Utskrift från www.yimby.se
....

Adress: Sergelgången!

 
Bostäderna vid Sergelgången och Slöjdgatan börjar bli färdigställda.
Ett ypperligt läge för en "stadsduva" som mig. Hade jag bara haft pengarna hade jag flyttat in direkt.
Jag tror att liknande påbyggnadsprojekt i centrala Stockholm är att vänta.
Handen på hjärtat; vem skulle väl inte vilja bo mellan Hötorget och Plattan?

Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Fredrik L (10 April 2009 10:10):
Jag skulle inte vilja bo där som det är just nu men när lite fler bostäder tillkommer så blir det nog en trevligare plats än vad det är nu. Centralt är det ju i alla fall. Mer sånt här behövs..
 0
Daniel Jonsson (10 April 2009 10:44):
Man kan ju alltid pantsätta lite grejer i bottenvåningen så man har råd att flytta in ovanpå!
 0
Micke (10 April 2009 11:16):
Det är ju inte vackert direct, men jävlar vad det behövs.
 0
Patric Nilsson (10 April 2009 11:32):
Skulle gärna bo där, men helst skulle jag vilja bo högst upp i det av hötorgshöghusen som vetter mot Sergels Torg. Skulle heller inte ha något emot att ha toppvåningen i något av kungsgatans torn. Men tyvärr är min plånbok alltför tom för så vidlyftiga planer. :D
 0
Gustav Svärd (10 April 2009 11:50):
Om jag skulle vilja flytta in beror på hur bra ljudisoleringen är. Om den är bra (hör ingen trafik och inget stök på gången med stängda fönster) så skulle jag kunna tänka mig bo där, japp.
 0
Edvard G (10 April 2009 12:20):
Skulle gärna tänka mig att bo där, även om det kanske inte skulle vara min absoluta drömadress i Stockholm. Har projektet nån hemsida eller nån mäklare där man kan få mer info?
 0
Per (10 April 2009 13:37):
"Det är ju inte vackert direct, men jävlar vad det behövs."

Håller verkligen med. På kvällstid känns området inte vidare trevligt, bostäder behövs verkligen för att det ska bli mer levande
 0
Anders Gardebring (10 April 2009 17:55): Online
Spontant kan jag väl känna att det som saknas där är att det varken finns en innergård eller en park i närheten. City skulle verkligen behöva en park! Där jag bor nu har jag både en grön innergård och Tessinparken i närheten, vilket jag verkligen uppskattar. Man borde riva de två låga kontorshusen mittemot Åhlenshuset. Dels för att lyfta fram Klara Kyrka i stadsrummet och dels för att tillföra en ny parkyta där (som då också naturligtvis naturligt kopplas samman med det gröna som redan omger Klara Kyrka men som man idag knappt ser). Jag tror det skulle bli väldigt bra. Om man samtidigt bygger höghuset vid station city blir det ett grymt uppsving för den delen av staden!
 0
Anders Anttonen (10 April 2009 21:04):
Om sanningen skall fram; Visst vore det väl roligt att ha 1 minuts gångtid till Åhléns City och 4 till NK. Men jag skulle nog sakna mitt Söder som jag varit trogen i 30 år.
 0
Anders Gardebring (10 April 2009 21:12): Online
Ge mig en park i närheten (o en lite tjockare plånbok) så flyttar jag gärna dit.. :)
 0
Micke (10 April 2009 22:06):
Hur var det egentligen med parker i de gamla Klarakvarteren? Klarabohemerna hängde ju på kyrkogården, men i övrigt? Skulle förresten gärna se att Klarabohemerna kom tillbaka.
 0
Melford (10 April 2009 23:25):
Det är många ändringar i området som krävs för att jag skulle lämna söder och flytta dit.

1. Som tidigare nämnts, ingen park.
2. Inga trevliga kvarterspubar
3. Inget liv på kvällar förutom ungdomar som inte har någonstans att vara.
4. Området saknar själ
5. Området är för kommersiellt

Jag tror att om man byggde om hötorgsskraporna till bostäder som hade det gett området ett rejält uppsving. Dessutom förslaget som tidigare var att man skulle glasa in sergelgången tror jag hade varit lyckat då det är dåligt väder största delen av året och man skulle kunna ha någon typ av inglasat, avlångt torg där man hade kunnat ha café och restauranger.

Hoppas verkligen att man inom en relativt snar framtid kommer att få se förbättringar för området. Bostäderna är onekligen ett stort framsteg. Någon som hört om något annat som ska hända i de kvarteren?
 0
Leonardo Frithunanthz (10 April 2009 23:35):
Jag måste hålla med Melford i punkterna, särskilt punkterna 4 och 5.
Förhoppningsvis kommer man någon dag att bygga för vanliga dödliga knegare och inte bara för de med de rätta kontakterna, den halv- eller helfeta plånboken. Vanliga knegare. "Blue-collar workers" heter det på engelska. Det här gäller f ö för stora delar av innerstaden... (!)
 0
Niklas (10 April 2009 23:39):
Melford:
Du har så rätt. Men det gäller att hitta roten till det onda. Anledningen till att inga kvarterspubar eller naturliga möteslokaler är just att området saknar underlag för detta. Om vi får upp folktätheten i detta område lär det snart ploppa upp sådana. Då kommer fler att vilja flytta dit och vi får en positiv spiral. För att området ska kunna klara av detta krävs, som Anders skriver, nog en park men framförallt att man förser gatorna med träd.
 0
Anders Anttonen (11 April 2009 07:00):
Till Alla:
Klara har inte haft park sen 1880-talet. Klara kyrkogård är inte någon park i egentlig mening.. Det är glest mellan krogarna. Det är dött kvällstid. Nya City byggs för feta plånböcker (lex Elefanten). Påbyggnadsstilen kommer förmodligen bli Neo-60-talism. Men jag tycker att detta är en god början. ;)
 0
Micke (11 April 2009 12:04):
En viktig parameter för Klaras framtid är såklart också övriga Stockholm. Det är rätt att det finns stora varuhus, flaggskeppsbutiker och så vidare i området, men för att det ska bli riktigt hållbart även med ett mer lokalt inriktad utbud för boende måste vi komma ifrån att det för många förorter är det enda naturliga att åka in till Centan för att handla. De regionala kärnorna handlar inte bara om komfort och avstånd, utan också om att delvis avlösa Klaraområdet och komma ifrån den vidriga idén om ett enda Centrum för alla.
 0
Peter D (11 April 2009 14:07):
melford : jag håller med om dina punkter, att glasa in sergelgången skulle däremot vara det sämsta man kan göra. Inglasade gator är bland de värsta jag vet och dessa bli bara mer kommersiella.
 0
Anders Gardebring (11 April 2009 17:27): Online
Själv är jag faktiskt ganska svag för sådana där inglasade stråk. Jag gillar när man blandar kollektivtrafik-knytpunkter, handel, kultur och mötesplatser inomhus, och eftersom det är rätt kallt och mörkt stora delar av året i vår stad ser jag en poäng för den typen av inglasade stråk som finns vid Gallerian/NK. Jag gillar också starkt den ombyggda nedgången till Östermalmstorgs tunnelbanestation som faktiskt är en ren kommersialisering. Jag har helt enkelt hellre handelsytor där människor kan handla med varandra omkring mig än en tom trist betongvägg. Städer är mötes- och handelsplatser. Att det finns kommers i städer är inget konstigt. Handel är tvärtom anledningen till att städer överhuvudtaget uppstod. I en tät stadsmiljö som det handlar om i centrala Stockholm finns det dessutom underlag för handel i flera nivåer, så handel under markytan slår inte ut handeln ovanför markytan.
Det som är problematiskt med dessa lösningar är, som jag ser det, att det kan inkräkta på möjligheten att bilda opinion (flygbladsutdelning osv) men det borde man kunna lösa med olika former av bestämmelser. Det är också ett problem om stråken stängs av nattetid. Det borde man kunna lösa genom att se till att ha ett visst mått av dygnet-runt öppna butiker inom dessa stråk.
Sedan så kan jag dock säga specifikt om plattan att jag ser en viss problematisering med en inglasning av den ytan eftersom den naturliga kopplingen mellan den öppna plattan och utrymmet under plattan då försvinner, vilket definitivt skadar plattan som mötes- och opinionsbildarplats. Jag tycker överhuvudtaget att diskussionen om plattan behöver lyftas till en högre nivå om vad vi vill göra med platsen, än att endast handla om en standardiserad inglasning. För även om jag gillar den typen av stråk så är det inte alls säkert att det är rätt väg att gå för plattan.
Personligen är jag svag för idén att lyfta upp plattan en nivå så att den kommer upp i markplan. Ytan under kan med fördel delas mellan kommersiella ytor, kulturhuset och andra aktörer medan det nya torget kan ge en naturligare sammanbindning med Brunkebergs Torg, Drottninggatan, Klarabergsgatan och den framtida spårvägen.
 0
Jan Wiklund (11 April 2009 23:23):
Tyvärr finns bland ägare till inglasade stråk en föreställning att de har rätt att bestämma över folk som uppehåller sig där. Det har de inte - allmän plats är enligt lag sådan mark som används som allmän plats - se i Ordningslagen (1993:1617), första kapitlet, §1:

"Med offentlig plats enligt denna lag avses
1. allmänna vägar,
2. gator, vägar, torg, parker och andra platser som i detaljplan redovisas som allmän plats och som har upplåtits för sitt ändamål,
3. områden som i detaljplan redovisas som kvartersmark för hamn- verksamhet, om de har upplåtits för detta ändamål och är tillgängliga för allmänheten, samt
4. andra landområden och utrymmen inomhus som stadigvarande används för allmän trafik."

Alternativ Stad bedrev för något år sen en liten kampanj på diverse gallerior där vi lät en musiker spela lite (utan högtalare) medan andra gick omkring och delade ut flygblad och väntade tills vakterna kom. Då visade vi upp den här paragrafen för dem, jämte några andra, och reaktionen blev "ok, fortsätt då".

Så om folk i gemen hade mer kläm på sina rättigheter skulle fastighetsägare inte försöka ta sig sådana de inte har.

Att passagerna kan stängas av är ett större problem. Ju fler gator desto färre barriärer. Finns det något skäl till varför en gata ska stängas av på natten?

När det gäller Sergels torg tillkommer problemet att det redan idag är överutnyttjat. Man får vara ute månader i förväg om man ska vara säker på att kunna boka det för någon aktivitet, och väldigt få alternativ finns. Att glasa in det och göra galleria av det är fel väg. De finns många gallerior men få utetorg. Enligt Yimbys variationsprincip bör det vara utetorg som gäller.
 0
Anders Anttonen (12 April 2009 00:27):
Jan W:
Privatiseringen av vårt allmänna utrymme är något jag gärna skulle vilja diskutera mera i YIMBY. Jag märker tendenserna på senare år, att fastighetsägare sätter upp armatur och bänkar av "mindre allmänt snitt" för att ge passagen/gallerian/torget en mer privat look. Man kan få känslan av att man kan bli avvisad av väktare utan motivering. Att det är privat, helt enkelt.
 0
Anders Gardebring (12 April 2009 12:58): Online
Jag kan samtidigt förstå fastighetsägarens ståndpunkt. De äger en fastighet och vill naturligtvis inte att det ska finnas saker som minskar deras möjligheter att sälja. Utifrån den ståndpunkten är deras agerande fullt logiskt och förståeligt. Det är ju inte för att fastighetsägaren är "elak" och "vill djävlas" som sådant sker.
Men det är likväl helt klart ett problem, även om problemet inte ska överdrivas. Jag tror att det viktiga för ett nätverk som YIMBY är att eftersträva mer stad, mer offentliga mötesplatser, större blandning, ja alla de saker som vi pratar om. Då kommer det andra på köpet.
 0
Jan Wiklund (12 April 2009 15:33):
Visst, Anders, inte är det elakhet eller ondska, bara vanlig intressekonflikt. Ett skäl till att jag tycker det är oerhört tvivelaktigt att gator kan vara privata. Gatan är allmänning och bör därför vara offentlig.
 0
Anders Gardebring (12 April 2009 16:09): Online
Jan:
Jag kan bara instämma i det. Gator bör definitivt vara offentliga, oavsett om de är inomhus eller utomhus. Och lagen är ju uppenbarligen också på den sidan, så frågan är varför folk ändå blir utkörda?
I Busan (Sydkoreas andra största stad) har de en ganska trevlig grej. Mellan två av tunnelbanestationerna (eller om det var tre, minns inte riktigt) finns "Kolon underground shopping Arcade". Man kan alltså ta sig under jord mellan tunnelbanestationerna via en underjordisk shoppinggata. Det lite roliga med denna är att det är fullt av en massa småbutiker som inte verkar ha något direkt samband mellan varandra. Varje utrymme är också ganska litet, vilket såklart uppmuntrar till mindre aktörer (och förmodar jag lägre kostnader för att kunna sätta upp försäljning). Här finns en salig blandning av allt möjligt, och även försäljning utanför de anvisade handelsplatserna i viss grad. Jag har svårt att se att någon skulle motsätta sig opinionsbildning på denna plats heller, även om jag inte såg något just när jag gick där.
Jag har nog bilder på det någonstans, men hittade en på nätet så länge:
http:​/​/​1.​bp.​blogspot.​com/​_​2yjrYKluipg/​SGeBlXBeSfI/​AAAA.​.​
 0
Anders Anttonen (12 April 2009 17:50):
Anders G:
Under Centralstationen (Centralna) i Warszawa finne en stor labyrint av gångar. Kanske ett par kilometrar sammanlagt. Mest var det små matställen med mat från hela världen, men också kaféer och punktshoppar (som säljer nitbälten, mm.)

Jan W:
Du vet väl att det finns ett par gator av mer "privat art" i Stockholm? Halv-gejted, skulle jag vilja påstå, nämligen:
-Värdshusslingan på Stora Essingen.
-Liljeholmsberget (Katrinebergsvägen)
-Nybodahöjden
Såväl Nacka som Täby har visat intresse för Det Malmöitiska "Victoria" konceptet. Enligt presstalesmannen för "Victoria Park" i Limhamn kommer det att kännas "mycket onaturligt" att vistas där som obehörig, även om ingen blir ivägkörd...

Det verkar tydligen som om Gejted har kommit för att stanna.
 0
Anders Anttonen (12 April 2009 19:17):
http:​/​/​www.​victoriapark.​se/​flash/​index.​html
Länk till Victoria Parks hemsida.
"Ett unikt livsstilsboende"....
 0
Anders Gardebring (12 April 2009 19:30): Online
Victoria Park ja. Det känns som någon slags missriktad reaktion på vår oförmåga att skapa fungerande privata rum i våra städer. Sedan kan jag väl inte låta bli att se lite Howards Garden-city ideal i det hela, en reaktionär motreaktion mot storstaden. Därför blir det väl ännu mer komiskt att en av deras designlinjer heter "city" och har tagit inspiration från "storstäder som Tokyo och Milano".
Nej. Jag skulle verkligen inte vilja bo där, även om jag hade råd.
 0
Jan Wiklund (12 April 2009 20:46):
Anders A: Jo jag känner till dem. Fähundarna på Värdshusslingan har till och med fräckheten att sätta ut en skylt med tillträde förbjudet till sin gatstump. Jag hängde ut dom på http:​/​/​www.​alternativstad.​nu/​Bildgalleri/​essingekroken.​.​ - men tydligen är namnet fel. om det nu inte är två gäng förstås som har fått samma unkna idé på var sin gata...

Annars är ju Victoria park-idén inte på något sätt ny, som Anders G säger, även om den kanske har drivits till sin spets. För vad annat är egentligen en "grannskapsenhet"? Även där är det ju meningen att man inte ska komma dit om man inte har ett direkt uttalat ärende.
 0
Anders Anttonen (12 April 2009 22:48):
Jan W:
Exakt samma skyltar sitter vid gångvägarna upp mot Liljeholmsbergets "bakgårdar". Innanför Gjutjärnsportalen på Katrinebergsvägen får gatlyktorna ett helt annat stuk, inte alls Stockholms stads. Jag har uppfattat Katrinebergsvägen som en allmän gata.
 0
Anders Anttonen (12 April 2009 23:35):
Jan, igen.
Katrinebergsbacken är gatuadressen på halv-gejted Liljeholmsberget. Inte Katrinebergsvägen. Förlåt.
Däremot: Essingekroken och Värdshusslingan är OLIKA adresser på Essingen. Båda har Tillträde förbjudet-skyltar.
 0
Jan Wiklund (13 April 2009 13:43):
Smittan tycks sprida sig.
 0
Fredrik (13 April 2009 14:38):
Jag tycker de som vill bo i ett gated community ska få göra det. Hejja mångfalden! Önskar vi hade fler att välja mellan bara. Vill ju inte flytta till skåne för att få ett soft lyxboende. Jag skulle vilja ha portvakt och hisskille i mitt trapphus. En skön kille med hatt och rock som alltid öppnade dörren och hälsade mig välkommen hem när jag varit ute på krogen. Vilket trevligt liv det skulle vara.
 0
Anders Gardebring (13 April 2009 16:43): Online
Fredrik:
Fast lyxboende som en del av staden är ju något helt annat än gated community. Lyxboende som en del av staden är inte bara en möjlig del i en stad utan en mycket viktig del av en stad. Den skapar blandning, mångfald, drar in pengar till en stadsdel osv. En gated community är något helt annat, en situation där pengarna försvinner från staden, där den med ekonomiska möjligheter distansierar sig från staden.
Nu är ju inte det direkt ett problem i Stockholm för tillfället, men man får vara på sin vakt. Om staden blir alltför gentrifierad försvinner det som gör att staden lockar, o då kan flyttlassen börja gå åt andra hållet.
 0
Mats G (14 April 2009 23:36):
Jag bodde på Drottninggatan i ett par år, bara ett stenkast från Hötorget. Det var helt fantastiskt - mellan åtta på morgonen och åtta på kvällen. Övriga tider, med undantag för lördagaskvällar, är city ruskigt dött. Kom på mig själv med att antingen ta Tunnelgatan ner till Östermalm eller knalla upp till Odenplan om jag ville ha lite folkliv. Blir det lite drag runt Norra Bantorget framöver kan City säkert bli en trevligare plats ur den aspekten.
 0
Leif Kjellberg (14 November 2010 23:49):
Anders Anttonen,
Du nämnde just ett intressant exempel, Liljeholmsberget i Stockholm. Jag råkar, sedan mer än 25 år sedan, då detta var just ett berg, och inte ett dyrt bostadsområde, bo 100 meter därifrån.
Ikväll gick jag i utkanterna av området, letande efter en förmodligen hemlös katt, då jag antastades av en märkligt aggressiv man, som beskyllde mig för att "skrämma upp" folk då jag, vilket jag kan gå ed på, endast artigt bett att få ställa en fråga till förbipasserande.
Det märkligaste och mest obehagliga var hans uttalande "vi vet precis vem du är och var du bor. Du bor ju därnere vid sjön"
Han hade helt rätt i detta.
Undrar om inte den typen av privata säkerhets- och underrättelsetjänster gränsar till olaglig kårverksamhet e. dyl.
Ska ta upp frågan med polisen.
 0
Anders Anttonen (17 November 2010 19:42):
Leif Kjellberg: Jag gick på Nybodaringen för två år sen. Sen satte jag mig på bergsklacken nedanför för att avnjuta vyn över vattnet och Södermalm. Då kom en man, förmodligen boende på Nybodaberget, fram till mig och lurade på vad jag hade på hans gata att göra (Nybodaringen, givetvis)
Hade dom varit två som kommit hade dom säkert klappat till mig. Nybodaberget har förmodligen medborgargarde. De boende där har länge velat sätta bom till infarten till området, men fått NEJ från gatukontoret.
 0
L-Å H (17 November 2010 23:09):
Är inte rubriken på hela detta inlägg fel? Husen ligger vid Sergelgatan. Sergelgången är ju namn på den galleriagång som ersatte den gamla Hästskogången. Alltså gången under Hamngatan från Sergels Torg till NK.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8636 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Spamanvändare?
26 November 09:55 av Anders Gardebring
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
1 Mars 2020 18:26 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter