Utskrift från www.yimby.se
....

Förskolan Tellus

 
Arkitekterna Sven Backström och Leif Reinius byggde de funktionalistiska "skokartongerna" i LM-staden. Husen är nästan identiska. Även de självbyggda småhusen i området är standardiserade och Ericssons gamla industrier i vitt och grått är brutala. Men mitt bland all denna monotoni (eller enhetlighet som förespråkarna kallar det) finns förskolan Tellus som bryter helt mot områdets traditioner. Och det är det som är så bra!

Kreativitet betyder variation. Kreativa personer har förmågan att hitta på saker. Finna nya vägar när det behövs, och ibland när det inte behövs. Många vill ha variation i städerna. Man vill ge arkitekterna spelrum att hitta på något nytt. Motsatsen till kreativitet är upprepning. Kreativitetens motståndare vill att nya hus ska vara standardiserade upprepningar av de gamla. Jag kallar det för monotoni. Men eftersom att ordet har en dålig klang så brukar man istället säga enhetlighet. Det kan handla om att alla hus ska vara lika höga, byggas i samma material och färg som de äldre husen i området.


Förskolan Tellus i Telefonplan.

Vasakronan och Tham Videgård bestämde sig för att bygga något annorlunda. Restultatet blev ett hus som inte liknar våra andra standardiserade förskolebyggnader. Uppifrån sett ser huset ut som en njure. Byggnaden har inga kantiga hörn. Den halvstängda entregården utgör en samlingsplats för barnen och föräldrarna innan de går in i huset. Fasaden består av gulmålad stående lockpanel i trä som överlappar varandra. Panelen täcker delvis över en del av fönstren vilket filtrerar direkt soljus och framhäver husets böjda form. Fasadens varma färg passar förvånansvärt bra som bakgrund till de gröna bladverken. Men skär sig mot de brutala industrihusen. De olika rummen har olika färgteman. Under mörka kvällar när lamporna lyser upp rummen så ger fönstren en portpurri av glada färger för de som passerar förbi byggnaden.


Huset har inga kantiga hörn.


Den gula fasaden fungerar som bakgrund för grönskan i skogen.

Läget mellan skogen och industriområdet är bra. Området ska byggas om till en blandstad med gångstråk kantad av service. Men förskolan inkräktar inte på de delar av området som kommer få dessa urbana kvaliteter. Snarare utvidgar den grönskan in mot området.

YIMBY brukar främst ägna sig åt de allmäna utrymmerna i staden. Men det ska ändå nämnas att huset har utvecklats i samtal med skolans personal. Bland annat är fönstren anpassade för barnens längd och varje barngrupp har egna rum för samlingar och vilostunder. Huset har  runda former för att locka barnen till fantasi och rörelse. Jag kan se att lekplatserna runt huset är väl genomtänkta. Det finns partier med mjukare mark och lekställningar för att öva upp barnens motorik. Där de mindre barnen leker finns skydd för solen.


Lekytan utanför förskolan.

I Telefonplan finns många som studerar eller arbetar med kreativa verksamheter. Däremot har området inte gett ett kreativt intryck för områdets besökare och boende. Men förskolan Tellus är ett steg mot att göra Telefonplan till ett mer kreativt livskoncept för de som vill leva där. Huset ger också det monotona Telefonplan, som enligt Stockholm stad ska vara Stockholms kreativa centrum, ett mer kreativt utseende.


Den äldre arkitekturen i området är brutal.

Förskolan Tellus är en fröjd för oss som vill ha variation och fantasi. Byggnaden avviker från sin omgivning. Det enda jag kan klaga på är avsaknaden av konstnärliga detaljer på fasaden för de som befinner sig nära huset. Stängslet runt tomten är också anskrämlig. Men att lyckas skapa något så annorluna med sådan känslighet är en bedrift i det konservativa Stockholm. Byggbolagen vill standardisera husen och nya byggprojekt som sticker ut möts av högljudda protester. Det krävs mod för att bryta mot normen. Jag vill inte vara mindre modig och ger därför byggnaden betyget 5 av 5.



Betyg: 5 (av 5)
Arkitekt: Tham Videgård Arkitekter


Vilket betyg ger du?
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Erik Johansson (25 Juli 2010 21:52):
Notera de raka stängslen och betongmurarna.. :-) Men helt klart ett bra tillskott, dock blir den väl lite undangömd där på f.d. industritomten.
 0
Anders Gardebring (26 Juli 2010 08:36):
Utmärkt av Vasakronan och Tham Videgård att våga göra något annorlunda. Även om allt inte är perfekt (stängslen, som nog trots allt behövs runt en förskola, hade ju t.ex. kunnat utformas aningen roligare..) så är det verkligen en välkommen färgklick i ett tidigare väldigt vitt, grått o fyrkantiga område.
Mer sånt här svenska arkitekter o byggbolag!
 0
Magnus (26 Juli 2010 11:44):
Har inte sett huset i verkligheten och kände inte till bygget. Jag blir positivt överraskad!

Min invändning är (iaf vad man kan se från bilderna) att gården verkar vara helt lagd i asfalt utan grönska eller liknande. Det vore trevligare med gräs och grus med lite buskage. Likt tidigare talare håller jag också med om att staketet borde vara av annan typ. Kanske ett trästaket i samma stil som husfasaden.
 0
Johan Eriksson (26 Juli 2010 17:55):
Är det här precis sprillans nybyggt eller när byggdes det egentligen?

Lite 70-tal till både färg och material men det gör sig onekligen bra som omväxling = är positiv!
 0
Martin Ek (26 Juli 2010 18:00):
Måste säga att jag verkligen har uppskattat de här två första recensionerna och ser fram emot ytterligare smultron i betongdjungeln...

Huset tycker jag kan beskrivas med ett ord; lekfull. Och det passar väl bra för en förskola?
 0
Martin Ekdahl (26 Juli 2010 22:11):
Jag gillar vad jag ser. Detta är intressant. Jag ska pallra mig iväg till Telefonplan och se denna byggnad live.
 0
Anders Anttonen (28 Juli 2010 12:21):
Nar vi gick förbi där på Midsommarkransen-promenaden nämnde Jonas Frejd "Muminhus" och jag spontant fyllde i "Barbapapa-hus". Vi har nog rätt både jag och Jonas. Huset var inte färdigt då men man kunde skönja de runda formerna.
 0
Oscar Palmstrøm (28 Juli 2010 18:42):
betongdjungeln...

är en förvånansvärt artrik och varierad biotop, för den som ger sig tid att utforska den:

http:​/​/​www.​architectureweek.​com/​cgi-​bin/​awimage?​dir=​20​.​.​
 0
Oscar A (31 Juli 2010 21:04):
Vilken förskräcklig betongmur på den översta bilden! Att plankorna går över vissa fönster? skapar en fängelsekänsla över dagiset..
 0
Daniel Sjölund (9 Augusti 2010 19:27):
Husets utformning ger jag 5+. Man blir ju lycklig över att se sånt här!

Johannes lovordar byggnadens utseende i förhållande till den monotona omgivningen. Här skulle jag vilja att även byggnadens innehåll granskas på samma sätt. Jag har inget emot att kidsen skall få ha en alldeles egen fin förskola, men skulle det inte vara möjligt att klämma in några vånningar till för att ge utrymme för bostäder/kontor? Blandstad ni vet..

Varför fortsätter våra kommuner med att mangla ut dessa ett till tvåvåningsdagislimpor i relativt centrala delar? Det måste göra vår barnomsorg väldigt dyr.
 0
Martin Ekdahl (10 Augusti 2010 09:23):
Daniel S: Håller med. Det går alldeles utmärkt att fylla ett hus med olika funktioner. Det finns det många exempel på, även vad gäller förskolor och dagis. Det ser iofs ut att vara någon våning till i det här fallet, men visst, huset kunde gott växa lite på höjden.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8670 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl

@yimbysthlm på Twitter