Utskrift från www.yimby.se
....

Påverka!

 


YIMBY Stockholm startades med ett mål i sikte: att påverka stadsbyggandet och diskussionen kring detta i Stockholm. När detta begav sig, sensommaren 2007, tänkte vi att det framförallt fanns två sätt vi kunde göra detta på, att skriva yttranden och att försöka komma med i media.

Detta har vi lyckats relaktivt bra med. Vi har skapat en plattform för den som vill medverka till en mer konstruktiv diskussion kring stadens utveckling.

Men nu är det dags att se om det finns fler sätt som tillkommit. Att delta i paneldebatter är något vi gjort några gånger nu, likaså med att presentera oss och våra åsikter för intresserade parter såsom byggbolag, arkitektbyråer, politiker och andra. I somras var vi på plats i Almedalen. Mediemedverkan är nu något som sker relativt regelbundet och vårt budskap har på så sätt en möjlighet att få nå ut till en bredare publik än ”bara” de som går in här på YIMBY.se. Nöjer vi oss med detta? Självklart inte! Vi har fortfarande ett klart underläge gentemot de som är emot byggande och utvecklande av Stockholm.

Så vilka fler sätt kan vi påverka på?

En part som har mycket stor makt i planprocesserna är självfallet byggbolagen. Bland dem tar Veidekke, mig veterligen, ledningen i att öppna för detta. Dels har VD:n börjat blogga och dels har de skapat en kommentar/diskussionsfunktion för alla sina projekt. Denna ligger direkt på första sidan man kommer till för varje projekt. Det är är något som vi på YIMBY välkomnar, en chans att kommunicera direkt med byggbolaget. Vi kommer framöver att länka till dessa sidor i våra forumtrådar om projekten, precis som vi länkar till kommunernas sidor. Vi hoppas att andra byggbolag följer efter för att möjliggöra en dialog även med dem.

Jag uppmanar alla yimbys att gå in och säga vad man tycker även där. Om vi bara pratar med varandra blir inte effekten på långa vägar like stor som om vi fortlöpande pratar direkt med de inblandade parterna i ett projekt. Det här är inte något som YIMBY kommer sköta centralt utan något som vi uppmanar alla våra medlemmar att göra själva. Kom ihåg att det är lite annat forum än här på YIMBY.se så förvånas inte över mothugg och som alltid tänk på att en god samtalston får ens argument att väga betydligt tyngre.

Ett annat projekt som tar medborgarinflytande flera snäpp längre är PopVox.info. Det är ett parti som vill rösta som folket röstar på deras hemsida i de beslut som kommer upp i kommunfullmäktige. Om inte tillräckligt många röstar på hemsidan så röstar inte PopVox.info i frågan i stadsfullmäktige utan överlåter det då till de traditionella partierna. Det vi väntar på att se är hur frågan om PUL o.dyl. löses. Om nätröstning skall ha relevans måste det ju gå att identifiera vem som röstat (men självfallet inte på vad) så att ex. endast Stockholmare röstar i Stockholmsfrågor. YIMBY tar inte ställning partipolitiskt, en princip som varit med från början och kommer fortsätta vara en del av grundtanken här, och tar upp idén här som ett möjligt framtida nytt sätt för oss att påverka besluten i stadshuset och den offentliga debatten. Om PopVox.info eller andra liknande partier i framtiden tar platser i stadsfullmäktige så kommer vi så klart vara inne och försöka påverka även där. Har du fler tips på var man kan påverka? Kommentera gärna.


Rådssalen i Stockholms stadshus

Det är dock viktigt att inte glömma att planprocessen i Sverige är utformad just för att möjliggöra påverkan från medborgarhåll. Det är en viktig del av YIMBY:s  verksamhet att komma med yttranden till kommunerna om de olika planer och projekt som är aktuella. I Sverige råder kommunalt planmonopol, det är kommunen som bestämmer vad som får och vad som inte får byggas, därav att vi redan från början inriktat oss på att skriva yttranden. Här behöver vi din hjälp. Vi har inga förväntningar på nya aktiva som skriver yttranden om alla projekt i länet men vi önskar oss kanske några fler som går in i forumet och kommer med idéer till yttranden och upplyser/påminner oss andra aktiva om vilka projekt som är viktiga att få in yttranden om.

Att skriva yttranden är inte så tradigt och jobbigt som det kan låta, det finns ju inget krav på att det skall vara ett enmansjobb. Resultaten är oftast bättre och jobbet roligare om man är några som kan bolla idéer. Så, logga in (eller gå med och skapa användare om du inte har det än), klicka på forumlänken, hitta din del av stan och kom med idéer och tyckande!
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Erik Tysk (7 November 2009 05:51):
En tanke jag haft är att yimbys borde bli lite "aggresivare". Med det menar jag då alltså samma metoder som nimbys använder sig av - banderoller, lappar i brevlådor, insädare i lokaltidningen o sånt, alltså lite mer psykologisk krigsföring :P (i områden där nya projekt är aktuella). Det verkar ju som att nimbys är mycket mer högljudda än yimbys och därför vinner mark, inte alltid för att dom är fler till antalet.

Det vore nog alltså bra om folk som bor i eller nära berörda områden tog på sig att snacka med grannar, sätta upp lappar o banderoller etc som promotar det aktuella bygget och lyfter fram dess fördelar. Detta behöver ju inte komma direkt adresserat från Yimby.se, utan kan ju vara från enskilda medlemmar så att säga, så att inte yimby.se förlorar trovärdighet i mer seriösa sammanhang.

Nu vet jag inte hur mycket av detta som redn görs, har inte bott i sverige i snart 5 år. Men jag har en känsla av att det är mest nimbys som gör sig hörda i närområdet när nya projekt planeras.
 0
Erik Tysk (7 November 2009 05:55):
Eller, nu kom jag på en sak. När yimby skrivit ett yttrande (som ju nästan uteslutande är väldigt sakliga och objektiva), borde detta även spridas bland boende i området där yttrandet är aktuellt, inte bara här på forumet och till kommunen. På så sätt kan alltså fler boende få tillgång till saklig information om projektet och kanske kunna se fördelarna med det. Eller att iaf på ngt sätt kunna sprida yttranden etc utanför yimby.se så att fler personer, oavsett om dom är yimbys, nimbys eller neutrala kan ta del av dom.

Bara en tanke...
 0
L-Å H (7 November 2009 12:00):
Om man vidareutvecklar Erik Tysks idé så skulle man alltså skriva ut Yimbys yttranden och sprida i berört område. Att lägga i alla postfack och brevinkast vore kanske det bästa, men kostar en aning både pengar och kraft. Men att sätta upp det på anslagstavlor och andra ställen i området kan vara en god tanke. Sedan är det en policyfråga om man skall sätta upp det här och var, där man egentligen inte får, eller bara där det är tillåtet. Jag förordar det senare!

Vissa yttranden är långa. Då kanske man skall göra en kortversion och hänvisa till nätet.
 0
Kalle . (7 November 2009 15:38):
Bra initiativ att försöka byggbolagen direkt!
Finns mycket där som behöver fixas till..
 0
Gustav Svärd (7 November 2009 16:36):
Att sprida våra yttranden till de boende vore nog i teorin bra, men som L-Å H skriver så blir det nog en rätt hög kostnad för oss i längden. Tror också att våra yttranden brukar komma rätt sent i kommentarstiden, så de skulle nog inte hinna påverka debatten så mycket inom de tidsramar planeringsprocessen ger den.
Dock: idén att sprida våra synpunkter till de närboende skulle kunna vara ett mycket starkt sätt att direkt möta nimbyismen som ofta använder alla medel (inkl. felaktiga uppgifter) för att få de närboende att skriva på listor o.s.v.

@Kalle . att Veidekke öppnar för detta så här är IMO rätt lysande. Känns mycket lättare att ta kontakt (och få svar!) via en kommentarsfunktion på en sida än via en e-postadress som står lite halv-synligt nånstans på en sida.
 0
Martin Ekdahl (7 November 2009 22:35):
Mycket bra artikel. Jag skulle gärna vilja aktivera mig lite mer praktiskt i yimbys verksamhet om jag också bodde i Stockholm. Men tack vare Internet kan man ändå få en hel del gjort.
 0
Erik Tysk (8 November 2009 06:04):
Jag tror det är vikigt att yimby blir mer synligt. Exakt hur det sker är nog mindre viktigt, men just nu känns det som att allt för mycket värdefull kunskap och insikter stannar här på forumet, tyvärr.

Och med synligt menar jag inte bara att folk känner till yimby som rörelse (vi är nog redan hyffsat kända, fått en del mediauppmärksamhet som sagt) utan mer exakt för vad yimby står för - att det inte handlar om några skyskrapekramare utan om folk med, åtminstone hyffsat, realistiska ambitioner och tankar om stadbyggnad. :)

Just det här med att spida yttranden kan vara bra så att folk ser att yimby även kritiserar vissa byggen, och inte alltid blint hyllar (eller snarare aldrig blint hyllar). Exakt hur dom skulle spridas, utan att det kostar skjortan är ju ngt att klura över, men jag tror det vore bra om det gjordes. Ett alternativ är väl att kanske sammaställa ngn form av manifest som tar upp saker som bostadsbrist, kollektivtrafik, parker och miljö etc. som kan spridas i områden (tex på anslagstavlor).

Om yimby lyckas profilera sig mer som en neutral ställningstagare, snarare än "bygg-galningar" så kan man nog vinna väldigt mycket på det.
 0
Erik Tysk (8 November 2009 06:05):
En annan tanke,

hur möjligt tror ni det skulle vara att föreläsa i skolor etc? Kanske under ngn "miljödag" eller liknande.
 0
Jonas V (9 November 2009 15:43):
Jag är Yimby sedan länge, och nu tänker jag komma med lite konstruktiv kritik och iakttagelser.

Jag är mycket imponerad av Yimbys officiella skrivelser och remissvar. De har en saklig ton och är alltid välformulerade, väl underbyggda och klargör Yimbys synsätt på staden. Detta är absolut Yimbys styrka, att några eldsjälar orkar lägga ner så mycket tid och själ.

På senare tid har jag dock märkt att det har blivit en ganska hård, raljerande ton i kommentatorsfältet. Detta görs så klart i stundens hetta, och man har väl rätt att bli förbannad ibland, men jag tycker det vore olyckligt om Yimbyiter uppfattas som rabiata och kallsinniga. Jag skulle gärna se att vi är lite mer uppmärksamma på detta, och kanske tillrättavisar om tonen blir för raljerande.

Vanligt är att man ondgör sig över Eliten i någon form, må den vara med prefixet Sosse-, Kultur- eller något tredje, det spelar mindre roll. Yimbys politiska och ideologiska oavhängighet kan komma att undergrävas i och med dessa kommentarer, och viktiga diskussioner med meningsmotståndare kan utebli på grund av allt för mycket känsla av att spela på bortaplan. Även Yimbys sakliga ton i remissvar och liknande kan komma att kännas skenhelig för att man (felaktigt) blandar samman åsikter från halvanonym kommentarer och Yimbys officiella ställning. (Det jag beskriver är inget unikt för Yimby, utan något som återkommer bland i stort sett alla bloggar och kommentatorsfält.)

med varmaste hälsningar,
J
 0
Peter D (9 November 2009 16:02):
Kanske vore det bra att utveckla en mall/lathund för att skriva yttranden.
 0
Peter Ahlm (9 November 2009 16:30):
Jag tycker Ni ska kolla in Popvox.info för här kan Ni stoppa, stödja och presentera politiska förslag. Det innebär att stockholmarna tillsammans med arkitekter, byggföretag och andra berörda faktiskt kan driva projekt och påverka politiska initiativ. PUL problemet som talas om "Påverka" är inte ett problem med vår verksamhet. PopVox registrerar att Du har röstat i en fråga sedan registreras bara slutresultatet.
 0
Anders Gardebring (9 November 2009 17:09):
Jonas V:
Jag kan bara instämma. Jag tycker att vi alla ska försöka tänka på att hålla god ton. Frågan är hur vi ser till att detta efterlevs? En hårdare policy på att den typen av inlägg tas bort? Kan det förtydligas när man postar nya inlägg?
 0
Gustav Svärd (9 November 2009 17:46):
@Peter Ahlm självklart kommer det inte skapas databaser på vem som röstat vad, men hur går det att hantera personuppgifter på ett bra sätt så att det går att spåra vilka som röstat alls? röstlängderna är offentliga, ja, men att bocka av vilka i längden som röstat: hur ska det funka juridiskt och etiskt?
Jag vill gärna att det ska gå och ser gärna att Popvox.info tar lite plats i stadshuset, skulle nog kunna väcka lite mer liv i sakfrågorna! Mer fokus på sakfrågorna känns som det vore av stor nytta för politiken i Stockohlm.
 0
Linda Kummel (11 November 2009 10:50):
Det går nog också att komma ganska långt genom att bara delta i samrådsmöten för planer. De möten jag hållt i, varav de flesta är på fördjupning- eller ÖP-nivå, drar primärt äldre nimby-personer. De möten vi hade i våras med ÖP:n hade en medelålder på 68 år, och övervägande män. Och det är ju inte direkt 68-åringarna man planerar för när man gör planer med 50-årsperspektiv. Ibland dyker det upp någon (oftast yngre) positiv person, och det gör att diskussionen blir mer nyanserad, och plötsligt är det en hel del av nimbysarna som får se att alla inte tycker som de, och en del byter till och med sida! Fantastiskt sjysst när det händer!
 0
Jonas V (12 November 2009 18:50):
@Anders G

Jag tycker inte att vi behöver moderera särskilt mycket hårdare. Man kommer ganska långt med självransakan, och det ser bättre ut om någon Yimby-medlem kommenterar om någon har blivit allt för rabiat. Det ger en signal att raljerande och flame-attacker inte är Yimbys jargong om man enkelt frågar tillbaka "Hur menar du nu? Du får utveckla ditt resonemang att det är en konspiration och muthärva som ligger bakom stoppet av byggnad X, jag ser inte riktigt sambandet..." eller något liknande...
 0
Anders Gardebring (13 November 2009 00:48):
Linda:
Absolut! Samrådsmedverkan är en viktig puck. Vi brukar göra det relativt regelbundet och jag hoppas att så många av våra medlemmar går på samrådsmöten som möjligt när något är aktuellt i deras närområde. Det behövs mycket lokalt engagemang.
 0
Björn Nilsson (22 November 2009 21:59):
En reflexion: det kanske skulle hjälpa om fler människor var insatta i hur man jobbar med arkitekt- och bildprogram som Google SketchUp och liknande och man därmed kunde skapa grafiskt smakligt illustrerade idéer till vad som kan göras med stadsmiljön? Snygga ritningar och idéskisser kan väl vara ett bra sätt att påverka såväl beslutsfattare som allmänhet i stort? Det kanske skulle gå att få fram en liten massrörelse av amatörstadsarkitekter? Jag skulle vilja göra något med de där dj-t fula gräsmattorna (leråkrarna) på Ringvägen mellan Lundagatan och Hornsgatan exempelvis.
 0
Anders Gardebring (6 December 2009 21:17):
Kanske finns några guider online? Själv laddade jag ned Sketchup men blev faktiskt inte klok på programmet.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8649 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter