Utskrift från www.yimby.se
....

Debatt: Stockholm - en kreativ stad

 
Den 29 november förra året totalförstördes kulturhuset cyklopen i högdalen. Det kunde snabbt konstateras att branden var anlagd.Med anledning av branden kommer det att anordnas en stödgala i kulturhuset i Stockholm på lördag den 14 mars. Innan galan kommer det att hållas en debatt om Stockholm som kreativ stad, där Johannes Lilleberg från Nätverket YIMBY medverkar.

Debatten börjar klockan 15.00 och hålls i studio 3 på plan 3 i kulturhuset. (Fri entré).

"Cyklopen berättar sin historia, de problem vi mötte och hur vi uppfattar vår stad. Berättelsen följs av en debatt om kultur och staden. Är Stockholm en kreativ stad? Hur påverkar stadsplaneringen stadens vitalitet? Måste allt i kulturen vara lönsamt, konkurrera på samma villkor?
 
Debattdeltagare:
Malin Zimm, arkitekt och chefredaktör för tidskriften Rum
Toivo Jokkala, doktorand i kriminolog (Stockholms universitet)
Cecilia Brink, kulturpolitiker för moderaterna (Stockholms kommunfullmäktige)
Johannes Lilleberg, Yimby (Yes In My Back Yard)
Catharina Thörn, doktor i sociologi (Göteborgs universitet)
 
Moderator:
Ülkü Holago, frilansjournalist"

YIMBY välkomnar alla att komma och lyssna på debatten.
Se också gärna vårt yttrande om Stockholms kulturvision 2030.
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Martin Nilsson (11 Mars 2009 10:55):
Fakta om Cyklopen:

http:​/​/​sv.​wikipedia.​org/​wiki/​Cyklopen_​(kulturhus)

Lär väl sluta med att de får ett nytt, större och och finare hus i bättre läge. Tänka sig...
 0
Johan Eriksson (11 Mars 2009 18:11):
"Får"? Den här alliansen är väl knappast intresserad av att lägga en spänn på olönsam kultur, den fick de bygga själva!
 0
Victor (11 Mars 2009 21:12):
Var inte cyklopen ett radikalt vänsernäste? Jag hoppas en eventuell uppbyggnad inte får samma karaktär.
 0
Anders Gardebring (12 Mars 2009 00:48): Online
YIMBY tar inte ställning till verksamheten i kulturhuset eller vilka politiska ställningstaganden som den gjort. Det har med blockpolitik att göra och ligger inte inom vad vi gör.
 0
Johannes Lilleberg (12 Mars 2009 08:47):
Cyklopen är vänsterorienterad men många journalister och politiker från alla politiska block har visat sitt stöd för kulturhuset då man anser att kulturhus inte ska brännas ned. I debatten deltar arkitekter, forskare och politiker som till stor del inte har samröre med vänsterpolitik. Vi kommer att debattera om hur vi kan bygga framtidens Stockholm för att skapa en kreativ stad. Debatten kommer alltså inte att handla om cyklopen eller specifikt om vänsterpolitik utan om Stockholms framtid.
 0
Kalle . (12 Mars 2009 09:36):
Victor:
Cyklopen är ett privat initiativ drivet av privatpersoner som strävar efter att vara ekonomiskt oberoende av bidrag.
Om du vill bygga upp ett radikalt högernäste som motkraft är du tillåten att (försöka) göra det.
 0
Martin Nilsson (12 Mars 2009 12:45):
På Kulturkampanjens (som drev Cyklopen) hemsida kan man bl a läsa att de inte tror på den parlamentaiska demokratin.
Skall verkligen Yimby stötta sånt?
 0
Anders Gardebring (12 Mars 2009 12:50): Online
Martin:
Som Johannes redan har skrivit så deltar YIMBY i en debatt om Stockholm som en kreativ stad. Det går inte att resonera på det sätt som du gör, i så fall skulle ju även Cecilia Brink, kulturpolitiker för moderaterna i Stockholms kommunfullmäktige, inte tro på den parlamentariska demokratin, vilket ju alldeles uppenbart inte är fallet.
 0
Martin Nilsson (12 Mars 2009 13:08):
Debatten hålls som en del i en stödgala för en organisation som tar avstånd från demokrati.
Att vissa politiker brister i sitt omdöme och/eller kurage innebär inte att Yimby också måste göra det.
 0
Anders Gardebring (12 Mars 2009 14:53): Online
Martin:
Debatten hålls inte som en del av stödgalan. Den hålls innan stödgalan. Dock hade debatten naturligtvis inte hållts om det inte var så att cyklopen brunnit ner, men händelser i staden ger en reaktion. Jag tycker inte att det är okej att folk bränner ner kulturhus, oavsett vilken politisk åskådning de som använder kulturhuset har. Själv har jag troligen en diametralt motsatt åsikt till det flesta politiska åsikter som cyklopen har givit uttryck för. Likväl ser jag inga problem för YIMBY att delta i debatten, och jag kommer själv att besöka den och lyssna med intresse.
 0
Johannes Lilleberg (12 Mars 2009 15:08):
Martin:

Det finns en oskriven regel om att kulturen ska hållas utanför andra konflikter. Det kanske senast kända exemplet på förstörelse av högt kulturellt värde är jättebuddhastatyerna i Bamian som sprängdes av Talibanerna av politiska skäl. Under krig mot diktaturer har många (tyvärr inte alla) försökt skona kulturella byggnader o.s.v.

Kulturhuset Cyklopen har blivit Stockholms variant av JätteBuddhaStatySprängningarna. Kultur har bränts ned. Det är därför som Stockholms Stad, Riksteatern, kulturdelen i några av våra största tidningar, politiker från alla block o.s.v. motsatt sig brandattentatet.

Återigen så vill jag poängtera att debatten inte kommer handla om Cyklopen. YIMBY blev inbjudna med anledning av vårt engagemang i Stockholm Stads Kulturvision 2030. Debatten kommer att handla om frågor som:

Är Stockholm en kreativ stad?
Hur påverkar stadsplaneringen stadens vitalitet?

YIMBY kommer inte ta ställning för varken vänster- eller högerideologier under debatten.
 0
David (12 Mars 2009 15:59):
Martin Nilsson: Du verkar ha en skrämmande stel syn på vad demokrati är. Det finns ingen mainstream-konsensus om vad demokrati är, som du verkar tro. På ytan möjligen, men gå djupare in i frågan så märker du att det finns många olika synsätt.

Det finns till exempel nyliberaler som starkt vill begränsa demokratins räckvidd (dvs hur mycket som folk gemensamt ska få bestämma om) för att de vill försvara individen mot majoriteten, och det finns anarkister som delar mycket av det synsättet men dessutom menar att den privata äganderätten leder till otillbörliga maktförhållanden mellan individer. Jag tycker att båda synsätten är helt legitima även om jag inte stödjer något av dem.

'Parlamentarisk demokrati' är bara ett ord, Martin. Och bara en sorts demokrati, av olika tänkbara. Och det finns kvalitativa och kvantitativa skillnader mellan olika parlamentariska demokratier, trots att de kallar sig samma sak. Slappna av. Om vi inte får ha olika åsikter om demokrati så har vi ingen demokrati.
 0
Johannes Lilleberg (12 Mars 2009 18:30):
Jag pratade nyligen med Journalisten Ülkü Holago som kommer vara moderator för debatten. Hon sa att det trots allt kan komma frågor som rör Cyklopen. Jag kommer däremot se till att Yimby bara diskuterar de frågor som är viktiga för oss:)
 0
Anders Berg (13 Mars 2009 18:20):
Var inte det så kallade kulturhuset Cyklopen ett svartbygge?
 0
Anders Gardebring (13 Mars 2009 20:50): Online
Anders:
Nej. De hade bygglov.
 0
Johannes Lilleberg (15 Mars 2009 08:20):
Jag önskar Cyklopen all lycka till med uppbyggnaden av nya kulturhuset. YIMBY tackar för inbjudan till debatten och galan. Om någon som var på plats under debatten läser detta så vill jag tacka er. Tack debattpanelen, publiken, cyklopen och moderatorn. Jag vill även tack Ander G, Fet G och Theodor från YIMBY som var där och gav mig stöd. Alltid lättare och roligare att delta i debatten när andra YIMBYister finns på plats:)
 0
Bo Nilsson (15 Mars 2009 18:00):
Johannes, tack själv för den livfulla och intressanta debatten, i vilken Du själv gjorde ett starkt intryck från Yimby´s sida. Vi får alla hoppas, att Cyklopen får ett starkt stöd av Cecilia B. när de möter exploateringskontoret. Cyklopen ger ett mycket bra intryck för hur kulturen kan växa fram med enkla medel och när dt finns kreativa människor. Vi får önska dem lycka till med ett nytt kulturhus.
Ett mycket bra initiativ av Yimby att deltaga i debatten.
 0
Daniel Jonsson (17 Mars 2009 11:59):
Jag förstår inte varför politiska åsikter eller byggnadstillstånd diskuteras ens. Jag är beredd att fördöma mordbrand rätt kategoriskt.
 0
Martin Nilsson (17 Mars 2009 12:59):
Jo, jag med.

Men om politiska extremister och antidemokrater som själva använder sig av mordbrand i sin "kamp" - får en av sina egna samlingslokaler nedbränd så har jag lite svårt att tycka synd...
 0
Anders Gardebring (17 Mars 2009 13:42): Online
Martin:
Mig veterligen har inte de som står bakom cyklopen pysslat med mordbrand...
 0
Martin Nilsson (17 Mars 2009 14:17):
Enligt Wikipedia var Cyklopen en samlingsplats för den autonoma vänstern, vilken ju använder våld som metod och som bl a bränt ner gårdar tillhörande nazister.

Nu behöver ju inte de vänsterextremister som höll till på Cyklopen ha deltagit i dessa dåd personligen, men de är ändå del i samma rörelse.

Tycker dock att bara det faktum att Kulturkampanjen tar avstånd från demokrati räcker för att Yimby inte skall legitimera dem genom att delta i debatter som åtminstone för mig känns som led i deras propaganda.
Hade Yimby t ex på samma sätt kunnat sitta med i en motsvarande debatt på temat "Är Södertälje en trygg stad?", arrangerad av Nationaldemokraterna i Södertälje?

I princip tycker jag i o f s att Yimby skall kunna delta i alla typer av debatter som rör stadsbyggnad, men då arrangören är en rörelse på extremkanten skall man tydligt markera att Yimby inte delar arrangörens ideologi men är beredd att debattera sakfrågor. Man bör också fundera på i vilket syfte debatten arrangeras: riskerar Yimby att fungera som rumsrent alibi/"nyttig idiot"?
Och jag upplever inte riktigt att detta gjorts i fallet med Cyklopen-debatten.
 0
Daniel A (17 Mars 2009 14:59):
@Martin Nilsson
Den autonoma vänstern är som wikipedia upplyser en ganska brokig skara människor vilket det finns även folk som uppmanar till ickevåld precis som det finns liberaler som både uppmanar till hårdare straff men även liberaler som vill ha ett friare samhälle med mindre straff. Det är lite dumt att generalisera sådär för yimby är ett forum där man vill ha ett blandat samhälle såsom jag uppfattar det. Finns det ett kulturcentra som står för antikapitalism, ett ekologiskt samhälle, mångfald och en pluralistisk kultursyn så är det lika välkommet i den demokratiska debatten som ett kulturcentra som står för ett kapitalistisk, bilburen, enfaldig och monolistisk kultursyn.
Jag förstår inte din önskan att svartmåla cyklopen för det ger inget syfte. Vill man att alla ska ha exakt samma åsikt så får man stå för det.
 0
Martin Nilsson (17 Mars 2009 15:09):
Daniel A:
Ställer man "antikapitalism, ett ekologiskt samhälle, mångfald och en pluralistisk kultursyn" mot "kapitalistisk, bilburen, enfaldig och monolistisk" så förstår jag att du inte gillar att man skall ifrågasätter Cyklopen.
 0
Dan (17 Mars 2009 18:46):
Som nyliberal och ivrig anhängare av alternativa kulturyttringar tycker jag det är förfärligt att Cyklopen inte finns längre. Cyklopen var ett ypperligt exempel på entreprenörskap och samhörighetsbyggande, samt att man anordnade grymma fester med riktigt billig smuggelöl :)
 0
Daniel A (18 Mars 2009 08:19):
@ Martin Nilsson

jag kan ju säga att jag aldrig varit på cyklopen, eller ens hört talas om det innan det brann ned så man kan ifrågasätta dess verksamhet men att kategoriskt avvisa en avvikande åsikt för att det inte tillhör ens egna ställningstaganden är problematiskt.

För övrigt så är i princip kapitalism motsatsen till antikapitalism, bilburen - ekologisk, mångfald - enfald monolism - pluralism. Jag tog dom raka motsatserna för att visa att alla åsikter är välkomna.

För övrigt är folk som bränner ned hus psykopater oavsett åsikter som tar till våld när talets förmåga tryter.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8636 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Vad händer med Rambergsparken
5 Juli 08:29 av Marsillpost Marsillpost
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
1 Mars 2020 18:26 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter