Utskrift från www.yimby.se
....

Krönika från Reykjavik

 
Jag har snart tillbringat tre månader i en stad mitt ute i Nordatlanten. Denna stad heter Reykjavik och är huvudstad på Island. Om vintrarna blåser det i Reykjavik, något jag bittert fått erfara. Då gör man bäst i att stanna inomhus. Inne i värmen samlas man och spelar musik, berättar historier och målar. Islänningarna sägs ha högst antal konstnärer per invånare i hela världen. Antagligen en myt dom skapat själva. Många konstnärerna finns det dock, den saken står klar.

När vårens varma vindar sveper genom landet har islänningarna suttit och filat på idéer. Man ger sig ut på stadens gator och omsätter sina skisser i praktiken. Det är ingen olaglig aktivitet man ägnar sig åt. Nej, om en affärsidkare vill att en målning skall pryda en vägg i anslutning till verksamheten, så står det denne fritt att upplåta den efter behag.

 

Överallt i Reykjavik kan man finna gigantiska gavelmålningar. Något rött flytande tycks välla ner om takkanten på ett galleri, en kostymaffär har fått pedagogisk hjälp om hur man knyter en slips, en parkering har fått sällskap av ett glittrande sagoberg, en restauranggavel har fått påhälsning av en flygande orm. Hela staden fullkomligt badar i skruvade figurer och fantasifulla målningar.

 

Jag frågar mig om det är så att vi saknar konstnärer hemma i Stockholm? Om det är så att det finns för få tomma gavlar och betongfundament att täcka med ny spännande konst? Har vi kanske redan nu för mycket konst på gator och torg i Stockholm?

 

Nej, i Stockholm är det staden som sedan många år dikterar villkoren för vad som anses tillräckligt fint att föreviga. Väggmålningar i Stockholm är lätträknade fastän betongytorna tycks oändliga. Vore det inte ett gott initiativ att låta lokala konstnärer pryda det som finns kvar av exempelvis Slussens betongfundament? Eller varför inte delar av våra grå förorter?  Kanske skulle även citys trista betongkvarter kunna piggas upp med en skruvad drake från ett isländskt sagoland?

 
 
 
 
 
 
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
nekav (11 April 2009 16:12):
Tack! martin kling, njöt av denna artikel och det du skrivit i den.

du skrev:
"om en affärsidkare vill att en målning skall pryda en vägg i anslutning till verksamheten, så står det denne fritt att upplåta den efter behag."

alltså va underbart, det är juh lysande att det är så lätt att få pryda sina väggar med sånt här vackert.

du skrev:
"i Stockholm är det staden som sedan många år dikterar villkoren för vad som anses tillräckligt fint att föreviga. Väggmålningar i Stockholm är lätträknade fastän betongytorna tycks oändliga."

precis precis precis, helt korrekt. Det är på nått viss alltid nån som dikterar at saker inte får se annorlunda ut.
Så oändligt många grå väggar i sverige som ingen får måla.
Det handlar inte om att det bara finns graffiti texter att måla, det finns juh vackra motiv man kan måla som dom har islänningarna gjort alldeles utmärkt.

gillar personligen den flygande "garn" ormen och den svarta med stadsmotivet... tack så mycket för denna artikel.
tycker blod grejjen där var lite taffligt gjord.

Så skönt att få höra att du och så många andra på yimby känner samma sak, vi måste få ett roligare och intressantare land!
 0
Adam Blomberg (11 April 2009 16:53):
Det tar emot att skriva men saken är ju den att vår kära huvudstad har en ganska konservativ och lutheransk syn på sådana här aktiviteter.
Får en känsla av att många här hemma skulle bli ganska nervösa av den något anarkistiska stämningen sådana här muralmålningar kan ge.

Man skulle vilja tillsätta en utredningsgrupp inför varje målning som skulle målas för att under några år utreda om någon grupp eller etnicitet skulle kunna ta anstöt av motivet etc. etc...
Hoppas jag har fel.
 0
Tore Kullgren (11 April 2009 18:01):
Tyvärr är de flesta husen i Reykjavik fula, bland annat på grund av otacksamma byggmaterial som naken betong och korrugerad plåt (till och med villor brukar göras av plåt - Island har ju nästan ingen träproduktion), och det fuktiga vädret.
 0
Anders Gardebring (11 April 2009 18:32):
Många av husen på Island är onekligen hiskeligt fula. Korrugerad plåt är, som HG säger, vanligt.
Fast det är ju förstås inget argument mot fler intressanta väggmålningar i Stockholm, vilket jag gärna skulle se...
 0
Björn Nilsson (11 April 2009 21:36):
Ett bra exempel i Stockholm - tyvärr försvunnet och igenmurat vad jag förstår - var Tysta Mari-gången under Tegelbacken. Den var full av fina målningar från ena änden till den andra, vilket bör ha betytt några tiotal meter vägg.

Bekymret i Stockholm är klottret som förfular och förslummar. Man får utgå från att eventuella försök till snygga målningar på stan ganska fort kommer att attackeras av sprutburksligisterna.

Undrar om inte Island är mer lutheranskt och konservativt än Stockholm för övrigt. Till alldeles nyligen var det ett fattigt fiskar- och bondeland (och nu är det väl nere i fattigdomen igen).
 0
Anders Anttonen (11 April 2009 22:01):
Jag var i Reykjavik för nio år sen. Det var mellan jul och nyår. Bistert klimat, solen gick inte upp färrän 10-tiden.
Men det fanns väldigt mycket julbelysning. Ock kul sådan. Speciellt på Laugavegur (en shoppinggata). Verkar som om elen är gratis. Jag fick intryck av att islänningarna är ett kreativt folk. Risken för jordbävningar och vulkanutbrott finns hela tiden närvarande. Man bygger lågt och man bygger praktiskt på Island. Så är det. Kanske mellanrummen, brandgavlarna, är ett måste? Eller så är granntomterna till salu och får väggmålningar under tiden?

Berlin är en stad med väldigt mycket väggmålningar. Den staden blev mycket bombad under WW II och fortfarande har hus inte byggts upp. Målad reklam på brandväggar är vanligt där.

Kul inslag om Reykjavik, Martin.
Har du hört hur det har gått med planerna för en snabbjärnväg till Keflavik Flygplats?
 0
Jan Wiklund (11 April 2009 23:12):
Som sagt, Stockholms kommun har nolltoleranspolicy mot gatukonst - se t.ex. http:​/​/​www.​svd.​se/​kulturnoje/​nyheter/​artikel_​232579.​sv.​.​ Hoppas att Söderlunds efterträdare har en mer "liberal" syn...
 0
Eric Thärnström (11 April 2009 23:26):
Jag var i Reykjavik över en helg för tre år sedan. Väldigt spännande! Island har som sagt ingen träindustri, så det är aluminiumtak som gäller.

Island är ett mycket intressant land. För att få el så borrar de rakt ner i marken och tar upp het ånga som sedan går runt i turbiner. Väldigt smidigt! De hade ett elpris på 11 öre kWh på den tiden (att jämföra med Sveriges dryga krona). Så Anttonen har nästan rätt när han säger att elen är gratis.

Elen är faktiskt så billig att aluminiumutvinnande företag fraktar bauxit ("aluminiummalm") från Australien till Island för att få ut aluminiumet. Det är en väldigt energikrävande process, nämligen. Islands största exportvara efter fisk (förstås) är faktiskt aluminium. Så det är säkert sån plåt som ligger lite varstans.

Vad gäller religionsutövning så sägs det att 60% av den isländska befolkningen går till kyrkan på julafton.

Islänningarna påstås också (bland mycket annat) vara riktiga bokmalar. Man kanske förstår varför... Det är inte ofta man hittar en bokhandel som har öppet till 22, men där finns det en.
 0
Anders Anttonen (12 April 2009 01:10):
Eric T:
Tja, en tiondel mot vad elen kostar i Sverige är inte illa. Men det sägs också att alkoholism är utbredd på Island.
Tonåringar som dricker vodka direkt ur flaskan, osv...
AA:s Minnesota-modell lär ha kommit till Skandinavien via Island.
 0
Martin Kling (12 April 2009 10:51):
Att staden har nolltolerans mot olaglig grafitti och klotter är väl kanske inte så konstigt, eftersom det är svårt att dra en tydlig linje om vad som är vad.

Men jag förstår verkligen inte varför det inte finns fler initiativ från stadens sida att förgylla döda betongbitar. Hur mycket offentlig konst har vi egentligen?

Att sprutburksligister skulle förstöra vet jag inte riktigt om jag köper. I Göteborg finns en gigantisk fasadmålning som gjordes inför friidrotts vm -95. En bild på tre sprinterlöpare på slutrakan mot mål. Den står kvar än idag. Intakt.
 0
Jan Wiklund (12 April 2009 10:56):
Martin:

Ånej, så svårt är det inte. Även innan nuvarande nolltolerans infördes var det "i princip" förbjudet att måla på väggar, men om det var en påtagligt trevlig målning fick den ofta vara kvar ändå. Sven-Arne Hökenströms väggmålningar fanns t.ex. kvar i åratal, på bästa plats ibland.

Ska väggmålningar vara kvar idag får man göra dom på så undanskymda platser att de inte besöks av stadens chefspersoner.
 0
Frendo (12 April 2009 11:06):
Den respekten återfinnes icke i det landet man kallar för sverige!
Det finns ingen respekt för andras verk i sverige.
Om såna "streetkonst" finns i sthlm att ge exempel på..skulle den vara helt nerkladdat av tags, klotter, affischer osv efter några dagar...
Svenskarna är så rabiata och mörk i själen så att dom bara vill sabba för andra...
Jag var på SF ifjol...där såg man "streetkonst" på varendra gatuhörn och helt befriad av tags/klotter/dylika kladder (menar då HELA staden!) Samma sak med NY....

Här är det klotter, skräp, vandalism överallt! Såg inte nått av det alls i SF å NY....ja dom dessa handlningsförlamande politikerna som bara ser genom sina runda prisnskorvsknubbiga fingrarna och supa sig under bordet på våran beskostnad (om ni hävdar det motsatta så är ni typiskt svenskt blåögt naivt....)

Mer handlning och mindre byråkrati, adminstration, rådfrågan hos diverse samfunden/styrelsen som minsann lever i annat verklighet, myndigheter/politiker/storföretagschefer genom svågerpolitik som inget göra nåt annat än just roffa i vårans pengar och ber oss om våran förlåtelse....

Många i sverige lever i ett annat verklighet, visst finns det mycket elände i andra länder, men vi tror på fullaste blodigaste allvar i att vi är det perfekta samhället.
Bah! Vi är bland dom värsta i hela Europa i fråga om brottslighet i förhållande till invånantalet och nästan lika mycket mord årligen som i hela england...(nästan när man tänker att England beboes av femtimillar människor...)

Vi tycker att allt som omvärlden kallar för "fult" är helt häpnadsväckande vackert unikt och måste nämnas i samma andetag som....nej i eget division mot alla överiga "missfostren" som omvärlden kallar för "vackra"
Bah! Det byggs bara fult i stockholm nuförtiden med extrema undantag som....eh....öh....Sthlm Waterfront (om ni den blir lika hyfsad som på rendern) sedan...Clarion sett uppifrån mot "spetsfasaderna" sedan absolut ingenting! Bara vita, gråa, svarta lådor som en dagisbarn kunnat ritat bättre!

Världen skrattar åt oss!
Släpp loss kreativiteten! Precis som våran förfäder gjorde under 1800-1940....det finns absolut ingen fritänkiande i sverige allt måste vara så jante (gåller allting i fråga om arkitektur, konst, modet, bilar, levnadssätt, uppträdandet, frisyrer...ja ni fattar) Det är olagligt i sverige att vara "egen"

Saknar tillbaks till SF (NY är överskattat (maten piss om man inte är rik) och varmat som tusan på somrarna! inte tala som tunnelbanestationerna! 50grader!)
 0
Jan Wiklund (12 April 2009 11:38):
Kom igen, Frendo. Sveriges mordfrekvens är 2,39 enligt wikipedia, UKs 2,03 (//en.wikipedia.org/wiki/Murder_rate). Den svenska siffran är senare än den brittiska, går man på samma år ligger Sverige på 1,88. Är dina andra uppgifter lika tillförlitliga? Eller är de av samma klass som att alla italienare är mafioso och alla negrer luktar illa?
 0
Anders Ryding (12 April 2009 12:52):
Som boende vid Hornstull så följer jag spänt projektet 100hus och hoppas det kan bli något riktigt bra av det. Kanske är det inte en slump att det är en engelsman som är den kreativa motorn här. På ont och gott är vi väl alla en produkt av det svenska folkhemmet. Vi sitter gärna hemma och gnäller och vill att någon annan skall driva det praktiska förändringsarbetet. Den förändring som de flesta av oss på det här forumet vill se den kommer att komma, men det kommer att ta tid. Om människor aktivt engagerar sig så går förändringsprocessen fortare. Ni får ursäkta mig, men ibland så tyker jag att detta blir ett gnällforum som bara drar ner en. Det gäller att finna de goda exemplen och slåss för dem. Ingenting kommer gratis och ens egen roll kan bli större än man tror, men då måste man ibland lämna bloggandet och gå till handling.
 0
Anders Gardebring (12 April 2009 13:09):
Frendo:
Upp med mungiporna! :)
Kanalisera den frustration som du känner till något positivt! Kontakta politiker med kreativa förslag, prata med vänner osv.
Jag håller med Anders R. Själv går jag på möten, deltar i seminarium, bloggar, kontaktar politiker, pratar med media osv. Jag lägger flera timmar dagligen på YIMBY. Tänk om en bråkdel av våra över 3700 medlemmar kunde lägga iaf ett par timmar om dagen? Vilken styrka! Detta inte skrivet för att på något sätt klaga, det kommer styrka med antal, så varje medlem, även den som bara väljer att stödja oss med ett medlemskap, är viktig. Men det vore kul om fler ville aktivera sig :) Ett tips för den som vill komma igång är att kolla yttranden på kommunernas hemsidor och formulera yttranden kring dessa. Det sköts via forumen, för att alla ska ha möjlighet att komma med synpunkter:
http:​/​/​www.​yimby.​se/​forum/​forum.​aspx?​id=​50​
 0
nekav (12 April 2009 16:52):
Frendo: kan inte fatta att du drar in rasist begrepp som "blåögt naivt" i en kommentar som detta. skrämmande.
Världen skrattar åt sveriges stadsplanerare och arkitekter, inte åt "oss". Du som jag tycker att arkitekter i sverige kallar fult fint och fint fult... så uppfattar jag det också.
Sen säger du att svenskar (som att du menar alla) är rabiata och mörka isjälen. Varför inte skriva vissa svenskar. du talar som en rasist, alltså att dra alla över en kant. Så jag skulle kalla dej en typisk rasist om du kallar nån "blåögd naiv".
Jag gillar såklart att du skriver att dagisbarn kan bättre ,de flesta arkitekter designar som 5-åringar, sooo true.
En anledning varför många "svenskar" generellt har dålig smak (enligt mej) är för att man i generationer har varit en bondefolk i ett vinter land där ingen ansträngt sig för att träna upp logiken och ingen har tränat upp känslan för "smak?".
Dessutom handlar det om att ingen vågar bryta mönstret, eftersom de flesta generellt har dåligt initiativtagande.
Jag skulle ge sverige logik lektioner i skolan!
Sverige har bra människor (som oss, med alla hudfärgs toner) men de flesta länder har olika former av dåliga cirklar som folk fastnat i. I sverige har man fastnat i jante /dåligt inititivtagande och låg-logik cirkeln. I andra länder har man andra "folkliga" problem. Men det har med kulturer och traditioner att göra INTE utseeden (jag tror INTE på "ras"). Men jag gillar att du är lika frustrerad som mej. respekt!!!!
 0
nekav (12 April 2009 16:56):
Mer frihet!
 0
Anders Gardebring (12 April 2009 19:38):
Nekav:
Inte bara finns det ingen anledning att "tro" på ras, det är ju numera vetenskapligt belagt att det inte finns någon täckning för sådana villfarelser. Det man kan titta på ligger väl snarare i kulturella betingelser och kanske delar av befolkningens oförmåga att fungera bra i en urban kontext. Jag tror inte nödvändigtvis att den typ av människa man är behöver präglas av var man växt upp och under vilka förhållanden man växt upp. En del som är födda i städer flyttar ut till landet. En del som är födda på landet flyttar in till städer. Inget konstigt i det. Själv växte jag upp i Norrköping men flyttade till Stockholm. "Storstaden" lockade. Själv verkar jag trivas bättre ju större och tätare staden är. Städer som Tokyo och New York stormtrivs jag i. Modernisternas utopier med långa avstånd och "luft och ljus" är för mig skräckvisioner. Jag har bott i förorten, men har i mitt vuxna liv i stort sluppit den, först genom lite tur, och sedan genom att jag kunnat köpa mig en plats i den eftertraktade staden.
Det problematiska blir väl snarare att vi har folk som av någon outgrundlig anledning har valt att bosätta sig i en stad, fast de motsätter sig all form av utveckling av sagda stad och verkar i stort oförstående inför det självklara och naturliga faktum att städer, i egenskap av de organismer som de är, alltid är i förändring och utveckling. Men jag tycker att om man vill dra nytta av vad det innebär att bo i en stad, måste man också acceptera just vad det innebär att bo i en stad. Förändring är nödvändiga för städers funktion. Trots det fanns det i Stockholm under många år en villfarelse att staden var i princip färdig, hela vägen upp i toppskiktet bland politiker. Den synen tror jag nu att man en gång för alla ordentligt håller på att göra upp med, och jag tror också att vi alltmer håller på att bli ett urbant folk. Så jag ser hoppfullt på framtiden, trots allt :)
 0
Alf . (12 April 2009 19:54):
Det verkar vara kreativt i Reaykavik.

Det finns positivt i Stockholm också exempelvis så tycker jag om tunnelbane stationen o Solna centrum. Mer sånt.
 0
nekav (12 April 2009 20:03):
Gardebring: Märks att du har en vältränad logik ,och man kan lista ut det mesta om hur saker fungerar och vad olika fenomen beror på om man bara har en vältränad logik. Blir alltid glad av att läsa det du skriver, och det alla andra skriver på yimby. många bra tänkare! *ler*
 0
Anders Gardebring (12 April 2009 20:55):
Nekav:
Kul att du gillar vad vi skriver! :) Jag tycker att det är viktigt att ge sådana som oss en röst. Och inte bara det. Jag är övertygad om att vi faktiskt är "folkets röst". Vi är, till skillnad från många andra organisationer i staden, inte ett särintresse. Vi handlar inte om en viss sak, i ett visst område. Vi handlar om hela staden, och dess uveckling. Vi gör inte det vi gör för vår skull utan för stadens skull. För oss alla! Själv har jag redan en lägenhet i innerstaden. Jag har det som så många är ute efter. Men det är ju det som är det galna. Att man ska behöva ha en bra inkomst, eller stå årtionden i bostadskö, för att ens få plats i staden. Att det finns olika prislägen beroende på läge och standard ser jag inget konstigt med. Men att stad överhuvudtaget håller på att bli en lyxprodukt, det är riktigt riktigt snett. Och ändå fortsätter byggbolag och planerare att kasta ut tråkiga, standardiserade och dyra lägenheter i modernistiska entropier långt från allt annat. (Och det är ju i sig ganska absurt. Modernismens idé var ju att skapa ordning, men den har bara skapat onavigerbarhet och en massa platser som ser ut som en massa andra platser. Det blir oordning i ordningen. Städer, med sitt kaos och myller är för mig ordning. Varje plats är unik, och ger en möjlighet att se var man är, var man ska, och vad platsens uppgift är).

Det verkar vara många Stockholmare som är trötta på jante, bakåtsträvande, långbänk, konservatism och utslätenhet. Det visar inte minst vår rent explosiva medlemstillväxt.
 0
Fredrik (12 April 2009 22:08):
Ursäkta om jag kapar diskussionen lite, men måste ta tillfället i akt att visa upp en liten "best of" av världens väggmålningar.

"Balcons de Barcelona" är nog min favorit.
http:​/​/​www.​flickr.​com/​photos/​smb_​flickr/​513530​473/​

Martin Kling, svårt att dra gränsen? Ja, kanske det. Men det fungerar faktiskt väldigt bra i många städer runt om i världen. Stockholms inställning till gatukonst och allt i den vägen är rent ut sagt. Jag menar, Stockholms invånare är riktigt fiffiga, det finns bra streetart som för tusan gubbar lockar turister. Men det motarbetas på alla möjliga och omöjliga sätt.

Jag tycker Stockholms inställning till gatukonst och allt i den vägen är rent ut sagt primitiv.

.
 0
Simon Arvidson (12 April 2009 22:58):
Fina bilder, saknar också sånt här i Sverige/Stockholm. Tycker att nolltoleranspolicyn har obehagliga och totalitära undertoner. Det ska vara rent rent rent, människans skaparglädje och kreativa initiativ ska om inte förbjudas, så iallafall inte uppmuntras.
 0
Martin Kling (12 April 2009 23:51):
Alf Larsson:
Tunnelbanestationerna är ju undantagen som bekräftar regeln. Och det är verkligen ett välkommet tillskott i konststockholm. Hög tid för förnying dock, då blå linjen och året 1985 var senaste gången. Läge att göra en uppdatering där kanske.

För övrigt anser jag att konsten har en plikt och skyldighet att komma ut och möta folket i stadsrummet än vad den gör idag. Hur många procent av den svenska befolkningen besöker egentligen ett museum regelbundet?
 0
Daniel Jonsson (13 April 2009 10:53):
Jag var på Island vid den här tiden förra året, och de där målningarna livar definitivt upp Reykjavik som annars är rätt dystert. Jag minns också att min några år gamla guidebok stolt framhöll att Reykjavik var väldigt litet när bilen kom och har därför enkelt kunnat anpassas för dess krav med låga hus, mycket parkeringar och effektiva trafikleder :)

Angående sån här konst i Stockholm finns ju spegelmosaiken på Hornstulls Strand, f d Street. Det är alltid trevligt att gå förbi där när solen gassar och man blir stekt av solen från två håll (som om man bodde på Tatooine).

Jag har annars alltid känt att en av de största fördelarna med att bo i en diktatur skulle vara att man får såna där snygga diktatorsporträtt på husens sidor :)
 0
johan (16 April 2009 17:25):
Läckert! Hellre vackra utsmyckningar än trist betong!
 0
Martin Nilsson (16 April 2009 19:31):
Tycker det är skönt att klotter bekämpas efter, det är inte snyggt och signalerar bara förfall.
Däremot inte sagt att man inte kan anlita graffitkonstnärer/väggmålare i den offentliga utsmyckningen. Speciellt när det gäller tillfälliga grejer som brandväggar, plank etc.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8636 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
1 Mars 2020 18:26 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter