Utskrift från www.yimby.se
....

Piano Paviljonki

 
Jag kommer framöver skriva om arkitektur i Stockholm, övriga Sverige och andra länder. Det kommer handla om allt ifrån stora prestigeprojekt till små lågbudgetbyggnader. Jag hoppas att ni också deltar i diskussionen om vad ni tycker om dessa byggnader. Först ut är Wingårdhs Piano paviljonki i Lahtis.

Wingårdhs byggnad i Lahtis hamn har funnits ett tag. Första gången jag gick förbi blev jag inte så imponerad. Men ju mer jag lärde känna huset ju mer imponerad blev jag. Insidan av huset attraherar mer än utsidan. Det är ofta så med funkisarkitekturen. De som ser huset från gatan bryr man sig inte så mycket om. Istället lägger man fokus på besökarna inne i huset. De som betalar prioriteras.


Piano paviljonki i Lahtis

Här i de inre delarna av södra Finland finns inga svenskspråkiga och därför har byggnaden inget svenskt namn. Men rakt översatt heter den Pianopaviljongen. Om man sätter sig på kaféets terrass får man mer än en kulinarisk upplevelse. Det glasade räcket och terrassens låga läge ger känslan av att man svävar över vattnet. Det är här i Lahtis som det fantastiska tusen sjöarnas land börjar. Därför är det passande att byggnaden blickar ut mot det vidsträckta finska insjösystemet.

Wingårdhs byggnad är avskalad. Väggarna, stolarna och borden i trä ger ett harmoniskt intryck. Stilen passar bra i sin omgivning som domineras av Sibeliushuset och bostäder i funkis. Men byggnaden har också detaljer. Taket är perforerat med små hål. När solen står som högst i himlen bildar solstrålarna genom hålen prickmönster på golvet.


Från terrassen har man bästa utsiktsplatsen över sjön. Lägg märke till hålen i taket och "höhässjorna".


Glasade räcken ger bättre utsikt över vattnet. Måsskiten hör väl till när man är i en hamn!


Pålarna som sticker ut från terrasstaket i oregelbundna riktningar står i kontrast till den övriga byggnadens ingenjörsmässiga perfektionism. Jag vet inte om det var medvetet av wingårdhs, men de gråa slitna pålarna i solskenet ger byggnaden en känslomässig roll för finnarna. De påminner om den gamla tidens höhässjor  som säkert ger många besökare från landet minnen från barndomen. Här och där har spindlar byggt nät mellan pålarna vilket snarare förhöjer känslan än tvärtom.


Slitna och varierande "höhässjor" på taket gör byggnaden mer levande.


Möblerna i all sin enkelhet passar väl in i byggnaden. I bakgrunden syns Sibeliushuset.

Piano paviljonki är i all sin enkelhet ett briljant verk av wingårdhs. Den ger naturupplevelse och urban känsla på samma gång. Den är avskalad men har ändå spännande detaljer för den som med ögat söker runt efter något spännande. Hade Wingårdhs brytt sig mer om människorna på gatan än att visa dem husets likgiltiga baksida så hade intrycket blivit ännu bättre. Men nu blir det ändå det hedrande betyget 4 av 5 för Piano paviljonki i Lahtis.

Betyg: 4 (av 5)
Arkitekt:  Wingårdh Arkitektkontor

Vilket betyg ger du?
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Johannes Lilleberg (17 Juli 2010 23:32):
Om det finns någon byggnad i Stockholm eller övriga världen som ni vill skriva om så säg till!
 0
Martin Ekdahl (18 Juli 2010 00:10):
"Insidan av huset attraherar mer än utsidan. Det är ofta så med funkisarkitekturen. De som ser huset från gatan bryr man sig inte så mycket om. Istället lägger man fokus på besökarna inne i huset. De som betalar prioriteras."

Klockren formulering. 5 av 5.
 0
Zeth L (18 Juli 2010 01:16):
Snyggt hus och rolig läsning. Jag hoppas på att få se mer sånt här på bloggen. Framförallt tror jag att det gynnar Yimby Sthlm om fler blogginlägg är positiva. Yimby GBG tycker jag har varit väldigt bra på att lyfta fram det som görs bra i om- och nybyggnationer.

För övrigt bör nog husen ute på Skeppsbron i Gamla Stan uppgraderas. Kanske något i liknande stil?
 0
Oscar A (18 Juli 2010 13:02):
Ful byggnad men intressant artikel. Betong blir sällan snyggt.
Ser fram emot fler arkitekturartiklar.

Betyg byggnad: 1 av 5.
 0
Johan Ronström (18 Juli 2010 20:56):
"Istället lägger man fokus på besökarna inne i huset. De som betalar prioriteras."

Låter lite tråkigt, även om jag förstår hur du menar. Jag har lite aversion mot pengar som utgångspunkt för prioritet, så jag hade kanske snarare tänkt "De som använder byggnaden prioriteras". Det blir kanske mindre skillnad med en näringsverksamhet, men det finns ju fortfarande personal m.m. som nyttjar lokalen. Inne/ute behöver ju inte betyda betalande/icke-betalande..

Men nu blev det mycket ord-klyveri. Bra inlägg, tyckte jag iaf!
 0
Kapsyl (20 Juli 2010 09:57):
Jag får en steril känsla. Som man skulle titta en arkitekts skiss på dator skärm ungefär.
 0
Alexander Åkerman (20 Juli 2010 10:51):
Rolig läsning! Som någon tidigare sa så skulle liknande paviljonger passa bra på skeppsbron. Kanske skulle man sno idén från den årliga paviljongen i Londons hyde park. Man skulle kunna bjuda in intressanta arkitekter att rita paviljongerna en ny för varje år.
 0
Oscar A (22 Juli 2010 13:46):
Alexander,
Du tycker alltså att man skall förstöra Gamla stans unika atmosfär med fula moderna betongbyggnader - vansinnig idé!
 0
Alexander Åkerman (22 Juli 2010 15:16):
@Oscar A

Hur kan man förstöra något som redan är trasigt? Skeppsbron är ju knappast invirad i gamla stans genuina atmosfär!? De tråkiga låga byggnader som finns där idag skulle i vissa fall kunna ersättas av provisoriska paviljonger ritade av spännande arkitekter. Fördelen med att låta paviljongerna vara provisoriska är att det inte är hela världen om det blir fel. Detta borde inte förstöra den omhuldade genuina känslan som präglar gamla stan - iaf inte såra den mer än vad som görs idag. Se t.ex den årliga paviljongen i Hyde Park som exempel på hur det skulle kunna fungera.
 0
Palle (23 Juli 2010 19:38):
Med risk för att ha "sett fel", men det är något med färgsättningen som man inte är så van vid i Stockholm. Kanske mer en korsning mellan göteborgskt 80-tal och antroposofisk arkitektur? (och då ligger tankarna på den rosaaktiga färgen)
 0
Oscar A (31 Juli 2010 21:11):
Alexander Åkerman:
Även om den redan är förstörd - varför skapa byggnader somr fortsätter att förstöra?
"Spännande arkitekter" - det kan inte bli något annat än en uppvisning i modernistisk arkitetur, vilken synnerligen inte lämpar sig i Gamla stan.
Vad som lämpar sig är en klassisk arkitektur som går i samklang med övriga Gamla stan.
 0
Johannes Lilleberg (4 Augusti 2010 14:21):
Oscar: Har du varit i Budapest? Där finns mängder med modern arkitektur som är inspirerad av gammal arkitektur...
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8661 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Jane blir opera
1 November 04:10 av Melvin Bowers
Uthyrningsdel
22 Oktober 13:49 av Lola Ewint
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl

@yimbysthlm på Twitter