Utskrift från www.yimby.se
....

CCCP - Cosmic Communist Constructions Photographed

 
Är den symboliska kommunistarkitekturen socialt hållbar? Nej. Är den god förebild för miljötänkande? Nej. Symboliserar den en hållbar ideologi? Nej. Är den fascinerande? Ja fruktansvärt fascinerande. Och ibland fantastiskt vacker.

Vi ska snart ha en temakväll på Yimby där vi ska prata om arkitektur (datum kommer senare). Som uppvärmning kan vi diskutera ett stycke arkitekturhistoria som är så nära, men ändå så långt borta.Cosmic Communist Constructions Photographed är en bok där Frederic Chaubin ger Sovjets arkitektur den uppmärksamhet den förtjänar. Då pratar vi inte om de klassiska ”Commieblocks”, utan om de mer originella symboliska byggnaderna. Han har hittat byggnader som enligt folks berättelser är förstörda eller blivit bortglömda. Många av byggnaderna har bemötts med avsky då de är byggda under de dåliga åren. Men numera blir fler och fler accepterade på grund av den plats i arkitekturhistorien som de har, även i utbrytarländer som baltstaterna.

Kanske ingenstans har arkitektur präglats så mycket av makt som i forna Sovjet. Här tilläts inte privata initiativ som vi är vana vid i västvärlden. Inget som sticker ut kunde byggas utan att den politiska eliten la sig i. Det har gett arkitekturen en speciell prägel och monotonitet. Men det finns exempel på arkitektur som sticker ut, oftast i politiska syften.

Här följer några exempel på byggnader som Frederic Chaubin fotat. Byggnaderna byggdes för aktiviteter som kultur, vetenskap, semester, sport och riter. Vad känner du spontant när du får se det här?
 


Druzhba Sanatorium, semesterparadiset som enligt Chaubin blev misstagen för att vara en avfyrningsramp av pentagon.


Minnesskulptur i "the Ninth Fort" i Kaunas, Litauen.


Ukrainian Institute of Scientific and Technological Research and Development.


Tbilisi Roads Ministry Building, numera Bank of Georgia.


Sovjets ambassad i Kuba.


Palace of Ceremonies, Tbilisi, Georgien.


Polytechnic Institute, Minsk, Vitryssland.


Institute of Robotics and Technical Cybernetics, St Petersbyrg, Ryssland.


The anthropomorphic House of Soviets, Kaliningrad. Blev alldrig färdigbyggd på grund av Sovjets kollaps.


Monument to the Battle of Bash-Aparan.


The Villa Auska, byggdes för Leonid Brezjnev i Palanga, Litauen.


Fyodor Dostoevsky Theater of Dramatic Art, i Veliky Novgorod, Ryssland. Ofta benämnd som ett surrealistiskt mästerverk.

Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Anders Anttonen (19 Januari 2012 06:59):
Vad är problemet, Johannes?
Om byggnaderna håller i kvalitet kan dom väl stå kvar.
Franco och Mussolini var inte sämre dom. Franco lät bygga Chamartin-stationen i Madrid och Mussolini lät bygga EUR-området i södra Rom under sina livstider.
 0
Pawel Flato (19 Januari 2012 08:17):
Det första som slår mig är vilken kraft arkitektur, som är baserad på en vilja, ideologi eller en idé, kan ha.
Många av byggnaderna är helt klart fascinerade och utövar en slags obehaglig lockelse på mig. Men det är något i de monumentala proportionerna, formerna och "brutala" materialen som avskräcker. Det vilar en ohygglig tyngd över byggnaderna. De ser ut att väga 100 gånger mer än byggnader i samma storlek i mer "normal" arkitektur-stil. Skräck-fascination är nog en bra sammanfattning.
Man blir hur som helst påmind om hur svältfödd man är på uttrycksfull gestaltning. Men också om farorna i detta.
 0
Fredrik Svensson (19 Januari 2012 12:35):
Jäklar, ambassaden på kuba ser ju ut som en modernistisk barad-dûr.
 0
Orange (19 Januari 2012 15:14):
Fantastiska byggnader! Först tänkte jag att det skulle vara avskräckande saker att se men det mesta tyckte jag såg riktigt spännande och roligt ut! Mycket ser ju ut att vara från 60-talet och man känner igen formspråket från Västeuropa, även om jag inte kan komma på nån liknande byggnad i Väst som tagit ut fantasin lika mycket! All heder till arkitekterna, jag måste ha boken.
+3
Andreas (19 Januari 2012 15:35):
Inget som sticker ut kunde byggas utan att den politiska eliten la sig i. Det har gett arkitekturen en speciell prägel och monotonitet. Men det finns exempel på arkitektur som sticker ut, oftast i politiska syften.

Stämmer inte detta väldigt väl med rådande situation i Stockholm?
 0
Jan Wiklund (19 Januari 2012 20:10):
Märkligt, och kanske ytterst talande, att en ideologi som påstod sig vara kollektivistisk frambringade så många avskilda solitärbyggnader!

Dock är den stalinistiska stålverksstaden Nowa Huta i Polen i alla fall oklanderlig stad (om än givetvis ett typiskt brukssamhälle) och inte hus-i-park. En person som är född där försäkrade också att kvaliteten var ordentlig och inte som det blev sen under Brezjnevtiden.
+1
Johan Eriksson (19 Januari 2012 20:23):
Jag tycker att flera av de avbildade byggnaderna "har något" även om de (i dubbel mening) och i de flesta fall är rätt tunga. Det finns en viss humor och glimten i ögat för att vara Sovjetbyggnader hos en del för att de är mer varierade än man kanske är van vid från det gråa Sovjet och som bryter fördomar men en av byggnaderna skiljer sig på flera sätt från de övriga och det är The anthropomorphic House of Soviets, Kaliningrad. Den husruinen hör inte hemma i den här kategorin av flera skäl och här är du helt ute o cyklar Johannes:

(House of Soviets:) "Blev alldrig färdigbyggd på grund av Sovjets kollaps." är inte sant. Sanningen är att den regionala (kommunistiska) partikommitén gav upp redan tidigare på 1980-talet. Troligen för att det var gör dyrt att fullfölja. Huset målades blått och fick fönster inför Putins statsbesök 2005 men det är fortfarande bara ett skal: http:​/​/​upload.​wikimedia.​org/​wikipedia/​commons/​4/​40​/​Dom.​.​

Rivning och nybyggnation (i någon annan form) rekommenderas av tyska konsulter då det skulle bli betydligt billigare än att bygga vidare på detta vidriga monstermisstag. På 1930-talet såg slottet ut så här: http:​/​/​www.​klgd.​ru/​upload/​iblock_​content_​photo2_​1142_​z.​.​
1950 så här: http:​/​/​farm5.​static.​flickr.​com/​4119/​4770​90​7911_​b4c63de.​.​

"Sovjeternas hus" började byggas 1960 på ruinen av det gamla slottet ("ruinen på ruinen" i folkmun i K.) och är ett av (tyvärr) många rivningar som skadats av bomber men som var långt ifrån totalförstörda och som troligtvis återuppbyggts om de inte låg i det kommunistiska "öst". Stalin och hans efterföljare rev istället av dessa slott, kyrkor och andra symboler för en ideologi de ville utrota. På dess plats skulle de nya symbolerna för "den nya rätta" idelogin byggas och det mest kända exemplet är Berlins slott som hade klarat sig ovanligt bra men som sprängdes 1950 för att inte förrän 1976 ersättas av "Palats der Republik" (-som i sin tur revs för ca 10 år sedan för återuppbyggnaden av det gamla slottet(!). På samma sätt fortsatte rivningarna över Centraleuropa och det sista(?) var denna kyrka i Berlin som DDR ansåg stod för nära muren varför de lät spränga den 1985, Versöhnungskirche: http:​/​/​w311.​info/​userpix/​3_​img218_​799_​1.​jpg -och sprängningsdags: http:​/​/​www.​kirche-​versoehnung.​de/​bilder/​sprengfa.​jpg

Blev en lång utvikning här men hoppas på intresse ändå bland olika ämnen, tycker det är jättekul att Yimby kör ett östperspektiv! : )
+2
Anders Norén (19 Januari 2012 20:48):
Skitläckra byggnader, flera av dem! Särskilt badhotellet och det där palatset i Tblisi.
 0
Anders Anttonen (20 Januari 2012 06:59):
Palace of Ceremonies i Tblisi ser nästan ut som antroposofernas "Goetheanum" utanför Basel, Schweiz. Åtminstone på håll.
 0
Pawel Flato (20 Januari 2012 09:04):
@Johan Eriksson
(med risk att hamna lite OT)

Det här med vilka byggnader som får stå kvar, vilka som rivs och vilka som ersätts med något annat är mycket intressant. Omfattningen av denna problematik i Östeuropa måste väl stå i särklass i världshistorien antar jag. Där sammanföll 2:a världskrigets ohyggliga massförstörelse med ett fundamentalt ideologiskt systemskifte.

Hur som helst tycker jag det är intressant att fråga sig följande:
Anta att vi måste bygga upp Stockholm på nytt. Resurserna är begränsade och mycket hårda prioriteringar är nödvändiga.
Kommer inte på en enda byggnad uppförd de senaste två decennierna som skulle vara värd att återuppbygga! Globen är den modernaste byggnad jag eventuellt kan tänka mig.

En annan "fråga" jag roat mig med är följande:

I samband med att Arkitekturhögskolan brann ner höjdes röster för att den skulle rivas. Jag uppfattade den viljan som en symbolisk "avrättning" av modernismen.
Men vad skulle då ersätta den gamla byggnaden?

Den byggnad som ersätter en symbolbyggnad blir sannolikt också en symbol.

Vad vore lämpligt att bygga där. Vad skulle vara symbolen för modernismens slut i Stockholm?
 0
Johan Eriksson (20 Januari 2012 10:17):
@Pawel:

"Där sammanföll 2:a världskrigets ohyggliga massförstörelse med ett fundamentalt ideologiskt systemskifte.

-Ja och i Sthlm (och i andra svenska städer) behövdes inte ens kriget för att rättfärdiga det modernistiska fälttåget, massförstörelsen klarade vi sedan själva vilket saknar motstycke i Europa under 1900-talet!!!

Kommer inte heller på en enda byggnad uppförd de senaste två decennierna som skulle vara värd att återuppbygga men väl väldigt många byggda långt tidigare. Det är emellertid förbjudet enligt svensk konsensus som bara förlöjligar sådana tankar, föreslås att ett enda hus (av 453 rivna) återuppbyggs i Klara så heter det att man "vill att hela stan ska bli ett museum", vilket både är historiskt föraktfullt och modernistiskt väldigt självgott! -hjälp vad läskigt med lite kulturhistoria mitt bland Legoklossarna :(

Om arkitekturhögskolan rivs så måste den inte nödvändigtvis ersättas av en ny symbolik, fast ett vanligt stenstadskvarter med bostäder likt alla andra kvarter runtomkring (utom Engelbrektskyrkan) vore ju iofs en efterlängtad önskan som isaf skulle symbolisera att Sthlm inte har plats för fler misslyckade experiment utan folk behöver någonstans att bo snarast!!!
--
PS. Om någon har länkar till (insnöade ; ) sidor om rivna byggnader resp dess ersättning och som spinner vidare på ämnet "förr-nu-framtiden" i f d östeuropa så mottas de gärna!

Här är en omfattade bild- o faktasida inkl kartor om Kaliningrad, klicka på "list 101, 102" osv till vänster så får ni se på kontraster!: http:​/​/​www.​kng750​.​kanet.​ru/​list10​1.​htm
+1
Pawel Flato (20 Januari 2012 13:19):
@Johan Eriksson

"historiskt föraktfullt och modernistiskt väldigt självgott"

He-he...."Modernt" är ju förstås per defintion bättre än gammalt och mossigt ;-)


"Om arkitekturhögskolan rivs så måste den inte nödvändigtvis ersättas av en ny symbolik,"

Inte nödvändigtvis, men talande symbolik kan ju uppstå utan att man haft den intentionen.
Ett "vanligt stenstadskvarter med bostäder" vore väl rätt så okontroversiellt (och klokt). Som du säger skulle det kunna tolkas som slut på experiment och "back to basic". Men också som lite väl fantasilöst?

Kalliningrad-länkarna är brutala att titta på. Inte för att allt det gamla nödvändigtvis är oersättningsbart, men omfattningen är slående. Och detta är bara en av alla städer som drabbats.
 0
Johan Eriksson (20 Januari 2012 14:26):
"Som du säger skulle det kunna tolkas som slut på experiment och "back to basic". Men också som lite väl fantasilöst?"

-Inte med bra/spännande/vågad arkitektur tänker jag, stenstadskvarteren följer förstås ett givet mönster men som så ofta på andra platser i Sthlm hoppas jag fortfarande på fantasirikare byggherrar med tillhörande arkitekter. KTH-tomtens lutning och triangelform gör den till en möjlig spännande omväxlande utmaning i sig och så kan vi bara hoppas på att vi slipper fler nyfunkislameller i kvartersversion.....

"Och detta är bara en av alla städer som drabbats."

Ja vilka är de egentligen och finns de samlade på någon gemensam sajt?
 0
Ulf Pettersson (21 Januari 2012 03:05):
Flera av de här byggnaderna var ju alldeles fantastiska. Lite synd bara att den utvändviga finishen inte alltid är så bra, kanske främst på grund att de inte underhållits som de borde.

Men en byggnad som uppförs av en privat institution präglas lika mycket av makt som en statlig sådan, allt annat lika. Makt är en förmåga. Det har inte direkt med den institutionella formen att göra.
 0
Martin Ekdahl (22 Januari 2012 15:22):
Härliga byggnader. Tack vare avståndet till Moskva drog de iväg åt alla möjliga uttrycksmässiga håll. Inte så mycket socialistrealism som avantgardism och surrealism. Jag stod och dräglade över boken på arkitekturbokhandeln i Basel. Måste nog köpa den till mig själv som ... januariklapp.
 0
Erik Sandblom (24 Januari 2012 23:19):
Det ser ut som James Bond fast lite coolare faktiskt. Särskilt Villa Auska.
 0
Jan Wiklund (25 Januari 2012 07:11):
Egendomligt att finna så mycket beundran för hussolitärer i Yimby som ju i princip är mot sådant...
 0
Martin Ekdahl (25 Januari 2012 09:46):
@Jan W: Allt måste ju ses i sitt sammanhang. Magnifika hussolitärer placerade i det gröna kan ju vara både imponerande och vackra. Att bygga en stad av hussolitärer är väl däremot ganska tveksamt.
 0
Erik Jungnelius (25 Januari 2012 11:31):
Jag var i Kaliningrad för ett par år sedan och House of the Soviets, är ingen vacker syn på plats. Än mer tragiskt blir det när det inte ens används. Bygnaden ligger i det som tidigare var centrala Köningsberg, som hade en bebyggelse i stil med gamla stan...

Centrum blev rätt ödelagt, men lustigt nog kan man i Kaliningrads förorter hitta hela områden med befintlig villabebyggelse från 1900-talets första hälft. Det är rätt surrealistiskt att promenera från sovjetbetong till, vad som lika gärna kunde ha varit danderyd eller motsvarande på några minuter.
 0
Martin Ekdahl (26 Januari 2012 09:08):
@Erik Jungnelius: Det skulle vara intressant att resa till Kaliningrad. Hur reste du dit?
 0
Avinor (28 Januari 2012 00:27):
Tycker det skär sig lite med de engelska namnen. Trots allt talade man ryska i Sovjetunionen. Jag skulle ha översatt till svenska.
 0
Johan Eriksson (6 Februari 2012 00:07):
Här lite "Yimby-Kalingrad/Königsberg" s a s inkl återuppbyggnad av det gamla slottet men behålla, rusta upp o komplettera "Sovjeternas hus" plus nya intilliggande in-fills inkl skyskrapor som jag absolut stödjer. Ungefär som jag tycker om Sthlm City: gärna nya och högre hus men några historiska byggnader bör återuppföras för variationen och av viktiga kulturhistoriska skäl, dvs vårt behov av rötter. Frågan om "Baltic Republican Party -Free Königsberg" är rätt eller fel väg att gå är betydligt knepigare....: http:​/​/​kaliningrad-​eu.​blogspot.​com/​20​10​/​0​7/​konigsberg-​.​.​
+2
Erik Jungnelius (1 Juni 2012 12:20):
Det är inte helt straight forward att ta sig till Kaliningrad. Resvägar finns det gott om från alla tänkbara håll,själv kom jag in med tåg från Minsk, och ut längs kusten till Klaipeda, men kruxet är att få visum. Det måste ansökas om på Ryska ambassaden. Det enklaste är att boka något sorts hotell via en resebyrå. Det brukar räcka för att få inresa för en kortare tripp.

Förutom stan är det riktigt fint längs kusten, liknande Polen och Litauen.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8616 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 18:38 av Mårten Landström
Vega station
1 Mars 18:01 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter