Utskrift från www.yimby.se
....

Besök på Kistamässan och Stockholm Waterfront

 
Kista är en stadsdel i utveckling. Det handlar inte bara om Kista i sig, utan även närområdet som Järvafältet och delar av Sollentuna. Inom YIMBY är vi väldigt intresserade av den här utvecklingen, och vill gärna ta del av den liksom att delta i den. Via Kista Science City fick vi en inbjudan till ett uppstartsmöte för Kista Socials, som är ett nybildat nätverk som fokuserar på utvecklingen i Kista, och via en av de andra deltagarna ett tips om samt en fribiljett till  Medborgarexpo som hölls på Kistamässan igår, den 16:e april. Medborgarexpo är en slags mässa om utvecklingen av området innehållandes lite av varje.

Victoria Tower, som nu tycks ha nått sin fulla höjd.Jag - Magnus Orest - och Tore Kullgren bestämde oss för att göra ett besök på Medborgarexpo. Dels för att vi inom YIMBY var nyfikna på vad det var, och dels för att vi ville visa upp oss och förhoppningsvis kunna knyta lite nya kontakter mellan YIMBY och olika aktörer som är verksamma i området. Och så givetvis för att ta oss en närmare titt på Kistamässan och Victoria Tower som byggs i anslutning till den.

Tyvärr blev det ett ganska kort besök, eftersom det blev väldigt kort varsel för oss och vi redan hade en del annat inbokat samma dag, som till exempel ett besök på Stockholm Waterfront som höll öppet hus. Mer om det längre ner i artikeln. Men trots att vi hade ont om tid var det ändå ett både givande och intressant besök.

Efter en kort resa med pendeltåg från Stockholm C till Helenelund följt av en kort promenad från Helenelund till Kista var vi framme vid mässan och började utforska den. Vi insåg ganska snabbt att det är svårt att beskriva Medborgarexpo med några få ord - det är helt enkelt lite av varje. En av tankarna med Medborgarexpo är som vi förstår det att föra samman olika aktörer som är verksamma i området, och som kan bidra till dess utveckling i frågor som arbete/näringsliv, boendemiljöer och utbildning. Bland de aktörer som fanns representerade på Medborgarexpo fann vi till exempel Data- och Systemvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet, Stockholms Stadsbibliotek, Studiefrämjandet, Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd, och många fler. Väldigt många fler.
Tankeläsning?
Någon form av tankeläsningsmojäng, där den lilla bollen på plattan styrs av det pannbandet fångar upp.

 

Efter att ha gått runt lite bland olika montrar och sett att mässan erbjöd allt från hoppborgar för de mindre besökarna till amningstält som erbjöd lite avskildhet för de allra minsta och deras mödrar hamnade vi vid DSVs egen monter. Kanske styrde jag omedvetet stegen dit, eftersom det är min gamla institution vid universitetet.

Amningstältet. Här kan småbarnsmammorna få en lugn stund med de minsta besökarna.
Amningstältet. Här kan småbarnsmammorna få en lugn stund med de minsta besökarna.

Och det visade sig även att Kista i många avseenden är som en liten by, eftersom man alltid springer på bekanta när man är där. Inte mindre än två av mina tidigare studiekamrater från DSV stod i montern. På bilden nedan står Tore och pratar med Jens, också han från ITK-programmet.

Tore från YIMBY och Jens från DSV
Tore från YIMBY samtalar med Jens från DSV.

Dessutom träffade vi en "nygammal" kontakt, närmare bestämt Rebecca Forsberg som är Kista teaters regissör. Jag kom först i kontakt med Kista teater för ett par år sedan när vi läste sista året på ITK-programmet, och vi under en designkurs skulle titta på någon form av IT-teater eller "interaktiv" teaterpjäs ihop med dem. Dessutom pratade vi då lite löst om att träffas igen och bolla lite idéer under mer YIMBY-artade former. Kista teater är nämligen bra på att nå ut till yngre målgrupper, samtidigt som det är någonting vi själva vill bli bättre på inom YIMBY. YIMBY är ett medborgarinitiativ, och därför är det viktigt att vi involverar människor i olika åldrar och från olika delar av staden. Och Kista är ju även ett väldigt intessant område som utvecklas snabbt, vilket vi ser väldigt positivt på inom YIMBY.

Hoppborg för de mindre besökarna. Lyckligtvis för barn endast, för annars hade Tore och jag kanske aldrig kommit iväg till Stockholm Waterfront.
Hoppborg för de mindre besökarna. Lyckligtvis för barn endast, för annars hade Tore och jag kanske aldrig kommit iväg till Stockholm Waterfront?

För att det ska bli fråga om en bra utveckling måste vi dock lyckas involvera de som påverkas, nämligen de som bor där, liksom de som arbetar och/eller studerar i Kista. Den bästa stadsmiljön är oftast den som utformas av de människor som bor i den, eftersom de förstår den bäst.

Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning hade också en monter på Medborgarexpo.

Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning hade också en monter på Medborgarexpo.

Efter en stunds pratande tackade vi för oss, och drog vidare till nästa event, nämligen öppet hus på Stockholm Waterfront, som innebar en ny resa med pendeltåg. Att på det viset gå direkt från Kistamässan till Stockholm Waterfront var i sig en intressant upplevelse.

Stockholm Waterfront, sedd från Stadshusbron. Överlag trevligt gestaltat, även om jag personligen tycker att hotelldelen bara kunnat bli bättre än så här.
Stockholm Waterfront, sedd från Stadshusbron. Överlag trevligt gestaltat, även om jag personligen tycker att hotelldelen bara kunnat bli bättre än så här.

Från det folkliga och brokiga på Kistamässan där alla möjliga sorters människor ägnade sig åt alla möjliga sorters aktiviteter till det mer strikta, polerade och exklusiva i vad som troligtvis är ett av skandinaviens mest exklusiva lägen med slående utsikt över Riddarfjärden, Stadshuset och Gamla stan. (Och givetvis även motorvägsramperna mellan Centralbron och Klarastrandsleden, fast den utsikten är kanske inte en del av marknadsföringen?) En väldigt påtaglig kontrast.

Utsikt mot Stadshuset.
Utsikt mot Stadshuset.

Även Stockholm Waterfront var intressant att se. Jag kan inte säga annat än att bygget för min del känns riktigt lyckat, trots att en del bakåtsträvare på fullt föreslår en rivning av det för att "bevara stadsbilden". Om vi jämför med vad som stod där tidigare är det ett enormt lyft för området. Nej, hotelldelen är gestaltningsmässigt sett kanske inte så lyckad, så där håller jag med belackarna till fullo, även om andra inte gör det. Men kongresshallen är riktigt trevlig. Både in- och utvändigt. Och det finns stor utvecklingspotential just där, eftersom det nu börjar bli möjligt att bygga fler stadskvarter om spårområdet däckas över. Det är emellertid inte heller särskilt populärt inom vissa grupperingar, som helst ser att allt ska förblir som det alltid varit utan att någonsin förändras.

Stora kongresshallen. Beklagar den dåliga bildkvalitén, som kommer sig av att en kameramobil användes för fotograferandet.
Stora kongresshallen. Beklagar den dåliga bildkvalitén, som kommer sig av att en kameramobil användes för fotograferandet.

En hund som troligtvis är svår att fotografera med blixt.Och där kommer vi in på den riktigt stora kontrasten som definierade dagen. I Kista, som betraktas som långt ifrån lika fashionabelt som centrala Stockholm är det en framtidstro och utvecklingsvilja som är den definierande drivkraften. I Kista står ingenting stilla, utan området växer hela tiden. Både på bredden och på höjden. Nya bostäder byggs, nya arbetsplatser skapas, och infrastrukturen förbättras. Tvärbanan kommer kanske att dras dit i framtiden. "Ingenmanslandet" mellan Kista och Helenelund kommer kanske att bebyggas för att binda ihop områdena. Debatten präglas av frågan "hur främjar vi utvecklingen?", medan debatten kring projekt som Stockholm Waterfront och liknande präglas av motsatsen - "hur stoppar vi utvecklingen"?

En liten utställning i lokalerna under stora kongresshallen.
En liten utställning i lokalerna under stora kongresshallen. Om jag hade haft ekonomin hade jag nog köpt allt utom färgen på väggarna till mitt eget vardagsrum.

Personligen tror jag att den skillnaden kommer att avgöra vilka delar av staden som utvecklas mest i framtiden. Om hundra år är det kanske inte ens dagens centrala Stockholm som är det som betraktas som stadens centrum, utan kanske någon annan del som springer förbi i utvecklingen av den enkla anledningen att den tillåtits att utvecklas. Men vilken utveckling talar vi om? Det är någonting som vi alla måste delta i om vi vill ha en stad som är en stad för oss alla.

Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Martin Ekdahl (17 April 2011 23:47):
Tack för en mycket trevlig redogörelse för en uppenbarligen lyckad dag. I DSV:s datasalar har man hängt en hel del i sina dagar ;)
 0
Jan Wiklund (18 April 2011 12:54):
Vilken del av Stockholm som är centrum om hundra år är det förstås omöjligt att sia om. Det beror på vilka politiska beslut som tas under tiden.

Man helt uppenbart kommer det område att vara centralast där det finns mest inom minst område. Täthet och korta avstånd vinner.
 0
Anders Gardebring (19 April 2011 08:58):
Utvecklingen i Kista är väldigt intressant. Som Magnus konstaterar så finns det en annan inställning till stadsutveckling där. Stockholms innerstad håller på att gentrifieras ihjäl (vilket det utbredda förändringsmotståndet är ett tecken på) så det är oerhört viktigt att det skapas attraktiva alternativ.
 0
OF (20 April 2011 22:27):
Jag hoppas att det blir en lika stark stadsutveckling i de södra stadsdelarna också, som motvikt. Ett bra alternativ där är Älvsjö, Gullmarsplan och Skärholmen/Kungens kurva. Jag var också på Waterfront och slogs av häpnad av hur stort kongressdelen är! Blev intervjuad av en snygg tjej från någon, tyvärr glömd webbkanal, och jag sa mycket positiva inlägg om en spännande stadsutveckling i Stockholm och att Waterfront verkligen behövdes! OF
 0
Daniel (21 April 2011 17:01):
Jag fick en föreläsning om hur Kista utvecklas, och dom sa att anledningen till att Kista hamnade där det hamnade var att det fanns mycket mark, och att det fortfarande var nära till alla skattepengar som man lever på. Kista hade aldrig kunnat fungera om det legat i Södermanland eller Lund eller annat ställe utan det fungerar bra där det ligger då det är nära flygplatsen och samtidigt nära motorvägen och maktens centrum.
 0
Anders Gardebring (23 April 2011 00:09):
Daniel:
Fast den framtida utvecklingen för Kista måste handla mer om tunnelbana, tvärbana och lokal närhet än om motorvägen. I alla fall om det ska bli en ny regional kärna.
 0
Daniel (23 April 2011 10:43):
@Anders. Givetvis. Området kommer inte att kunna utvecklas om det inte får ordentlig kollektivtrafik. Men området kom till just där för att det då inte fanns något där.
 0
Martin Ekdahl (26 Maj 2011 12:35):
SvD om Kistas nya galleria dit DSV flyttar in 2014:

"Kista i norra Stockholm växer vidare. I detta it-centrum av rang tas nu ett outnyttjat område i anspråk för att skapa en stor byggnad med verksamhet och skyltläge för forskning, utbildning, kulturen och näringslivet."

(http:​/​/​www.​svd.​se/​naringsliv/​kista-​vaxer-​vidare_​619726.​.​)

Noteras kan att tidningarna sällan skriver om byggen i ytterstaden med samma svarta rubriker som alltid kröner deras bevakning av innerstadsprojekt.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8655 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S

@yimbysthlm på Twitter