Utskrift från www.yimby.se
....

Almedalen: Dags för en stadsminister?

 
YIMBY var även i år närvarande på Almedalsveckan och ett av de intressantaste seminarierna anordnades av Sveriges Arkitekter på temat "Behövs en stadsminister?" Medverkade gjorde bl.a. Björn Siesjö, stadsarkitekt, Göteborg, Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö, Tomas Rudin, oppositionsborgarråd (S) i Stockholm och Ola Andersson, arkitekt författare och debattör. För den som inte själv kunde närvara och lyssna i Almedalen så streamades seminariet på nätet och kan ses här:

Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
Denna artikel är publicerad både här och på Yimby Göteborg och Yimby Malmö.
Kommentarerna nedan är från alla dessa siter.
 0
Emanuel Alfredsson (8 Juli 2012 01:18):
Jag vill kunna se den här på min smartphone. Fungerar inte nu.
 0
Bengt O. Karlsson (8 Juli 2012 11:52):
Litet OT fast ändå inte. Jag trodde vi redan hade en "stadsminister". Hur kan man annars förklara att detta blivit ett allt vanligare skrivsätt i artiklar, böcker, bloggar m.m? Ernst Brunner skriver t.ex. i "Hornsgatan" genomgående "Stadsministern". Om det blir en sådan minister vore det säkrast att ge portföljen till Reinfeldt, annars skulle förvirringen bli total bland den skrivande allmänheten.
 0
Erik Tysk (8 Juli 2012 12:20):
Haha, tog ett par sekunder innan jag hajjade att rubriken inte var felstavad...
 0
Alexander Åkerman (8 Juli 2012 16:28):
Bra diskussion och kul att Yimby postar detta. Jag tror det är mycket som behöver omvärderas om vi ska få ett välfungerande stadsbyggande.

Effekterna av dagens alla normer, regler och ekonomiska styrmedel bör kartläggas och förmodligen omvärderas. T.ex Siesjös exempel om tillgänglighet för funktionshindrade vs. ekonomisk tillgänglighet. Visioner, planer och handling är nog det som kanske behövs mest för att vända utvecklingen, vilket också är en känga mot hela upplägget av seminariet. Som Christer Larsson säger så går det att runda det klumpiga regelverket genom kluriga lösningar.

Det finns inte EN badguy som sätter käppar i hjulen för "den goda staden", kommuner och byggare kan "klura sig" runt statens käppar och marknadens förutsättningar kan redan idag formas av det kommunala planmonopolet på ett sätt som skapar stad. Problemet är att alla - kommun, stat, byggare - ser hinder istället för sina egna möjligheter att gå runt dem...
 0
Jon Cederberg (8 Juli 2012 19:23):
Med tanke på lingvistiken, stadsminister eller statsminister, kommer jag att tänka på ordet stadsplanering. Är det på grund av att man under det senaste decenniet planerat bort själva staden som de bytt namn till fysiska planering?
 0
Patric Nilsson (8 Juli 2012 20:49):
Hur kan en sådan här debatt vara balanserad om inte Yimby är med i panelen?
 0
Rasmus Öhrstig Bratt (9 Juli 2012 03:56):
Jag tycker att den här diskussionen sammanfattar läget i Sverige rätt bra. Rekommenderas varmt till den som vill lägga två timmar på att uppdatera sig på hur det ligger till!

Patric: Det är vanskligt att tala om balans (balans mellan vad? särintresse mot särintresse? allmännintresse mot särintresse?), men om man talar om balans mellan förtätningspositiva och förtätningsnegativa röster så var samtliga deltagare i den här diskussionen på vår sida. Samtliga deltagare var även positivt inställda till efterfrågestyrt byggande och urbant byggande. Man skulle kunna säga att det var en diskussion mellan fyra Yimbyister.

Debatten i framtiden kommer förhoppningsvis att handla om hur man ska gå från önskemål till handling och hur man tillgodoser efterfrågan för den halvan av befolkningen som tjänar mindre än medianinkomst.
 0
Benjamin Gustafsson (9 Juli 2012 18:40):
Dags för en Landskatt? (Land value tax)

Det finns idag inget incitament till att bygga eller effektivisera markanvändningen. Vi behöver skapa ett sådant incitament!
+1
Robin Andersson (14 Juli 2012 22:56):
Dags att "levande och välmående städer" blir ett Riksintresse!
 0
Jon Cederberg (24 Juli 2012 14:56):
Eller dags att ta bort termen riksintresse och erkänna att den betyder särintresse; Som Siesjö helt riktigt påtalar i debatten.
+2
Jon Cederberg (24 Juli 2012 15:42):
"PBL skapades under en tid när det inte byggdes någonting i Sverige. När man inte heller trodde att det skulle byggas nånting i Sverige i framtiden." Björn Siesjö
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 9597 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 2024 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på BlueSky