Utskrift från www.yimby.se
....

Kulturhusets nya bottenplan

 
 
Text: Johannes Lilleberg
Foto: Anders Gardebring

Vårt kulturhus har fått en ny bottenvåning och huvudentré för 40 miljoner kronor. Resultatet är en mer öppen, ljusare och socialare entre men också mer kommers.


På plattan är några av trekanterna täckta med oranga och gröna mattor. Utanför ingången till Peter Celsings kulturhus finns en extra stor matta som markerar ingången. "Inte riktigt färdiga ...men vi har öppet ändå" står det innanför entrén. "Caféet är inte färdigpyntat och några lampor ska installeras i exempelvis bibliotekets hyllor" säger de i informationsdisken mitt i hallen.

 

 

 
Det första jag slogs av på den nya bottenvåningen var den öppna transparanta planlösningen. Det finns inga väggar mellan caféet, biblioteket, scenen och affärerna. Man ser vad som händer i hela bottenvåningen. Mellan plattan och kulturhuset finns den stora glasfasaden som raderar ut gränsen mellan inne och ute och gör hallen ännu mer öppen. Till och med den nya unisextoaletten är öppen genom ett panoramafönster. Men man kan bara se de som tvättar händerna och stylar sig framför spegeln. Dörrarna till toalettstolarna är som tur är fortfarande ogenomskinliga.

 
Den öppna lösningen verkar ge olika effekter. Alla som sitter i Caféet väljer stolarna längst in mot väggen. Men i biblioteket skapar bokhyllorna olika rum vilket får besökarna att sprida ut sig över en större yta. För de som vill sitta ned finns många olika sorters sittplatser att välja mellan. En del lämpar sig för att sitta. Andra lämpar sig för att ligga. En del är höga, andra är låga.

 
Böckerna står lagom stökigt i hyllorna som de ska. Då vågar man ta en bok. I biblioteket småpratar man och det är ont om studiobord. Platsen lämpar sig därför snarare för spontanläsning än att plugga med många böcker och anteckningsblock. Avdelningen för konst, mode, design, arkitektur och foto har fått en särställning och skiljer sig från resten av bottenvåningen. Rummet är nedsänkt, har avrundade hörn och orange heltäckningsmatta. Nära Biblioteket finns rum för barnvagnar (givetvis öppen planlösning) och en läsescen.

 

 
Stadsmissionen flyttar in under hösten. Men på bottenvåningen finns också kommers. En bokaffär har flyttat in. I andra ändan av våningen finns en restaurang, en telekomaffär och en designaffär.

Den nya bottenvåningen är mer social och ljusare än den gamla. Så det är ett lyft. Här kan man hänga själv eller småprata med andra. Personligen tycker jag våningen har för få intressanta detaljer och få överraskningar. Designen och känslan på våningen är lagom men inte mer. Detta är kulturhuset i Sveriges mest centrala och kanske mest representativa plats och kraven är höga. Jag ger den medelbetyget 3 av 5.

 
Vilket betyg ger du?

Betyg: 3 (av 5)
Arkitekt: Pär Ahrbom

 

 

 

 

 

 
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Gustav Svärd (12 Augusti 2010 12:02):
Låter intressant. Baserat på vad jag ser/läser om den ger jag den 3 eller 4 i betyg, men måste besöka minst en gång innan jag bestämmer mig :)

Något att göra på min lediga dag imorgon alltså!
 0
Michael Diamant (12 Augusti 2010 12:19):
Intressant.
Kommer garanterat i vilket fall att besöka kulturhuset på min nästa hem-semester i oktober. Det är ett lyft som det ser ut och bra vardagsarktitektur/förbättringar även om jag alltid är anhängare av symbolism/ornamentik.

Nåväl, största problemet med hela plattanområdet är inglasningen och kommersialiersingen. Orsaken ligger i den svenska politiska korrektheten. Eftersom vi inte tillåter oss att skydda våra offentliga platser från a-lagare/hemlösa så förslumsas dessa. Sedan blir det lätta byten för kommersialisering som för politiker med fler blir ett bekvämt sätt att lösa ett obekvämt problem.
 0
Martin Ekdahl (12 Augusti 2010 12:29):
Den nya bokhandeln, vad är det för en? Är det en bokhandel med inriktning på konst och design eller ännu en Stieg Larsson-månglare? Det är en stor tragedi att bokhandeln Konst(ig) ersattes av en Apple-butik. Stockholm är ju inte direkt bortskämt med boklådor som har ett något spretigare utbud än den sedvanliga kioskvältarprosan.
 0
Fredrik L (12 Augusti 2010 13:08):
Av det jag ser på bilderna så måste jag säga att jag inte alls är imponerad. Alldeles för mycket mellanmjölk. Tycker det är tråkigt att dom inte vågar ta ut svängarna mer.

Tror jag ger ombyggnaden 2 av 5.. Men hur som helst så ser det ju bättre ut nu än förut.
 0
Niklas (12 Augusti 2010 16:20):
Ska kolla in, men på bilderna ser det ut att vara för mycket 70-talsinstitution (samma känsla som hos Vårdcentralen). Mer Tokyo tack!
 0
Patric Nilsson (12 Augusti 2010 18:11):
Tycker det ser tråkigt och sunkigt ut. För övrigt så har jag alltid fått en tryckande känsla, när jag besökt bottenvåningen (kanske för lågt i tak?), den känslan ser ut att finnas kvar. Hade gärna rivit hela Kulturhuset och byggt något modernare och mindre Östberlinliknande hus.
 0
Johan Eriksson (12 Augusti 2010 18:32):
Visst är det bättre än innan, det verkar vi vara överens om men sen går smaken åt lite olika håll. Instämmer i det luktar mycket 70-talet men inte så mycket som på värdcentralen. Har man däremot upplevt 70-talets superfula smak en gång "live" så känns upprepningarna mest som en (evigt pågående 70-tals) trend där "ungdomarna" ska trivas, men som alla trender så kommer de o går så man fråga sig hur det här står sig över tid!?

Håller också med om den allmänna "man kunde ta ut svängarna mer"-retoriken men man blir ju avtrubbad o van av den svenska lagomheten så jag vet inte om jag hade så stora förväntningar...

Blev däremot direkt glad av mattorna utanför och föreslår -när väl den där jädra plattan ska renoveras nån gång!?- att varje platta får var sitt material: en i schiffer, en i mässing, en i granit, en i järn osv -och en i vinröd sån där elastisk asfalt som finns på fritidsgårdarna/skolorna nuförtiden. Alltså samma mönster men i olika material som bryter upp det sterila och enformiga s/v-mönstret och där varje platta kommer att få en individuell patina vartefter tiden går. Varierande och rakt på tvärs med modernismens få och enkla regler men istället en material- och färgblandning som speglar vår spännande men lite splittrade och riktningslösa tid...., -kan det va nåt?
 0
Johannes Lilleberg (13 Augusti 2010 14:51):
Tjao varför inte Johan;)
 0
Henrik Hall (17 Augusti 2010 21:34):
Håller med Johan Eriksson om att själva Plattan (eller plattorna) behöver renoveras. Gärna nya färger, material och så vidare men behåll gärna mönstret, snyggt eller fult så är det ändå ett av få minnen från modernismens era som kan vara värt att bevara.

Tycker att Kulturhuset verkar bra, framför allt av texten att döma, bilderna kanske inte gör det rättvisa, men jag får ta en titt när jag kommer upp. Uppskattar för övrigt initiativet med dessa "arkitekturvandringar".
 0
Ulf Pettersson (17 Augusti 2010 21:54):
Jag har inte varit där än, så man skall nog vara försiktig med att döma enbart från bilder. Baserat på bilderna så är jag dessvärre benägen att hålla med majoriteten ovan. Och att precis allt är öppet verkar tokigt. Toaletter med glasvägg är ingen bra idé även om öppna ytor råkar vara högsta mode just för tillfället.


Michael Diamant:
Klockren analys. Svenska politiker vågar inte gå emot Stockholms journalister och deras påbjudna politiska korrekthet. När det därmed inte går att lösa många problem med otrygghet och skadegörelse på offentliga platser så blir privatiseringar den enda lösningen.
 0
Karl (18 Augusti 2010 21:45):
Jag har varit där två dagar i rad och tycker det är jättebra. Biblioteket lutar åt att bli min nya favoritplats i stan för avkopplingsläsning (Stadsbiblioteket är och förblir överlägset för pluggande), och hela bottenvåningen känns ovanligt inbjudande. Toaletten är det absolut inga problem med, den ligger ju inte precis i en glasbur...

Ett besök kan rekommenderas!
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8635 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Hjälp! Jag håller på att bli en Nimby!
8 Oktober 2020 19:07 av Trevor Bower
Politikerveckan Järva
8 Oktober 2020 19:06 av Trevor Bower
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
1 Mars 2020 18:26 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter