständigt flöde av människor, om det funkar bra vill säga, men som det har varit i Stockholm pga. bostadspolitiken så har folk flyttat in på en adress som 25 åringar och sedan bott där genom hela livet och det är klart att det blir svårt för dem med stora förändringar. Gärna engagerade Stockholmare, men fy för byalagsmentalitet.
 0
Karl Zetterholm (15 September 2008 23:26):
En extremt kul och adekvat idé som sätter ljuset på en av de viktigaste frågorna inom den finskaliga stadsutvecklingen; att det är någonting som kan styras av andra än byggbolagsgubbar och att det inte nödvändigtvis är likställt med att bygga nya hus.
 0
Dr Evil (16 September 2008 20:33):
Själva idén att låta närboende eller medborgare ha ett ord med i laget är helt i linje med vad jag själv tycker. Det har jag utvecklat i tråden "det är populärt att skälla på Dubai" eller vad den hette. Däremot så blir jag mycket förvånad över att hitta en artikel om detta på yimby, inte för att det är dåligt, det är bra. Men det stämmer inte överens med den övriga kören på yimby om vad som är dåligt för stadsutvecklingen i stockholm. För mig är det fullständigt obegripligt hur man kan hylla fd borgarrådet Mikael Söderlund samtidigt som man tycker detta är bra. Han var ju totala motsatsen till att lyssna på de närboende.

Sedan så funderar jag på vilka väderkvarnar ni slåss mot egentligen. De sk Nimbysarna är förhatliga, det har jag förstått, men är inte de just närboende som har en åsikt om utvecklingen? Vad gjorde de för fel förut som är rätt nu helt plötsligt?

En sak vill jag ställa till rätta: det är inte yimby som är i underläge i den här staden, det är i så fall nimby. Var vänlig ge mig ett enda bevis för att en Nimby har hindrat ett bygge genom sitt överklagande. Ta fram det i ljuset tack.
Det finns i stockholm stadsdelsnämnder där man skall ta in åsikter från de lokala politikerna och medborgarna, jag tror inte att en enda stadsdelsnämnd har lyckats stoppa ett bygge enkom genom att kanalisera medborgarnas åsikter.

Nej snälla Yimbysar ni går i armkrok med byggarna, exploatörerna och skövlarna (inte sagt att de alla är samma sak) och sluta upp med den gråtmilda tonen om hur illa ställt det är med stockholm, den klär er illa.
 0
Johannes Lilleberg (16 September 2008 21:18):
Dr Evil:

NIMBY står för Not In My Backyard. YIMBY står för Yes In My Backyard. Personerna som engagerar sig i 100 hus och wasted Space framstår för mig som positiva till att utveckla sin närmaste omgivning. Därmed kan de med stolthet kalla sig Yimbyister.

Jag vill dock tillägga att jag inte tycker att man ska tolka betydelsen av Nimby och Yimby för fundamentalt och ordagrant alla gånger. För mig personligen har en Yimbyist en positiv syn på möjligheterna att genom "samhällsverktyg" som arkitektur, konst, infrastruktur och stadsplanering förändra och förbättra sin stad och inte minst sin närmaste omgivning. Sedan kan man naturligtvis alltid diskutera vad detta innebär för varje enskilt fall.
 0
Anders Gardebring (16 September 2008 21:46):
Dr Evil:
"Själva idén att låta närboende eller medborgare ha ett ord med i laget är helt i linje med vad jag själv tycker."
Vad bra. För det tycker Yimby också. Vi har aldrig tyckt något annat. Däremot kritiserar vi människor som inte är intresserade av att vara med i en diskussion om närområdet utan endast säger "jag bor redan här, ingen annan göre sig besvär". "Nimbyismen" är just det. "Not in my backyard" och sedan är man inte intresserad av det något mer. Vi vill från Yimby att stadens invånare skall engagera sig i stadens utveckling, att istället för att bara skriva under protestlistor och säga nej istället lyfta frågan om hur området kan utvecklas och värden kan tillföras. Det är det som är en Yimby. En Yimby är ingen som blint tycker som staden eller stadsbyggnadskontoret säger (läs gärna våra yttranden...). Visst kritiserar vi ofta byggprotester från nätverkets sida. Det kommer vi fortsätta att göra. Men det handlar inte om att vi inte tycker att närboende skall få vara med och tycka, det handlar om en kritik av ryggmärgsreflexer, egoism och en oförmåga att förstå skillnaden mellan att bo i en storstad och på landet. Skall jag vara självkritisk så kanske inte detta alltid har varit helt tydligt, men förhoppningen är att inlägg som detta kan förtydliga den bilden.

"För mig är det fullständigt obegripligt hur man kan hylla fd borgarrådet Mikael Söderlund samtidigt som man tycker detta är bra. Han var ju totala motsatsen till att lyssna på de närboende."

Du har kritiserat oss för för att tycka att Söderlund har gjort bra saker. Det gäller här att kunna separera olika sakfrågor från varandra. Vad Yimby har berömt är Söderlunds tydliga inriktning mot att bygga stad i nya stadsutvecklingsområden. Att vi gillar att Söderlund propagerar för att bygga kvarter och att han pratar om levande bottenvåningar och flöden i staden innebär ju liksom inte att vi officiellt stöder moderaternas skattepolitik, lika lite som att en positiv kommentar från Yimby för en företrädare från socialdemokraterna innebär att vi ger officiellt stöd för deras utrikespolitik. Skilj sakfråga från politiker och parti.

"Sedan så funderar jag på vilka väderkvarnar ni slåss mot egentligen. De sk Nimbysarna är förhatliga, det har jag förstått, men är inte de just närboende som har en åsikt om utvecklingen? Vad gjorde de för fel förut som är rätt nu helt plötsligt?"

Som Johannes säger så skall man kanske för det första inte alltför hårt hålla sig till de fasta definitionerna. Men en "nimbyist" är inte intresserad av att diskutera situationen. De vill behålla närområdet som det är "för att". Kanske slänger man in en brasklapp om att de gärna får städa lite bättre men någon diskussion om förändring är inte intressant. En nimbyist präglas av rädsla och egoism, någon som kommer med konstruktiva förslag på vad man kan göra med oanvända ytor i sitt närområde är det definitivt inte.

"Var vänlig ge mig ett enda bevis för att en Nimby har hindrat ett bygge genom sitt överklagande. Ta fram det i ljuset tack."

Det är ganska sällsynt att en enskild person stoppar stora projekt. Det ligger ju också i demokratins natur. Dock försvinner det enorma belopp på just sådana fall där enskilda personer eller små grupper med särintressen i åratal överklagar projekt. Många miljoner som skulle kunna användas bättre försvinner där. Större grupper har stoppat projekt, där t.ex. gallerian vid Odenplan är ett färskt exempel. Byggnationen i kvarteret plankan stoppades för att motståndet blev för stort. Det finns fler exempel. Nästan alla präglas av en rörelse som bara säger nej, men har få realistiska alternativ istället. Det är vad jag vill se iaf. Att de lokala engagerar sig i närområdet och är konstruktiva, kommer med idéer om hur området kan utveckla sig. vi kan se Söder Torn som ett exempel. I min mening hade det nästan varit bättre att inte bygga det alls, själva idén med byggnaden fungerar inte med den låga höjd den fick, och fega hus som försöker gömma sig och inte vet vad de skall vara kan man lika gärna vara utan.

"Nej snälla Yimbysar ni går i armkrok med byggarna, exploatörerna och skövlarna"

Exploatering(om det handlar om att bygga) och byggande är positiva ord i mitt vokabulär, så sådan förenklad standardretorik funkar inte på mig. Däremot inte skövling och det vet du mycket väl att den täta staden är raka motsatsen mot skövling.
 0
Mr Outside Looking In - OLI (17 September 2008 14:11):
Not In My Backyard
Yes In My Backyard
Wasted Space
People Owned
Not In My Country
I Want To Be Somewhere Else
Skyscarpers
New York
Central park


I don't understand why every Swedish movement or company name must be in English. Is it some sort of Small Country Complex - SCC? It looks very silly from the outside.

Eller vad heter det på Svenska?
 0
John Higson (17 September 2008 15:25):
Mr Outside Looking In - OLI:
love your English name ..........
 0
Erika N (17 September 2008 21:16):
Mr Outside Looking In - OLI:
Haha, jag håller med! Själv brukar jag ondgöra mig över samma sak, i synnerhet den planerade gallerian i Solna som ska heta MALL OF SCANDINAVIA!? Har man hört något töntigare?
Men å andra sidan är inget land i världen isolerat från resten och att använda sig av engelska namn är att möjliggöra kommunikation med fler.
 0
Anders Gardebring (17 September 2008 21:43):
YIMBY är ju dessutom ett internationellt etablerat begrepp, även om dess användning skiljer sig åt lite från fall till fall.
 0
Niklas (17 September 2008 22:33):
Erika o Outside:

Man får heller inte glömma det köpenhamnska köpcentret "Fields". namnet passar där iof ganska bra då det (ännu så länge) ligger ute på ett fält.

Tacka vet jag finnarna och deras köpcentrum Ideapark vid Lempäälä (söder om Tammerfors). Namnet till trots ska det uttalas som det skrivs (bokstav för bokstav) och med finsk betoning på första stavelsen.
 0
Johannes Hulter (18 September 2008 13:39):
@ OLI: Hmm, nu när du säger det så kanske vi ska ersätta YIMBY med JPMBG... Eller kanske ändå inte... ;)
 0
Mr Outside Looking In - OLI Blir UTI (24 September 2008 21:51):
Nu har jag tänkt länge!
Det går att hitta svenska motsvarigheter:

FAVÄS - För Att Vi Älskar Stockholm

som det står i rubriken här på hemsidan.

Det speglar också bättre vad "YIMBY" egentligen syftar till. Polariseringen mot ett fiktivt "NIMBY" verkar bara konstig. Det finns inte ens någon sådan rörelse. Det är ett påhittat begrepp som kan passa in på många olika företelser i samhället. Ja, till och med YIMBY är en NIMBY mot det som begreppet NIMBY sägs stå för.
Det får mig att tänka på Don Quijote som slogs mot väderkvarnar i tron att det var jättar.
Rörigt? Tycker jag också och det hjälper inte i strävan att göra Stockholm till en mer levande och härligar stad att leva i.
Låt oss lämna den imaginära kampen mot det påhittade NIMBY och lägga energin på det som verkligen ger resultat!
 0
Mr Outside Looking In - OLI Blir UTI (24 September 2008 22:08):
Till John Higson:
Tack!
Jag har tänkt jättelänge på ditt projektnamn också.

wasted space kan heta:

skräp platser/ytor, skit platser/ytor, öde ytor, ickeplatser/ytor, tomplatser/ytor, bortglömda platser, försummade platser, möjlighetsplatser, platsmöjligheter, utvecklingsplatser, herrelösa ytor/platser, övergivna ytor/platser m.m jag hålla på ännu längre :-) men stannar här.

Numer går det också att använda å,ä,ö i web adressen.
 0
Mr Outside Looking In - OLI Blir UTI (24 September 2008 22:12):
Till Anders Gardenbring:

Är det inte NIMBY som är internationellt etablerat?

Hur många internationella debattörer finns det här då?

Måste skriva att jag tycker att du och dina medhjälpare gör ett fantastiskt arbete och livar upp debatten om staden! God fortsättning med det!
 0
Anders Gardebring (24 September 2008 22:32):
Mr Outside Looking In:
Både "Yimby" och "Nimby" är begrepp som används i flera länder. Nimby är dock mer använt såklart, att vara mot saker är enkelt, att vara konstruktiv och uppmuntra förändring och utveckling kräver ju däremot lite arbete...
 0
Mr Outside Looking In - OLI Blir UTI (24 September 2008 23:23):
Till Anders Gardebring

Hm...förstår inte riktigt logiken...YIMBY är ju emot NIMBY det är också att vara mot, eller?
 0
Anders Gardebring (24 September 2008 23:28):
Nja. Att säga att en Yimby är emot Nimby blir ju lite fel. Det är ungefär som att kalla en ateist för "någon som tror att gud inte finns" medan den rätta definitionen torde vara "någon som inte tror att gud finns". På samma sätt är inte en Yimby "någon som är mot en nimby" utan en Yimby är "någon som är för utveckling". Dessutom är man ju knappast en yimby om man säger jag till allting utan kritik, det handlar ju också om att komma med konstruktiv kritik, utvecklingsmöjligheter, förbättringsmöjligheter.

Kul förresten att du tycker att vi livar upp debatten :)
 0
Mr Outside Looking In - OLI Blir UTI (24 September 2008 23:46):
Till Anders Gardebring

Lite haltande exempel men jag förstår andemeningen :)
NIMBY är kanske Hin håle själv...

Vad jag är ute efter är att tona ner YIMBY vs. NIMBY kampen och rikta in sig på det du skrev: "någon som är för utveckling" På så sätt tror jag att fler engagerar sig i debatten och det konstruktiva arbetet med att göra Stockholm till en framtidsstad som andra städer vill ta efter.
 0
Sven R (25 September 2008 00:50):
Finns ingen anledning att tona ner något. Att tydliggöra en motsättning är ett sätt att väcka folk engagemang.
 0
Eric Thärnström (25 September 2008 07:01):
Om man ska leka med ord och bokstäver så kan man ju försöka ha respekt för deras betydelse. "Not In My BackYard" betyder ju "inte på min bakgård" och syftar ju till den kategori människor som absolut inte vill att något byggs i närheten av dem. "Yes In My BackYard" syftar till den kategori människor som vill att det ska byggas, och har inget emot att det hamnar på bakgården, så att säga. De är inga antibegrepp till varandra, men de står för helt olika sidor i samhällsplaneringen, och däri motsättningen. Yimby hatar inte Nimby, vi tycker bara inte om det som de gör.
 0
Anders Gardebring (25 September 2008 08:24):
Jag ser väl också en av Yimbys uppgifter som att just informera och få till en förändring av attityder. Istället för ryggmärksreaktionen nej så vill vi få människor att tänka efter, reflektera. Vara konstruktiva. Att bejaka utveckling, att inte alltid se en förändring som en försämring. Att konstruktivt komma med förslag på förbättringar istället för att sätta sig på bakhasorna.
 0
Mr Outside Looking In - OLI Blir UTI (1 Oktober 2008 21:09):
Till Erik Thärnström:
Jag har funderat och funderat på ditt svar den 25/1 men får inte ihop det. Jag blev bara mer förvirrad. YIMBY är inte anti NIMBY men tycker inte om vad de gör????

Till Anders Gardebring:
Ditt svar förstår jag! Men långt ifrån alla reagerar med ett ryggmärgs-nej, tro det eller ej men andra än YIMBYiter tänker, undersöker och föreslår konstruktiva lösningar på byggen och planeringer som inte verkar så genomtänkta. Bara för att man säger nej är man ingen NIMBY. Det är att överförenkla det som sker.
 0
Johannes Hulter (1 Oktober 2008 21:16):
@ UTI: Bra, då kan vi lägga den diskussionen till handlingarna...
 0
Mr Outside Looking In - OLI Blir UTI (1 Oktober 2008 21:30):
Till Johannes Åsberg:

Slut på argument?
 0
Johannes Lilleberg (1 Oktober 2008 21:55):
När det gäller val av språk så är jag gigantesco fantastic todella jalla jalla كثير، وفير، جمّ очень liberal. Jag tycker det är superhäftigt att Sverige inte har något officiellt språk. Helt rätt tycker jag. Tala och säg vad du vill!

Däremot tycker jag det är bra om man tänker på att tala så att andra förstår. Jag tycker det är bättre att plocka in väletablerade Engelska ord till Svenska än att krångla till det genom att skapa nya försvenskade ord. Jag tycker alltså det är bättre att använda YIMBY än JIMBG (Ja i min backgård) eftersom att YIMBY är ett känt begrepp medan JIMBG inte är ett känt begrepp. Eftersom att jag tycker att man ska tala så att andra förstår så tycker jag vi ska använda YIMBY!

För öfrigt (för att uttrycka mig fabulöst svenskt)... Vill man skapa en galleria för turism tycker jag hellre att man ska kalla den för Mall of Scandinavia än att kalla den skandinaviens galleria. Det sistnämnda alternativet leder bara till att göra det svårt för turister.

Tack för att jag fick säga mitt!
 0
Johannes Hulter (1 Oktober 2008 22:04):
@ UTI: Vi är väl överens? Jag tyckte du sammanfattade det bra i din kommentar 21:09. Jag håller med dig, man är inte Nimby bara för att man är kritisk mot en exploatering. Jfr punkt 1 under "Om oss". Men vill du utveckla det ytterligare så go ahead...
 0
Mr Outside Looking In - OLI Blir UTI (1 Oktober 2008 22:10):
Till Johannes Lilleberg:

Håller med dig i stort, språken ska berika varandra och har så alltid gjort. Jag tycker att man kan anstränga sig lite mer än att ta första bästa engelska ord. Det kan verka modernt och internationellt med ett engelskt uttryck men ser lite konstigt ut för tex. en Engelsman som kanske tror att Svenskarna lider av dålig fantasi eller magert ordföråd. Det kanske är ett litet ängsligt lands sätt att hävda sig i stora världen?
 0
Mr Outside Looking In - OLI Blir UTI (1 Oktober 2008 22:16):
Till Johannes Åsberg:

Ja, vi är överens! Jag är bara intresserad av vad Erik och Anders har för eventuellt svar.
 0
Johannes Lilleberg (1 Oktober 2008 23:24):
Nja Oli. Jag håller inte med om att engelska ord i svenskan (eller tvärtom som i fallet ombudsman och Smorgasbord) har med dålig fantasi eller ängslan att göra. Jag tycker bara det är konstruktuvt och praktiskt. Vi behöver inte smycka eller försvenska ord. Låt oss bara använda de ord vi är vana vid att använda. Oavsett var ifrån de än kommer.

Jag tycker inte det är passande att säga petmoj, rullbräda, eller etermedium bara för att inte använda Engelska lånord. Bättre att säga telefon, skate board och radio så att folk förstår vad man menar.
 0
Eric Thärnström (2 Oktober 2008 07:36):
OLI
Du får gärna fundera vidare om det inte framgår. Vi bedriver inte häxjakt på NIMBY's.
 0
Mr Outside Looking In - OLI Blir UTI (2 Oktober 2008 08:29):
Johannes

Så du menar att tex "wasted space" inte har någon motsvarighet i redan befintliga svenska uttryck?
 0
Mr Outside Looking In - OLI Blir UTI (2 Oktober 2008 08:31):
Eric

Jag förstår fortfarande inte vad du menar. Varifrån kom häxjakten?
 0
Jan Wiklund (2 Oktober 2008 09:51):
Beträffande Higsons rubrik så inte riktar sig väl den till turister? Den riktar sig såvitt jag förstår till boende i området. Och då är det väl smartare att använda ord som dessa garanterat förstår?

Språk handlar om kommunikation. Det ord som kommunicerar bäst är bäst. Sen kan man välja mellan vad man vill kommunicera. En del vill kommunicera att de är hejare på utländska språk och nog med det. Andra vill ha lite mer ömsesidighet i kommunikationen.
 0
Ragnar Lind (3 Oktober 2008 08:38):
"Tala med lärde män på latin, och med bönder på bönders vis." Inget nytt under solen, således.
Mall of Scandinavia vet jag inte vad det är för någonting, men Skandinaviens galleria säger mig mer..
Sedan finns ju en del ord som integrerats i svenskan, de passar in språkligt och uttalsmässigt. Dit hör tex radio, television och telefon. Men rullbräda är klart bättre än skatebord.
 0
John Higson (10 Oktober 2008 10:48):
Till: Mr Outside Looking In

en liten punkt - jag kommer ju från England - får jag lov att använda engelska ord för mina (tilltänkta)internationella projekt om jag så vill?
 0
Mr Outside Looking In - OLI Blir UTI (10 Oktober 2008 12:39):
Till: John

Du är fri att göra vad du vill! :-)
Är Wasted space ett internationellt projekt?
 0
John Higson (10 Oktober 2008 16:08):
Till: Mr Outside Looking In

kommer att vara hoppas jag - vi håller på att prata med NYC, Lviv och London
 0
Mr Outside Looking In - OLI Blir UTI (11 Oktober 2008 15:07):
Till John

Låter spännande, lycka till!
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 9592 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 2024 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på BlueSky