Utskrift från www.yimby.se
....

Karolina Keyser: Så vill hon bygga staden

Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Tore Kullgren (5 December 2010 19:18):
Vi kan nog bara beklaga att reportaget framställde Nimby-protester som den enda rösten i debatten. Bostadsbrist, förskolebrist, otrygghet och trafikproppar nämndes inte med ett andetag.
 0
Martin Ekdahl (5 December 2010 20:38):
Det deppiga musikspåret var förvisso skönt men ingav en domedagsstämning, som att stadens tillväxt enbart var ett problem och inte även en möjlighet.
 0
Anders Gardebring (6 December 2010 00:41):
Tore:
Jag måste instämma i din kritik. Vinklingen var tyvärr alltför ensidig.
 0
Robin Andersson (6 December 2010 08:57):
Visst var det en ensidig framställning i reportaget, men jag tycker ändå att det var ett positivt budskap från Keyser, som också fick komma igenom. Frågeställningen "har vi byggt för tätt?" och vidare "kan vi bygga tätare?" är helt klart en viktig sak att utreda. Det har man ju knappt vågat ta i med tång förut. Men i det sammanhanget borde man också fråga sig om man bygger rätt när man förtätar. Det finns olika sätt att förtäta och vissa är bättre och sämre än de andra.

Programmet "Arkitektur Stockholm" måste utreda vart och hur man kan förtäta. Och det måste ske utifrån ett objektivt perspektiv. Som man säger i inslaget så utgår man ifrån att 100.000 nya invånare ska ha bostad i Stockholm de närmaste tio åren. Det är en viktig utgångspunkt när man resonerar kring förtätning, alltså vilket är alternativet?
 0
Mats G (6 December 2010 13:55):
Vill även inflika att Årstadal (som det ju fortfarande bara kallas av kartböcker, speditionsbolag och SVT, för övrigt) knappast är någon vidare representativ stadsdel för idén om att förtäta och bygga ut innerstan. Dagens Liljeholmskajen har mer gemensamt med Sjöstan än med Södermalm, och enklavkänslan är påtaglig.
 0
Pawel Flato (6 December 2010 16:34):
Men var är visionerna?!?

Behov av helhetssyn, utvärdering och prövning i all ära. Men vad VILL hon?
Vadan denna ängslighet att deklarera sina idéer?
Kanske färgas intrycket allt för mycket av den dystra tonen i inslaget.

Stockholm växer!
Ny stadsarkitekt!

Problem eller möjlighet?
Kul eller tråkigt?

Blekvita skokartongshus i snöglop en grå vinterdag till tonerna av en ödslig gitarr är ju knappast tricket att sälja in arkitektur-frågor....

Tycker det hela kändes defensivt och trist.
 0
Harald Cavalli-Björkman (6 December 2010 18:41):
Smärtgräns för täthet?! Här sitter vi och lider av horror vacui och blir osynliggjorda. Kartlägg torgskräckens utbredning i Stockholm genast!
 0
Ulf Pettersson (6 December 2010 21:50):
Ett mycket vinklat reportage. I princip uppmanades tittarna att protestera mer mot föreställt ondskefulla förtätningar som hela tiden hotar så kallade grönområden.
 0
Marcus (6 December 2010 22:33):
Harald Cavalli-Björkman:
Jag ber att få tacka dig för ditt inlägg. Klockrent.
 0
Dr Evil (6 December 2010 23:03):
"Smärtgräns för täthet?! Här sitter vi och lider av horror vacui"
Den skräcken är lätt iakttagen på hos yimbyiter.

Intressant att hon diplomatiskt nog inte vänder ryggen till alla gnälliga innerstadsbor som bla bla bla, ja ni kan snacket, utan ser även dem som en del i diksussionen om stadsbyggnad. Det visar på balans och mognad (om det nu är hennes verkliga åsikt).

Annars var det en intressant om hur tätt man kan bygga och hur detta skulle undersökas. Man kan i princip bygga hur tätt som helst, människan är en mycket anpassningsbar varelse och det finns otaliga exempel på hur människor bor tätt världen över och klarar det bra. I Sverige har vi dock den stora lyxen att kunna välja, det finns inget som tvingar oss att bo tätt här, det är väl därför frågan dyker upp.
 0
Anders Gardebring (7 December 2010 00:58):
Evil:
Visst finns det många ställen i världen där man bor tätt och klarar det bra. Inte bara klarar utan till och med uppskattar!
Du skriver "I Sverige har vi dock den stora lyxen att kunna välja, det finns inget som tvingar oss att bo tätt här, det är väl därför frågan dyker upp."

Jag önskar verkligen att det vore så! Men så är det ju inte. Sanningen är att det täta är en bristvara som därför betingar ett mycket högt pris eller långa kötider. Själv vill jag bo tätare än jag har den ekonomiska möjligheten att göra idag, och då bor jag ändå redan "innanför tullarna" vilket innebär att mina ekonomiska möjligheter ligger över medel.
 0
Palle_P (7 December 2010 13:34):
... vilket väcker frågeställningen varför ett "tätt" boende nästan alltid kostar mer än ett "glest" i Sthlm och huruvida detta gäller universellt. Om ett "tätt" boende är önskvärt från bl.a. miljömässig och social synpunkt, borde rimligen antalet morötter riktade mot boende och byggherrar vara fler. Och en morot för boende är rimligtvis en reducerad boendekostnad. Vilket lär dröja till den dag efterfrågan på "tätt" boende minskat!
 0
Robin Andersson (8 December 2010 08:56):
Palle_P:

Tätt boende kostar för att det finns en hög efterfrågan på det och byggherrarna vet att de kan få ut mycket pengar för det. Tillgång och efterfrågan. Det jag undrar är varför kommunerna hänger på och "ska ha sin del av kakan" genom att sälja marken dyr, när det i slutändan kostar mer får kommunerna i utbyggnad och underhåll att bygga glesa strukturer. Det vore bättre att sänka markpriset för tät bebyggelse och på något sätt få byggherrarna att också sänka slutpriset för bostäderna. Som det är nu så vinner de som underhåller och bygger teknisk infrastruktur på detta. Kostnaden får miljön och bostadsintressenterna ta.
 0
Paul (9 December 2010 08:03):
På ABC igår visade man ett inslag där Stockholmare berättade vad de gillade mest. De flesta sa Gamla Stan. Kan det bli tätare? Finns det några träd i Gamla Stan?
Gamla Stans antika känsla bidrar ju också, men ändå.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8636 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
1 Mars 2020 18:26 av Mårten Landström
Vega station
1 Mars 2020 18:01 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter