Utskrift från www.yimby.se
....

Hälsningar från Istanbul

 
Om världen var ett land så skulle Istanbul vara vår huvudstad. I alla fall enligt Napoleon. Istanbul är en världsmetropol där du kan göra vad du vill. Här finns mängder med stadsdelar med olika personlighet. Alltifrån pulserande storstadsdjungler till lugna strandparadis, modernt och gammalt. Ja här kan du till och med välja mellan två världsdelar och två hav.

Great for holiday but not for life” sa Hugo som kommer från en mindre by mellan Ankara och Istanbul. Kanske har han rätt, men för mig som turist är staden fantastisk. I Turkiets största stad finns arkitektur i världsklass, lång historia, mångsidig matkultur, trendiga uteställen och väldans trevliga människor.

Istanbul
Storstadsdjungel

Istanbul
Flytande badort på Bosporen.


Människorna

Jag tycker Istanbul-borna är himla trevliga. Språket är inte heller några problem. I vissa delar av Istanbul tar man sig fram alldeles utmärkt på Svenska. En fras många kan är ”Tjena tjena mittenbena”. Säljarna kan också säga ”Billigare än Ullared”. Men det är det oftast inte. Maten är något billigare än i Stockholm. Teknikprylarna är däremot dyra på grund av importskatt enligt de jag talade med.


Här tar man sig fram alldeles utmärkt på Svenska.

Trafiken

Turkisk ekonomi går som tåget. Men det gör inte tåget. Kollektivtrafiken duger åt turister som vill besöka centrala områden. Men staden har på tok för få rälsbundna linjer för en stad i Istanbuls storlek. Framtiden ser dock ljusare ut då det byggs nya tunnelbanor (vilket det görs i snart varje Europeisk storstad utom Stockholm).

Istanbulborna är trevliga på gatan, men inte i bilar-;). Där är de fullständigt livsfarliga. Vägarna är välskötta och trafikreglerna är tydliga. Men vad gör det när man ändå kör på mittlinjen och rundar människor på gatan som om de vore koner.
 

Arkitekturen

I Istanbul finns arkitektur i världsklass. Både modernt och gammalt. Mest känd är Hagia Sofia som är fullständigt makalös. Den byggdes ursprungligen som en kristen kyrka, blev moské 1453 men är idag ett museum. Byggnaden har kompletterats med nya delar under flera omgångar och har överlevt många kraftiga jordbävningar. För att förstå dess storhet kan man jämföra Hagia Sofia med det yngre Birka som brukar kallas Sveriges första stad.


Där borta skymtar Hagia Sofia.


Rester av Birka.


…och här har vi Hagia Sofia igen.


Det sägs att världens första klotter gjordes av en viking i Hagia Sofia. Han var tydligen inte så imponerad av byggnaden. Klottret på bilden är dock betydligt yngre.

Restaurangerna

Efterrätterna är för söta för min smak. Riset jättegott. Pizzan är nästbäst i världen efter den Svenska ”Juggepizzan” men före den ”äkta” Juggepizzan och långt före den Italienska. Turkarna är bra på kött. Men de kunde haft mer sås. Och när det väl är sås så är det mest mjöl och vatten. Mezzen är ett fantastiskt bidrag till världen. Likaså Yoghurten.

Jag har aldrig sett så många uteserveringar som i Istanbul. Jag har heller aldrig sett så många serveringar på taken. Om ni vill äta trendig fusion från Turkiet, Arabvärlden och Asien så rekommenderar jag 360 Restaurant som finns på toppen av ett bostadshus. Det är en höjdarupplevelse i dubbel bemärkelse!


360 Restaurant är inte så lätt att hitta till. Den finns på toppen av ett anonymt bostadshus utan några skyltar. Men om ni hittar dit så kan ni förvänta er mycket god mat, trendig stämning och utsikt över hela stan!

Fejket

Fejket är ju viktiga ingredienser i länder runt medelhavet. Turkisk fejk är bra fejk. Handväskorna är väl gjorda och svåra att inte ta för äkta. Man får leta efter serienummer och vattenstämplar för att skilja från äkta vara. Det säger i alla fall de damer jag pratat med. För den som vill klara sig på tunn plånbok finns även billigare fejk. Men de är inte så lika originalet. Ofta är det till och med så illa att det inte ens finns något original. Jag hittade exempelvis flera exakt likadana sandaler med både Lacoste, Adidas och Gucci-märken på. Då börjar man ana onåd.


Här dominerar Tyska Bundesliga. Ruhr-klubbarna Borussia Dortmund och ” Die Königsblauen” är populära, även kultklubben FC St Pauli. Men det finns mycket annat också.


I Istanbul smäller man tydligen upp affärer var som helst.


Parkerna

Parkerna är lummiga och fina. Speciellt de längs haven där det är bra folklig stämning med lagom mycket folk. En del parker som var utmärkta på kartor var dock en besvikelse då de var bakom galler eller fulla av bilvägar.


Det som utmärks som park på kartan är inte alltid så grönt som man kan tro.


Gammalt och nytt i en salig blandning. Skyskraporna poppar upp en bra bit utanför den centrala delen av Istanbul.


Din semester

Vill du också blogga om din semester? Skicka i så fall bloggen till YIMBY. Det kan du göra genom att klicka på fliken "Skriv" ovan.

Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
+2
Anders Anttonen (1 Augusti 2011 15:47):
Hur långt har man kommit med järnvägstunneln under Bosporen som ska förbinda Europa och Asien?
 0
Herbert Tingesten (1 Augusti 2011 16:04):
Själva Marmaray-tunneln har varit klar i flera år. Det som tar tid är de arkeologiska utgrävningarna där stationen ska byggas. Träffade en tunnelbyggare just i Istanbul häromåret, och han bara suckade när jag frågade när allt skulle vara klart...
 0
Anders Gardebring (1 Augusti 2011 22:37):
Tack Johannes för en intressant reseskildring!
 0
Martin Ekdahl (1 Augusti 2011 23:27):
Tack Johannes för en mycket intressant och roande artikel. Jag instämmer ivrigt och intensivt i ditt påstående att den svenska "juggepizzan" är världens bästa pizza ;) Jag var nyligen i Sverige och passade givetvis på att äta ett par pizzor under besöket. Nästa tur kanske bär av till det pulserande och dynamiska Istanbul.
 0
Patric Nilsson (2 Augusti 2011 21:12):
Johannes, klottret av vikingar (väringar) i den romerska kejserliga kyrkan Hagia Sophia (invigd 537 eKr.) är knappast ett av världens äldsta klotter. De äldsta klottren (som inte var ren reklam för någon verksamhet) uppstod i Romarriket ca 900-1000 år tidigare än klottret i Hagia Sophia. Om vi räknar klotter som annonserar något, så kan vi gå tillbaka till Grekland 4-500 fKr..

För övrigt tack för en bra artikel om en av mina favoritstäder.
 0
Patric Nilsson (2 Augusti 2011 21:16):
När det gäller tunneln under Bosporen så beror de ständiga förseningarna på de rika lager av arkeologiska lämningar som finns i Istanbul. Såg en dokumentär om detta projekt för något år sedan, i den visade de hur upptäckten av en gammal hamn, gjort att man fått flytta stationer och tunneln mitt under byggperioden. Så det är inte svårt att förstå att det inte finns något slutdatum för denna tunnel.
+1
Lars Hansson (3 Augusti 2011 14:57):
Tack för reseskildringen! Jag var i Istanbul förra året och det är en fascinerande stad att besöka. För den som är intresserad av historia finns nog inget bättre ställe att åka till. Staden är helt sanslöst stor. Jag kan inte tänka mig att någon annan stad i Europa är i närheten av Istanbuls storlek. Så det är inte svårt att hitta på saker att göra :-)

Vårt hotell låg vid Taksim-torget som är centrum för shopping och uteliv. På kvällen och natten förvandlades hela området till ett sjudande folkhav. Jag har aldrig sett så många människor samtidigt i hela mitt liv. Jag överdriver inte om jag säger att det var ett par hundratusen som befann sig i närområdet för att festa och ha kul. Det var underhållande att bara gå igenom området eller sitta och ta en öl och iaktta folkvimlet. Tyvärr fick vi aldrig se den historiska spårvagnen som löper efter centrala gågatan i Taksim.

Fast det finns också många nackdelar med Istanbul som den delar med andra fattiga städer i världen. Infrastrukturen och kommunikationerna är undermåliga vilket gör att du måste förlita dig på taxi i stor utsträckning. Det är ingen höjdare att åka i den hetsiga trafiken och förhandla om kostnader med tveksamma taxichaufförer. Vi prövade att åka LRT som är av samma typ som i Stockholm men den var långsam och packad med folk. Den enda tunnelbanelinjen testade vi aldrig eftersom den inte ledde till något intressant ställe. Sedan är staden fattig med många inflyttare från den östra delen av Turkiet. Det märks i hur försäljare hela tiden kommer fram och försöker pracka på dig krimskrams och vatten. Vidare är det inte alltid säkert att du får valuta för pengarna. Vi besökte några av Istanbuls bästa restauranger (som vi tittat ut i förväg på Internet) men det var minst sagt blandad kvalitet på service och måltider.

Summa sumarum är staden helt klart värt ett besök, även om jag tror de flesta tycker det är ganska skönt att återvända hem efter någon vecka. Själv skulle jag inte vilja bo i staden även om jag gärna besöker den igen.
+1
Lars Hansson (3 Augusti 2011 15:01):
För övrigt var vi och kikade lite på utgrävningarna i den gamla hamnen som sinkar tunnelbanebygget. Vilken mardröm att bygga tunnelbana i den staden! För varje hundra meter hittar de någon arkeologisk sensation som gör att bygget stannar ett par år :-)
 0
Martin Ekdahl (3 Augusti 2011 16:44):
Ändå tycks det gå snabbare att bygga nytt än i Stockholm. ;)
 0
Jan Wiklund (5 Augusti 2011 13:11):
Finns nàgot kvar av den vidunderligt fantastiska träarkitekturen som kan beskàdas pà fotona i Orhan Pamuks Istanbulbok? Som gamla Hagalund ungefär fast nàgra tiopotenser större...
 0
Johannes Lilleberg (5 Augusti 2011 21:42):
Jan: Ja det finns några kvar i "city". Men vanligast är de nog i en del byar/förorter längre ut...
+2
Jenny (17 December 2013 11:37):
Bra jobbat! Vilken intressant skildring! Nu blir jag ressugen!!:)
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8636 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
1 Mars 2020 18:26 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter