Utskrift från www.yimby.se
....

Citybanans nya entré

 

Citybanans nya entré (vid nuvarande hotell Continental) i framtiden enligt det senaste förslaget

Vi har flera gånger skrivit om hur platsen för citybanans nya entré för Station City ska gestaltas. Turerna har varit många och ambitionerna skiftande - allt från totalt intetsägande glaslådor och ett bevarat hotell Continental till väldigt ambitiösa idéer om en avsevärt högre byggnad på platsen.

Tyvärr verkar planerna på en högre byggnad på platsen - som i så fall skulle ha tydliggjort Sveriges absolut största kollektivtrafikhubb - ha lagts åt sidan. Inte heller de idéer som de internationella arkitektkontoren FOA (Foreign Office Architects) OMA (Office for Metropolitan Architecture) och Snøhetta ritat på för stadens räkning har fallit politikerna på läppen.Huset ovan, ett förslag från Rem Koolhaas/OMA, förordades av både Jernhusen och stadsbyggnadskontoret men stoppades av stadhuspolitikerna.

Huset som kan ses nedan, och på den första bilden, är det senaste förslaget - ritat av Strategisk Arkitektur.

I ett tjänsteutlåtande kan läsas:

Stationen inryms i bebyggelsens källar- och markplan, och avtecknas ovan mark genom en tre våningar hög, transparent sockelvåning som tar upp mötet mellan Klarabergsgatan och Vasagatan. Den publika funktionen lyfts på detta sätt fram i stadsmiljön. Två entréer anordnas, dels mot Klarabergsgatan dels mot Vasagatan. Ovanpå stationen planeras ett hotell och bebyggelsen avslutas genom två indragna bostadsvåningar. Sammantaget bedöms ca 350 hotellrum och ca 30-35 bostäder kunna inrymmas.

Missa för övrigt inte arkitekten Johan Johanssons utmärkta artikel om Västra City i Dagens nyheter. Och missa för övrigt inte heller Svenska Dagbladets senaste utslag av kampanj-journalistik om slussen där man bett Sifo att ge Stockholmarna ett svarsalternativ - ett bevarande av slussen - som inte ens är möjligt.
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Anders Anttonen (24 Juni 2011 09:20):
Som vanligt i Stockholm mals förslagen ner till nånting mediokert som ska "passa alla" men egentligen inte passar någon. Inga fler byggnader som måster rivas efter 20-30 år, tack!
 0
Ragnar (24 Juni 2011 10:13):
Ska det se ut såhär kan man väl lika gärna behålla och snygga upp det hus som är där nu?
 0
Harald Frostvide (24 Juni 2011 11:44):
Vänta ni bara, det kommer att bli proteststorm eftersom det nya bygget är:
1) För högt
2) För utstickande
3) Inte passar in i områdets kulturhistoriskt viktiga nybrutala framtoning
4) Ligger för nära Klara Kyrka.
 0
Gustav Svärd (24 Juni 2011 11:51):
Håller med Anders A, Ragnar och Harald F. Även Rem Koolhaas' förslag ser lite väl grått 60-tal ut. Vad hände med de förslag som presenterades än tidigare? ah, dom stod ut för mycket, var för höga, för intressanta.
 0
Niklas Öhrström (24 Juni 2011 12:20):
Det är svårt att från bilderna bedömma hur slutresultatet kommer bli. Helst inte gultegel ala 80-tal, men gärna handslaget tegel.

Mycket hänger på fasades finish.
 0
Ingrid Edman Markenfelt (24 Juni 2011 13:38):
Huset är inte direkt asfult men får mig att tänka på en kartong som stått ute i regnet ett tag och börjat falla ihop i kanterna. Surar över att det inte blev något att de fantastiska höghusen som var på förslag tidigare.
 0
Johan Eriksson (24 Juni 2011 15:13):
(Strategisk arkitektur:) Vem flirtar man med här, -Royal Wiking fast med diverse utbuktningar?

"Blade runner" i all ära men såna miljöer är betydligt mer lockande på film än att leva i i verkligheten men om jag fattat rätt så VILL somliga arkitekter nå dit så snart som möjligt vilket förstärks av de brun-gula kvällsillustrationerna!?

Den nuvarande skräckkänslan man får när man kommer ut på Centralplan och "möter" Sthlm förstärks av kidsens "nya" stil men nånstans är alltihop en logisk förlängning av Cityrivningarna:

Befriade från någon historia att ta hänsyn till (Klara kyrka har för länge sedan förlorat sin respekt) kan man göra precis vad som helst tyvärr! : (
 0
Mikael (24 Juni 2011 17:58):
Fy satan vad denna arkitekt måste varit bakfull den dagen detta monster såg sitt första ljus. I de flesta fall är arkitektur subjektivt, men i detta fall måste nog de flesta sjunga i samma kör om stilen och utseendet på detta hus. Varför riva något som är uppfört under betonghysterins glada dagar för att senare vilja gå tillbaka till betonghysterins ideal? Tillbakablick med Norénångest i åtanke? Nää Stockholm, ni hamnar på min utelista över städer som vill vara storstad men som ändå inte riktigt vill vara storstad, på något konstigt sätt. Ännu konstigare blir det med tanke på att det finns flera förslag som andas storstad. Finns egentlligen bara ett svar om detta, flata och fega politiker som vill vara alla till lags, och då särskilt nimbyisterna, som oftast gapar högst i debatten.
 0
Mats (24 Juni 2011 19:52):
Jösses. Det där var ju lika intetsägande som en påse grillchips. Jag skulle inte kunna åstadkomma något så fruktansvärt tråkigt om jag så ansträngde mig till max. Vad tänker man när man skapar något så urbota trist? "Nu ska vi skapa någonting som är så intetsägande och meningslöst det bara går"?
 0
Martin Ekdahl (24 Juni 2011 21:23):
Måste säga att jag gillar vad jag ser. Vanligtvis är jag en stor Koolhaasfan, men den här gången tycker jag att Strategisk Arkitekturs förslag är intressant. Dessutom skall arkitekturbyrån ha respekt för att de som första byrå någonsin (mig veterligen) inte presenterar sitt förslag mot en bakgrund av solig blå sommarhimmel [eventuellt full av fiskmåsar och luftballonger], mysigt nattliv i neonljus eller mot en förgrund av hundar, glada sommarflanörer eller lekande barn, utan ... ett vintergrått Stockholm med en hotande blygrå himmel. Uppfriskande på ett märkligt sätt!
 0
Anders Gardebring (24 Juni 2011 21:35):
Jag är inte fullt lika negativ som många andra här. Även om jag personligen tycker att det är väldigt tråkigt att politiken inte vågade (och det ska vi vara tydliga med: I detta fall är det politiken, inte viljan eller ekonomin det stupat på) så tror jag att det nu liggande förslaget ändå kan bli ganska bra. I mångt och mycket handlar det förstås, som redan påtalats, om valet av fasadmaterial och det är svårt att sia om utifrån bilderna. Martin har en viktig poäng med att det finns en härlig frånvaro av både sommarblå himmel, märkliga fågelsvärmar och luftballongsbärande barn på bilderna. Dessa bilder har således en högre grad av realism än många andra förslag brukar ha. Däremot är det förstås för många människor på bilderna.

Det absolut viktigaste är hur huset kommer att fungera i gatuplan och där tror jag det här förslaget kan bli riktigt bra. Man skapar tydliga och luftiga entréer som kommer att göra flödena naturliga. Vi kommer att få se nya rörelsemönster mellan Klarabergsviadukten och Vasagatan, förutsatt att det blir möjligt att röra sig över det stråket utan att gå innanför spärrarna.

Visst hade det kunnat vara bättre. Men jag tycker absolut inte att det är någon katastrof. Jag tror till och med att det kan bli ganska bra. Definitivt bättre än dagens hotell Continental!
 0
Niklas Öhrström (24 Juni 2011 22:36):
Skulle man inte kunna runda av vinklarna lite. Lite Hundertwasserinspirerat?

Ett förslag är att fortsätta i samma oregelbunda form (med avrundade vinklar), men att våningsytan minskar något mot mitten för att på höjden sedan återta samma våningsyta som basen.

