Utskrift från www.yimby.se
....

Nytt liv för studentornet?

 
Sundvall Byggnads AB:s studenttorn, ritad av Utopia Arkitekter.

För en tid sedan uppmärksammade vi de märkliga turerna kring ett mycket intressant förslag till studenttorn nära KTH. Staden valde i detta fall - av oklara anledningar - att istället gå vidare med ett avsevärt mindre intressant förslag som dessutom innehöll markant färre bostäder.

Tidningen Södermalmsnytt uppmärksammar i sitt senaste nummer den starka kritik som YIMBY uttryckt men kommer också med den mycket glädjande nyheten att Socialdemokraterna, med oppositionsborgarråd Tomas Rudin i spetsen, tänker driva på för att istället ge studenttornet en plats vid Tanto på Södermalm.

Tomas Rudin skriver själv på sin blogg:
Arkitekterna Utopia har på byggherren Åke Sundvall AB ritat ett utsökt studentkvarter på höjden. Tornet finns presenterat i sin helhet på Utopias hemsida och ritades ursprungligen för en placering på Östermalm. Stadens tjänstemän valde dock ett annat hus på platsen som innehåller färre studentlägenheter. Men studenttornet är för bra för att hamna i papperskorgen. Det måste finnas en plats i Stockholm för en så praktisk och vacker byggnad.

En sådan plats är vid Jägargatan bakom södersjukhuset. På ett berg bakom de redan höga husen skulle studenttornet kunna sträcka sig upp mot himlen med en fantastisk utsikt över Årstaviken och söderort. I kvarteret ligger sedan tidigare sjuksköterskornas studentlyor så mixen lär bli pulserande.Den föreslagna placeringen. Möjligen skulle man kunna titta på att flytta tornet något norrut närmare Flintbacken där det idag ligger en stor och trist ytparkering. Detta för att skapa en mer urban sammankoppling.

Rudin har nu lagt en skrivelse i stadsbyggnadsnämnden och vi kan bara applådera och önska lycka till!
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
+2
Anders Anttonen (1 April 2012 02:30):
Lysande! Utsikten mot Årsta holmar blir briljant! Gillar!
+5
Jonas Frejd (1 April 2012 10:33):
Känns bra att det trots allt kanske inte var förgäves som vi kritiserade SBK:s märkliga agerande i den här historien. Studentornet är för bra för att bara skickas i papperskorgen utan att åtminstone titta på alternativa platser.
 0
Martin Ekdahl (1 April 2012 11:34):
Jag uppskattar initiativet. Skulle helst se tornet uppföras på redan nyttjad mark för att spara denna gröna fläck och bespara alla en "bygg-inte-på-en-grön-fläck"-debatt. Men, applåder till (s) för att de för upp tornet på dagordningen igen.
+2
Patric Nilsson (1 April 2012 11:49):
Utmärkt, Stockholm har inte råd att förpassa så bra arkitektur till skrivbordslådan. Det gör heller inget om det får vara 10 våningar högre. Personligen hade jag nog placerat tornet lite mer centralt, så att fler får njuta av det. Kanske i hörnet av Sjukhusbacken och Ringvägen. http:​/​/​goo.​gl/​ZsBHV
+2
Anders Anttonen (1 April 2012 14:03):
Patric Nilsson:
Eller Tobaksmonopolets spetsiga markbit närmast Ringvägen.
 0
Erik Tysk (1 April 2012 14:26):
Härligt! Känns som att Stockholm trots allt går en ljusare framtid till mötes! Oavsett parti/allians i statshuset verkar det kunna bli klara förbättringar. Moderaterna har trots allt fått byggandet på rätt väg med promenadstaden (även om det såklart fortfarande finns brister) och Rudin verkar vurma för en intressant stad där spännande arkitektur och högre hus får plats, samt en sund inställning till tunnelbana (även där verkar alliansen ha skärpt sig i och med Nackautbyggnaden).

Mycket trevligt!
+2
Rasmus (1 April 2012 15:19):
Vad bra tänkte jag. Sen tittade jag på placeringen och konstaterade att det handlar om att utöka ett av södermalms absolut värsta hus-i-park-områden med ännu ett hus i parken. Och som om inte det var nog så ska huset byggas just på parkmarken.

Höga hus ska inte ligga i parker, höga hus ska ligga i täta citylägen. Det är bra att Yimby uppmärksammar att placeringen borde flyttas till parkeringsytan. Men jag tycker man borde vara ännu tydligare från Yimbys sida med att höga hus bara är positivt i täta lägen och i kluster med varandra och direkt olämpliga i glesa lägen enligt funktionalistisk modell.

Jag tycker faktiskt hela förslaget från Rudin liknar en rejäl blåsning från en av modernismens mest militanta försvarare som låtsas ställa sig på Yimbys sida. Man borde syna bluffen, inte gå på den.
+2
M L (1 April 2012 15:38):
@ Anton Anttonen

Det pågår planering för en 16 våningar hög byggnad där.

http:​/​/​insynsbk.​stockholm.​se/​Byggochplantjansten/​Pagae.​.​
 0
Anders Anttonen (1 April 2012 23:01):
M L:
Tack. Hade jag glömt. Då tycker jag att placeringen vid Jägargatan är ok. Anders Anttonen heter jag för övrigt ;)
 0
M L (2 April 2012 00:09):
Förlåt Anders! Jag tror att jag behöver glasögon. :)
+2
Patric Nilsson (2 April 2012 12:51):
Rasmus du har helt rätt placeringen är en katastrof... och visar att S fortfarande inte riktigt har fattat. De har dock fattat att detta är bra arkitektur, och det är ett steg på vägen.

Med en placering vid hörnet av Sjukhusbacken/Ringvägen så skulle byggnaden utgöra ett automatiskt riktmärke och en fondbyggnad för gående/resande från båda hållen på Ringvägen. Den skulle dessutom markera uppfarten till SöS.
 0
Anders Anttonen (2 April 2012 18:20):
Men bara det att tornet får en andra chans är ju storartat.
+1
Niklas Öhrström (2 April 2012 22:33):
Det fina med den placering som Patric föreslår är att det hamnar relativt väl i siktlinjerna och skapar bättre orientering längs en gata som borde fungera som stråk men som ännu inte gör det. Och där finns potential att bygga lokaler i bottenplanen, något som till stor del saknas och har en del i att Ringvägen fungerar dåligt som stråk.
+1
Rasmus Larsson (2 April 2012 22:58):
Hade missat Patrics förslag på placering. Det är strålande bra, den pågående omvandlingen av ringvägen till en fungerande stadsgata skulle stöttas väldigt bra av den placeringen.

Sen är jag övertygad om att Tomas Rudin och den fraktion han tillhör inom S i Stockholm visst har fatta. Det är bara det att de är emot precis allt av den sortens urbanitet som Yimby står för. Läs gärna Rudins egen hyllning till den utvecklingsplan som antogs för Stockholm efter kriget. Den framkom i en intervju nyligen.

Det finns andra inom S som står för något annat, men de är rejält utmanövrerade inom Stockholms Stad just nu.
 0
Pablo Fuentes (20 April 2012 10:02):
Som Stockholmare är man inte direkt bortskämd med nya och det minsta avvikande hus, så man får ta vad som bjuds...Den nya placeringen är lite knasig, men å andra sidan, om man tillät hela det där området att växa ut litet med anledning av anläggandet vore det faktiskt ett plus, punkthus eller ej... själva åtkomsten till stället är rätt trist och människofientligt om man kommer från ringvägenhållet, om jag inte var helt ute och lallade när jag gick en sväng förbi i går.
Rudin får gärna hitta ett korn likt blind höna, men något i hans översvallande tal om byggnaden skorrar lite falskt... Dels för att han uttryck sig på annat sätt tidigare, dels för att huset faktiskt inte är SÅ märkvärdigt. Är det förresten ingen som tycker att det skulle bli storebror till Tietgenkollegiet i Stockholm, utförd med samma blockteknik fast formad som en ring? Det innehåller ju också studentbostäder...
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8651 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.

@yimbysthlm på Twitter