Utskrift från www.yimby.se
....

Var ska Stockholmarna bo?

 
Svenska Dagbladet fortsätter sin artikelserie om befolkningsökningen i Stockholm. I dag intervjuas Gustav Svärd från YIMBY samt Birgitta Adolfsson och Bitte Fossbo från Nätverket Årstafältet.

Läst artikeln här.
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Albert (17 Januari 2012 11:21):
Synd att ni ljuger så förbannat på denna sida. Det är en skam för bloggosfären att företag får bedriva lobbyverksamhet på bekostnad av fria bloggar.
 0
Henrik Åsman (17 Januari 2012 13:03):
Que????
+6
Anders Gardebring (17 Januari 2012 13:08):
Albert:
Härligt att se en hög debattnivå baserad på sakargument och faktagrundade påståenden... (not)....

Fast tyvärr är ju det här inte helt ovanligt bland en del av våra motståndare. I avsaknad av sakargument försöker man istället att limma på oss falska påståenden, tydligen enligt den klassiska devisen att upprepar man det tillräckligt många gånger så blir det nog sant...

Men du Albert, du får gärna gräva i vilket företag som betalar min lön om du nu är road av sånt...
+5
Pawel Flato (17 Januari 2012 14:28):
@Albert

Vad rörande att du är så engagerad i bloggosfärens väl och ve.
Och vad är då mer föredömligt än att anonymt vräka ur sig en grov anklagelse utan några som helst belägg.
Om bara fler gjorde som du. Ack hur fröjdefull vore då inte bloggosfären.

Tack Albert!
+5
Herbert Tingesten (17 Januari 2012 14:30):
"På bekostnad av fria bloggar" fick mig att dra lite på munnen också. Javisst, bloggar är ju en ändlig resurs... när ofria Yimby.se lagts ner så kan någon fri och fin blogg av typen Slussen.me ta över det frigjorda utrymmet i cyberrymden.
+3
Anders Gardebring (17 Januari 2012 15:03):
Jag vet att bl.a. argumentet "men yimby har ju så avancerad hemsida" har använts som ett argument för att vi måste vara sponsrade av något stort bolag... Men bara för att man själv inte kan bygga hemsidor och måste köpa in den tjänsten betyder det ju inte så att det är så för alla. Till exempel för mig som råkar ha systemutveckling som yrke och således kan bygga just webbplatser...

Har också hört en liknande kommentarer om loggan. Som om inte duktiga grafiker skulle kunna engagera sig i en fristående intresseorganisation och bidra med sin kompetens.
+4
Harald Frostvide (17 Januari 2012 15:19):
Om jag nu var en slemm PR-kille på ett ondskefullt byggbolag (varför skulle byggbranchen för övrigt sponsra den enda organisation som högljutt kritiserar deras monofunktionella punkthusströssel) skulle jag nog anstränga mig lite för att få sidan att se lite mindre professionell ut.
Eftersom hela konspirationsteorin bygger på att YIMBY på något sätt skulle luras och vilja se oberoende och gräsrotigt ut så faller det lite på sin egen orimlighet att anföra för hög professionalitet som bevismaterial.
+3
Niklas Öhrström (17 Januari 2012 22:43):
Mata inte trollen.
 0
Niklas Öhrström (17 Januari 2012 22:49):
Nätverket Årstas metoder är lite konstiga. De vill genom speciella evenemang få många besökare till fältet. Men det vill inte att fler ska bo intill. Det är deras eget privilegium.

Synd att de vill utnyttna "hembygds-"konceptet i ren Nimby-anda, dvs att inte släppa in fler i närheten.
 0
HansS (17 Januari 2012 23:12):
Yimby har nog en god avsikt och ett ärligt engagemang men man saknar ett mer objektivt resonemang. Istället infinner sig "klubben för inbördes beundran" och dogmen att "tät bebyggelse löser problemen", och lobbyingverksamheten står i centrum.

En sakligare och mindre dogmatisk inställning skulle öka trovärdigheten för tanken om den "bästa staden".

Att förtäta på bredden och höjden leder inte automatiskt till en trevlig stad där alla får plats utan resulterar ofta i gentrifiering och "gated communities" där de med mindre ekonomi förpassas till förorterna.

Det finns de på det här forumet som har vissa invändningar men mallen är att yimbysarna applåderar alla inlägg från sina egna, dvs. klubben för inbördes beundran.

Det finns många städer i världen i varierande täthet och storlek och här klagar man på Stockholm.

Passa nu på att rösta, vilken är världens bästa, dvs. bäst förtätade stad att bo i? (och ge gärna argument varför)
+3
Anders Gardebring (18 Januari 2012 00:24):
HansS:
Hej! Tack för din konstruktiva kommentar, jag önskar att mer av den typen av kritik/diskussion fanns här i kommentarerna. Tyvärr tenderar en hög grad av kritikerna som hittar hit vara av den typ som vi ser i början av denna tråd och om det i huvudsak är folk som delar nätverkets åsikter som finns bland de som kommenterar i övrigt så riskerar det ju förstås att bli lite "klubben för inbördes beundran" över det.

Jag håller helt med i din analys att, som du skriver, "förtätning på bredden och höjden" inte automatiskt leder till en bra stad. Det är komplexare processer än så. Jag tycker inte heller att det är den inställning som vi kommunicerar utåt, men du är av annan åsikt och då är ju frågan hur man kan nå ut bättre framöver. Värt att tänka på.

Däremot har jag lite svårt att följa ditt resonemang kring gentrifiering och "gated communities". Gentrifiering är ett fenomen som framförallt är ett problem i städer där den ekonomiskt svagare verksamheten inte har någonstans att ta vägen. Utifrån det kan jag konstatera att Stockholms stadsbrist är ett enormt problem då all den täta blandstad som finns riskerar att bli helt gentrifierad. Det leder dels till att ekonomiskt svagare verksamheter försvinner (de har inga alternativa områden att flytta till) men också att den befintliga staden utarmas. De intressanta restaurangerna och butikerna som gjorde stadsdelen intressant ersätts av mäklare och revisionsbyråer istället. Jag har dock svårt att se att det problemet kan lösas på annat sätt än att vi bygger mer innerstad. Så länge efterfrågan på stad är mycket större än tillgången kommer staden att vara dyr.

Gated communities är något som vi i YIMBY riktat kritik mot, se t.ex. vårt yttrande om Kistahöjden:
http:​/​/​www.​yimby.​se/​20​11/​0​7/​yimby-​lamnar-​in-​yttrande-​_​.​.​

Gated communities är dock något som i alla fall jag i högre grad associerar med just glesare förortsområden snarare än urban och tät blandstad, som ju är den typ av stadsutveckling som vi arbetar för. Men visst, det finns också i städer, t.ex. såg jag det på eget håll när jag var och jobbade i Filippinerna där vi som kom från Sverige och jobbade bodde med vakter som kontrollerade inpasserande och sökte igenom bilar efter bomber. Det är ju dock framförallt på grund av säkerhetssituationen i Filippinerna, ser inte riktigt den utvecklingen komma i Stockholm bara för att man låter innerstaden växa.
+1
Pawel Flato (18 Januari 2012 10:17):
@HansS

Verkar som att du uppfattar argumentation för ökad förtätning som motstånd mot all annan form av stadsstruktur.
I Stockholm finns det hur mycket som helst av den "oförtätade" staden. Knappast en utrotningshotad stadsmiljö m.a.o. I snart 100 år har det i princip endast genererats "oförtätade" stadsmiljöer.
Det handlar alltså främst om i vilka proportioner olika stadsmiljöer står till buds för innevånarna.
Som Anders påpekar här ovan så skapar denna obalans i utbud och efterfrågan stora problem bl.a för små näringsidkare (som ju är en oundgänglig del av en levande stadsmiljö)
Underskottet på tät stad innebär att den som boendemiljö hamnar, av ekonomiska skäl, utom räckhåll för väldigt stora grupper av befolkningen.
 0
Pawel Flato (18 Januari 2012 10:29):
@Niklas Öhrström

"Nätverket Årstas metoder är lite konstiga. De vill genom speciella evenemang få många besökare till fältet. Men det vill inte att fler ska bo intill. Det är deras eget privilegium."

Som jag uppfattar artikeln protesterar dom mot exploateringen av befintliga grönområden. Om de även är emot att fler kan bo intill själva fältet framgår inte så vitt jag kan se.
Att det ändå kanske förhåller sig just så skulle i och för sig inte förvåna, men det är som sagt oklart.
+1
Ola Halvardsson (18 Januari 2012 15:46):
@Niklas Öhrström
Huvudet på spiken, man använder inte fält om man inte bor nära dem, att locka dit folk genom evenemang är bara konstgjort andning. Årstafältet är en grön-yta som är av alldeles för stora proportioner.
+2
Alf . (19 Januari 2012 02:43):
50ha kommer att finnas kvar som park/grönområde (30ha park 20ha skog) så det kommer att finnas gott om plats för drakflygning, pumpaparader och skördefester även i framtiden på Årstafältet. Problemet kan vara att få tag på grönsaker till festen eftersom det är på och runt kolonnistugeområdet som 4000 nya bostäder ska byggas på 30ha.

Den största skillnaden på Landskapsparken som nätverket Årsta fältet kämpar för med det som planeras är att Nätverket Årstas landskapspark är berikad med ungefär 43st kolonistugor på ett stort område istället för 4000 lägenheter lokaler och skolor på ett lite större område. Annars är parkerna nästan lika stora!

I artikeln på SVD låter det som att det inte blir någon park på Årstafältet när det enda som inte blir kvar är de 43 små privata kolonistugorna och om Nätverket Årsta menar allvar med sitt grönområde åt Stockholmare så borde de föreslå att dessa 43 privata kolonistugorna tas bort även i deras landskapspark så att allmänheten kan springa runt med drakar, skatebordar, andra leksaker och fika på ett större område i hela landskapsparken.

http:​/​/​insynsbk.​stockholm.​se/​templates/​main/​pages/​xGet.​.​
+1
Niklas Öhrström (19 Januari 2012 17:05):
HansS:
"Passa nu på att rösta, vilken är världens bästa, dvs. bäst förtätade stad att bo i? (och ge gärna argument varför)"

Det är nog svårt eftersom man inte varit i majoriteten av världens storstäder. Än mindre bott i dem (annat än turistat).

Men det jag spontant kommer på är Berlin, Paris. Paris är förstås tätt men detta skedde till priset av till stor del totalsanering. Berlin tycker jag är en god förebild. Hoppas gärna på att Stockholms sammanhängande kvartersstad i storlek liknar Berlins om sisådär 30-50 år. Det får dock gärna vara lite tätare.
 0
Simon Kågström (19 Januari 2012 18:07):
Jag skulle rösta på Amsterdam. Amsterdam är liksom byggt i mänsklig skala: smala och cykelvänliga gator med gott om trånga gränder och kanaler som piffar upp stadsbilden.
 0
HansS (21 Januari 2012 11:56):
Min poäng är att det förmodligen finns ett tröskelvärde där förtätningen blir för stor för att vara till fördel.

Finns det någon undersökning av var detta tröskelvärde ligger?

Den mänskliga skalan som Simon nämner är också intressant. Om jag minns rätt fanns det t.ex. i Lindhagens plan riktlinjer för hur höga husen fick vara i förhållande till gatan osv.
 0
Simon Kågström (21 Januari 2012 12:09):
Jag tror faktiskt också det är så, utan att vara sådär superberest. Hong Kong är t ex otroligt tätbebyggt, och där kan jag tycka att det gått lite överstyr med trista bostadsskrapor. Självklart finns det naturliga förklaringar till tätheten i det fallet.

Då är t ex Tokyo ett bättre exempel. Det är ju också väldigt tätbebyggt, men faktiskt med förvånansvärt låga hus. På samma sätt som Amsterdam är också många gator trånga (och med lite biltrafik).

Så personligen tar jag hellre lägre bebyggelse och smalare gator (Amsterdam, Tokyo) än högre bebyggelse och bredare gator (New York?).
 0
Anders Gardebring (29 Januari 2012 02:46):
Fast New York har ju både små gator med låga hus och stora gator med höga hus. Manhattan är mer än skyskrapor. Det är blandningen som gör den staden så intressant. Simon nämner Tokyo o det är en klart intressant stad som jag har spenderat över en månad i (efter 2-3 veckor i en stad börjar man se det vardagliga lite tydligare tycker jag) och det finns en intressant och trivsam småskalighet med små gränder, mängder av minimala matställen med plats för kanske 8-10 personer och såväl höghus som små trähus i en härlig blandning. Tokyo är en väldigt annorlunda stad jmf med Stockholm, jag upplever den som mycket mindre topp-planerad med ändå verkar mycket fungera bättre än i Sthlm. Deras tunnelbana får uttrycket "tysk precision" att låta tramsigt. Minns engång då tbanan blivit några minuter sen och de ropade ut hur väldigt ledsna de var i högtalarna (utifrån det lilla jag kunde förstå). Tokyo är en på sina ställen väldigt vacker stad, men det vackra finns framförallt i det lilla. I det större sammanhanget är Stockholm en vackrare stad, men oxå en stelare stad. Japanerna skulle nog knappt förstå varför klararivningarna fortfarande ältas...
+1
Erik Tysk (29 Januari 2012 12:57):
"Tokyo är en på sina ställen väldigt vacker stad, men det vackra finns framförallt i det lilla. I det större sammanhanget är Stockholm en vackrare stad, men oxå en stelare stad."

Mycket bra uttryckt! Precis så jag känner för min andra hemstad Bangkok - ett monster i det stora perpektivet, men mycket vacker och delikat om man går in på de små detaljerna.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8637 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
21 April 15:51 av Gregor Fulemark
Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
1 Mars 2020 18:26 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter