Utskrift från www.yimby.se
....

Årets Stockholmsbyggnad

 
Nu är det dags att rösta på Årets Stockholmsbyggnad! I år har vi 10 finalister att rösta på. Nu är det upp till oss Stockholmare att utse vinnaren. Gå in på den här sidan för att rösta.

Förra året var det många besvikna kommentarer i vår blogg. Men jag tycker startfältet är starkare i år. Kanske har Stockholm tagit ett kliv framåt. Vad tycker ni? Kan Stockholm bli en arkitekturstad?


1. Brunnsläkaren 1

 


2. Lusten 1

 


3. Kålsundet 4

 


4. Lidarände 2

 


5. Baltic 23

 


6. Kvarnstocken 2

 


7. Mursmäckan 1

 


8. Klockan 1

 


9. Tegeludden 11

 


10. Kungsholmsporten

Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
+3
Linus (24 Mars 2012 18:53):
Hur mycket får svenska arkitekter betalt för att rita stående eller liggande skolådor? I Sverige räcker det med att rita ett hus med en eller ett par vinklar som inte är 90 grader för att byggnaden ska "sticka ut" och vara "spännande". Använder man mer än en färg på fasaden anses byggnaden vara "vågad". Det är pinsamt.
+1
Niklas Öhrström (24 Mars 2012 19:02):
3:an ser ut som vilken 70-talsvilla i massproduktion som helst. Åtminstone för mitt lekmannaöga. Men det är väl för lekmännen som arkitekterna arbetar. Man undrar vem eller vilka som nominerat denna låda?

Men problemet är att de flesta andra förslag inte är mycket bättre.
Tycker det är svårt att hitta någon riktigt värdig vinnare.

/Gnällpellen
+1
Herbert Tingesten (24 Mars 2012 19:13):
Åh, skokartonger dekorerade med fyrkanter! Älskade av arkitekter och byggare, hatade av alla andra.

Kul i alla fall att tre av finalisterna är höghus. Tror jag ska rösta på Vickan eftersom fasaden är dekorerad med trekanter och inte fyrkanter.
 0
Johannes Hulter (24 Mars 2012 22:33):
Tänker man stadsbyggnad (dvs. mer än rent arkitektoniskt/estetiskt) så borde väl kv. Lusten vara ett bra val ur Yimby-perspektiv?
 0
Johan (24 Mars 2012 22:47):
Jag tycker att man kunde dela upp omröstningen i renoveringar och nybyggen. Klockan 1 ser ju trevlig ut, men som jag förstår det så är det mest en renovering fast med ett par tillbyggda våningar som knapps syns på bild. Om man inte vet hur huset såg ut tidigare så är det svårt att avgöra om renoveringen var en visuell förbättring eller inte. IOFS tror jag många känner igen huset sen tidigare på grund av dess centrala läge.

Vet inte vilken jag skulle rösta på men Kvarnstocken 2 ligger nog längst ner på min lista. Huset skulle vara dött nog med en vanlig fasad, och att täcka över det med ett enda mönster gör det i min mening bara ännu mer livlöst. Visst det är nog korrekt och trendigt men jag tycker det finns bättre sätt att få en byggnad att sticka ut.
 0
Herbert Tingesten (24 Mars 2012 22:51):
Det gynnar nog Klockan att de tillbyggda takvåningarna syns så lite på den här bilden. Jag trodde länge att de var kvarglömda byggfuttar! Kunde jag rösta på fulaste tillbyggnad skulle den ligga mycket bra till.
 0
Johannes Lilleberg (25 Mars 2012 10:17):
Johannes Åsberg: Om man vill ha hus med blandade funktioner och som kommunicerar med människorna på gatan (allmänna aktiviteter på bottenplan) så borde 1, 2, 4 och 8 få godkänt.

Några av byggnaderna kan kanske få "dispens" från funktionsblandningen p.g.a. av den svåra placeringen. 10 och 4 har exempelvis fasad mot motorvägen där det varken är trevligt eller hälsosamt att vistas. En del vill kanske ge kyrkan och skolan godkänt eftersom att de ger alternativa tjänster för de närboende.

Noterbart är att Wingårdh har fått 3 av 10 nomineringar.
 0
Ragnar Lind (25 Mars 2012 10:33):
I klassen "urbana radhus" torde väl nr 7 vara något? Dessutom arkitektoniskt rätt tilltalande.
 0
Johannes Hulter (25 Mars 2012 14:13):
Johannes L: Ja, det känns ju som om även blandade funktioner och kontakt med gatan borde vara med som parametrar för vad som får tummen upp av Yimby (mer än bara coolt utseende).
 0
Fredrik S (26 Mars 2012 11:58):
Personligen tycker jag att nr. 4 Lidarände är den sjävklara vinnaren. Jag hoppas att Kista har hittat en verklig konkurrensfaktor i och med sina högre byggnader och att det på sikt ska leda till att Kista kan konkurrera med city om restauranger och nattklubbar. Knappast troligt dock, men man kan ju alltid hoppas att det ska leda till lite mer "fart" i stadsdelen.
 0
Gustav Svärd (26 Mars 2012 15:01):
Jag gillar starkt nr 4, dock med förbehållningen att det inte har bra kontakt med gatan. Även internt är gatuplanet dåligt planerat (entréloungen känns inte trevlig alls, mer känsla av överblivet utrymme i en megastor flygplatshall). Skybaren är inte heller så smart utformad (senast jag var där iaf, inkl. vägen dit). Trots allt detta fick den min röst för att den är snygg, gör försök till publik aktivitet i gatuplanet i en funktionsseparerad förort 50m från stora motorvägen, har en skybar och att jag älskade att se hur den växte från fönsret i ettan jag bodde i i Kista till i sommras.
 0
Jan Wiklund (26 Mars 2012 16:12):
Utifrån Jan Gehls kriterier (se http:​/​/​www.​yimby.​se/​20​11/​0​6/​promenadstader-​i-​praktike_​.​.​) verkar det svårt att godkänna något annat än 1. Med 7 som tveksamt fall enligt samma kriterier.

Beträffande 8 - har inte det funnits där förut?
+1
Anders Anttonen (27 Mars 2012 16:55):
Ingen av förslagen var nåt vidare. Nr 10. (Kungsholmsportens tvillinghus, är för långt placerade från Essingeleden och har därmed ingen "kommunikation med varandra", kunde lika gärna ha blivit två helt olika hus istället) Mursmäckan hade varit OK om husen hade haft lite olika utföranden och höjdskillnader.
 0
Daniel JOhansson (28 Mars 2012 11:19):
Varför skall det vara så svårt att rita till ett sadeltak på hus nu för tiden. Denna "detalj" som verkar helt bortglömd i dagens byggande ger så enormt mycket i en byggnad. På de flesta förslagen ovan så ser det ut som att något saknas. Eller föreställ er förslag nr 7 utan tak. Skulle verkligen bli skolådor utav det. Snedtak och skorsten tillbaka till arkitekturen tack! :)
+1
Johan (29 Mars 2012 01:05):
Håller helt med om det. Förmågan att visa vad som är tak, mellanparti och bottenvåning är något som mer eller mindre glömts bort efter modernismens intåg.

Jag är inte stockholmare men det jag alltid tänkt på och faschinerats av är centrala stockholms brokiga svarta sadeltak. Numera är det mer inspiration från f.d. DDR som gäller vid nybyggnationer.
 0
Jan Wiklund (29 Mars 2012 10:18):
Beträffande modernismens älskade platta tak - har dom lyckats lösa problemet med läckage än, utan att det kostar skjortan?

Det var ju det som ställde till det i min barndom när min far var verksam i byggbranschen och svor ve och förbannelse över modernistiska arkitekter. Nån som vet?
 0
Gustav Svärd (31 Mars 2012 09:34):
Var förbi Rinkeby häromdagen, #6 Kvarnstocken 2 ser riktigt bra ut! Snabbt planerat/byggt också, var inte så länge sen förra byggnaden stod utbränd.
 0
Leif (31 Mars 2012 12:45):
Jaså, Kvarnstocken 2 är alltså en skola? När jag såg bilden trodde jag det var en industri- eller lagerlokal. En byggnad utan synliga fönster omgiven av platt asfalt samt stora portar för att underlätta in- och utförsel av skrymmande objekt.

Om jag ska välja årets byggnad blir det nog Mursmäckan, för att husen faktiskt innehåller lite färg och samt att formspråket faktiskt avviker något från gängse "post-modernistiska" skolådor i grått och vitt.

Den byggnad som skapar mest stad är självklart Lusten. Men det är inte så mycket själva byggnadens förtjänst, då den är ganska tråkig. Det är istället tack vare planeringen av kvarteret och kommunens upprustning av närområdet.
 0
Daniel (4 April 2012 09:21):
Vill säga som göteborgare att nummer 5. Baltic 23 är den bästa stockholmsbyggnaden. ;)

Huset är förövrigt skitfult men dom vill ändå bygga liknande hus i området Torp i Göteborg där SVT tidigare hade sitt hus.
Huset har en egen sida på wikipedia
 0
Pawel Flato (4 April 2012 11:52):
@Leif

"Om jag ska välja årets byggnad blir det nog Mursmäckan, för att husen faktiskt innehåller lite färg och samt att formspråket faktiskt avviker något från gängse "post-modernistiska" skolådor i grått och vitt. "

En bra poäng där.
En annan avvikelse värd att beakta är den att alla byggnader, utom en, helt saknar någon form av böjd/välvd form eller linje! Även Murbräckan.

Undantaget är nr. 8, Klockan 1. Valven är dock inte nybyggda då det rör sig om en renovering.
 0
Robert Stenkvist (8 April 2012 15:24):
1. ganska fult.
2. modernt, intetsägande, gillar det inte.
3. hmmm...?
4. NEJ! Passar i Las vegas, inte i vårt land.
5. Gillar det, modernt, ändå vackert, smälter in.
6. Fy fan!
7. Ser engelskt ut, lite brutalistiskt. Ganska OK.
8. En vacker byggnad
9. Neeej, vad exakt har arkitekten tagit betalt för?
10. Nej! Las Vegas igen.
 0
Robert Stenkvist (8 April 2012 15:25):
Jag sticker ut hakan och ger 5an min röst, känner mig vågad i dag.
 0
Henrik Eriksson (22 April 2012 13:17):
Det bidrag som jag gillar mest är nog 7an. En mycket trevlig radhuslänga som påminner om små townhouses på kontinenten.
2an gillar jag också starkt. Visst, arkitekturen är tämligen tråkig och väldigt anonym som vilket höghus som helst, men jag tycker om dess placering och hur den är så väl integrerad i, men ändå tar plats, i stadsrummet.
Victoria Tower, bidrag 4, känns som en anomali, en katt bland hermelinerna. En internationellt modern byggnad med tidstypisk fasad som mycket väl hade passat i en ostasiatisk storstad. men som tyvärr inte gör sin rätt i Kista. Den behöver lite fler "vänner" i sin omgivning för att i mitt tycke få högre betyg. Men man måste ju börja någonstans.

Det värsta bidraget är nog skolan i Rinkeby, bidrag 6. Visst, området behöver modern och annorlunda arkitektur, men detta är ju bara katastrof. Försök till att hotta upp en lagerlokal som känns misslyckad. En annorlunda fasad och färg är inte tillräckligt för att klassas som lekfull arkitektur. Till och med den gamla barackbyggnaden i miljonprogramsstil var trevligare.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8636 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Maxhöjd i Kista
14 Oktober 05:26 av Bittebr Bittebr
ufu82646
14 Oktober 04:12 av Ufu82646 Ufu82646
independent escorts
13 Oktober 09:29 av Worldescortshub Worldescortshub
Spamanvändare?
4 Oktober 23:00 av Tore Kullgren
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan

@yimbysthlm på Twitter