Utskrift från www.yimby.se
....

Om översiktsplanen och Stockholms framtida utveckling i ABC-nyheterna

 
SVT:s ABC-nyheter har idag ett längre reportage om Stockholms framtid och tankarna i den översiktsplan som det just nu pågår samråd om.

Get the Flash Player to see this player.


Visionerna och tankarna är definitivt i helt rätt riktning och det är onekligen glädjande att se en tydlig förståelse för de positiva urbana värdena även från politiskt håll. Nu gäller det bara att se till att idéerna också omsätts i verkligheten.
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Jonas Frejd (13 December 2008 10:36):
Bygg ut innerstaden, skapa stadens populära värden och utbud i förorten, tät stad = hållbar stad, bebygg grönområden och omvandla till stadspark, knyt samman bebyggelse samt satsa på kollektivtrafik.

Allt detta låter ju fantastiskt... *sniff* *sniff* det luktar YIMBY.
 0
Johan Eriksson (13 December 2008 16:45):
Positivt samtidigt som nyhetsinslaget tenderar till reklamfilm i sin totalt okritiska vinkling. Vet inte om det är ABC som är genuint positiva eller om de okritiskt och neutralt "gör en grej" på det som råkade komma deras väg lagom till "fredagsrepotaget"? Är som sagt positiv men saknar (i media som så) lite mer en egen åsikt och ev motfrågor, speciellt om man talar i såna här jättetermer som hela stan i framtiden...
 0
Lars Petersson (13 December 2008 18:54):
Sniff vädrar morgonluft helt klart. Jag är i alla fall helt positiv till TV-inslaget. Det är reklamfilm men innebär ju att ordvalet är genomtänkt och utvalt för att möta opinionen. Ordvalet speglar en insikt om varför man förändrar, vilka livsvärden man vill pusha för. Allmäna opinionen är de som är mest negativa, pratade med info-värdinna på kulturhusets stockholms modell och hon sa faktiskt att "de flesta är negativa till planerade tillbyggnader". Det var hennes erfarenhet efter att vara där hela dagarna.
 0
Lars Petersson (13 December 2008 19:05):
Jag provade följande imaginära tanke på en annan info-värd vid stockholmsmodellen: Jag undrade vad han skulle tycka om att skeppsbron, där Stockholm för mötte sina sjöfarande i princip "flyttade" ut till frihamnen och att och att ladugårdsgärde, landet "mellan Djursholm och Danvikstull" blev stad med monumentalbyggnad mot havet och Djurgården som Central Park. Han var förtjust i alla fall. Sen kan det ju finnas problem just vid gärdet. Men en blick på kartan med g:a stan, norrmalm, kungsholmen, södermalm inbjuder till vissa visioner åt det hållet, ta vid där bläcket tog slut.
 0
Lars Petersson (13 December 2008 20:18):
Rättelse: landet "mellan Djursholm och Jarlaberg" så måste det skrivas. Och "monumentala byggnader mot havet" inte monumental byggnad. Så att det hela syns. Med nödvändiga ursparingar och stadsparker förstås. Ett rejält storsjukhus i området, en arkitektonisk utmaning i anslutning till universitet och högskolor.
 0
Anders Gardebring (13 December 2008 20:59):
Lars skrev:
"Allmäna opinionen är de som är mest negativa, pratade med info-värdinna på kulturhusets stockholms modell och hon sa faktiskt att "de flesta är negativa till planerade tillbyggnader". Det var hennes erfarenhet efter att vara där hela dagarna."

Det är ju naturligtvis tragiskt men också på ett sätt förståeligt. 60- och 70-talets mycket stora stadsbyggnadsmisstag ligger fortfarande som en blöt filt över människors medvetande. Det är därför det är så viktigt att vi återigen kan skapa levande blandstadsmiljöer med intressant och tilltalande arkitektur så att folk får en föreståelse för att nybyggen kan vara något oerhört positivt. Sedan tenderar ju också sådana här utställningar att dra två typer av grupper, de som är väldigt intresserade av arkitektur och stadsbyggnad, och de som tycker att stan är "färdig" och att all förändring är jobbig...
 0
Mr.modern Shullushullu (14 December 2008 12:16):
Fan vad stockholm e full stora motor vägar genom innerstaden det borde va gång vägar...och öppet man känner sig instänkt i innerstaden...och motorvägen den där som går rakt igenom RIV!!!länken nån ting...jag borde va stads planerare och vrf har vi förorter?de gör bara att vi behöver ett utökat kollektiv trafik...JAG BORDE PLANERA!
 0
Granda (14 December 2008 19:38):
Mr.modern shullushullu
En bra början för dig att bli stadsplanerare är att börja ta en titt på stavningen och svenska språket. Att skriva långa översiktsplaner skulle nog inte vara din grej. Så gå om svenskan och speciellt ta en titt på särskrivningar...
Men jag håller med om innehållet till viss del i det du skriver. Men förorter ska finnas kvar, även om de inte behöver se ut som de gör idag på flera håll, med stora betongklumpar. För tro det eller ej, det finns folk som vill bo i förorter av flera orsaker.
 0
undrande (14 December 2008 21:26):
Varför har ni särskrivit "backyard"?
 0
Lars Petersson (15 December 2008 03:29):
Jag har även stött på kommentarer som: jag känner flera som trivs jättebra i Tensta. När jag frågar varför så blir svaret: pga nätverk och att de bott där länge. Inte argument för området i sig alltså.
Anders beskriver den negativa våta filten hos delar av opinionen. Kan tänkas vara blöt av svett inför det okända? Den största gruppen verkar utgöras av dem som tycker att stan är färdig. Den stockholms-modell som betraktas ger lätt det intrycket. Det finns ju något hus överallt och de tomma ytorna är 3cm stora på modellen. Info-värdinnan själv boende i gleshus på gärdet önskade gärna mindre glesighet i sitt område. Min fråga om höga hus besvarade hon med:
"på sina håll".
Har opinionen en insikt i ämnet, förmår man göra bättre bedömningar, det gäller väl som en sanning. Att skaffa sig insikt är jobbigare än att låta bli. Då bildas en åsikt utan insikt och det klarar de flesta opinioner utan större besvär. Åsiktsfrihet är i alla fall mer lätthanterligt än insiktsfrihet
 0
Maria (15 December 2008 12:16):
Kan det vara en generationsfråga? Vi som är 30-nånting nu, är vana vid nybyggda områden vid sidan av gamla, och de nya husen som blivit färdiga de senaste tio åren är ju fina och eftertraktade. När jag var liten stod det först "ej söder" i radannonserna. Sen stod det "ej nybyggt". Nybyggt var lika med fult och fuktskador och allergiframkallande för mina föräldrar.
 0
Lars Petersson (15 December 2008 13:52):
Det kan nog vara en generationsfråga, alltså inte en åldersfråga. Generationen är kopplad till sin tid. Lyckade nybyggen i sin tid skapar en positiv inställning och tvärtom. Inte bara när du var liten stod det "ej söder" på radannonserna, så stod det redan från 1500-talet och framåt. Där fanns kålgårdar och patrask. Där fanns plats för mulbete, som på dagens Gärdet. Så jag tror att precis som du skriver, för 10 år sedan vände det. Designen blev betydligt bättre efter 40 år ..en generation alltså.
Min erfarenhet är att åldern i sig inte borgar för varken bättre/sämre förnuft, frisinne, rådighet, ansvar eller skaparlusta. En av mina höghusvurmare är 80-nånting
 0
Anders Gardebring (15 December 2008 14:12):
Själv pratade jag med en äldre herre för en tid sedan som köpt sig en lägenhet i Svea Torn. Hans främsta kritik mot huset var att det var alldeles för lågt.
Det känns ofta som att de största kritikerna mot stadens utveckling är de som har privilegiet att bo i stad själva. Det är en inte så lite egoistisk inställning. Sedan är det naturligtvis långt från alla stadsbor som är så (jag bor ju själv i stan och är inflyttad), människorna med denna inställning brukar också sammanfalla med människor som köper sig en lägenhet på Götgatan och förväntar sig att allt skall vara tyst och släckt vid 10 på kvällen, att man skall få gratis parkeringsplats för stadsjeepen och sedan få vakna till ljudet av fågelkvitter, porlande vattenfall och vidsträckta fjäll morgonen efter (men samtidigt kräva att det skall finnas ett lattecafé max ett kvarter bort).

Man kan inte både ha kakan och äta den. Bosätter man sig i staden gör man ett val. Bosätter man sig på landet gör man ett annat. Man kan inte kräva att städer skall fungera som landet.
 0
Johan Eriksson (15 December 2008 17:12):
Anders:

Hela inlägget är bra men särskilt fr o m "...lgh på Götgatan och förväntar sig...", jag skulle lägga till: ...Med avelshundar och italienska lyxtrippelbarnvagnar som kostar 25,000:- styck (nej jag överdriver eller skämtar inte), så nuförtiden finns det folk med mycket deg på Åsön men även om deras pengar får hjulen att snurra så är de så oerhört släta, förutsägbara och personlighetsbefriade i sin tonårsaktiga iver att passa in och "va´rätt".

De vill bara, som Anders antyder, konsumera ett "bra liv" och om då Söder "verkar"/"påstås"/"har en historia som lite småspännande f d arbetarstadsdel med inslag av kultur", så slår de sig ner här och tror att de per automatik också är kulturella. Men det ska gudarna veta att de inte är eller att deras pengar kan köpa dem, det fungerar inte så utan de två håller sig (tyvärr) på varsin kant!

Det tragikomiska för Sthlm är att det ofta är samma människor som dagtid raljerar över att "Söder är såååå kosmopolitiskt" som konserverar att tex Skånegatan en söndagkväll är garanterat stendöd och tom på all "internationell metropolitisk känsla". Men det struntar de i ty då ligger de och sover.

Fram för mer lite mer 24-timmarsstad än en 7-11!
 0
Eric Thärnström (15 December 2008 22:59):
Johan Eriksson
Klockrent! Där satt den! Värt ett inlägg: "Från 7-11 till 24/7"! Det är klart att vi ska ha en stad som lever dygnet runt! Det finns väl tillräckligt många människor som hellre håller sig vakna över natten än över dagen för att vi ska kunna hålla liv i kulturen och kommersen hela tiden. Okej, lite överdrifter kanske... men bara kanske!
 0
Stefan Eklöf (16 December 2008 15:50):
Jag tycker inte alls att Johans kommentar var särskilt klockren. Snarare var den ännu en tröttsam replik på det slitna temat "Söder har blivit alldeles för trendigt" och det bor för mycket "höginkomsttagare" där nu för tiden. De har inte bara mage att bo kvar i stan efter att de har fått barn. Nu visar det sig att de också har fräckheten att sova på nätterna och konsumera helt horribelt felaktigt, som om detta vore något de fick avgöra själva...
 0
Anders Gardebring (16 December 2008 17:10):
För egen del ser jag inte nödvändigtvis gentrifiering som ett problem i sig. Områdens popularitet går upp och ner. Kapital flyttar in, kvarteret rustas upp, områdets popularitet minskar, andra får råd att flytta in, det här går runt i städer och är ganska naturligt. Problemet ligger alltså inte i sig i att Söder har gentrifierats, utan i att det finns en sådan enorm stadsbrist. Gentrifieringen riskerar således att krama sönder den lilla innerstad vi har. Det som gör en stad intressant är inte höginkomsttagare eller låginkomsttagare, civilingenjörer eller "kulturarbetare". Det som gör en stad intressant är blandningen. Det är när blandningen inte får plats som en stad får problem.
 0
Johan Eriksson (16 December 2008 19:07):
Stefan Ekelöf:

Nu hann Anders före med att ge ett förtydligande av vad jag menar och visst dramatiserar jag något i min ton men jag kan tillägga att jag varken har något emot att folk tjänar pengar eller sover om nätterna och barn är jag väldigt förtjust i :)

Vad jag talar om är vad som dominerar, vad som sätter sin prägel på stan/stadsdelarna, och min stilla åsikt är att det är alldeles för lite blandning. Har som sagt respekt för att folk är olika men det skulle vara uthärdligare med de dominerande yuppisarna om det samtidigt också fanns utrymme för det som aldrig får kosta något: kultur.

Vad som sker, istället för ett möte, är att de med pengar så gott som helt lagt beslag på alla möjliga och omöjliga publika lokaler delvis på andras bekostnad. Det som "syns" måste ge vinst och helst stor sådan, det gör inte alltid kulturen samtidigt som den är högst efterfrågad!

Det intressanta alt. tråkiga är att en del av det utbud jag eftersöker faktiskt redan finns, det är bara det att marknadsekonomin tvingar den "under jord" dvs till mindre attraktiva lokaler samtidigt som dessa evenemang är mycket populära. Det går inte riktigt ihop och skapar onödiga "läger". Har försökt vid upprepade tillfällen att få en sorts folk (trevliga) på en krog på Nytorget att ta sig 2 kvarter söderut till ett konstgalleri vissa vernissagefredagar och träffa annat folk (trevliga) och trots påstått stort intresse så vågar/orkar de aldrig ta sig dit, vilket bra illustrerar nuläget.

Dessa kvällar råder en tragisk och onödig ravin mellan de två världarna där jag fick något extra genom att bryta vallen medan de på krogen samtliga stannade kvar i sin "säkra sfär" = trist för dom men jag kan samtidigt tyvärr se vad de skyggar för, självpåtagen segeration.....

(Här kan man lägga in en parentes om att Alliansen helt och totalt missförstått kulturarbetarnas villkor när de babblar om sin vinstgivande kulturpolitik = de har inte någon som helst aning eller någon självupplevd erfarenhet av det yrkets villkor. Hade de haft de så kan man omöjligtvis komma med en sådan sjuk idé som dessutom är kontraproduktiv om det nu var internationell ryktbarhet de var ute efter att Sthlm ska få!?)
 0
Anders Gardebring (16 December 2008 19:16):
Känns som att en diskussion om alliansens kulturpolitik är aningen för off topic...
 0
Eric Thärnström (16 December 2008 19:56):
Speciellt med tanke på att den inte finns.

Hur får man folk att blandas upp, då? Hur får man ihop det där med kostsamma och billiga nöjen under samma tak?
 0
Anders Gardebring (16 December 2008 22:36):
Det finns bara en lösning på det menar iaf jag. Det måste finnas stad så det räcker åt alla som vill ha. Det är så att säga en första grundförutsättning för allt annat.
 0
Eric Thärnström (16 December 2008 23:04):
Hur får man högre avlönade människor att flytta till, alternativt stanna kvar, i ett område med en ökande andel låginkomsttagare, då? När staden blir mer och mer vardagsmat kanske de mer välbärgade söker sig utåt till något nytt.
 0
Johan Eriksson (17 December 2008 00:32):
Kanske också lite off topic men garanterat storstad och jag är så nyfiken på vad ni tycker?: http:​/​/​www.​dn.​se/​DNet/​jsp/​polopoly.​jsp?​d=​1298&a=​863964
 0
Eric Thärnström (17 December 2008 08:33):
Spontant: Äntligen!
 0
Johan Eriksson (17 December 2008 12:43):
Grönans utbyggnad på norrsidan av Allmänna Gränd har jag väntat på länge spårvägshallen till trots.

Om översiktsplanen tycker jag att de nu och så länge jag kan minnas alltid gör onödigt komplicerade kartor!

Varför använda samma färg för spår- resp vägbygge och varför så snålt med lokalkartor? Måste hela länet in på en karta? -sånt är en baggis för datorkunniga, resurserna finns onekligen och om planen är svåröverskådlig så "mobbas" en grupp intresserade ut redan från början!
 0
Maria (2 Januari 2009 22:34):
Vet inte om detta är rätt ställe, men en fundering:

I Linköping finns ett område, Ryd (70-tal?), där det finns mycket studentbostäder. Jag är inte säker, men jag tror att nästan hälften av de lägenheter som finns är studentbostäder, andra hälften är billiga hyresrätter, många större. Det bor mycket barnfamlijer och en hel del invandrare där.

När jag som student bodde där trivdes jag väldigt bra, det fanns en hel del pizzerior, två stora mataffärer och lite kiosker etc. En del studenter bodde kvar i området efter de börjat jobba i Linköping, och om jag skulle flytta tillbaka skulle jag gärna ha en fyra med uteplats där.

När jag pratade med infödda Lnkpg-bor visade sig Ryd vara lågstatus, en plats där man INTE ville bo, och nu med lite distans ser jag varför området utifrån ses som "fult" och tråkigt, om man inte bott där och sett det mysiga.

Vi som var studenter i Ryd fick en ganska positiv bild av platsen, en del bor kvar efteråt, och de som bara pluggar skapar liv dygnet runt och en helt klart social mix.

Teori: smocka in studentbostäder i sömninga "fula", lågstatusområden och mycket av problemet är löst. Är inte det en hyfsat enkel lösning för att statushöja fulplättarna i ytterstan? Eller är det jättedyrt/olönsamt?
 0
Lars Petersson (3 Januari 2009 00:52):
En utmärkt teori. Studenter tuttar fyr på vilken miljö som helst med sin livslust. Problemet studenterna skulle få lösa är: hur lyckas de få de där redan boende att acceptera insmockning, förtätning? "De sömniga" skulle motsätta sig alla nya livsflöden och tätare service & bostadsbestånd på deras ödemark. Problemet löses med insmockning, men inte utan protester.
Fråga: finns det blivande tandläkarare bland er studenter? De känner till problematiken...
 0
Lars Petersson (3 Januari 2009 01:42):
Fråga: hur skulle Du Maria "som boende i en 4:a i Ryd" ställa dig till en förtätning av din fulplätt? För bostadslösa studenters skull. Hoppas du har ett svar på detta, hoppas hoppas.
 0
Mrs. Sarah Wong (11 Januari 2015 05:16):
NYTT ÅR LÅN! NYTT ÅR LÅN !! NYTT ÅR LÅN !!!
  Hej, Lånesökande välkomnar vi dig till en privat Legitima Loan Company som är böjd på att frigöra rikedom och utrota stress och fattigdom.
Finansiering Property kan ofta vara en riktig utmaning - tidskrävande, frustrerande, dyrt - utan tillgång till de rätta kontakterna och kompetens att tillämpa rätt inställning. Här är de goda nyheterna vi erbjuder alla typer s lån på något sätt du önskar det. I allt vi gör, vi tillämpar "K.I.S.S." formel - eftersom vi tror på "Hålla det suveränt enkelt". Vår verksamhet är helt enkelt hjälpa Property Developers, Property Investors, aktiebolag och lokala företag få den finansiering de behöver, snabbt, effektivt, om de allra bästa villkor och räntor 1,5%. Från över hela marknaden, oavsett om det är brittiska DEVELOPMENT FINANCE - övergångsfinansiering - KOMMERSIELLA Fastighetsinteckningar - köp låta PORTFOLIO LÅN, etc. Vi kommer att erbjuda de rätta finansieringsarrangemangen så att våra kunder att växa och blomstra genom att uppnå ett eller flera av de tre affärs fundamenta:
Kontakta oss idag via E-post {} sarahmantiwongloanhome@gmail.com eller sarahmantiwongfinancialsolution@yahoomail.com.
 0
Martin Ekdahl (12 Januari 2015 08:42):
Känns relevant.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8604 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

@yimbysthlm på Twitter