Utskrift från www.yimby.se
....

Centerpartiet: Lys upp City

 

Centerpartiets vision för Klarabergsgatan. Illustration: Joakim Sturesson.
Klicka för större version.
För en dryg månad sedan skrev vi om skyltar och fasadbelysningar här på YIMBY och efterlyste att staden inte bara fokuserar på hur befintliga och omtyckta skyltar kan bevaras utan hur vi också kan få mer skyltar och mer ljus på Stockholm. Speciellt såhär års är det många delar även i centrala Stockholm som kan upplevas som mycket mörka.

Det här är något som centerpartiet i Stockholm nu tar upp genom att lämna över en skrivelse till Stadsbyggnadsnämnen om att upprätta "urbana frizoner" i City:
Det finns en utpräglad syn att skyltar och nya byggnader ska ”smälta in” i det befintliga Stockholm. Detta gör att Stockholm blivit en kulturhistoriskt intakt stad, men också aningen tråkig. Exempelvis har det fått effekten att vi har väldigt få neonskyltar. Många politiker vurmar för de gamla byggnaderna och de gamla skyltarna, men få presenterar idéer för hur vi ska få nya spektakulära inslag från idag.

Här kan det i sammanhanget vara på sin plats att nämna att neonskyltar definitivt inte är något som är främmande för Stockholm. Så här såg t.ex. korsningen Kungsgatan/Sveavägen ut 1944.


Foto: Stockholmskällan

Centerpartiet fortsätter:
För att skapa en mer tillåtande skyltpolitik föreslår vi att staden utser en eller flera urbana frizoner för uppsättandet av skyltar. I dessa frizoner ska man bortse från rådande krav vad gäller hänsyn till stadsbild, natur- och kulturvärlden. Ambitionen är att det, precis som i många andra storstäder ska växa fram en lysande skyltplats i Stockholm. Intressanta platser att pröva är Klarabergsgatan/Drottninggatan, Sergelgatan eller korsningen Sveavägen/Kungsgatan.

Förslaget är intressant och vi hoppas att staden vågar diskutera frågan. Hur pass mycket man kan släppa på skyltreglerna, och var man kan göra det, är säkerligen frågor där åsikterna går isär. Men det verkar uppenbart att dagens regelverk har inverkat menligt på antalet skyltar när man ser bilden ovan från 1944 och den här bilden från Stureplan 1955.


Bild: Stockholmskällan
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Mats Andersson (18 December 2009 20:14):
Hur snyggt som helst! Jag blev just nu centerpartist!
 0
Martin C (18 December 2009 20:21):
Tycker inte just reklamskyltar är det man bör sträva efter. Snarare mer fasadbelysning och andra coola ljuseffekter.
 0
Johannes Lilleberg (18 December 2009 20:26):
Jag har personligen inget emot att välja ut en gata där man tillåter fullt med reklamskyltar i det annars mörka Stockholm.

Jag hoppas också att man kan anordna någon form av ljusfestival i Stockholm. Jag är säker på att det skulle göra succé.
 0
Niklas (18 December 2009 20:30):
Jag skulle vilja se mer av detta:

http:​/​/​upload.​wikimedia.​org/​wikipedia/​en/​a/​ad/​Hksycss.​.​.​

dvs. skyltar som hänger ut.
 0
Anders Gardebring (18 December 2009 20:39):
Niklas:
Jag är också svag för skyltar som hänger ut. Det gör en plats livlig.
 0
Anders Anttonen (18 December 2009 20:43):
Stockholm har haft väldigt mycket neonskyltar på 40-, 50-, och 60-talen. På 70-talet började skyltarna ersättas med plastlådor med lysrör bakom. Trist utveckling.
Verkar inte som om Stockholms skyltpris (10 år fyllda) orkar främja situationen. Vad har hänt?????
 0
Martin Ekdahl (18 December 2009 21:57):
Jag är såld på Noir-genren och älskar de alla neonskyltar som alltid pryder städerna i dessa filmer. Åh, om konsten att göra neonskyltar åter kunde sättas i bruk...

Jag tror på centerns projekt och hoppas att det blir av. Även om det nu inte bara blir neonskyltar.
 0
Roy Mårtensson (18 December 2009 23:48):
Applåder åt Centerpartiet! Sedan tycker jag att deras illustration är gräsligt ful, dock. Man behöver ju inte gå till överdrift och låta det se ut som i USA. Jag tycker snarare att man helt enkelt skall se tillbaka på hur och var det skyltades fram till 60/70-talet. Stureplan, Kungsgatan, korsningen med Sveavägen och Hötorget är perfekta platser för mer ljusreklam, precis som det var förr. Även Slussenområdet bör få mer. Klarabergsgatan behöver definitivt piggas upp.

Martin C: det ena utesluter inte det andra. Effektfulla fasadbelysningar behövs också! Men en riktig storstad skall ha ljusreklam.
 0
Per Ankersjö (19 December 2009 00:48):
Hej, kul att så många var positiva! Vi har ju lite motstånd i denna fråga då det finns en speciell syn på det kommersiella vs. allmänna rummet. Roligt också att se bilden från 1944. Mvh Per A.
 0
Martin Danell (19 December 2009 01:17):
Bra initiativ av Centerpartiet och bra artikel av Anders G. Speciellt de tråkiga 60 och 70-talshusen i City skulle vinna av att kläs in i skyltar. I Gamla Stan tycker jag att det är bra med nuvarande policy att ha skyltar som smälter in. Sen vill jag slå ett slag för Skrapans skylt. Fler skyltar i den stilen vore kul.
 0
Rasmus (19 December 2009 01:52):
Strålande bra ide av centerpartiet.

Håller också med de som gillar illustrationen, så borde det se ut. Niklas bild med ett stort gjytter av stora fasadskyltar och små ustickande skyltar är också enastående trevlig. Så borde det kunna se ut på Sergelgatan.
 0
David (19 December 2009 04:50):
Jag vet inte varför, men av någon anledning tycker jag att Centerpartiets bild är skitful. De från 40- och 50-talet däremot är riktigt snygga.
 0
Dennis Jillvert (19 December 2009 11:02):
Detta är hemskt! Det är en sak att skapa en urban stadsmiljö med varierad arkitektur. Det är en helt annan att utsätta människor för ytterligare reklam och bombardera dem med budskap. Nu ska inte ens offentliga ytor besparas! Man ska utsättas för ”sensory overload” av en kavalkad epilepsiframkallande skyltar. Staden jobbar redan idag med att belysa offentliga ytor, där Hötorgsskraporna är ett bra exempel. Visst kan det göras mer på det området men nej tack Centerpartiet, nu spårar ni som ungdomar så fyndigt uttrycker det.
 0
Martin Ek (19 December 2009 11:06):
Jasså, så det finns en liten falang av centerpartiet som bryr sig om Stockholm också, mycket bra. :)

Vad gäller skyltarna tycker jag att man kan lägga tyngden på Hötorgscity, för där är byggnaderna så tråkiga och livlösa. Sedan kan man utöka projektet om det faller väl ut, vilket det troligen gör eftersom att ljus är sommar och sommaren är helig.
 0
Roy Mårtensson (19 December 2009 11:15):
Dennis: offentliga ytor har aldrig "besparats", förr fanns det bra mycket mer ljusreklam på många fler platser än idag. Det lär knappast bli som på deras illustration ändå, men mer skyltar skadar definitivt inte, så länge de är bra utformade. Så har det varit i Stockholm ända sedan glödlamporna kom, och staden var bra mycket vackrare med det. Färgglada ljusrika stråk piggar upp och lockar folk, och skapar liv och rörelse kvällstid.
 0
Martin Ekdahl (19 December 2009 12:14):
Ja, nu åker jag på jullov. God jul och gott nytt år alla stockholmare och icke-stockholmare!
 0
Mats G (19 December 2009 12:20):
Hmm… ännu ett populistiskt stadsbyggnadsutspel från C? Men visst, jag är inte omöjlig. Står verkligen majoriteten av centerpartisterna bakom det där så är jag villig att stötta dem.
 0
Jörgen Sundström (19 December 2009 13:24):
Vaför inte?
Klarabergsgatan idag se ut som om tiden stannat runt 1969-70. Förutom bilparken och modet som ändrats.
Tummen upp för Centerns vision.
 0
Theodor Adolfsson (19 December 2009 13:40):
Jag är positiv till mer ljus i staden men har inget intresse av att se mer reklamskyltar i stil med de på Centerpartiets förslag. Fram för mer ickekommersiell belysning. Neonskyltarna är jag också betydligt mer positiv till än de stora upplysta affischerna som är standard idag.
 0
Anders Anttonen (19 December 2009 13:57):
Det var en flashig bild av Klarabergsgatan. Men var är alla människor som neonet skulle lysa för? Inte en käft på gatan. Ingen spårväg City! Folklivet då? Den här bilden kan faktiskt ge fel signaler....
 0
Lucas Stensö De Marie (19 December 2009 14:39):
Vackert!
Såklart att medelålders Ingegerd inte var begeistrad. VIlka j*vla detaljer pratar hon om? VAd är det för detaljer man ens vill se? En ful betongkloss med identiska fönster längs hela galveln, är det mer tillfredsställande att titta på det än att få lite liv och ljus i en förövrigt relativt tråkig stadsbild. VI pratar ju inte om Gamla Stan direkt.
 0
Patric Nilsson (19 December 2009 15:15):
Jättebra förslag från Centern. Klarabergsgatan är ju gräsligt tråkig och ful idag, så en barrage av LED skärmar och Neonskyltar vore inte helt fel. Har inget emot att Åhlénsbunkern döljs helt med LED skärmar.
 0
Magnus Orest (19 December 2009 15:45):
Klart en så pass mörk stad som Stockholm behöver ljus. Det kan väl tas pö om pö, i takt med att det dyker upp aktörer som är villiga att bidra till ljusbilden? Just på Klarabergsgatan finns det ju i vilket fall som helst inte några vackra fasader att dölja bakom ljusskyltarna, så där skulle det passa väldigt bra.

Jag bor för övrigt i Årsta. Här har vi ganska gott om neonskyltar, i alla fall om vi slår ut dem på folkmängden. Doch i första hand i form av portnummer på vissa av gatorna. ;-)
 0
David (19 December 2009 18:04):
Centerpartiets vision är knappast någon förbättring av stadsrummet. Det är smaklöst och ser bara skräpigt ut. Stadsrummet behöver inte kommersialiseras ytterligare. Att några motiverar att husen längs Klarabergsgatan borde döljas därför att de är fula är också en förvånande inställning eftersom det inte blir annat en just fult i en annan form. Jag ser hellre att en del av dessa hus (alla kan ju inte kategoriseras som fula) får en ny fasad alternativt rivs.

Det är positivt att Centerpartiet förespråkar en ljusare stad. Belysningen bör dock bidra med estetiska värden och tillföra en trygghet, inte dränka en i motbjudande utformad annonsering.
 0
basse (19 December 2009 19:13):
Nej, usch. Inte massa reklam överallt. Tycker också det vore trevligt med mer belysning, men inte i form av reklam.
 0
Rasmus Öhrstig Bratt (19 December 2009 20:10):
Det skulle vara intressant att släppa alla regler på ett gatuparti i Stockholm för att se hur det skulle bli.

Stora varuhus och gallerior som Åhlens, NK, PUB, Gallerian kommer inte skylta sina hus så plottrigt och fult som på Centerpartiets illustration. Det ser ut som Galne Gunnar har flyttat in.
 0
Mattias Woldu (19 December 2009 20:59):
Utmärkt förslag. Jag ställer mig däremot tveksam till om just den intensiteten skall eftersträvas. Det blir som "Inger" i inslaget sa, det blir svårt att uppfatta detaljerna. Då menar hon förmodligen att om det finns 10 reklamskyltar efter varandra så uppfattar man inte någon av dom, om man istället har högst x antal inom en viss radie så är det större chans att dom tillför istället för att kannibalisera på varandra.

Förövrigt så tycker jag att Per Ankesjö har rätt inställning, dock så bör han faktiskt betona mer på regelverk och strukturer istället för att alltid tjata om skyskrapor. Visst skulle det vara trevligt med skyskrapor men det är inte det som är Stockholms största problem.
 0
Fredrik (19 December 2009 21:38):
Tjusigt! Sen kan jag inte förstå "det är svårt att uppfatta detaljerna". I det här fallet är det något positivt då det mildrar mängden information man faktiskt ofrivilligt tar in. Man uppfattar en massa ljus, koncentrerar man sig närmare kan man fokusera på budskapen.

Jag tror folk inte inser att de egentligen uppskattar sådant här, jag vet själv människor som kan tycka Times Square är häftigt men samtidigt motsätter sig varje sådan tendens här. Det är ju inte hela staden vi pratar om, utan platser där det kan passa in.

Att det är smaklöst kan jag köpa. Även sånt har sin plats. Det vulgärt komersiella. Det har också sin charm.

Min egen subjektiva åsikt är dock att på bilden ser det ut som man ställt upp kulisser i Vimmerby ungefär. En jättebred väg och låga hus med reklam alá futuristisk asiatisk stad. Det skär sig. Jag är säker på att det finns bättre platser. Varför inte Vasagatan och upp mot nya Västra City?
 0
Anders Gardebring (19 December 2009 22:41):
Norra Station och Värtan kan vara kommande områden som det kan fungera i också.
 0
E (19 December 2009 23:01):
Heja kommersialiseringen av det offentliga rummet! Jag är inte alls trött på all reklam i samhället... Eller, jo lite grann kanske...

Angående ljus skapar trygghet, ja kanske till visst del upplevd trygghet men det går ju att skapa på andra sätt än med jobbigt störande reklamljus.
Reklamskyltarna vill ju bara överrösta varandra, en ljusdesigner skulle ju lätt kunna skapa en fin, vacker eller effektfull helhet om det är det man är ute efter.
Det C vill skapa är en bild av en "pulserande" världsstad. Men det är inte mängden reklamskyltar eller antalet skyskrapor som gör staden attraktiv, vacker, spännande och levande.
 0
Anders Gardebring (19 December 2009 23:02):
E:
Fast kommersialiseringen av det offentliga rummet är ju ingen nyhet, som kan ses på bilderna här ovan. Faktum är att det är lite av en myt. Det offentliga rummet har snarare avkommersialiserats. Det kan man naturligtvis ha olika synpunkter på, men att det offentliga rummet skulle vara mer kommersialiserat idag än förr ställer iaf inte jag riktigt upp på.

Däremot har du naturligtvis helt rätt i att skyskrapor och reklamskyltar inte är något som automatiskt gör en stad attraktiv. Men de är heller inte saker som automatiskt gör en stad oattraktiv. Som jag förstår centerns förslag så handlar det ju dock inte om något påbud om att det ska sättas upp en massa skyltar på ett visst ställe, utan snarare om att prova vad som händer om man släpper lite på regelverket och sedan låter saker ha sin gång.

Och det är ju faktiskt en principinställning till stadsbyggnadsfrågan som är intressant. Hur bygger vi en levande och attraktiv stad? Genom att uppifrån peta runt med pekpinnar och detaljreglera, eller genom att låta människorna själva forma sin stad?
 0
Jim Nyberg (19 December 2009 23:55):
Detta är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat så det är mycket glädjande att Centern börjat engagera sig.

Har skapat en Facebook grupp: "Mer ljus och neon i Stockholm!"
Gå gärna med!

http:​/​/​www.​facebook.​com/​group.​php?​v=​wall&gid=​362167130​.​.​
 0
E (20 December 2009 00:37):
Jo, det har väl till viss del alltid funnits i stadens rum. Men i samhället i stort har det ju säkerligen ökat. Och jag tror inte direkt det offentliga rummet har avkommersialiserats, tänker på bussar, reklampelare m.m m.m. Men det kan man ju som sagt ha olika åsikter om..

Nej, "inget påbud" men de vet ju att det är eftertraktat att sätta upp reklamskyltar i sådana här lägen, så resultatet kommer ju bli det samma.

Ja, "hur bygger vi en levande och attraktiv stad?"
"Genom att uppifrån peta runt med pekpinnar och detaljreglera" Ja, ibland när det är nödvändigt. Goda intentioner kan ju iofs lätt bli fel men det kan ju även lösare tyglar.

"eller genom att låta människorna själva forma sin stad?" När det gäller just skyltar, och om det skulle vara mer/helt fritt, så är det ju inte människorna i staden som "formar" och bestämmer mängden skyltning utan de som äger fastigheterna och troligtvis vill få ut så mycket som möjligt av sitt skyltläge. Man kan ju säga att det idag, på sätt och vis, är just "människorna själva" som bestämmer genom vald stadsbyggnadsnämnd som bestämmer över SBK och deras skyltprogram/policy.

Idén om att vara mer tillåtande och andra generaliseringar krockar ofta med verkligheten, de aktuella platserna och byggnaderna.
Jag tycker i alla fall att man ska vara sparsam och eftertänksam med sån här reklam.

Läs o begrunda det här:
http:​/​/​www.​white.​se/​issue?​mera-​morker-​ger-​okad-​trygghet
 0
Anders Gardebring (20 December 2009 12:28):
E:
Några bilder till:
http:​/​/​www.​stockholmskallan.​se/​php/​fupload/​SSB/​Framsid.​.​
http:​/​/​www.​stockholmskallan.​se/​php/​fupload/​SPM/​20​17-​64.​.​
http:​/​/​www.​stockholmskallan.​se/​php/​fupload/​SPM/​bilder/​.​.​
http:​/​/​www.​stockholmskallan.​se/​php/​fupload/​SPM/​bilder/​.​.​
http:​/​/​www.​stockholmskallan.​se/​php/​fupload/​SMF/​SSMDIA0​.​.​

Sedan funderar jag lite kring vad du menar med begreppet "människorna i staden". Människorna i staden inbegriper ju faktiskt också de som äger en fastighet eller de som äger en butik. De, liksom alla andra i staden, är ju med och utformar den på ett eller annat sätt. Kemtvätten nära mitt hus ägs av en supertrevlig irakisk familj och jag tycker inte det är något fel i att de får ha skyltar för sin affärsverksamhet. Varför ska de inte få räknas in bland de människor som är med och formar vår stad?
 0
Erik Tysk (20 December 2009 14:18):
Jag har ocksa pa senare tid starkt borjat overvaga att rosta pa centern till nasta val... Det har ar ytterligare en stark motivering till varfor... Forsatt sa har och ni har min rost!
 0
Mattias (20 December 2009 17:02):
Det som gjort mig tveksam till Centern är att miljöministern förespråkar förbifart Stockholm. Han gör detta inte av vetenskapliga eller ideologiska skäl utan helt enkelt av populistiska skäl. Problemet med vägtrafiken i dagsläget är ju inte att vägen från södra till norra Stockholm är för dåligt byggd, det är ju bara att man vill komplettera den med EN TILL väg för att dom tillsammans skall kunna klara av den ökade kapaciteten som efterfrågas av bilister. Detta är däremot dåligt eftersom om man byggde mer och bättre kollektivtrafik samt höjer tullavgifterna så skulle en stor del av dessa människor kunna ta kollektivtrafik till och från Jobbet och då skulle resterande människor (som till stor del skulle bestå av yrkestrafik) snabbt kunna köra från södra till norra delen av staden.

Tur att vi hade miljöpartiet som tryckte på Socialdemokraterna för att få biltullarna, det blev ett ramaskri i början men nu är det en naturlig del av vardagen.

Per Ankersjö måste kunna ha integritet nog att säga att Carlgren har fel för att få min röst.
 0
Kalle . (21 December 2009 09:31):
Erik:
Om du röstar på C för att de lovar att kanske sätta upp fler reklamskyltar i stan borde du kanske ta en liten funderare över dina prioriteringar.
 0
Erik Tysk (21 December 2009 12:47):
Ja, Kalle, vad duktig du ar! Det ar precis darfor jag skulle rosta pa C. Pga att dom lovar fler reklamskyltar. Tank om fler var lika klarsynta som du! Vilken harlig varld vi skulle leva i.
 0
Kalle . (21 December 2009 14:10):
Tack! :)
 0
Anders Gardebring (21 December 2009 20:46):
Tänk på tonen tack.
 0
Erik Tysk (22 December 2009 07:20):
Ingen orsak :)
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8651 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.

@yimbysthlm på Twitter