Utskrift från www.yimby.se
....

Vandring Skogskyrkogården-Skarpnäck på lördag

 


På lördag den 21 maj klockan 13 samlas vi vid Skogskyrkogårdens tunnelbanestation för en vandring genom Skogskyrkogården till Skarpnäck.

Skogskyrkogården är Stockholms kommuns enda världsarv. Det utformades under stadbyggnadsborgarrådet Yngve Larsson, av några av 1900-talets största svenska arkitekter och konstnärer, bland andra Erik Lallerstedt, Gunnar Asplund, Sigurt Lewerentz och Bror Hjorth.

Det är en av Stockholms mest intressanta, men ändå minst sedda, sevärdheter.

Skarpnäck är en av Stockholms yngsta förorter. Där finns tunnelbanans 100:e och nyaste station. Den är typisk för 1980-talets arkitektur och stadsplanering, med dess för- och nackdelar, och en intressant fallstudie för Yimby.

Välkommen till Skogskyrkogården klockan 13!

Facebook-event.

Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Anders Ryding (18 Maj 2011 18:35):
Huvva!
T.o.m ända in i döden ska de tvinga ut en i naturen i den här stan. Nä, tacka vet jag Pere Lachaise.
 0
ananym (21 Maj 2011 15:35):
Som vanligt extremt kort varsel till dessa vandringar. Man hinner ju inte direkt planera... :(
 0
Martin Ekdahl (22 Maj 2011 22:21):
Trevligt initiativ. Skarpnäck utgör ett mycket intressant exempel på postmodern stadsplanering med gator i rutnätsmönster, slutna kvarter och tegel i stället för betong. Tydliga gränser mellan det offentliga gaturummet och de privata innergårdarna. Resultatet påminner mig nästan om en enorm medeltidsborg. Målsättningen att bygga stad kanske inte helt har uppnåtts. Man kan vara kritisk mot att området planerades som "bostadsområde" huvudsakligen för hyreslägenheter. Som jag såg att Anders Gardebring påpekade på God Bostad (http:​/​/​www.​godbostad.​org/​artikel/​riv-​myten-​om-​den-​d%C3.​.​) kan man vara kritisk mot avsaknaden av blandade upplåtelseformer samt blandade verksamheter. Fast då skall vi minnas att området projekterades på 1980-talet då en hel del modernt tänkande levde kvar även inom det "postmoderna". Idag förstår stadsplanerarna förhoppningsvis bättre vikten av att blanda verksamheter för att undvika att skapa zonerade "bostadsområden". Detta åsido gillar jag grundtanken med området - att frångå den moderna stadsplaneringen förortsområden täckta med fristående och utspridda betongbyggnader för att ånyo bygga stad.
 0
Anders Anttonen (23 Maj 2011 11:24):
För mig är åttiotalets arkitektur mycket kulisser.
Minneberg, Dalen, Södra station skulle se ut som stad men det kommersiella finns utefter ett eller två stråk, max. I Minneberg finns det inget kommersiellt stråk alls. Men visst är det trevligare än Alby för all del.....
 0
Tore Kullgren (23 Maj 2011 11:25):
 0
Tore Kullgren (23 Maj 2011 16:53):
Vi funderar på att ha vandring i Upplands Väsby den 11-12 juni. Vem är på? Eller har ni några andra förslag?
 0
Anders Anttonen (23 Maj 2011 18:00):
Jag tycker att det "klatschiga" Minneberg i Alvik vore en intressant promenad i kitchig miljö. Stadsdelen funkar inte trots sina pastischer och geometrier. Sist jag var där fanns en Konsum och en post. Troligen är posten borta sen länge. En matarbuss passerar området, m a o en sovstad. Minneberg byggdes i mitten av åttiotalet som en reaktion mot funkismiljön (som jag tycker är mer intressant)
 0
Gabriel Vaz (23 Maj 2011 22:14):
Tråkigt att man missade det. Ska följa denna sida mer noggrant framöver.
 0
Martin Ekdahl (24 Maj 2011 21:47):
Tore K:

Upplands Väsby låter också mycket intressant. Jag befinner mig dock inte i Sverige och måste dessvärre avstå.

Anders A:

Fast man måste inte kasta ut barnet med badvattnet. På 1980-talet begicks en hel del postmoderna misstag. Sovstäder med stadskulisser kanske man kan kalla det. Men pastisch och klatsch behöver inte enbart vara negativa omdömen. Med ett vettigt användande (blandade verksamheter, bra kollektivtrafik, kultur, nöjen och olika upplåtelseformer) av tidigare erors uttryck och formspråk kan man verkligen skapa spännande och intressanta miljöer. Det har sagts förut och tål att sägas igen - nyfunkis är också pastisch. Lika mycket pastisch som ... tja, Jariksborg. Och utslängda funkissovstäder börjar Sverige få gott om vid det här laget.
 0
Johannes Scherman (25 Maj 2011 03:09):
Jag befinner mig på resande fot 11-12 juni, men jag är absolut på en promenad i Upplands Väsby vid ett senare tillfälle om möjligt. Väsby har haft en väldigt intressant utveckling på senare år. Jag bor visserligen inte där men har besökt kommunen ett flertal gånger och kan agera lite guide om så önskas.

Måste dock inflika att Anders Anttonens förslag låter väldigt intressant, har länge velat besöka Minneberg!
 0
Anders Anttonen (25 Maj 2011 07:05):
Johannes Sherman: En Minnebergspromenad kan ju för all del kombineras med en promenad längs nya tvärbanan vars tunnel mynnar ut i närheten. Tunneln är färdig liksom bron över Ulvsundaviken. Spårläggning sker på hela sträckan utom i Solna där banan förhalades p g a protester.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8636 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Spamanvändare?
26 November 09:55 av Anders Gardebring
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
1 Mars 2020 18:26 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter