Utskrift från www.yimby.se
....

Ljus på Stockholm

 

Cloud Nine vid Norra Bantorget - Årets skylt 2009. Foto: Anders Gardebring

Stockholms stad har sedan kulturhuvudstadsåret 1998 uppmärksammat ljusskyltar i staden och delar varje år ut priset "Årets skylt". Årets vinnare blev restaurangen Cloud Nine på Torsgatan 1. Det är förstås lite extra roligt att priset delas ut för en ny skylt vid ett av de mest lyckade stadsrumsutvecklingsprojekten på mycket länge i Stockholm.

Så här års är vi många som längtar efter ljuset och många kan nog ibland tycka att staden är lite väl mörk såhär på hösten. Men så har det inte alltid varit. Stockholm har blivit mörkare, något som SVT:s ABC-nyheter tog upp i ett inslag nyligen.



Stureplan har fått tillbaka lite av sitt ljus genom den nya storbildsskärm som, trots skönhetsrådets protester, sedan en tid sitter uppmonterad vid Stureplan.

Stockholms stadsbyggnadsborgarråd Kristina Alvendal tog nyligen upp frågan om hur stadens klassiska skyltar ska skyddas. De flesta av oss kan relatera till de kända Stomatol- och Tulo-skyltarna, och många skulle nog sakna dem om de försvann. Även i city har det funnits mer livfulla fasader än idag.


Tulo är kvar, men DUX är borta. Foto: Anette Nantell och Sam Stadener/DN.se

Även om frågan hur omtyckta och älskade skyltar ska skyddas är nog så viktig så vore det också välkommet att se ett fokus på hur Stockholm kan bli ljusare. Vi behöver fler upplysta fasader, fler ljusa bottenvåningar, och fler lysande skyltar. Med den energisnåla teknik som idag finns borde trenden kunna gå mot mer ljus. Att antalet ljusskyltar nu istället minskar är att gå i klart fel riktning för en så mörk stad som Stockholm.

Stockholms stad har ett skyltprogram som reglerar hur skyltar får se ut i olika delar av staden. Och även om det naturligtvis finns platser som behöver extra eftertanke kanske det finns skäl att se över detta regelverk?

Och så måste man vi ställa oss frågan: Vad hade hänt om man velat montera upp DUX-skylten idag? Eller om den funnits kvar, om man velat montera ner den? Det finns tyvärr goda skäl att anta att båda alternativen hade stött på motstånd, både från regelverk, politiker och delar av allmänheten. Motståndet finns ofta i förändringen och inte mot vad som kan bli. Det tål att tänkas på.


 Kungsgatan/Sveavägen 1944. Foto: Stockholmskällan
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Gustav Svärd (14 November 2009 00:59):
Lite mer ljus vore välkommet. Själv ser jag gärna klart mer ljusskyltar vid Fridhemsplan, Medis, och längs Citys stora stråk (från Stureplan längs Kungsgatan och ned via Sergelgången, Drottninggatan och Vasagatan till Sergels torg & Centralen). Detta är platser där det troligen skulle finnas gott om villiga annonsörer dessutom.

Å andra sidan så skulle gärna Gamla Stan kunna få lite striktare riktlinjer för skyltarna.
 0
Johan Eriksson (14 November 2009 01:22):
Min vän och f d kollega i "Cityspår"-projektet engelsmannen James Codrington i år 80 år fyllda cyklade(!) genom ett sönderbombat Europa från London till Sthlm 1952, och gjorde sedan om samma sak fast på en Vespa de tre följande somrarna. Hans intryck av Sthlm var bl a att till skillnad från de andra metropolerna han färdats genom var mörka och svarta i jämförelse med Neonstaden Sthlm som under 1940- och 50-talet var klart överlägset tex London där det bara "lös" lite kring Piccadilly Circus-rondellen men sedan inget mer alls!

Illustrurer vad han menar med denna bild från Kungsgatan/Sveavägen 1944 men enligt James höll Sthlm ställningen som en av de främsta neonstäderna t o m ca 1960 då resten av Europas ekonomier börjat ta fart på allvar: http:​/​/​www.​stockholmskallan.​se/​php/​fupload/​SMF/​SSMDIG0​.​.​

Tänkvärt men ljuset från samtidens neon är kallare vilket beror på den dyra tillverkningskostnaden för "äkta" neon om jag förstått rätt samtidigt som det är obegripligt att inte använda den "varmare" neonen i tider när alla (företag) helst vill synas så det skriker!?
 0
Anders Gardebring (14 November 2009 01:38):
Johan:
Vilken fantastisk bild! Jag kompletterade genast inlägget med den!
 0
Anders Anttonen (14 November 2009 09:43):
ÅH!
Äntligen ett härligt tema; NEON!
Jag ser hur neonet successivt har försvunnit sen 70-talet, jag minns t ex Dux-skylten på första hötorgs"skrapan". Tyvärr har många skyltar försvunnit till förmån för plastlådor med vita lysrör bakom. Däremot i Hökarängens centrum har samtliga affärer återuppsatt neonskyltarna såsom det kunde tänkas ha sett ut på 50-talet.

Jag har följt Skyltpriset sen -98 då det instiftades. Jag minns att Annika Billström var hängivet det priset när hon satt i juryn, liksom Harald Norbelie. Det är bra att både ägaren och tillverkaren får priset. Sånt stimulerar!
Blått och rött neon är naturligt, andra nyanser uppstår då man fyller rören med lyspulver av olika slag och grad.
Hemma har jag en neonslinga som företäller ett Martiniglas med oliv, 25 cm hög. Den står på pianot.
 0
Carl-Michael Gräns (14 November 2009 10:45):
Tack Anders för intressant inlägg (bra inslag även av ABC). Gärna mer skyltar i mörka Stockholm, inte minst kring Stureplan men även många andra platser, såsom Medborgarplatsen som blivit något av Söders nöjescentrum. På Söder finns dessutom många lämpliga väggavlar (början av Götgatspuckeln från T-banan Medborgarplatsen eller vid Hornstull riktning mot Reimersholme exvis) Förstår inte riktigt varför ingenting hänt efter ombyggnaden av Sturegallerian. Den ägs ju av Abu Dhabi som rimligen borde ha ett kommersiellt intresse av fler skyltar. Politikerna och stadsbyggnadskontoret verkar ju inte heller ha något emot. Så varför händer då ingenting??

Håller även med Gustav att det finns ställen som borde ha striktare regler, såsom Gamla stan. Seven Elevens glasfasad i ett gammalt 1600-talshus på Västerlånggatan är verkligen inte lyckat...Jag ryser varje gång jag går förbi.

Som av en händelse ställde jag nyligen en fråga till UD:s fastighetsavdelning varför man inte har någon fasadbelysning nu när byggnadsrenoveringen är färdig. Många offentliga byggnader står ju bäcksvarta under dygnets mörka timmar, vilket är många under vintern...Operan, Försvarsdep, UD (gärna statyn utanför också) och Rosenbad borde ju ha ordentliga belysningar som nog vore fallet i de flesta andra länder. Även andra byggnader (Skrapans fasader exvis) borde belysas liksom bägge sidorna av Hötorgsskraporna, gärna året om kvällstid.

Svaret jag fick från UD var att det fanns ett projekt för ett par år sedan då frågan genomlystes (!) ordentligt och att både UD och Fastighetsverket var mycket positiva till belysning av fasaderna runt torget. Frågan begravdes dock av politikerna. Har för mig att det egentligen handlade om trafiklösningen kring Gustav Adolfs torg och att partierna inte kom överens om ev ombyggnad, breddning av torget mm. Belysningsfrågan var en del av paketet som aldrig blev av...Kanske borde Kristina Alvendal, som ju tillkommit sedan dess och gjort många bra uttalanden och visat intresse för frågan om skyltar och fasadbelysningar, tipsas av Yimby? Utan engagemang från politikerna händer i regel ingenting som bekant...
 0
Ronnie Forsberg (14 November 2009 12:33):
Maten och miljön på Cloud Nine är dessutom utomordentligt bra!

De upplysta Hötorgsskraporna sedda från St Eriksbron i vintermörkret ger mig rysningar av välbehag varje gång jag går där!
 0
DrEvil (14 November 2009 12:37):
Fräck bild från Stockholmskällan.
 0
Rasmus Öhrstig Bratt (14 November 2009 13:13):
Precis som de säger i inslaget så är neonljus påväg att bli antikviteter som nästan ingen tillverkar. Nu kan man få ungefär samma fina färger med lysdioder. Lysdioder har fördelen att de håller i väldigt många år, så man behöver inte byta dem så ofta.
 0
Anders Anttonen (14 November 2009 13:20):
Jag hoppas i allafall att neonet överlever.
 0
Rasmus Öhrstig Bratt (14 November 2009 13:41):
Klart att neonet överlever, men det kommer fortsätta vara ganska exklusivt.

Lysdioder är på väg att bli billiga nog att de kan vara en ersättning för alla trista ljusskyltar som man t ex ofta ser på pizzerior och liknande.
 0
Anders Anttonen (14 November 2009 13:58):
Borde inte någon från YIMBY vara med i juryn för Årets skylt?
Kom just att tänka på det.
 0
Dave (14 November 2009 19:45):
Å andra sidan fanns uppenbarligen inte mycket till gatubelysning eller biltrafik 1944. Så ljusare har det ju blivit, totalt sett. Men visst var det vackert med all neon!
 0
Peter D (14 November 2009 19:55):
Den sista bilden är underbar! Alla kungsgatans skyltar borde vara neonskyltar!
 0
Mattias Woldu (14 November 2009 21:38):
Roligt inlägg! Jag hoppas och tror på ett Stockholm som kan få en renässans av medborgaranda där inte bara en minoritet engagerar sig i sakfrågorna. Jag hoppas att vi kan vara en av förgrundsfigurerna i att återuppväcka frågor om hur vår omgivning skall se ut till första agenda.
 0
Peter (15 November 2009 01:52):
Vad jag har längtat efter denna diskussion! Det är tragiskt att neonbelysningen lyser med sin frånvaro i hela landet, men mest tragiskt i en stad som sthlm som har en stolt tradition av ljuskonst i stadsrummet.Jag tycket att Carl-Michaels fråga är värd att föras vidare till fastighetsägare och även till SBK,varför har inte ljusreklamen återuppstått på Sturegallerians fasad? Ett historiskt och ypperligt läge för "flödande" neon.
 0
Martin Ekdahl (15 November 2009 16:27):
En mycket tänkvärd artikel. Jag har funderat över det här en hel del och har en del tankar:

Jag tycker att regleringen ibland är absurd. Stockholm är ett exempel på hur regleringen har blivit för rigid och att utrymmet för kreativiteten har blivit för snäv. I Malmö vet jag att staden har en (möjligtvis ännu mer) sträng attityd mot lysande skyltar, vilket har lett till att många näringsidkare har fått bakslag på sin ansökan om att få sätta upp en skylt med företagets namn. Det är i mina ögon en stor förlust för stadsbilden. Jag är själv en älskare av neonskyltar och såg gärna fler neonskyltar i staden. Med den nya LED-tekniken kan vi även lysa upp städerna utan att behöva använda så mycket energi. Ljus skapar lyckliga människor, det är bevisat, och stadsljus gör definitivt mig till en lycklig människa. "Cloud Nine" är föredömliga med sitt exempel. Mer sånt.
 0
Peter (16 November 2009 15:18):
Vad hände egentligen med planerna gällande "Esselte-huset" på Vasagatan? När fasaden för några år sedan renoverades så fanns konkreta planer på att återge fasaden dess ljusreklam i en omfattning som tidigare. Men fasaden är fortfarande kolsvart i skrivande stund, stötte månne fastighetsägaren på patrull från skönhetsrådet, ngn som har information om detta?
 0
Anders Anttonen (16 November 2009 15:56):
Det är massor av regler och förordningar vad det gäller ljusreklam plus att husägaren har en del att säga till om (och husägare kan vara lite motsträviga ibland)
Ljusreklam får inte förvirra så att man missar trafikljus,
t ex.
Stiftelsen som äger höghuset vid Lindhagensrondellen ville chockhöja hyran för däckfirman Good Year som hade stor neonskylt på höghusets tak. Nu finns där ingen skylt längre.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8670 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl

@yimbysthlm på Twitter