Det skulle då bli en kompromiss mellan detta förslag, Rem Koolhaas/OMA samt ev. Hundertwasser.
 0
Anders Ryding (25 Juni 2011 08:14):
Risken är väl att denna byggnad kommer att få samma omdömen som Waterfront dvs för massiv och tung mot Klara kyrka. Om man hade vågat bygga fem våningar till hade byggnaden antagligen givit ett smäckrare intryck?
Varför blev det såhär. jag tror inte att FP kan ha ett så starkt veto i stadsbyggnadsfrågor utan stöd från M. Med tanke på att både Söderlund och Alvendal, två färgstarka politiker, fick gå i förtid och ersattes av Kevius, som helt har tystnat i debatten, så finns det väl anledning att tro att den stora bromsklossen är Sten Nordin.
Just på denna plats på Vasagatan skulle det kunna ha blivit riktigt lyckat med ett högre hus, om det samspelade med kyrkan. Det är beklagt att man inte tillåtit det.
Det här är en kamp de aldrig kommer att vinna i längden. Ett växande Stockholm kommer också att växa på höjden. När den sista Fyrtiotalisten lämnar in, så kommer det inte att finnas någon som minns det gamla Klara och då kommer den här småstadssentimentaliteten vara borta. Det är min fulla övertygelse.
 0
Anders Anttonen (25 Juni 2011 10:10):
Anders R: Jag tror även att en och annan Femtiotalist borde lämna in innan det händer något. Själv född -59, minns jag groparna söder om Hamngatan (nuv. Gallerian och Sverigehuset) och kratrarna bakom NK (nuv. Salenhuset)
City var inte särskilt vackert undet tidiga sjuttiotalet, kan jag försäkra.
 0
Anders Ryding (25 Juni 2011 10:40):
Det är möjligt att det finns en och annan femtiotalist som minns det gamla Klara. Om inte annat så har man ju sett det i otaliga SF journaler. Nu menar jag dock mer känslomässiga bindningar och minnen än dem man har från den tiden man motvilligt släpades runt på stan av sina föräldrar. Men du kanske hade ett intresse av stadsplanering redan som 10-åring, vad vet jag.
 0
Ragnar Lind (25 Juni 2011 11:33):
Jag föredrar en smäcker, hög byggnad som samspelar med kyrkan framför de klunsar, som presenteras på de här båda bilderna! (jag menar också bilden på förslaget, som stoppades av politikerna). Byggnaderna ser ju ut att falla ihop närsomhelst. Jämför med Stadshuset. Det är en mycket stor byggnad, ändå "svävar den på vattnet".
 0
Johan (26 Juni 2011 04:36):
Ok det ska vara högre så skulle jag föredra flera smalare torn istället för fler våningar i samma stil. Ett högt hus som fyller ett helt kvarter skulle enligt min mening behöva vara åtminstone 200 meter för att inte se klumpigt och trubbigt ut. Ett alternativ skulle kunna vara om fasaden mot Vasagatan fortsätter i ett smalt torn.
 0
Gluff (26 Juni 2011 16:03):
Tycker bilderna påminner om Rotterdam eller Dortmund. Den som vill se Ruhrområdet kan ta t.ex. lågprisflyg till Düsseldorf-Weeze, sedan buss eller lokaltåg några mil.
 0
Anders Anttonen (26 Juni 2011 16:21):
Anders Ryding: Jag förstår vad du menar. Jag var faktiskt intresserad av arkitektur som elvaåring.
Som Huddinge-född var jag givetvis med när Västra Flemingsberg/Huddinge sjukhus byggdes, jag var i tioårsåldern. Jag tyckte det var roligt med alla färgglada höghus samt HS alla teknikaliteter. Huddinge sjukhus hade rulltrappor med grönt lysande lysrör i rulltrappornas övre och nedre delar. Jättecoolt. Såg nästan ut som i en flygterminal. Tyvärr under energikrisen -73 tvingades avdelningar stänga och vid borgerliga styret (-76) skulle storsjukhusen bort och HS blev inte det storsjukhus som planerades. Kostade för mycket pengar.

Gluff: Precis! Ser ut som Rotterdam eller Amsterdam Zuid.
 0
Henrik (26 Juni 2011 17:20):
En av huvudfunktionerna med byggnaden ska bli att vara entré till en knutpunkt i transportinfrastrukturen och för att göra den entrén inbjudande så föreslås en utformning med så många vassa hörn och sneda vinklar som möjligt. Men bottenvåningens väggar kommer helt att vara i glas för att riktigt öppna upp i ett försök att undvika att alla hörn och vinklar ska verka ogästvänliga.

Och på så sätt får vi det bästa av båda världar.

Skrev jag det bästa? Jag menade så klart det sämsta. Den ogästvänliga huvudbyggnaden hänger så smått hotfullt kvar över allas huvuden och är fortfarande det som kommer verka mest framstående med byggnaden medan bottenvåningen, och därmed entrén till stationen, i princip saknas förutom på några utspridda sneda pelare och några till synes halvfärdiga våningsplan i taket.

I dagsläget tycks detta vara den stil vi har att välja om det ska byggas något som sticker ut. Synd att det till synes bokstavligen måste sticka ut, åt alla håll och gärna tre - fyra gånger i varje riktning, utom förstås på höjden vilken reserverats åt den där guden som 80 % av befolkningen inte ens tror på.

Det tidigare förslaget var inte perfekt det heller men gav åtminstone ett stabilare och tryggare intryck än det nuvarande, vilket är en egenskap som i mitt tycke borde eftersträvas i en transporthubb som kommer att användas av redan stressade människor.

Var god förlåt mig om jag överreagerar. Måhända kommer jag att fatta tycke för det här åbäket sinom tid men just för tillfället känner jag mest frustration över hur oerhört billiga alla byggprojekt i landet verkar. Det är antingen plastiga skulpturer med bottenvåning helt i glas och som svårligen kan vistas i eller massproducerat nyfunkis i åter samma vita och gråa skrud.
 0
Michael Diamant (26 Juni 2011 20:11):
Herregud! Det första förslaget ser ut som sovjeternas hus i Kaliningrad, det andra är väl typiskt Stockholm 00-tal: Funktionshöjande för miljön, snyggare än sin föregångare men inget speciellt.

Byggnader i dagens Sverige är reducerade till rena funktioner och har ingen identitet i sig själva.
 0
Richard Ahlsröd (27 Juni 2011 17:37):
Läste häromdagen i en artikel, kommer tyvärr inte i håg vilken, där olika städer hade rankats utifrån hur trevligt det var att bo där. Helsingfors hamnade på första plats efterom staden har lyckats med att samordna bra borndemiljö med kommunikationer och arbete. Stockholm halkar sakta neråt i rankingen och en del berodde på att staden inte tänker mer inovativt vad gäller arkitekturen. Den var för slätstruken!
 0
Johan Eriksson (27 Juni 2011 18:01):
Sovjeternas hus i Kaliningrad tries to go Royal Wiking = Nej tack!
 0
Oscar A (30 Juni 2011 22:25):
60-talsarkitektur, nej tack!
 0
Stellan (1 Juli 2011 10:46):
Strategisk Arkitekturs förslag är ju helt underbart. Jag håller tummarna!
 0
Gustav Svärd (2 Juli 2011 08:00):
Det är så himla trist att politikerna inte vågade mer än denna bruna klump som inte kommer försköna platsen nämnvärt mer än Scandic gör idag, inte heller utnyttjar man denna plats - den mest centrala i Stockholm - till en rimlig grad heller. Gå tillbaka och titta på de tidigare förslagen (http:​/​/​www.​yimby.​se/​20​0​8/​12/​citybanans-​entre_​667.​html) och förundras över vad som kunde ha byggts. Fortfarande kan byggas, inget lär ju hända på kanske 5 år till ändå.
 0
Martin Ekdahl (2 Juli 2011 11:35):
Gustav Svärd: Jag måste faktiskt säga att det nya förslaget estetiskt tilltalar mig mer än exempelvis skrapan med snurrorna. Fast det är ju som man säger med smaken ...
 0
Gustav Svärd (2 Juli 2011 12:30):
Det nya förslaget jämfört med snurrorna... ja, det nya är bättre. Jämfört med Wingårdh eller White så är det nya förslaget inget att ha. I min åsikt, tycke och smak dvs.
 0
Niklas Öhrström (2 Juli 2011 15:22):
Wingårds tidigare förslag ger jag inte mycket för. White's var OK. Men jag ser det inte som en nödvändighet att det borde vara en (nästan-)skyskrapa på platsen. Rem Koolhaas' förslag är helt OK, med lite modifiering av fasaden. Men volymen är nog det som tilltalar mig mest (även om många skulle säga att det var för låg och bred).

Det viktigaste är bottenplanet. Helst ska det vara så pass öppet att man utan vidare skulle kunna passera genom huset mellan Vasagatan och Klarabergsgatan. Det ska alltså fungera som en minst lika naturlig mötesplats som plattan/Åhlens är idag.
 0
Jesper (15 Juli 2011 10:25):
Tycker huset ser väldigt bra ut.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8651 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.

@yimbysthlm på Twitter