Utskrift från www.yimby.se
....

YIMBY-vandring i Kista och Sollentuna

 
I Kista och Sollentuna planeras många spännande projekt. Arkitekturen som planeras är bland det mest vågade i Stockholmsregionen. Men området står också inför tuffa utmaningar. Hur ska vi omvandla dessa modernistiska förorter till uppskattade levande miljöer?

Politiker brukar följa med oss på dessa roliga promenader och vi hoppas några gör det även denna gång.

Vandringen sker under Kristi Himmelfärds dag, torsdag den 13 maj på eftermiddagen. Vi träffas klockan 11:20 vid Häggviks pendeltågstation. Boka in det i kalendern! Ni är alla välkomna.Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Per Hagwall (4 Maj 2010 23:20):
Det "spruckna" huset är så gott som klart, jag ser det från jobbet.

Hur gick det med stadsvandringen i Sundbyberg förresten? Jag såg ingen rapport från den.
 0
Johannes Lilleberg (5 Maj 2010 08:27):
Vandringen i Sundbyberg gick bra. Vädret var toppen och några politiker följde med och guidade oss runt. Tack för det! Det kanske kommer en blogg om det framöver...
 0
Johannes Lilleberg (5 Maj 2010 08:29):
 0
Gustav Svärd (5 Maj 2010 09:32):
Kunde inte komma på Sundbyberg-vandringen, men den här krockar inte med jobbet mitt :)
 0
Martin Ekdahl (5 Maj 2010 13:08):
Den spruckna byggnaden var snyggare i arkitekturkontorets illustration än i verkligheten av bilden att döma.
 0
Ulf Pettersson (5 Maj 2010 15:14):
Det spruckna huset är intressant, men precis som Martin skriver är det betydligt snyggare i illustrationen än i verkligheten. Arkitekterna tycks ha ritat om det så att sprickans form förlorat mycket av sin dynamik. Trots allt en bra idé.

Men många av de övriga husen är bedrövligt formgivna. Stel och oplanerad kantighet istället för harmoni. Otrukturerat plotter istället för omsorgsfulla detaljer eller rena linjer. Husen är allt annat än graciösa. Tanken är sannolikt att bryta upp de vanliga modernistiska rutmönstren. Men genomförandet är formmässigt lågkompetent; resultatet är simpla, illa genomtänkta visuella lösningar.

Särskilt Wingårdhs hus kan bli en visuell katastrof, tråkigt eftersom han ritar relativt vackra hus vanligtvis. Det är helt oproportionerligt och oharmoniskt med T-utbuktningen i toppen. Tycks enkom ha formgivits för att vara "annorlunda", inte alls för att vara vackert. Även ytan riskerar att se sunkig och störande ut med sitt triangulära plotter helt utan visuella riktlinjer. Att fasaden skulle "skimra" som en paljettklänning (Wingårdhs påstådda inspiration) tror jag blir svårt. Men man får se hur det blir i verkligheten.

Det är svårt att döma från illustrationer, men om många hus blir som de ser ut här så riskerar byggnaderna att kraftigt späda på opinionen mot modernistisk arkitektur.
 0
Karl-Johan Nilsson (5 Maj 2010 15:50):
Den spruckna byggnaden har tre sprickor, den som syns i arkitektbilden är på framsidan och är större och djupare än sidosprickan som syns på bilden i skyscrapercitylänken.
 0
Martin Ekdahl (6 Maj 2010 12:12):
Ulf: Ja, Wingårdhs hus är en förolämpning mot mina ögon. Det är faktiskt bland de fulaste skyskrapeförslag som jag har skådat under mitt liv. Man får blicka mot Fjärran Östern för att se dess motsvarighet.

Karl-Johan: Så arkitektkontorets illustration stämmer alltså? Första gången jag såg bilden blev jag totalt begeistrad. Men när jag såg fotot på Skyscrapercity gick en våg av besvikelse genom kroppen.
 0
Johannes Lilleberg (6 Maj 2010 12:47):
Jag har lite större förtroende för Wingårdh än vad ni har. Jag tycker hans arkitektur ofta ser lite för banal ut på skisserna. Men till skillnad från många andra kontor så har wingårdh en förmåga att få till "finishen". I Wingårdhs byrå vet man hur materialen beter sig i olika ljus och hur de förändras med tiden.
 0
Dan Edholm (7 Maj 2010 02:25):
Det "spruckna" huset känns inte igen från skissen. Det enda roliga är att det "sårade" huset i allt övrigt är en klassiskt tråkig låda (som finns i vitt, svart eller grått) och förekommer på alla nybyggen i stan. Framtida generationer kommer vilja riva detta av samma skäl som vår tid vill riva mycket av det som kom av miljonprogrammet. Tråkigt, utan trivsel och det finns alldeles för mycket av det.
 0
Niklas (7 Maj 2010 17:56):
Ska bli intressant att se om det planeras in kvarter med bostäder även norr om tunnebanan. Kista gård byggs visserligen, men det skulle behövas en blandning bland alla kontor.
 0
Magnus Orest (8 Maj 2010 14:29):
Jag tror dock att byggnaden med "sprickan" kommer att se ganska spännande ut när den väl är tagen i bruk. Tänk på att den behöver ljus för att komma till sin rätt. Så länge den betraktas oanvänd i grådaskigt väder blir det varken ljus inifrån eller utifrån. Med välputsad fasad i solsken eller som upplyst när det är mörkt blir upplevelsen en helt annan.
 0
Johannes Lilleberg (10 Maj 2010 23:45):
Nu är det bestämt att vi träffas klockan 11:20 vid Sollentuna pendeltågstation!
 0
Johannes Scherman (11 Maj 2010 00:15):
Va? Varför Sollentuna? Varför inte Häggvik?
 0
Erik Westberg (11 Maj 2010 07:00):
Kan någon reda ut varför det här står Sollentuna kl 11:20 samtidigt som forumtråden säger Häggvik 11:07?
 0
Alf . (11 Maj 2010 09:05):
I Häggvik ligger del 1 av förbifarten det är den 1-2 år nya väg 265, eller norrortsleden som går nordöster ut och slutar 15km bort vid E18 norr om Täby. Meningen är att 265an ska fortsätta sydväster ut från Häggvik och bli väg "förbifarten". Denna väg tror jag är det mest intressanta i Häggvik men jag har kanske fel.

Om promenaden så kan det bli lite långt att gå från Häggviks station ner till Sollentuna och sedan in till Kista.

Annars är de nya husen vid Engelbrektsgatan norr om Sollentuna centrum ett rejält och stort nytt kvarter.
 0
Magnus Orest (11 Maj 2010 11:02):
OK, vilken av utgångarna är det som gäller?
 0
Johannes Scherman (11 Maj 2010 13:31):
Allt som allt är det cirka två kilometer mellan Häggvik och Sollentuna C. http:​/​/​kartor.​eniro.​se/​m/​plIKe Med tanke på hur lång promenaden i Midsommarkransen blev samt med tanke på att allt som finns att se i Sollentuna C finns på en ganska liten yta borde inte det vara något problem.

Vi ska ju ändå ta pendeln från Sollentuna till Helenelund efter vi är klara i Sollentuna C.
 0
Gustav Svärd (11 Maj 2010 16:40):
Ja, att gå från Sollentuna C till Kista är iaf för mig rätt ointressant. Ganska långt och mest bara villaområde... En bra plan är i min mening att ta rutten i Sollentuna Johannes S föreslår för att sedan ta pendeln till Helenelund och därifrån gå till/i Kista för att avsluta vid Tunnelbanan.
 0
Leonardo Frithunanthz (11 Maj 2010 17:39):
Tiden är ändrad till 11:00. Var någonstans i Sollentuna Centrum skall vi träffas? Det är en ganska stor plats, så att säga...


Jag gillar mer Johannes Schermans förslag och är inne på Gustav Svärds idé.
 0
Gustav Svärd (11 Maj 2010 18:25):
Jag röstar på Häggviks Pendeltågsstation kl 11:20 för att sedan promenera till Sollentuna C, pendel till Helenelund, promenera till Kista C.
 0
Magnus Orest (11 Maj 2010 19:49):
Jag plusettar Gustavs förslag. Det är ju inte så länge sedan jag utforskade labyrinten under Malmvägen i Sollentuna, så jag börjar gärna i andra änden.
 0
Gustav Svärd (11 Maj 2010 20:42):
Nu har vi beslutat i forumtråden att det är Häggvik 11:20 som gäller! Now to change the blogg...
 0
Tore Kullgren (12 Maj 2010 03:23):
Ska vi sikta på en andra samling klockan 13 vid Helenelunds station, för att vandra genom Kista också?
 0
Johannes Lilleberg (12 Maj 2010 14:02):
Av erfarenhet vet jag att man ska aldrig göra folk förvirrade genom att ändra tider i sista minuten. Vi bestämmer därför att vi träffas klockan 11:20 vid Häggviks pendeltågstation. Precis som det står i bloggen.
 0
Robert (12 Maj 2010 15:42):
Går vandringen 11:20 genom både Kista och Sollentuna?
 0
Gustav Svärd (12 Maj 2010 16:11):
Japp! vi börjar vid Häggviks station, går till Sollentuna station, åker till Helenelunds station och går därifrån in i Kista.
 0
Oscar F (13 Maj 2010 22:37):
Hej!
Tyvärr missade jag 10.50 pendeln från C. Åkte till Häggvik i alla fall men då var ingen där. Synd! Hoppas det blev en bra rundtur. Ska se till å komma i tid till nästa.
OF
 0
Magnus Orest (13 Maj 2010 23:14):
Blev bondpermis även för min del. Fast det var för att jag kände mig ganska klubbad när jag vaknade imorse. Gissar att jag kan skylla det på polleneländet...
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8649 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter