Utskrift från www.yimby.se
....

SL utreder äntligen plattformsdörrar

 

Plattformsdörrar i Singapore

Varje år blir omkring 20 personer påkörda i Stockholms tunnelbana - många olyckor slutar med dödlig utgång. För att komma tillrätta med detta problem har flera aktörer, bl.a. SEKO, länge krävt att det bör installeras plattformsdörrar vid stationerna - ett krav som även YIMBY har ställt. Problemet kommer dessutom att öka när vi nu blir fler i Stockholm. SL har länge ställt sig kallsinniga till idén och menat att det blir för dyrt och tekniskt komplicerat - en tolkning som vi inte delar - inte minst då åtskilliga fungerande system runt om i världen visar på att det ingalunda är omöjligt.

Därför är det oerhört glädjande att SL nu till slut tillsätter en utredning i frågan, vilket både DN och SVT ABC rapporterar om.

En stor fördel är att vi med dörrar i princip skulle få bort alla olyckhändelser vid spåren, en annan fördel är att vi skulle bli av med väldigt många förseningsminuter som drabbar våra resenärer när det sker en olycka, säger Lars H Ericsson, säkerhetsdirektör på SL till ABC

En utredning är förstås dock bara det, resultatet kan mycket väl bli att man fortsätter att hålla emot. Det är därför viktigt att poängtera att det inte är ett realistiskt alternativ att avstå en sådan investering på de större stationerna.

Lars H Ericsson menar dock att en investering i plattformsdörrar kan innebära att biljettpriserna måste höjas. Det vore olyckligt och är en, menar vi, märklig slutsats. Plattformsdörrar finns redan idag på åtskilliga platser i världen. I många städer är det just den samhällsekonomiska kostnaden för olyckorna som har drivit fram en investering i säkerhetsdörrar. I Stockholm blir det extra tydligt då samma aktör - Landstinget - betalar både kollektivtrafiken och vården av den som blir påkörd av ett tåg. Kostnaderna handlar dessutom inte endast om vården av den skadade utan också om de samhällsekonomiska kostnaderna för förseningar. Stockholm är idag så pass beroende av tunnelbanan att en investering i plattformsdörrar på de stora stationerna knappast kan vara annat än en ren vinst.
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
+7
Daniel Jonsson (9 Augusti 2012 04:12):
Det är lite intressant att vi har en nollvision i vägtrafiken sedan 15 år, men i tunnelbanan anses 20 pers om året vara ett acceptabelt svinn trots att det finns en enkel lösning.

Kanske är dags för en teknikneutral nollvision?
 0
Gustav Svärd (9 Augusti 2012 09:46):
@Daniel Jonsson:
Den aspekten hade jag inte riktigt tänkt på, väldigt bra poäng.
 0
Calle (9 Augusti 2012 10:50):
Som vanligt ska väl skattebetalarna stå där med notan för kalaset. Varför kan inte Yimby gå tillbaka till rötterna och sluta upp med detta kollektivtrafikdaltande i alla lägen?! Börjar tröttna rejält. Först ska bilarna bort (som värsta Nimby-organisationen), sen ska kollektivtrafiken fokuseras på. Var är vurmandet för ny vågar arkitektur? Var är opinionen mot Stockholms tråkiga siluett? Var är hyllandet av Stockholm Waterfront?

Snart kan vi väl slå ihop Yimby med Skönhetsrådet och planka.nu - så får vi andra starta en ny gruppering.
+5
Jan Wiklund (9 Augusti 2012 11:33):
Calle: Du kanske skulle gå med i en lite snävare arkitekturorganisation? En sådan är Yimby inte, vi är en storstadsorganisation.
+5
Marunouchi-sen (9 Augusti 2012 18:44):
Ordentliga plattformsdörrar skulle utöver huvudsyftet även innebära:

Betydligt mindre buller på stationerna = WIN
Minimering av hälsovådliga partiklar i stationsluften = WIN
Enklare och billigare städning av stationerna = WIN
Klar information om var dörrarna kommer hamna = WIN

Den sista punkten skulle tänkbart kunna innebära att av- och påstigning går snabbare.

Utred snabbt.
 0
M L (9 Augusti 2012 20:27):
@ Jan Wiklund

Det tycker jag var ett ganska tråkigt svar till Calle, att uppmana honom att istället gå med i en snävare arkitekturorganisation, bara för att han har en annan åsikt än dig och de som gillar det som du skrivit.
+1
Anders Gardebring (9 Augusti 2012 21:09):
Calle: Yimby är en organisation för stadsvänner. Som stadsvän värnar man staden och allt vad det innebär. Yimby har aldrig handlat om enbart arkitektur även om det är en viktig del av det som vi arbetar med. Kampen för bättre kollektivtrafik är i allra högsta grad en del av våra rötter, detta inlägg skrevs bara en månad efter att yimby.se lanserats: http:​/​/​www.​yimby.​se/​20​0​7/​11/​ny-​tvarbana-​mellan-​alvik-​_​.​.​
Det är viktigt att visa på, och ett konsekvent resonemang, att ett allt för ensidigt fokus på framkomlighet för privatbilism är ett hot mot staden och en av grundskälen till att vi idag har så lite stad. Jag vill dock understryka att yimby, till skillnad från vissa andra aktörer, inte vill förbjuda bilen i staden, vi ser den tvärtom som en självklar del av den. Men den är just en del, och idag är bilens fel av staden för stor.
 0
Niklas Öhrström (10 Augusti 2012 00:42):
+1
Jan Wiklund (10 Augusti 2012 10:49):
ML: Ett gott råd i all välmening, det märktes ju att Calle inte var intresserad av sånt som skrivs om på den här sidan.
 0
M L (10 Augusti 2012 12:20):
Ok jag tyckte bara att det var lite hårt! :)
 0
Peter D (12 Augusti 2012 18:37):
Jag tror inte på denna lösning, på samma sätt som jag inte tror på de nya självmordsräckena på Västerbron. Att försöka bygga bort självmorden är att lägga pengarna på fel saker. Lägg mer pengar på psykvården och om något ska satsas på tunnelbanan ska det vara på utbyggnad och fler platformsvärdar.
 0
Olle (12 Augusti 2012 23:30):
Vi kan dra ner på invandringen så kan vi ha råd med detta utan att höja priserna.
+1
Niklas Öhrström (13 Augusti 2012 02:23):
Olle:
Det du skriver missar en del, nämligen att plattformsdörrar betalar sig självt eftersom man sparar in på andra utgifter.

Du gör samma misstag angående invandring (som inte har med detta att göra) eftersom du bara ser till utgifter och inte inkomster. Enligt den logiken bör man heller inte skaffa några barn.
 0
Olle (13 Augusti 2012 10:25):
Niklas, du kan nog ha rätt i att det betalar sig självt, åtminstone på sikt. Sen kan nog inte samhället stoppa de som verkligen bestämt sig för att ta livet av sig från att göra det. Ang. invandringen så utgör den en kostnad för Sverige. Professor Jan Ekberg har uppskattat att det kostar 1,5-2% av BNP årligen. Tyvärr finns det ingen statlig utredning i Sverige eftersom det bara är SD som vill ha detta. Men i Danmark och Nederländerna har det gjorts, och där konstateras att det är en betydande kostnad. Sen är det inget fel att ställa en kostnad mot en annan, särskilt då detta är en stor utgiftspost. Men detta kan väl ändå inte vara en överaskning för dig?
Läser du inte DN t.ex? http:​/​/​www.​dn.​se/​debatt/​staten-​maste-​ta-​sitt-​ansvar-​fo.​.​
+3
Magnus Orest (13 Augusti 2012 10:51):
Olle, invandringen är en fråga som ligger utanför vad vi diskuterar här. Det är högt i tak på våra forum och alla debattörer och åsikter är välkomna, utan förhandsmoderering eller censur. Vi ser gärna givande diskussioner inom vad som är inriktningen för YIMBY, nämligen stadsbyggnad och stadsutveckling - inte frågor kring invandring.
 0
Olle (13 Augusti 2012 11:22):
Eftersom artikeln refererade till finansiering och samhällsekonomiska kostnader ställde jag en kostnad mot en annan. Men du har helt rätt Magnus, detta är inte rätt forum för att diskutera invandringspolitik.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8651 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.

@yimbysthlm på Twitter