Utskrift från www.yimby.se
....

Nej Malin Lernfelt, YIMBY är inte en S-förening

 
I dagens upplaga av Göteborgsposten ställer sig ledarskribenten Malin Lernfelt frågan om YIMBY är en sosseförening. Johannes Åsberg på YIMBY Göteborg, som pekas ut i texten, har redan skrivit ett bra svar, men vi vill även här på YIMBY Stockholm uppmärksamma den. 

Ja. Johannes Åsberg i Göteborg är socialdemokrat. Själv är jag liberal (för den som besitter grundläggande Google-färdigheter framgår det snabbt). Ändå driver vi i Stockholm, Göteborg och Uppsala samma typ av frågor på samma grunder och med samma mål. Helt enkelt eftersom de frågor som YIMBY driver går utanför klassisk blockpolitik.

Även om det i Stockholm inte har gått så långt som att vi blivit beskyllda i en stor dagstidning för att gå partipolitiska ärenden har det vid flera tillfällen förekommit felaktiga påståenden även här. I blogginlägg på andra bloggar, i kommentarer och i möten med människor har vi fått höra att vi är moderater, socialdemokrater, centerpartister, miljöpartister, att vill riva gamla stan och bygga skyskrapor istället, att vill ha mer biltrafik, parkeringar och "betong" eller att vi är en lobbygrupp för byggbranschen (vilket ter sig lite märkligt med tanke på den bitvis hårda kritik vi riktar mot sagda bransch).

YIMBY har inget emot att bli granskade och ifrågasatta. Men en ledarskribent på Göteborgsposten borde kunna formulera en vassare kritik än lösa halmdockor om partipolitiska kopplingar som inte finns.

YIMBY har bland sina grundare, i sin aktiva kärna, och bland den större medlemsskaran en stor blandning av människor med olika politiska åsikter och intressen. Det är det som är vår styrka, ett partipolitiskt oberoende medborgarinitiativ som vill utmana en stadsbyggnadspolitik som inte har fungerat som den ska sedan åtskilliga decennier tillbaka.

YIMBY är partipolitiskt obundna och kommer så att förbli. Vi kan tycka olika om väldigt mycket och för att behålla en tvärpolitisk enighet tar YIMBY inte ställning i ideologiskt laddade frågor, som t.ex. hyresreglering/marknadshyror.

Det som förenar oss är insikten att vi behöver en ny och bättre stadsplanering. Vi måste börja bygga den täta, levande blandstad som beskrivs i översiktsplanen. Och vi måste sluta bygga den glesa, segregerade bilstaden. Det handlar om rationellt tänkande, inte partipolitik.

Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Gustav Svärd (16 Juli 2009 08:59):
Som Johannes skriver i sitt svar på yimbyGBG vore det mycket trevligt om S anammar YIMBYs stadspolitik. Ännu trevligare om de andra partierna gjorde det också. Men någon S-förening har YIMBY aldrig varit och kommer så heller inte att bli.
 0
Mattias Woldu (16 Juli 2009 10:15):
Helt otroligt. Inte undra på att konventionell media inte är intressant längre, dom verkar inte göra någon research alls längre.
 0
Jan Wiklund (16 Juli 2009 11:09):
Efter 40 års kampanjande är jag inte förvånad över någonting. Om man är det minsta nära att klä av någon makthavare av något slag kommer ryktesspridningen igång och man blir beskylld för både det ena och det andra. Oftast utan någon som helst grund i verkligheten. Givetvis är det självbevarelsedriften som styr, men det är inte mindre snuskigt för det.

Vilket kan vara nyttigt att komma ihåg. Mycket skit vi tror oss veta om olika oppositionella grupperingar har förmodligen sin grund i ryktesspridning av den här sorten. Det är bäst att vi inte tror på sånt om vi inte har förstahandsuppgifter om saken från någon vi litar på. Och till och med då kan det vara lösa mediarykten som ligger bakom
 0
Fredrik Lundqvist (16 Juli 2009 15:23):
Jag är medlem i YIMBY och är högerliberal. Jag reagerade lite på att ni (vi) i Almedalen samarbetade med jagvillhabostad.nu som utåt vill se ut som en ideell organisation av bostadsbehövande ungdomar, men som i själva verket är finansierad och bildad av sossarnas hyresgästförening. Men så länge som man håller med varandra i de för dagen aktuella frågorna så är det väl OK med konstiga sängkamrater.

Jag håller naturligtvis inte med Yimby om allt som sägs överallt, men så är det ju med alla sammanslutningar. Grundtanken, att de som redan har bra bostäder skall kunna stoppa och säga nej till de som vill ha en sådan är viktig och bra. I förlängningen innebär detta att städerna förtätas och att högre hus byggs så att fler kan bo i riktiga städer om de vill det. Staden är inte ett museum och är inte färdigbyggd!

Så keep up the good work men akta er för att snärjas av partibundna organ. Sånt har hänt förut.
 0
Anders Gardebring (16 Juli 2009 16:27):
Fredrik Lundqvist:
Vad gäller jvhb.nu har jag själv hyst en tveksamhet inför dem, men tycker att det numera finns ganska lite fog för kritiken att de skulle vara en sosseorganisation. Det finns helt klart med i deras historia, men man har alltmer frigjort sig. Det är iaf min uppfattning, och det ska läsas mot bakgrunden att jag har väldigt svårt för partipolitiska kopplingar hos organisationer som påstår sig vara obundna, och att jag själv är allt annat än sosse. Jag fick själv möjlighet att prata med många aktiva jvhb.nu-medlemmar i Almedalen, och jag kan således av egen erfarenhet säga att det inte finns så mycket fog för kritiken, iaf inte om man ser på vilka som är aktiva idag. Jag pratade till och med med ett par stycken som inte var helt oävet iställda till marknadshyror. (En fråga som YIMBY inte tar ställning i märk väl, endast medtaget i denna diskussion för att påvisa att det finns fog för det jag skriver).

Jvhb.nu tar ställning i frågor där YIMBY inte tar ställning. YIMBY tar ställning i frågor där jvhb.nu inte tar ställning.
Men i de frågor där vi båda tar ställning kan vi också konstatera att det finns skäl för att göra gemensam sak.
 0
Erik Sandblom (16 Juli 2009 20:11):
Nu är jag medlem i både Yimby GBG och Yimby Stockholm!
 0
Eric Thärnström (16 Juli 2009 20:46):
Erik Sandblom
Glöm inte bort Lilla Amsterdam (cykelstaden) i norr, a.k.a. Uppsala ;-) http:​/​/​uppsala.​yimby.​se/​

Angående samarbeten
Vi har ju skrivit artiklar tillsammans med Alternativ Stad å ena sidan, samtidigt som Fastighetsägarna (med ingen mindre än Jan Jörnmark) skrivit artiklar till oss å andra sidan. Jag tror knappast att Fastighetsägarna kan klassas som en vänsterförening.
Vi fick mycket hjälp, initialt, av Regina Kevius (M) med att visa oss i media, och vi fick lite gratis exponering när Grön Ungdom skrev om den täta klimatsmarta staden. Lite gott och blandat från alla läger.
 0
Jan Wiklund (16 Juli 2009 21:54):
Det verkar av Anders' redogörelse som om Jag vill ha bostad nu är en annan organisation som drabbas av andras stämplingsförsök. I själva verket tror jag man kan påstå att det är en standardtaktik som det bestående tar till mot allt nytt. Och även mot en del gammalt som på något vis känns hotfullt.

Alternativ Stad har också drabbats. På 70-talet stämplades vi som centerpartister. Idag stämplas vi som vänster. Och en del tror på det. Själva kallar vi oss allmänningsförsvarare och sorterar in oss i en folkrörelsetradition som omfattar allt från frikyrkor till fackföreningar till Peoples' Global Action.

Oväntade samarbeten är nog det bästa försvar man kan använda, om man inte redan har blivit så stämplad att det är omöjligt. Ju fler som har träffat en i verkligheten, desto färre går på stämplingsförsöken.
 0
Mattias Källman (17 Juli 2009 19:51):
Om Yimby varit en "s-förening" hade jag definitivt inte varit med.
 0
Jan Wiklund (17 Juli 2009 21:09):
Mattias: Det är exakt såna reaktioner man hoppas uppnå genom att sprida rykten.
 0
Olle Jansson (18 Juli 2009 09:12):
Vi i yimbyGBG lyckades få in en replik på GP:s "Fria ord" idag lördag där vi dementerade påståendet om att vi skulle vara en bulvanorganisation för socialdemokraterna.

Så här svarade Malin Lernfelt, som självfallet fick och kunde lämna replik direkt (några korta kommentarer från mig inom hakparantes):

"Det jag gjorde i min krönika var att jag lyfte frågan efter att jag vid ett par tillfällen då jag klickat mig runt på Yimbys hemsida blivit fundersam över vem som egentligen är avsändaren [kanske den vars namn står vid inlägget?]. Säger nu Åsberg med flera [= vi två vars partibeteckning hon inte känner till] att Yimby är helt och hållet politiskt obundet får jag ta dem på ordet. För tillfället i alla fall [det är upp till Yimby att bevisa sin oskuld]."
 0
Gustav Svärd (18 Juli 2009 10:29):
Hon har ju rätt i att det är upp till envar att bevisa sin oskuld. Eller hur var det nu det fungerar i en rättsstat?
 0
Erik Sandblom (18 Juli 2009 13:40):
Jan Wiklund, bra poäng. Inte nog med att man sprider rykten. Genom att inte bemöta argumenten så gör man det svårare för medborgarna att snappa upp vad sakfrågan är.
 0
Tttore (18 Juli 2009 23:09):
Så här går det alltid till när man försöker påverka den satta ordningen. Det spelar ingen som helst roll vilka åsikter man har eller hur obunden man faktiskt är. Om media, politiker, etablerade organisationer och dess allierade anser att man försöker ändra på dagens system så kommer de vidta nästan vilka åtgärder som helst för att förhindra att man lyckas. Det börjar med lösa rykten som sedan utvecklas till "sanningar" (rena lögner) som de då kan använda i alla debatter för att på så sätt kunna undvika ämnet helt.

Exempel:
PP - "enfrågeparti som bara bryr sig om fildelning"
SD - "rasister som vill utvisa alla invandrare"

I PPs fall funkade inte lögnerna då målgruppen själv kollade upp faktum.
I SDs fall har lögnerna varit en succé och de har antagits som rena faktum av många.

YIMBY - "vill riva gamla stan och bygga skyskrapor istället"
 0
Jan Wiklund (19 Juli 2009 10:42):
... och "Antifascistisk Aktion är bara slagskämpar". Från början var de ganska harmlösa, men efterhand resulterade ryktena i att unga adrenalinstinna hannar sökte sig till AFA och så blev ryktet sant. Så kan det nämligen också fungera.
 0
Mattias Woldu (19 Juli 2009 13:31):
Just SD har faktiskt visat sig vara mer främlingsfientliga än de vill ge sken av. Du kanske inte sett videon när dom var på finlandsbåten?
 0
Anders Gardebring (20 Juli 2009 01:30):
Själv har jag med egna ögon sett ett gäng Sverigedemokrater stå och haila... Så visst tusan finns xeonofobi med som en avsevärt del, det är iaf de väljarna som lockas av partiet.
SD upplever jag mest som ett reaktionärt "allt var bättre förr"-parti.. Men, men, detta är ju lite off-topic...
 0
Tttore (20 Juli 2009 02:38):
Mattias: Du menar kaliberskandalen där de öppet visade att SR är ett statligt propagandaorgan? Det som redovisades stärkte enbart bilden av det SD alltid säger, dvs att det inte existerar någon rasism inom partiet. Att på fyllan sjunga snapsvisor från MUF och knutna nävar kan bara ses som främlingsfientligt av en person som saknar förmågan att dra egna slutsatser och istället enbart går efter vad media säger.

Anders: Var de Sverigedemokrater så blev de snart uteslutna ur partiet. Medias lögner (som så många gått på) har tyvärr fått den effekten att vissa oönskade människor felaktigt söker sig till SD. Man kan undra vad den tiondel av partiets medlemmar som är invandrare tycker om att bli kallade för xeonofober...

Jag tycker nog detta är väldigt on-topic, eftersom det handlar om hur "etablissemanget" behandlar sådant som de inte godkänner. Och SD är just det allra bästa exemplet på detta i Sverige idag.
Visst, de kommer säkerligen inte gå lika hårt mot YIMBY, men mönstret är ändå desamma.
 0
Anders LP (20 Juli 2009 09:57):
Jo Tttore, iom att folk generellt inte kollar upp fakta om YIMBY utan köper de dummast möjliga ryktena som finns tillgängliga så kan väl YIMBY lätt få en liknande sits som SD.

Anders, de kanske heilade på skoj? I annat fall så har de nog sökt sig till fel parti. Det är väl kanske jämförbart med medlemmar här som innehar allsköns missuppfattningar om vad YIMBY står för.
 0
Anders Gardebring (20 Juli 2009 10:34):
Låt oss återgå till sakfrågan. (En diskussion om SD och medias relation till SD kan förvisso delvis sägas ha med sakfrågan att göra, men SD är ett kontroversiellt diskussionsämne och leder ofrånkomligen bort från just sakfrågan).
 0
Jan Jörnmark (20 Juli 2009 20:45):
Frågan om varför det totalt ounderbyggda angreppet på YIMBY gjordes är synnerligen intressant. Vem som helst som läser forumen kan ju omedelbart se att innehållet inte är ”vänstervridet”. Det belyser nog snarare den klassiska pressens problem med att hantera de nya Internetbaserade intressegrupperna och informationskällorna.

Jag tror man får en ledtråd genom att läsa en annan ledarartikel i Göteborgs Posten den 22 juni. Titeln på den ledaren var ”Övervärdera inte kvittret”, och den sammanfattade på ett bra sätt det förvirrade dilemma som de klassiska medierna känner för den nya öppna mediabilden. Texten började med att självaste Obama åberopades:

”Obama lade ribban. Presidentvalskampanjen visade kraften i den nya kommunikationstekniken. Självklart vill alla utnyttja den. Förklaringen är enkel. Till en billig penning får man en direktkanal till ”folket” utan att bekymra sig om ”gammelmedias” redaktionella urvalskriterier. På nätet kan man själv välja vilka frågor man vill besvara – utan att en pinsam tystnad blir fullt så påtaglig som i en tv-debatt. Eftervalsanalyserna har också visat att många av de politiker som tagit de sociala medierna i bruk i huvudsak har utnyttjat den som en megafon... Nu spånar partistrategerna om hur de skall spinna igång egna ”folkrörelser”…”

Man kan naturligtvis ironisera över artikeln, som rör sig mellan olika medier och fenomen på ett lätt förvirrat sätt. Jämförelserna som görs i slutet av ledaren mellan Lars Lejonborg och Barack Obama är alldeles ovanligt haltande, och får inte minst läsaren att fundera över vilka nobla ”redaktionella urvalskriterier” som görs på GPs ledarsida. Man kan naturligtvis också undra över vilka ”eftervalsanalyser” det är som visar att interaktiva medier fungerar som megafoner.

Men vi kan lämna källkritik och konsistent argumentation därhän, för egentligen är frågan tydligare än så. Det som artikeln kallar ”gammelmedia” har fått se hur dess informationsmonopol blivit undergrävt. Både bristfällig nyhetsrapportering och de megafonliknande ledarsidorna ifrågasättas på mängder av öppna internetsiter. Upplagorna faller och källkritik är inte bara möjlig utan normal.

”Gammelmedia” utmanas från alla håll, och en sista taktik blir naturligtvis ett onyanserat smustkastande, som i princip bygger på tanken att läsaren av ledaren är relativt ointresserad av rörelsen eller partiet han läser om. Sedan antar man att den ointresserade läsaren inte själv kommer att ta del av det verkliga underlaget, utan bara nöja sig med de etiketter som ledarsidan klistrar på. Att kalla Yimby "vänstervridet" är ju till exempel fullständigt befängt, och antyder bara att man räknar med att etikettsklistrandet kommer att fungera.

Min hypotes om detta är att taktiken inte fungerar, utan tvärtom kommer att leda till en snabbare kollaps för ”gammelmedia”. En tendentiös rapportering om frågor som ligger många välinformerade intressen nära kan bara leda till att allt större delar av läsekretsen alieneras.

I övrigt kan man bara se fram mot utfallet av det privatspanande som ML lovar att fortsätta med i sitt svar på Fria Ord: ”…För tillfället i alla fall.”

Det här inlägget görs både här och på Yimby Gbg.
 0
Jörgen Sundström (21 Juli 2009 14:11):
Jag tycker att Malin Lernfelt är helt fel ute här.
Johannes Åsberg är aktiv inom (S) och har inte heller gjort någon hemlighet av det. Likaså har Anders Gardebring inte heller gjort någon hemlighet av att han är liberal.
Ang. "testbana för (S)". Kristina Alvendals (M i Stockholm) tankar om "promenadstaden" känns väldigt Yimby och i våras kom Grön ungdom med ett program för stadsbyggnad som ligger i linje med Yimby. Gärna för mig att partierna tar till sig idéer från oss. Det är bra att det även finns folk med anknytning till de politiska partierna i Yimby. Jag tror att möjligheterna att påverka blir större då.

Nu är jag även medlem i Yimby GBG och Uppsala.

Det här inlägget finns både på Yimby Stockholm och GBG.
 0
Mattias Källman (23 Juli 2009 21:50):
Jan W: Ursäkta om jag uttryckte mig drastiskt. Jag menar bara att - jag é ju med. :)

Alla organisationer med någon som helst form av partibeteckning - vänster, höger eller centerextremistisk -skyr jag däremot som pesten.
 0
Thomas (11 Augusti 2009 10:34):
Noteras även på Liberatis länklista över särskilt liberala bloggar
 0
Jan Wiklund (11 Augusti 2009 15:58):
Knepet ligger i att kunna smälta in lite varstans. Den norske rörelseteoretikern Thomas Mathiesen har t.o.m. en term för det - att vara oavslutad.

Man ska kunna gå att tolka in i olika grupperingars referensramar, och dom ska inte kunna låsa in en i ett fack. Då har man nämligen blivit "indefinierad" eller "utdefinierad" vilket låser ens handlingsmöjligheter.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8616 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 18:38 av Mårten Landström
Vega station
1 Mars 18:01 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter