Utskrift från www.yimby.se
....

Rösta på din favoritbyggnad!

 
Årets Stockholmsbyggnad ska koras för första gången. De tio finalisterna är presenterade. Nu är det upp till oss Stockholmare att utse vinnaren. Gå in på den här sidan för att rösta.

Priset instiftas av Stadsbyggnadsnämnden. Bland finalisterna är byggnader som färdigställdes förra året. Både nybyggnader och om- och tillbyggnationer finns med. Det här typen av priser ger oss Stockholmare chansen att ge feedback till byggnadsbranschen. Jag hoppas därför att ni alla röstar på er favorit!
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Jonas V (27 Maj 2010 14:00):
Röstade på N°3 - Flat Iron Building. Men de nya Ericssonkontoren var coola också.
 0
Tore Kullgren (27 Maj 2010 14:19):
Tyvärr är startfältet väldigt svagt, med alla fyrkantiga funkislådor och gråskalor. Men en sådan här tävling kan nog ge arkitekter, byggherrar och politiker välbehövlig motivation att satsa på mer intressant utformning.
 0
Magnus Orest (27 Maj 2010 15:05):
Allting ser nästan likadant ut. Känns som att rösta fram miss Universum där alla som deltar är kloner av samma kvinna. Fast det är kanske poängen med tävlingen? Att visa hur dålig variationen är på dagens arkitektur? ;-)
 0
Patric Nilsson (27 Maj 2010 15:07):
Bara hemska byggnader. Minst hemska Ericssonkontoret och Flat Iron Building, röstade som Jonas V på den sistnämnda.
 0
Lars Hansson (27 Maj 2010 16:10):
Tror jag gillar sjuan och nian bäst. Det blir svårt för röstande att bilda sig en uppfattning med bara en liten bild att tillgå!
 0
Gustav Svärd (27 Maj 2010 16:25):
Ja, bilderna är allt för små och få för att bilda sig en ordentlig uppfattning. Själv röstade jag på nian, gillar hur urban den är och hur dom lyckats leka med balkongernas förhållande till bredvidliggande byggnader.
 0
Anders Gezelius (27 Maj 2010 16:38):
Byggnad nummer 9 är otroligt viktig ur stadsbyggnadssynpunkt.
Dåligt att dom inte visar hur det såg ut innan.
Flatironbyggnaden är ju iofs bra men där är det hela det nya området som bör premieras(Det blev helt fantastiskt!).
 0
Anders Norén (27 Maj 2010 18:28):
De små, otydliga bilderna är en gammal god tradition: när Slussenförslagen presenterades (dvs. den gången då gaphalsarna borde ha kommit med sin kritik men i stället valde att hålla klaffen för att först sex år senare börja orera om motorvägar och utsikter) 2003, eller om det möjligen var i början av 2004, så presenterades de i form av små, lågupplösta bilder av modeller byggda i plexiglas! Det var helt omöjligt att se vilket förslag som var vilket, vad de föreställde och hur trafiklösningarna såg ut. Det är någon på kommunen som inte begriper hur man kommunicerar arkitektur.
 0
Niklas (27 Maj 2010 19:32):
Denna tråd är en naturlig fortsättning på Pawel Flatos förra. Hälften av startfältet är direkt tråkigt. Resten är tråkigt men kanske intressant. Endast två skulle få godkänt: Liljeholmen-huset och kanske vulkanhuset (fast det är på gränsen). Skärpning arkitekter!
 0
Martin X (27 Maj 2010 22:09):
Jag vägrar rösta. Förslagen är ju brutalt tråkiga och fula.
 0
Jakob Wilhelmsson (27 Maj 2010 22:21):
Otroligt dåliga bilder som sagt. Hur ska man kunna bilda sig en uppfattning med det underlaget? Det här skulle jag vilja se istället:

1. Hela byggnaden på en stor bild.
2. Som punkt 1, men från annan vinkel.
3. Några närbilder på detaljer som visar delar av utformningen.
4. Bild/bilder på omgivningarna, så att jag ser hur huset är anpassat till, eller bryter av mot sin omgivning.

Jag lade min röst på nummer 2, inte främst för att huset är vackert (vilket jag visserligen tycker), utan för att jag tycker att det passar in och lyfter området där det är byggt.
 0
Per Malmberg (27 Maj 2010 22:31):
1. Nytt bostadshus: Kvarter Skärgårdsbåten, Fendergatan 2-4 Hammarby Sjöstad tråkigt i gråskala

2. Nytt hotell: Kvarteret Snöflingan, Lindhagensplan
Ser väl OK ut från några vinklar...

3. Nytt kontorshus: Flat Iron building,Torsgatan/NorraBantorget
Området bra men just detta hus riktigt trist. Hade kunnat bli riktigt bra eftersom det har en annorlunda form, men icke

4 4. Rådhuset: Om och tillbyggnad, Scheelegatan 7 Ganska intetsägande tycker jag

5. Nytt radhusområde: Kv Sparsamheten , Rönnapelvägen 2-38 OK. Inte mer

6. Nytt bostadshus: Höghuset Brommaplan, bostadsrätter, Kapplandsvägen 6 uppdaterad miljonprogram-höghus. Ändå helt OK

7. Ny restaurang: Kajkrogen 1, Kryssargatan 2, Hammarby kaj kul form men inte tillräckligt här

8. Nytt kontorshus: Kungsbrohuset, riktigt bra tycker jag! Visst hade de kunnat bygga något högre och med lite mer variation men ändå ganska häftigt hus och bra miljötänk.

9. Nytt bostadshus: Liljeholmen,Liljeholmsvägen 12 DENNA FÅR MIN RÖST! Både bryter av och smälter in med husen bredvid. Skitsnyggt!

10. Nytt kontorshus: Ericssons huvudkontor, Isafjordsgatan 10A Kista Ganska häftigt
 0
Harald Cavalli-Björkman (27 Maj 2010 23:44):
Ser Kungsbrohuset varje dag från tågspåren och slås varje gång av hur totalt godtycklig formen är. En vanlig glaslåda med några mysko inbuktningar och sneda linjer här och var, men som så mycket det går göms undan. Det ser nästan felbyggt ut. Jag har inga problem med och uppskattar den business district-känsla som området börjat ge i stort men det huset är riktigt halvdant i mina ögon.
 0
Erik Tysk (28 Maj 2010 04:52):
Är den här tävlingen ett skämt eller? Om det här är sthlms tio bästa nybyggen ligger vi risigare till än jag kunnat föreställa mig... Mmmm, grå fykantig låda...
 0
P-O Karlsson (28 Maj 2010 08:18):
Byggnad nr 1 ser jag dagligen eftersom jag bor i närheten. Det måste vara ett skämt att den är med på listan. Samtliga omgivande byggnader i framväxande Henriksdalshamnen är ju snyggare. Den här byggnaden är den enda som inte har balkonger (förutom några små vädringsbalkonger) vända mot vattnet (syd), mest påminner om en låda, som mest känns som om den redan fanns ritad innan arkitekterna fick uppdraget just här samt har lägenheter med ruskigt osmarta planlösningar. Exempelvis har de stora felvända balkongerna på sidorna dubbla utgångar och sitter inte ihop (!). Eftersom huset ligger i gamla stan-avstånd till de omgivande byggnaderna lämpar det sig heller kanske inte så bra med enorma panoramafönster åt de hållen.

Från vilka kriterier utgick juryn egentligen?

Håller med om nr 9 eftersom den känns mest urban men har för mig om att det var loftgångar eller något annat elände med detta hus. Var det inte så att arkitekten bestämt att de boende inte får sätta upp solskydd eller markiser trots syd-västläge och sedvanliga panoramafönster?
 0
Magnus Orest (28 Maj 2010 10:50):
P-O, jag vill minnas att huset har loftgångar/ingång till lägenheterna på baksidan, men att man inte kommer in där hur som helst. Angående fasaden var det visst Skönhetsrådet som krävde att balkongerna inte får glasas in eller att fasaden på annat sätt förändras.

Business as usual, alltså. Det gäller även för området jag bor i här i Årsta. Alla lägenheter har sovrum och vardagsrum i sydvästligt läge, men markiser eller annat som skulle förändra utseendet på fasaderna är inte tillåtet trots att många av lägenheterna blir i det närmaste obeboeliga när solen ligger på under sommaren.
 0
Peter Sörensen (28 Maj 2010 12:43):
Oj, oj, oj vilket idefattigt och charmlöst startfält. Jag kommer att tänka på det gamla skämtet "det var skönhetstävling hemma i byn, ingen vann". Har det verkligen inte byggs några byggnader av större verkshöjd i Stockholm på ett helt år??? Då är det riktigt illa ställt med den svenska arkitekturen.
 0
Peter Sörensen (28 Maj 2010 12:48):
Kanske borde vi anordna en inoficiell röstning som istället rankar de nominerade husen i fulhet. Se förklarar vi förloraren i tävlingen för vinnare i den andra. Dvs den minst fula.

Bäst vore förstås att anordna en egen tävling där Yimbys läsare själva får nominera och rösta fram årets snyggaste nybyggnation. Det skulle sannolikt bli en klart mer intressant tävling. Kanske skulle man kunna tänka sig två kategorier, en som är ren nybyggnad på tidigare obebyggd mark, och en som är nybyggnad infogad i befintlig miljö.

Vore kul tycker jag. Vad säger ni?
 0
Magnus Orest (28 Maj 2010 13:28):
Alternativt att vi drar igång en egen tävling där både gamla och nya byggnader får nomineras?
 0
Daniel (28 Maj 2010 13:28):
Varför är bilderna svartvita? ;)
 0
Oscar A (28 Maj 2010 20:51):
Byggnaderna är så fula att ingen förtjänar min röst.

Det är tragiskt att delar av rådhuset förstörts.
 0
Michael Diamant (1 Juni 2010 14:18):
Men sh-t!
Den svenska tråkigheten slår till igen. Det är enkelt att vara smakfull om man aldrig vågar något.

Känns som allt antingen är omtuggning eller "inspirerat" av New York (det mest tråkiga då). Svagt!
 0
Anders (2 Juni 2010 12:15):
Byggnad 1 i hammarby sjöstad är en klar favorit, har vid tillfälle varit inne i en av lägenheterna mot vattnet, den strikta mörka utsidan återspeglas inte på insidan,tvärtom framstår lägenheterna som fantastisk ljusa med otrolig vattenkontakt. Gillar designmässigt balkongerna med glasad undersidan som fångar vattenspegeln mot fasad.
 0
Jakob Wilhelmsson (2 Juni 2010 16:48):
Anders: Ursäkta om jag raljerar lite, men är inte det lite av "standardmall 1a" för byggande i Stockholm? Alltså svarta lådor till byggnader på utsidan, i stort sett endast vitt inuti.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8636 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Maxhöjd i Kista
14 Oktober 05:26 av Bittebr Bittebr
ufu82646
14 Oktober 04:12 av Ufu82646 Ufu82646
independent escorts
13 Oktober 09:29 av Worldescortshub Worldescortshub
Spamanvändare?
4 Oktober 23:00 av Tore Kullgren
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan

@yimbysthlm på Twitter