Utskrift från www.yimby.se
....

Fifa World Cup 2010 - Ett samhällsprojekt

 
Europa må ligga steget efter USA inom export av musik och film. Men inom sportens värld dominerar Europa. Olympiska spelen, EM i fotboll och Champions League kan få självaste Super Bowl att framstå som en småväxt tomte. Men störst av dem alla är Fotbolls-VM. Få händelser fångar så många av världens blickar, från så olika kulturer, som FIFA World Cup. Men mästerskapet är mer än underhållning och multikulturell folkfest. Det är ett samhällsprojekt som bara de största länderna är stora nog att klara av.

FIFA World Cup handlar om mycket mer än 22 män som springer efter en boll. Arenorna tar lika mycket folk som större svenska städer. Människor från världens alla hörn strömmar till arenorna. Att bygga en väl fungerande arena är ett enormt infrastrukturellt projekt. Men även resten av samhället påverkas. Värdländerna bygger nya vägar, kollektivtrafik, hotell och mycket annat för att hantera arrangemangen.

Sverige Arrangerade VM 1958. Åren efter andra världskriget var intresset för sporten långt ifrån så stort som det skulle bli senare. Många länder hade fortfarande inte återhämtat sig efter krigets påfrestningar. Men Sveriges ekonomi ångade på för fullt och landet hade den infrastruktur som krävdes för att arrangera VM 1958.

Idag kan bara de största länderna arrangera mästerskapet. 2006 var Tyskland värdland. Man byggde många fantastiska arenor som den lysande Allianz Arena och det tempeliknande Waltstadion. Märkligast av alla är däremot Veltins Arena som borgmästaren kallade "världens största cabriolet". Man kan nämligen skjuta ut hela fotbollsplanen utanför arenan mellan matcherna för att ge gräset sol. I arenan finns också fotbollskyrkan där fans gifter sig och döper sina barn.

Nu är det dags för Afrika att arrangera sitt första mästerskap i fotboll. Sydafrika är ett medelinkomstland med välutvecklad ekonomi, kommunikationssektor och transportsektor. Folkmägnden är 50 miljoner och landet klarar av stora evenemang som denna. Mästerskapets bruttoekonomiska påverkan på Sydafrika beräknas bli 95 miljarder svenska kronor enligt Grant Thornton. Mästerskapet beräknas bidra med 695 000 arbetstillfällen och en nettopåverkan på BNP under 2010 på hela 0,54 %! Landet planerar att investera flera miljarder i utbyggnaden av infrastruktur. Man har investerat i ramper till motorvägar, nya busslinjer och utbyggd spårtrafik.

För en gångs skull sker det också något i Afrika som ger en positiv bild av kontinenten i västvärlden. Men det har ändå rests kritiska röster i svensk media. Fattigdom och stora inkomstskillnader råder i Sydafrika. Arbetslösheten är skyhög. Därför tycker en del att pengarna hade kunnat investerats i något annat än utbyggnad av infrastruktur för mästerskapen.

Sydafrika vill inte vara mindre spektakulära än förra VMs arangörer Tyskland. "Giraffarenan" Mbombela har ett tak som hängs upp av ställningar som ser ut som giraffer. Soccer City gestaltar en traditionell, brun afrikansk kruka som kallas kalebass. Jag kan tyvärr inte skryta med att ha upplevt arenorna i verkligheten. Men vi kan ju alla betrakta bilder och göra våra egna befömningar om vad vi tycker=;).

Arenorna har välsignats av Xhosa-krigaren Zakhele Sigcawu från Tshae-klanen när han slaktade en oxe offentligt. Sydafrika basunerar ut att spelen kan börja. Här kommer en genomgång av detta mästerskaps upplaga av arkitekturella arenaskapelser.

Polokwane
Arena: Peter Mokaba
Publikkapacitet: 46 000


Tshwane/Pretoria
Arena: Loftus Versfeld
Publikapacitet: 50 000


Nelspruit
Arena: Mbombela
Publikkapacitet:46 000


Rustenburg
Arena: Royal Bafokeng
Publikkapacitet: 42 000


Johannesburg
Arena: Ellis Park Stadium
Publikkapacitet: 61 000

Johannesburg
Arena: Soccer City
Publikkapacitet: 94 700


Mangaung/Bloemfontein
Arena: Free State
Publikkapacitet: 48 000


Durban
Arena: Durban Stadium
Publikkapacitet: 70 000


Nelson Mandela Bay/Port Elisabeth
Arena: Port Elisabeth
Publikkapacitet: 48 000


Kapstaden
Arena: Green Point
Publikkapacitet: 70 000

Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Lucas Stensö De Marie (11 Juni 2010 09:24):
Jag gillar att arenorna är inspirerade av det afrikanska djurlivet. Tyckte Nelspruits sittplatser såg häftiga ut, det är väl meningen att det ska likna en zebras mönster?

Det slog mig först nu hur många arenor som faktiskt behövs. Jisses. Vad för nytta av dem kan man göra med dem efter VM? Omvandla till bostäder, skolor eller sjukhus i de arenor som inte kommer nyttjas kanske?
 0
Emil Björnius (11 Juni 2010 12:51):
Har med glädje följt förberedelserna inför VM och måste ju hålla med om att ett världsmästerskap i fotboll skulle ge Sydafrika "det moderna Afrikas" ansikte utåt. Tycker egetligen bara de nybyggda och i viss mån de nyrustade arenorna håller måttet för vad som bör klassas som en godkänd VM-arena, håller ni inte med om att "Royal Bakofeng" med sina värdelösa löparbanor och skittrista läktare ser väldigt sliten ut? -Liksom "Loftus Versfield" som i det närmaste ser helt övergiven ut, okej design kanske inte är allt men lite krav kan man väl ändå ställa. Till sist mitt VM-tips, i finalen spöar Spanien Tyskland med 3-1!
 0
Jesper (11 Juni 2010 17:09):
Det sista man borde ställa krav på i Sydafrikas fall är väl ändå det estetiska i arenorna. Är inte själva arrangemanget i sig och infrastrukturen/logistiken ändå det viktigaste; att hela grejen fungerar? Säkerheten? De har lagt ner ruskigt mycket pengar redan, och personligen är jag bara väldigt glad att Afrika äntligen får sitt första VM-slutspel. Arenornas estetik skiter jag högaktningsfullt i.
 0
Martin Ekdahl (12 Juni 2010 13:04):
Arenorna i sig är mycket imponerande. Jag gillar megaarkitekturen.

Vad jag har uppmärksammat med Fifa 2010 är dock en helt annan sak det faktum att Fifa och dess sponsorer tillåtit sig att sätta regler för verksamheter utanför själva spelen. Till exempel har tydligen gatuförsäljningen av snabbmat som är så typisk för Sydafrika förbjudits under spelen. Detta i offentliga miljöer (alltså inte inom de områden som avsetts för spelen) och på order av Fifa och dess snabbmatssponsorer för att de vill ha ensamrätt (ursäkta ordvitsen) under spelen.

Detta kan betraktas som ett onödigt ingrepp på det offentliga livet genomfört på order av privata aktörer. Givetvis har det inga långtgående konsekvenser eftersom samhället förmodligen återgår till det normala efter spelen (och med en massa ny härlig infrastruktur). Men det är ändå värt att nämna som ett exempel på hur statslivet och de multinationella korporationerna kan krocka ihop under vissa evenemang. Dessutom reser det en del frågor om hur mycket utrymme man kan tillåta marknadskrafterna ta på det öppna stadslivets bekostnad?
 0
Sven R (12 Juni 2010 15:02):
Som svar på Lucas fundering om att omvandla arenorna efter VM: Det bor 50 miljoner människor i Sydafrika och man har byggt tio stora arenor. Befolkningens och arenornas storlek motsvarar ungefär de största europeiska länderna. I dessa länder ligger ligornas publiksnitt inte så långt ifrån maxkapaciteten. Och jag tror inte förutsättningarna för att sälja ut arenorna är sämre i Sydafrika egentligen eftersom det är ett land i utveckling. Publiksnittet i Sverige var ju t.ex som högst under 40-talet då folk inte hade så mycket pengar till andra fritidsintressen. Jag tror man ska se arenorna som lika viktiga grundstenar i samhällsbyggandet som infrastrukturen. På en läktare spelar hudfärgen ingen roll, man förenas runt sitt lag.
 0
Max (12 Juni 2010 19:33):
Behöver inte vara ett sportarrangemang för att förändra en stad, Hafen City, Hamburg:
http:​/​/​www.​edition.​cnn.​com/​video/​#/​video/​business/​20​10​.​.​
 0
Pablo Demierre (14 Juni 2010 10:10):
Själv tycker jag att det tråkigt att ligger så långt bort. Det är VM. Alla matcher borde vara slutsålde. Så är det inte denna gång.
 0
Martin Ekdahl (14 Juni 2010 10:18):
Max:

Hafen City är ett omfattande projekt. Skall bli intressant att se resultatet.
 0
Jan Wiklund (22 Juni 2010 17:25):
Det är möjligt att VM i fotboll är ungefär det största en stad klarar av utan att gå helt i spinn. OS är definitivt för stort. Min svåger i Barcelona kan berätta om hur allt under fyra fem års tid var underordnat detta projekt och man hade inte råd/tid/möjlighet att bygga bostäder en gång.

Sen får man heller inte blunda för de skumma politiska motiv som såna här projekt brukar föra med sig - i första hand syftande till att deportera folk som de styrande inte anser passar in. Detta har varit ett ledmotiv från Montreal, Barcelona, Beijing (förstås) och nu London. I Sydafrika protesterar slumrörelsen Abahlali baseMjondolo mot avhysningar med VM som förevändning, men naturligtvis i verkligheten för att fattigt folk stör rikt folks sinnesfrid.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8636 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
1 Mars 2020 18:26 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter