Utskrift från www.yimby.se
....

Öppet eller mysigt Slussen

 
Stora öppna platser ger många fina utsiktspunkter. Men det har sitt pris. Det ger färre kulturella verksamheter och mer buller. Vi i Stockholm behöver istället mer mysiga strandpromenader med kulturella verksamheter, fin utsikt och bra stämning.

Ta en titt på denna bild av Nyköpings hamn. På bilden ser vi en stämningsfull öppen yta längs vattnet. Utsikten mot fjärden i bakgrunden är underbar. Till vänster ser vi hus i olika stilar. Varje hus bidrar med olika aktiviteter. Här finns glassbarer, restauranger, konstutställningar och musikklubbar. Till höger läger båtarna till som har skärgården som destination. Nyköpings hamn är en omtyckt plats bland Nyköpingsborna.


Nyköpings hamn har inte bara fin utsikt mot fjärden. Här finns även hus som bidrar till kultur och levande miljöer.

Om man tog bort husen till vänster och drar två vägar genom hamnen så får man någonting som liknar dagens Slussen. Det skulle i så fall ge en bättre utsikt från ytan bakom husen. Men hamnen skulle bli mindre intim och trevlig. Då skulle Nyköpingsborna inte kunna njuta av varken konst eller uteserveringar. Platsen skulle också bli mer bullrig då inga hus skulle skydda mot billjudet.


Från Slussen kan man se toppen av Gamla Stans hus även om man är långt från vattnet. Men öppenheten har sitt pris. Det gör platsen mer bullrig och mindre intim.

Slussen ska byggas om och vi har två val. Antingen gör vi Slussen trevlig längs med vattnet med fantastisk utsikt och många kulturella aktiviteter i nya fina hus. Eller så gör vi Slussen öppen utan hus, men med fin utsikt även långt från vattnet. Platsen blir då mindre mysig och mer bullrig. Socialdemokraterna i Stockholm presenterade i DN ett eget förslag på hur Nya Slussen ska se ut och de valde det senare alternativet.

Som ni märker är jag skeptiskt till att förutsättningslöst prioritera utsikten från platser långt från vattnet. Vi ska istället satsa på utsikten från de bästa platserna. Vi på YIMBY har alltid sagt det och vi säger det gärna igen. Upplevelsen av utsikten avgörs inte bara av utsikten, utan även av stämningen på platsen. För att göra Slussen mer mysig och stämningsfull så behövs några fina hus nära vattnet. Precis som i Nyköpings hamn. Man behöver inte bygga överallt och placeringen av hus kan diskuteras. Man kan också ha större avstånd mellan vissa hus för att utvidga vyerna. Men några hus med kulturella aktiviteter behövs. Ett stort öppet Slussen utan hus skyddar tyvärr inte mot vind och buller och det gör upplevelsen av utsikten sämre. Det har bland annat Olle Markstedt (akustiker och stadsbyggnadsdebattör) skrivit om i DN.

Socialdemokraterna vill smalna av den stora bron vilket kan vara en bra idé, under förutsättning att man tar bort filer för bilar. Det ger mindre bullrande biltrafik. Om en avsmalning av bron däremot leder till sämre förutsättningar för bussar, cyklister och en eventuell framtida spårväg så är det inte en lika bra idé. Stadsbyggnadskontoret får framöver ta ställning till om det går att smalna av bron utan att kollektivtrafiken drabbas.

Socialdemokraterna har planer på att bygga en ”märkesbyggnad” med publik verksamhet. Det vore bra för Stockholm att få modern sevärd arkitektur som höjer arkitekturens anseende och gör oss Stockholmare stolta. Vi stödjer därför partiet i denna fråga. Däremot kan man ställa sig frågan var Socialdemokraterna vill ha märkesbyggnaden. Som vanligt har Socialdemokraterna starka åsikter om hur liten plats nya byggnader får ta. Ändå vill de ha en sevärd märkesbyggnad. Det säger sig självt att det blir svårt. Dessutom verkar Socialdemokraterna vilja ha ett kulturhus under marken! Det låter inte så inbjudande.

Jag förstår att en del vill ha kvar den öppenhet som finns i dagens Slussen. Men det är viktigare att en gång för alla göra en av Stockholms bästa utsiktsplatser nära vattnet så stämningsfull som möjligt. Stockholms strandpromenader domineras idag av öppna platser med biltrafik. Hela Södermälarstrand är öppen med mycket biltrafik. Östra stranden längs Klara sjö är öppen med mycket biltrafik. Skeppsbrokajen är öppen med mycket biltrafik. Strandpromenaden mellan Gamla Stan och Riddarholmen är öppen med mycket biltrafik. För variationens skull är det bättre om vi istället bygger Stockholms första riktigt intima strandpromenad med mycket kulturaktiviteter.


Ett öppet Slussen.


Nyköpings hamn... med hus.
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Jonas V (10 Juni 2010 09:41):
Jag kan bara instämma med Johannes.

Öppna ytor tenderar även att fyllas med tillfälliga eller åtminstone ickepermanent bebyggelse. Det förstnämnda kan exempelvis vara torghandel och det sistnämnda någon närliggande krog som får tillstånd till en satellit-uteservering (som Sturehof på Stureplan). Sådant skymmer ju förstås också utsikten, men det är inte på långa vägar lika känsligt för de som månar om de Fria Vyerna. Så länge inte bebyggelsen är permanent så.

Jag tycker (s) förslag innebär en stor missad möjlighet att göra något spännande och bra. Förslaget är populistiskt och amatöraktigt, och ledningen själva blir motsägelsefulla då de talar om en märkesbyggnad – som inte ska synas.

Jag önskar politiker som hade lite mer integritet och vågade stå för sina visioner om hur staden ska se ut. Nu blir det väldigt vindflöjligt, vilket är bra för demokratin men sämre – enligt mig – för staden och kulturen.
 0
Martin Ekdahl (10 Juni 2010 12:11):
Sossarnas profilbyggnad låter som ännu ett halvtamt försök till filmjölksarkitektur. Inte tror jag att man skulle bygga något som gav staden en "profil" (vad det nu är) utan att skymma någons utsikt.
 0
Göran (10 Juni 2010 13:37):
Men hallå.
Det finns faktiskt tre dimensioner.
Tänkte du spränga bort hela Södermalm?
Jämför gärna skillnaden att sitta i en roddbåt med att stå högt upp på en Ålandsfärja. Det kan kanske belysa en tredje dimensionen. Vill man ha ett inbyggt eller inglasat torg finns det redan, i tex. Skärholmen.
 0
Niklas (10 Juni 2010 15:05):
Göran:
... och vill man ha en öppen, ogästvänlig och blåsig plats så finns det ju redan. Gå till närmaste vindpinade åker eller parkeringsplats.
Lite hårddraget kanske. Öppna platser hör ju faktiskt hemma i en stad. Men att just Slussen är synnerligen olämpligt att vara öppet pga det blåsiga läget.
 0
Palle (10 Juni 2010 15:22):
Om jag förstått debatten rätt oroas många för risken att utsikten MOT Slussen påverkas (Stomatolskylten mm). Den som för första gången (i mitt fall i åttaårsåldern) ser ut över Slussen och Mosebacke från Kornhamnstorg minns känslan. Man ser båtar, tåg, motorfordon, en hiss i rörelse, människor i rörelse. Det är ett perspektiv med mycket speciella kvaliteter. (Har slutat använda det vaga ordet "unikt".)
 0
Fredrik L (10 Juni 2010 17:23):
Vad tycker ni om denna grymma idé?

http:​/​/​www.​expressen.​se/​resor/​1.​20​0​310​0​/​de-​vill-​surfa-​.​.​

Detta skulle i alla fall va en dröm för mig eftersom jag älskar att surfa men jag tror även att det skulle bidra till en härlig plats att va på. Själv gillar jag att titta på något och inte bara se på vatten eller en "död" utsikt.

Hur som helst så blir jag rätt trött på alla bakåtsträvare som gnäller på absolut ALLT. Ibland skulle jag vilja att det va diktatur när det kom till stadens utformning. Så länge det blir som jag vill. Haha.
 0
Martin Danell (11 Juni 2010 00:05):
Bra artikel Johannes. Dock ger kanske inte Fosterförslaget någon större känsla av intimitet.
 0
Jonas V (11 Juni 2010 15:20):
Surfning vid Slussen? Ja, det känns väldigt typiskt Stockholms kultur – Sverige är surfarnas Mecka, kan säga. Surfa kan ju nästan alla människor i Sverige, även om det är svårt att lära sig de mest grundläggande bitarna. Och säsongen är ju ganska lång, flera veckor per år...

Jag må vara Sursmurfen, men jag är för någon annan typ av kulturell aktivitet. :/
 0
Martin Ekdahl (11 Juni 2010 23:44):
^^

Eller "Sursurfen". :)
 0
Christian Gradholt (13 Juni 2010 12:03):
Om den här artikeln inte får bakåtsträvare att ändra åsikt vet jag inte vad. Bonus för anammandet av sättet bakåtsträvarna använder bilder, soligt, blå himmel och mycket folk på de "positiva", och mulet och underexponerat på de "negativa".
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8612 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

@yimbysthlm på Twitter