Utskrift från www.yimby.se
....

Stockholm växer och lockar

 


Stockholm växer. Vi är nu över 802.000 personer och kommer senare i år att slå Stockholms nästan 50-åriga befolkningsrekord. Då bli fler än vi någonsin har varit förr. Och om utvecklingen håller i sig kommer Stockholm om ett par decennium att vara nordens första miljonstad.



Utvecklingen är glädjande och vi Yimbyister gläds naturligtvis åt att staden växer. Det kommer att bli ofrånkomligt att den täta staden växer utanför dagens allt märkligare gamla tullgränser och utvecklingen kan ses redan idag.  Både genom projekt som utvidgar den gamla innerstaden, som Nordvästra Kungsholmen, Norra stationsområdet och Liljeholmen, men också i ny-urbanisering i förorternas kärnor och mellan våra förorter, något som föreslås både i den regionala utvecklingsplanen (RUFS 2010) och i stadens uttalade målsättning. Om samhället kan lära sig av misstagen, och vågar kasta av sig rädslan för staden, har vi alla möjligheter att bygga något riktigt bra.



Vi kan se att kulturlivet har börjat att sprida sig utanför den gamla innerstaden, som till exempel vid Telefonplan som alltmer seglar upp som ett intressant område för konst, design och kultur, utanför den gamla vedertagna innerstaden.



En del föds här, men många flyttar också hit för att söka lyckan. Det kan vara jobbet, partnern eller bara längtan efter storstaden. Om att det urbana, stadens puls, är något som lockar skriver idag Svenska Dagbladet.

"- Tidigare har vi utgått från att det är arbetstillfällen som driver människor att flytta hit. Men nu ser vi i allt högre grad att det är utbud och livsstil som får folk att flytta till storstaden – och med människorna följer jobben, säger Jonathan Metzger, projektledare för en ny rapport från landstingets regionplane- och trafikkontor."

Kanske var det så förr, att arbetstillfällena var det som mest lockade, men få torde idag tro att inte storstadens puls och liv är en viktig faktor. Ingen annanstans i Sverige finns det utbud och mångfald av kultur, restauranger, evenemang och kommers som här finns.  Stockholm är, med internationella mått mätt, Sveriges enda riktiga storstad.

En del ser utvecklingen som något negativt, som ett problem. Men den inställningen är inte bara tråkig och onödig, den är också naiv och omöjlig. Människor flyttar till Stockholm och bortsett från ett i ett längre perspektiv kort avbrott under modernismens härjningar och rivningar har det alltid varit så. Inget tyder på att det kommer att ändras för överskådlig framtid, tvärtom. Vi växer och vi kommer att fortsätta att växa. Låt oss glädjas åt att många vill till vår fantastiska stad, och låt oss glädjas åt att det utbud som vi har kommer att fortsätta att växa än mer på det dynamiska och mångfacetterade som bara kan ske just i en storstad.

Jonas Metzger fortsätter:

"Fler flyttar till Stockholm för att få bo i staden och många betalar mycket för att få tillgång till utbudet.

- Stockholm har extrema höginkomsttagare som tjänar på att bo här. Men majoriteten med mer normala jobb skulle tjäna på att bo någon annanstans. Det är livsstilen som lockar, säger Jonathan Metzger."



Och detta säger inte så lite. Trots ett högre kostnadsläge så väljer många ändå Stockholm, trots ekonomiskt avbräck. Men att storstaden är så dyr, och speciellt att få bo i riktig stad, är naturligtvis någonting som vi hoppas skall förbättras i framtiden. Genom att bygga mer av det som människor vill ha, staden, kan vi också få en humanare bostadsmarknad där man inte behöver betala miljoner, eller stå 20 år i bostadskö, för att få vara en del av staden.



Att stad är dyrt är inte ett naturligt tillstånd, utan ett resultat av flera decennium av undermålig bostadsmarknads- och stadsbyggnadspolitik där man har byggt efter ideologiska idéer istället för att ta reda på hur folk egentligen vill bo. Sådant sätter naturligtvis spår.



Självklart vill inte alla bo i staden, men att utbudet av stad idag är avsevärt mindre än efterfrågan råder det knappast någon tveksamhet om. Och med tanke på hur mycket det urbana idag lockar borde det också finnas efterfrågan på en stad som inte bara är lika tät, utan tätare, än den gamla innerstaden. Det är en både naturlig, nödvändig och nyttig utveckling. Detta kan vi uppnå i nya stadsutvecklingsområden, samtidigt som vi också behåller det som vi redan har. Det är vad lärdomen från de stora rivningarna i Stockholm bör få bli, att man inte skall riva hela stadsdelar utan istället låta staden växa och utvecklas organiskt över tid. Lärdomen hittills har mest varit att göra så lite som möjligt, så sent som möjligt.



Mycket finns kvar att göra, men bollen är i rullning. Allt fler börjar återigen att prata om staden som något bra. Det är just nu som vi som kämpar för stadens värden måste fortsätta göra det som vi gör. Vi måste fortsätta prata med politiker, prata med Stockholmarna, ta upp frågorna om Stockholms framtid när vi kan. Alltför länge har de som ogillar staden som idé fått styra agendan, och tro inte för en sekund att de kommer att bli tystare när stadens värden åter börjar vinna mark. Det är nu vi måste fortsätta arbeta, och dra lasset hela vägen.



Så låt staden växa och frodas. Så ses vi på nyårsafton 2029. I miljonstaden Stockholm.

Alla bilder (c) Anders Gardebring
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Eric Thärnström (19 Oktober 2008 09:14):
Man kan ju hoppas att Stockholm passerar miljonen innan 2029. Mycket fint kollage! Mycket bra skrivet! Det är det här Stockholm handlar om.
 0
Carl (19 Oktober 2008 09:45):
Bra artikel. Vill bara tillägga att Stockholm redan är en miljonstad, tätorten har knappt 1,3M invånare (2005). Man kan inte räkna på kommunen, isåf skulle London ha 8000 invånare.
 0
Jonas Frejd (19 Oktober 2008 09:57):
Definitionen tätort är oftast den som används i internationella sammanhang, i Sverige föredrar man dock att tala om kommuner vilket är en administrativ gräns och därför inte heller den ultimata.
 0
Jan Wiklund (19 Oktober 2008 11:03):
Att den täta staden växer är naturligtvis glädjande, att den totala folkmängen gör det är helt neutralt, anser jag. Det finns för- och nackdelar - normalt brukar t.ex. tillväxt leda till köer och brister som drabbar alla och det är knappast något att glädjas över. Inte heller att resten av landet förlorar resurser vilket rimligen drabbar även oss så småningom.

Det gäller dock att ha en positiv hållning: Stockholm växer och det ska vi göra det bästa möjliga av. Dit hör t.ex. att använda den för att just göra det alltför lilla centrum större. Att växa i den idag alltför stora geografiska kostymen, inte att göra denna ännu större.
 0
Björn Nilsson (19 Oktober 2008 12:29):
Här sitter man som stockholmare mellan hammaren och städet. Å ena sidan lokalpolitikerna runt om i Sverige som ser sina avfolkningsorter sjunka ihop och därför kräver att Stockholm skall skicka ut sina myndigheter för att "skapa jobb". Helst skall väl ingenting få finnas här antar jag. Å andra sidan dessa inflyttare till Stockholm som ääääääääälskar stan. (Undrar hur många i det gänget som deltar i fyllskränet nere på Götgatan - jäkla tur att man inte bor i de kvarteren!). De som ser staden som ett nöjesfält, inte som en plats där människor arbetar och bor. Men jag tvivlar på att Stockholm kan överleva som både storstad och nöjesfält, specialutformat för personer i åldern 20-35 år. Var antas resten ta vägen? Var finns fabrikerna, närproduktionen, den levande sjöfarten?
 0
Jan Wiklund (19 Oktober 2008 13:12):
Vi ska vara medvetna om att skälet till att "avfolkningsorterna" sjunker ihop är exakt detsamma som till att sydländerna är fattiga - att den politiska, ekonomiska och kulturella makten finns i Stockholm.

Det är en enkel centrum-periferi-relation. Centrum, dvs där makten finns, kan styra politiska, ekonomiska och kulturella processer så att det gynnar centrum. Periferin kan det inte.

Personligen skulle jag gärna se fler centra i Sverige - det skulle bli roligare på det viset. Det kan definitivt inte ske genom att periferipolitiker vädjar till centrum om nåd. De måste göra precis som alla andra som har växt till centrum genom egna ansträngnigar - Tyskland och USA på 1800-talet, Japan och Kina under 1900-talet.
 0
Magnus Orest (19 Oktober 2008 14:07):
Bra skrivet, Anders. Och bra bilder, fångar atmosfären i staden.
 0
Anders Anttonen (19 Oktober 2008 15:44):
Anders G: Mycket bra skrivet Och fint bildspel. För egen del tror jag att vi når miljonen tidigare. Kraftansträngningar är nödvändiga för att klara befolkningsökningen. Snabbare ärendehantering av planförslag, t ex. och mindre byråkrati vid vindsinredningar och påbyggnader av hus. Husbåtar borde vara en självklarhet i en stad som vår. Och sist men inte minst: DET MÅSTE BYGGAS HÖGRE!
Spårbunden trafik som inte passerar City kommer bli en nödvändighet i framtiden. Jag såg ett förslag i DN för ett tag sen. En gren av röda linjen skulle svänga av vid Liljeholmen i riktning mot Kungsholmen istället för Söder, och efter Fridhemsplan och Odenplan knytas ihop med röda linjen vid Albano igen. Och föreslagna pendelns "Kungsholmsgren" med station vid Fridhemsplan borde dammas av.
 0
Anders Anttonen (19 Oktober 2008 15:54):
En sak till.....
Stockholm är en vacker huvudstad, en av de vackraste i Europa, faktiskt.
Stockholm är dessutom en perfekt evenemangsstad. Här har olympiad och världsutställning gått av stapeln. (Och Stockholm har ansökt om att få vara värd-stad för World Pride 2012)
 0
Theodor Adolfsson (19 Oktober 2008 16:21):
Björn Nilsson:

En väldigt liten del av Stockholm är nöjesfält. Det gäller några gator i innerstaden. De allra flesta gator i innerstaden har inte den karaktären och i princip ingenstans i förorten finns det något omfattande nöjesliv.

Jag bor själv utmed Götgatan - i Studentskrapan. Med stängda fönster hör jag nästan ingenting av skränet eller den byggarbetsplats som finns precis utanför. Det borde satsas lite mer på rejäla fönster utmed de värst högljudda gatorna. Det är inte heller så att jag aldrig öppnar fönstren utan jag har dem tvärt om säkert öppna fem gånger oftare än genomsnittliga personer i och med att jag trivs i ett kallare klimat än de flesta.
 0
Erik Sandblom (19 Oktober 2008 16:24):
Theodor, det kan ju hända att det finns en ventil på elementet du kan använda dig av ;-)
 0
Anders Gardebring (19 Oktober 2008 17:22):
Björn:
"Å andra sidan dessa inflyttare till Stockholm som ääääääääälskar stan. (Undrar hur många i det gänget som deltar i fyllskränet nere på Götgatan - jäkla tur att man inte bor i de kvarteren!). De som ser staden som ett nöjesfält, inte som en plats där människor arbetar och bor."

Som inflyttare till Stockholm har jag svårt att förlika mig med din väldigt grova generalisering. Jag har bott här i drygt 10 år och jag älskar Stockholm. Jag har ett arbete, jag har en sambo, jag har en lägenhet. Visst händer det att jag går ut och tar ett glas öl med goda vänner, men något "fylleskrän" deltar jag knappast i... Jag är en vuxen och ansvarstagande människa, precis som du. Min egen erfarenhet säger mig att din slutsats är i grunden fel. När man rör sig ute i Stockholms uteliv är det en stor blanding av både infödda Stockholmare, inflyttade Stockholmare och besökare till vår vackra stad. Jag har väldigt svårt att förlika mig med ditt sätt att formulera dig här. Prova att byta ut "inflyttare" till "invandrare" i din formulering, så kanske du kan ana lite av var problemet ligger. Just blandningen av människor från hela Sverige, och hela världen, är det som gör Stockholm så unikt och så speciellt. Det finns ingen motsvarighet i Sverige. Stockholm är inte som vilken svensk stad som helst, Stockholm är unikt.
Stockholm är inte en stad där folk "arbetar och bor". Den torra inställningen till en stad kommer jag aldrig att ställa upp på. Stockholm är en stad där människor lever. Vi arbetar här, vi bor här, vi förnöjer oss här. Vi går ut och festar, vi går på bio, vi fikar, vi går på teater och opera, vi går på bokklubbar, lyssnar på politiska debatter, tar en spårvagn till Skansen, går en söndagspromenad i Lilljansskogen eller solar i Hagaparken en varm sommardag.

"Men jag tvivlar på att Stockholm kan överleva som både storstad och nöjesfält, specialutformat för personer i åldern 20-35 år. Var antas resten ta vägen? Var finns fabrikerna, närproduktionen, den levande sjöfarten?""

Stockholm är redan i viss mån en storstad, och kommer att utvecklas alltmer mot en sådan med den utveckling som vi idag ser. Det ser jag som odelat positivt. Toleransen ökar, möjligheterna blir fler, arbetsmarknaden växer. I den alltmer globaliserade värld som vi ser, där arbeten blir alltmer specialiserade, är det inte bara önskvärt, det är helt nödvändigt. Att Stockholm skulle vara specialutformat för personer i 20-35-årsåldern håller jag inte alls med om. Stockholm formas av oss som bor här, och det avspeglas i hur staden utvecklas. Visst finns det kvarter med nöjesliv som inriktas sig mot den klientel som du pratar om. Det är inget konstigt med det, tvärtom är det helt naturligt i en stor stad som Stockholm. Det finns så mycket annan kultur här också, bara man skrapar lite på ytan.

Vad gäller att nöjeslivet låter så ja, så är det. Därför bör man också jobba med att öka isoleringen i nyproduktion. Det går att göra, det var en artikel i Metro häromveckan om nyproducerade lägenheter där man om man stängde fönstret inte hörde byggarbetsplatsen precis utanför. Problemet idag är väl närmast att allt nöjesliv har tvingats in i den "gamla" staden, eftersom Stockholm inte byggt någon sådan sedan 1930-talet, bortsett från den utveckling vi äntligen börjat se de senaste åren.
 0
Theodor Adolfsson (19 Oktober 2008 17:35):
Erik Sandblom:

Fast de räcker sällan långt. Jag har visserligen relativt rejäl ventilation här men lägenheten är bara på 20 kvm. Dock är det ju inte så att jag i det nuvarande klimatet har öppet fönstren särskilt mycket. Jag vädrar mest kanske 15 minuter per dygn med vidöppna fönster. När jag inte är i lägenheten brukar jag också lämna ett fönster öppet åtminstone så länge det inte blir kallare än vad det är nu. Som ecoprofilist (www.ecoprofile.se) ska jag väl dessutom vänta med att sätta på elementen tills det blir december :)
 0
Gustav Svärd (19 Oktober 2008 21:40):
@Jan - Personligen gillar jag att stan växer (i befolkning), men som du säger är det viktigt att denna växande stad växer på ett bra sätt. Att fortsätta växa som Storstockholm gjort senaste 40-60 åren är inte en bra lösning, att vända om och se att det är den täta blandstaden/promenadstaden som är det vi har stort underskott på och att sedan bygga/planera med tanke på det... då har får vi en god tillväxt som är mer hållbar ekonomiskt, ekologiskt och, vill jag hävda, socialt.

@Björn - Fabrikerna finns i en annan snabbt växande storstad, den i Pärlflodens delta (Guangzhou-HongKong, med svenska mått en sammanhängande tätort på sisådär 40M) ;) Den tunga industrin saknas redan idag från innerstaden men de industrier som inte har utsläpp eller överdrivet buller går mycket väl att kombinera med stad. "Den levande sjöfarten" är svår att peka på exakt då den har så många delar. Dels Container/tanker-fartyg, som inte precis hör hemma inne i en stad (men väl kan behövas i storstadsområdet) dels den långväga persontrafiken som mycket väl kan ha terminalr i stadsmiljö, dels lokaltrafiken som kör sina nostalgi-färjor inne i stan. Att Stockholm skulle plötsligt stå utan sjötrafik är för mig främmande då den trafik som finns finns p.g.a. att det finns ett behov för den. Behov som inte plötsligt försvinner.
 0
Anders Gardebring (19 Oktober 2008 22:05):
Jan:
"att den totala folkmängen gör det är helt neutralt, anser jag. Det finns för- och nackdelar - normalt brukar t.ex. tillväxt leda till köer och brister som drabbar alla och det är knappast något att glädjas över."

För mig är det inte neutralt. Jag välkomnar att folkmängden ökar, av just de skäl som jag nämner i artikeln. Köer och brister beror på dålig planering, inte ökande folkmängd.
 0
Jonas Frejd (19 Oktober 2008 22:07):
Att Stockholm växer på avfolkningsorters bekostnad kallas för urbanisering, den har pågått under hela 1900-talet bortsett från en liten grön våg under 70-talet.
Det finns en förklaring till detta och visst kan man vara sentimental och gråta å alla avfolkningsortsers vägnar men i slutändan så är det människans rörselsemönster som avgör och Stockholm tillsammans med ett antal städer i Sverige gynnas av detta... där står vi nu.
 0
Jan Wiklund (20 Oktober 2008 13:19):
Jonas:
Det kvittar vad man kallar det - det är en centrum-periferifråga som inte är väsensskilt från det faktum att det strömmar hit folk från Nordafrika och Västasien. Ekonomisk, politisk och kulturell makt finns på ett ställe och ser till att resurserna hamnar där, och då följer folket efter.

Personligen ser jag gärna att makthierarkier krossas. Däremot tror jag inte på de idag vanliga varianterna med nådegåvor till periferin - det är palliativ vård som medicinarna kallar det och ändrar inget på sikt.

Vill periferin göra uppror mot Stockholm hjälper jag gärna till. Tills vidare får vi koncentrera oss på att göra resultatet av invandringen så positivt vi kan, oavsett om den kommer från Hälsingland eller Irak.
 0
Jon Holstein (24 Oktober 2008 19:02):
Det konstiga är att här skriver vissa om att stockholm delvis är ett nöjesfält...
Det konstiga är att det finns gott om butiker utanför staden, gallerior osv... det som saknas är just samma saker som gör stockholm till "ett nöjesfält"... så varför vill man då bo inne i stan?
Jag har inget emot folk, å det är kul när det är rörelse, men jag står inte och fylleskriker på götgatan... men jag ser mycket hellre att dom finns där och skriker än att dom är lika tomma som gatorna här ute i bandhagen på fredagskvällarna...
 0
Anders Gardebring (24 Oktober 2008 21:29):
Grejen är ju den att man när man bygger idag kan bygga ytterst bra ljudisolering. Det där med skränande partajare behöver alltså inte bli något problem överhuvudtaget i nya stadsutvecklingsområden. Stäng fönstret så blir det lika tyst som ute på landet.
 0
Jon Holstein (25 Oktober 2008 04:24):
Jag tror inte att det alltid är ljudnivån som får folk att klaga, utan mer vetskapen om att det pågår...

Men enligt mig är många av dom lugna gatorna i innerstan lite skrämmande... jag är mer rädd för att bli påhoppad på något som i det närmaste liknar en gränd... och där folk inte sätter sin fot om dom inte bor där... än vad jag är rädd att bli påhoppad av dom som skriker på götgatan.


Men att stänga fönstrena är inget bra argument, då olika varianter av vädringsfönster oftast är det enda som gör att inomhusluften lever upp till dom krav på luftcirkulation som finns... Det är nämligen en gråzon i bestämmelserna, så vitt jag förstått... egentligen skall inte den boende själv aktivt behöva göra något för att inomhusluften skall uppfylla kraven, så i teorin borde man inte behöva öppna och stänga vädringsfönster. Men i praktiken räknas denna ansträngning som så liten att den får passera som fullgod.

Själv så tycker jag ofta det är mer störande med borrningar och spikande hos grannarna än vad det är med människor som skriker. Människor är i alla fall lite fascinerande... men ett evigt borrande är inte... Ok, borrning å sånt sker oftast tider på dygnet då det ska anses som OK, så det är kanske inte så ofta folk störs i sin sömn... men det är klart jobbigare att sitta å tänka när man hör bank, bank, bank, eller BRRRRRRRRRRRRRRRR BRRRRRRRRRRR BRRRRRRRR... än när folk skriker djurgården rules the world eller vad det nu kan vara.
 0
Jon Holstein (25 Oktober 2008 04:33):
@Jonas
Fast nu är det väl inte riktigt sant att stockholm drar till sig så mycket folk från avfolkningsorter, det är väldigt många som flyttar hit från andra städer, städer som också har en befolkningstillväxt. Jag tror att invånarna i avfolkningskommunerna, som oftast består av mindre brukssamhället (som idag saknar bruk, eller bruk som har automatiserade flöden), dom invånarna flyttar ofta till närmsta vettiga stad.
 0
Fredde Berlin (27 Oktober 2008 21:43):
Bra och positiv artikel Anders Gardebring ! Jag var uppe i Stockholm idag och tittade runt lite vid dom nya projekten liljeholmskajen och Telefonplan men även ochså i city och insåg att det är just det som du skriver i texten att nuförtiden så skapas jobb utav människor(logiskt) och inte utav jultomten om nu någon trodde det:) Och att staden växer utav sig självt istället som förr i tiden då människor nästan enbart flyttade till staden för jobbens skull.
Personligen så tror jag att miljongränsen kommer nås mycket tidigare än så pga befolknings utvecklingen i Sverige men ochså i världen och som ochså självklart kommer att påverka "lilla" Sverige ochså.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8655 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S

@yimbysthlm på Twitter