Utskrift från www.yimby.se
....

Studentstad i Sjöstan?

 


Centarpartiet presenterar idag ett förslag om att snabbt och billigt bygga 6000 nya studentbostäder i Hammarby sjöstad. Studentstaden är tänkt att ligga i industrikvarteren i Hammarby Sjöstad och ska enligt förslaget innehålla både bostäder, restauranger och näringslivslokaler.

Det är lika bra att erkänna att vi snabbt måste få fler studentbostäder i Stockholm. Våra högskolor är stadens framtid och stadens konkurrenskraft bygger på att det är attraktivt att studera här. Därför vill vi gå utanför ramarna och bygga på ett nytt sätt för att snabbt få många studentbostäder på plats
- Per Ankersjö - stadsmiljöborgarråd(c)

Tanken är att genom att använda sig av modulbyggande kapa byggtider och kostnader markant.

DN
Pressmeddelande
Facebook



Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Daniel Holm (7 September 2012 12:49):
Om slutprodukten ser så där annorlunda och varierad ut så blir det många guldstjärnor. Me like! Men stoppa för all del in några Brf:er här och där också så det inte blir helt segregerat för bara studenter...
 0
Herbert Tingesten (7 September 2012 13:07):
Är det något det finns tillräckligt av i Sjöstan så är det väl brf:er. Vore förstås kul att se mindre slätstruken arkitektur i Stockholm, men slarvigt staplade byggklossar i random storlekar och färger känns lite över toppen för mig.
 0
Erik Tysk (7 September 2012 13:24):
Kan man sluta kalla varenda ny stadsdel "-stan" någonting?

@Herbert: håller med. Och varför bygga det i Hammarby Sjöstad?! Om man nu ska bygga en hel stadsdel bara för studenter, varför inte bygga den i anlutning till en högskola. Norra Djurgården/Albano känns nog som en vettigare placering. Jag menar, tänk er själva 6000+ studenter som skall morgonpendla från sjöstan in mot KTH/Universitetet varje morgon. Och det går ju inte direkt tunnelbana hela vägen heller...

Men för all del cred till Anjersjö för att han åtminstone har lite idéer!
+1
Jan Wiklund (7 September 2012 14:02):
Jag håller med Erik. Det är lite trist att politiker anser sig vara tvungna att göra symbolhandling eller teater av varje förslag. Ungefär som att det är de som är aktionsgrupp medan Yimby är den träget arbetande kommunala administrationen.

Det är möjligt att medievärlden gör detta nödvändigt, men det är inte mindre trist för det. Skenet blir viktigare än verkligheten, på något vis.

För övrigt - varför inte bygga bostäder på universitets mark? Det finns hektarvis med obebyggd mark där, och den torde redan vara inlagd som tomtmark på kartorna.
 0
John (7 September 2012 14:25):
Själv undrar jag om YIMBY inte är det nya NIMBY, oavsett vilka förslag som kommer blir det ju bara nej nej och åter nej. Vad sägs om att bygga det här i Hammarby Sjöstad, som vi ju alla kanske kan vara överens om är en ganska tråkig plats idag, och sedan bygga 6000 studentlägenheter OCKSÅ i Albano, i kanske lite mer slätstruken men ändå spännande arkitektur? Alla blir glada och nöjda ;)
 0
Herbert Tingesten (7 September 2012 15:16):
John: Det är förstås hundra gånger bättre än stadens egna förslag brukar vara, det får man väl läsa mellan raderna. Gärna högt, gärna galet, och komplettera gärna med en universitetsfilial uppe på berget så att studenterna får nära.
 0
Bo Ek (7 September 2012 15:30):
Aha, "modulbyggande" är ett noaord för slum således....
 0
Rasmus Larsson (7 September 2012 16:04):
Tycker förslaget är toppen!!! På alla sätt, plats, utformning, målgrupp m.m.

Speciellt vill jag peka på att just modulbyggande av containermodell där modulerna kommer helt färdiga med fasad och inredning och i princip kan staplas hursomhelst likt lego är exakt den industriella byggmetod som kan skapa riktig stad och som kan krossa alla kostnadsfördelar med scaft-planeringens industriella byggmetoder där varje byggarbetetsplats helst ska utformas som en stor temporär industri.

Detta gör att industriellt byggande kan tillämpas av små fastighetsägare som exploaterar mycket små tomter.
 0
Anders Gardebring (7 September 2012 16:06):
John:
Jag håller nog med dig om att det kan vara lite onödigt negativt ibland. Det har dock knappast med "nimby" att göra utan snarare frustration och uppgivenhet...
+2
Rasmus Larsson (7 September 2012 16:12):
@ Bo Ek

Slum existerar inte. Slum är en definition fastighetsägare sätter på områden de vill få rivna därför att de innebär en alltför hård priskonkurrens som håller ner marknadshyrorna i en stad.
+2
Rasmus Larsson (7 September 2012 16:18):
En sak reagerade jag på i debatt artikeln i DN. Argumentet att eftersom det är studentbostäder så behöver man inte ha balkonger på lägenheterna.

Sen när är det lag på att lägenheter i Sverige måste ha balkonger?
+4
Jan Wiklund (7 September 2012 16:31):
OK, låt mig förklara min möjligen onödigt negativa kommentar:

Vad politiken borde göra är att ge plats. I form av massor av tomtmark att bygga på, i form av ekonomiska resurser att bygga för. Och på det sättet ge möjligheter åt vem det vara må att bygga, bland annat bostäder åt studenter (som bara råkar vara en av de grupper som kommer i kläm när bostadsbyggandet kollapsar).

Bland annat kanske åt AB Studentbostäder, som förmodligen vet mer om var och hur studenterna vill bo än vad Centerpartiet vet.

Men också åt andra att bland annat bygga bostäder där studenter eller andra som inte har särskilt mycket pengar kan tänka sig att bo. Kategoriområden är av tveksamt värde.

Nu gör inte politiker detta. Det är inte tillräckligt sexigt. Utan istället föredrar de flashiga hjärtknipande utspel som plockar russin ur kakan. Som här, eller som när regeringen genom speciella riktade åtgärder försöker "skapa arbete" för invandrare i miljonprogramsområden.

Generell politik är bäst. Oavsett om det handlar om bostäder eller arbetsmarknad eller sjukkassor. Det blir minst godtyckligt, det ger mest utrymme åt många att delta i politiken, det blir mest flexibelt och minst toppstyrning.

Om det hela ändå slutar i att det blir en massa studentbostäder bakom Hammarby sjöstad i enlighet med förslaget är det helt ok. Men jag tycker inte det är politikerna som ska bestämma det. De har andra, mycket viktigare uppgifter. Bland annat att se till att vi får en helhetlig stadsplan som gör det möjligt att bygga på många fler platser. Tyvärr gör de inte detta, de föredrar utspel.
+1
Robert Lundkvist (7 September 2012 17:11):
Håller med om att det känns som lite osmart planering att inte bygga 6000 studentlägenheter på bekvämt cykelavstånd från stans största lärosäten. Hammarby Sjöstad känns som fel sida av stan. Men annars ett roligt förslag! Det har rätt riktning.
+1
Uffe (7 September 2012 18:38):
Vad jag inte förstår när det gäller nybyggnad av studentboenden i Sverige idag är varför man tvunget måste bygga lägenheter? Varför inte bygga korridorsrum? Då får man in fler boende på samma yta och får lägre kostnader för studenterna. På 90-talet angav SGS Bostäder (Göteborg) att man inte ville riskera att bli stående med tomma korridorsrum som man fick sälja av (vilket hände i början av 80-talet) om antalet studenter sjunker (eftersom studenter hellre vill bo i lägenhet). Men med dagens gigantiska underskott torde det inte vara något problem längre. Eller?
+1
John (7 September 2012 20:01):
Jan du har helt rätt naturligtvis!
 0
Martin Kolk (7 September 2012 20:48):
Det hela verkar ju inte särskilt seriöst eller genomtänkt (eller bra). Men det är ju roligt att det iallafall vill göra något i rätt riktning. Jag förstår inte riktigt heller varför man ska bygga studentbostäder 45 min bort från alla universitet i Stockholm (google säger 45-55 minuter med kollektivtrafik till Universitetet klockan 9, KTH är väll några minuter mindre medan Södertörn och KI är lite mer).
+2
Patric Nilsson (7 September 2012 22:34):
Jag gillar förslaget, och även om jag håller med om att Albano skulle ha varit platsen för 6000 studentbostäder på höjden, så behövs det både 6000 i Albano och 6000 i sjöstan och ännu mer. Så C får guldstjärna från mig. Har heller inget emot arkitekturen. Bygg omedelbums! Nu är bara frågan om det finns några fler modiga politiker som kan teama med C och får detta byggt!
+1
Fredrik (8 September 2012 10:57):
Mycket bra! Gillar den ostrukturerade känslan i det annars så slätstrukna HS. Tummen upp! Härligt att ett lantbrukarparti som C kommer med ett så skönt instick till den trista stadsplaneringen i storstaden.
+3
Martin Ek (8 September 2012 11:04):
Jag förstår inte riktigt alla er som klagar över att det är för långt bort från universiteten. I lugnt cykeltempo kommer man fram till KTH på en halvtimme, medan KI och SU tar 5 min längre. Men jag håller lite med i kritiken att det inte nädvändigtvis måste vara studentbostäder.. Släng upp det som hyresettor, så kan alla inkl. studenter bo där. Släng upp liknande områden på fem platser till i det semicentrala bandet och den akuta bostadsbristen är löst (det går åtminstone att få en hyfsat central etta), samtidigt som det ger utvidgningen av innerstan en rejäl skjuts...
+2
Anders Ryding (8 September 2012 11:13):
Per Ankersjö är väl en frisk fläkt i debatten, men alla vet ju ändå att av alla förslag blir det inte ens en tummetott. Brist på ideer finns inte. Inte minst Utopia har kommit med många bra förslag som blir till ingenting. Det kanske vore bättre om Ankersjö ägnade energin åt att ställa allianskamraterna till svars nu. Sex år och ingenting har hänt mer än att man kommer med ett löjligt förslag som lägger över ansvaret på bostadsrättsföreningarna.
En översyn av plan och bygglagen som snarare ledde till en ännu längre process. I plankan skulle man bygga studentbostäder. Fortfarande har miljödomstolen i Nacka inte fattat nåt beslut trots att man haft ärendet i snart ett år och sedan väntar miljööverdomstolen.
Och igen ställer jag mig frågan VAR ÄR ALLMÄNNYTTAN? Är det inte de som skall garantera bostadsförsörjningen när de privata aktörerna sviktar.
jag är riktigt besviken på alliansen. Ja, fp har jag väl inte haft några förväntningar på. De är väl glada så länge ingenting förändras i deras vackra stad. Sen kan folk bo under ett träd i skogen om det är så. Och Rickard Murray sover väl gott om natten, så länge halva innerstaden består av skog så kan ju han få leka Indiana Jones utan att behöva passera tullarna och betala trängselskatt.
Allt medan vi förlorar unga intellektuella och kreativa människor som vi så väl behöver för vår framtida försörjning. Grattis Berlin, för det är väl dit de drar.
 0
Rasmus Larsson (8 September 2012 13:26):
@Anders R

Berlin stämmer nog rätt bra, Har själv funderat på att hyra ut villan i Stockholm och flytta till Berlin. Kan förmodligen leva på mellanskillnaden i hyra.
+1
Robin Andersson (8 September 2012 17:04):
Skulle detta ligga bakom sjöstadsskolan? Jag är helt emot funktionsseparering, än när det verkligen är nödvändigt. HS är dock full med både hyresrätter och bostadsrätter, så om dessa 6000 studentbostäder placeras helt integrerat med övriga HS så tror jag visst att detta kan bli helt okej. Jag håller dessutom med om att det är bra om bostäderna är öppna att flera människor än studenter, även om de (hyresmässigt och storleksmässigt)är anpassade efter studenter.

Vi är väl alla medvetna om att staden hade byggts ut som den skulle så hade inte bygget av studentbostäder varit så enormt eftersatt. Men nu är det som det är, så detta skulle väl innebära en förbättring för de flesta...
+1
Hans Stålner (10 September 2012 00:47):
Vi kan ju alltid låtsas att det är något annat än ett bedrägligt populistiskt utspel...

... men det innebär en hejdundrande segregation. Varför inte dela upp 6 000 bostäder på åtminstone sex olika områden och integrera med befintlig bebyggelse?

Ska också sägas att det är bättre att bygga smålägenheter generellt, men kanske med "studentlägenhetsstandard".

Stockholm behöver inte mer segregation.
 0
Fredrik (10 September 2012 01:15):
Med tanke på hur svårt det är för ungdomar överlag att ordna boende så tycker jag också att det är bättre att inte stämpla dessa som "studentbostäder".

Visst lider Stockholm som kunskapsstad av att boendesituationen är som den är, men är verkligen konsekvenserna för samhället i stort värre just för att dessa tvingas ha samma problem som alla andra?

Bara i min bekantskapskrets finns det gott om folk som helt enkelt flyttar utomlands, eller till andra orter i Sverige - just för att man inte vill tvingas välja mellan att hatta runt som inneboende eller bo kvar hos föräldrarna tills man är 30+.
 0
Tore Kullgren (10 September 2012 03:02):
Om det ska byggas ändamålsanpassade studentbostäder, så bör de byggas vid högskoleområdena. Annars tvingar man fram onödiga pendlingsresor.

Det finns gott om utrymme i Frescati, Kista och Flemingsberg.
+2
Jan Wiklund (10 September 2012 10:02):
Anders Ryding: Det är lätt att tala om var allmännyttan är - den är på samma ställe som alla andra bostadsbolag. Den maximerar vinsten.

Den skapades en gång för att maximera utbudet och inte bry sig mer om vinsten än att den fick igen sina pengar. Det var ett mål den släppte i smyg redan på 70-talet. Och för bara något år sen beslöt regering/riksdagsmajoritet att det skulle vara förbjudet för den att agera på något annat sätt än vilket vinstmaximerande bolag som helst. Så på det viset är det nu.

Sverige styrs av en nyliberal sekt som resonerar som Friedman och Lucas: Teorin är mycket mer elegant än verkligheten och därför är det den som gäller. I teorin ska vinstmaximering alltid och överallt leda till bästa möjliga resultat, och om det blir annorlunda i den stökiga verkligheten är det värst för den.
+1
Karl (10 September 2012 10:17):
Håller med att Hans och Tore. Varför inte bygga dessa bostäder på Järvafältet istället, förslagsvis på ett sätt som kvarteriserar och förtätar den söndersprängda strukturen där. Känns som ett betydligt lämpligare område för studenter också - i direkt anslutning till ett universitet (KTH/SU i Kista), mycket bra t-baneförbindelse till City, och billiga mataffärer. Allt saker som Hammarby Sjöstad saknar.
+1
Daniel (11 September 2012 08:28):
Tycker att det är intressant med denna artikel, och sedan jämföra med artikeln om sovstaden som publicerades innan detta inlägg...

6000 studenter samlade på en och samma plats... Det få mig att tänka på Olofshöjd i Göteborg. En vimlande blandstad med 1400 lägenheter? Eller snarare så att det är en sovstad på promenadavstånd till Korsvägen.

Dessa 6000 lägenheter som ska koncentreras på en ganska liten yta kommer att byggas av byggbolag som inte vill ha något annat än bostäder, och därför kommer det att gå ett lämmeltåg från området på morgonen, för att sedan invänta dom sömniga lämlarna som kommer att komma vid blandade tider på eftermiddagen-kvällen för att sova.

Fräckt på bild men när bilderna visar uteplatser och gräsmattor så vet man hur livligt det kommer att bli...
 0
Martin Ek (11 September 2012 09:14):
Visst kan det bli lite av sovstadskänsla, men jag tror ändå att bygga så här pass tätt, såhär pass centralt är det bästa man kan göra. Att bygga stad tar tid och kräver att områden mognar. Kanske börjar Sjöstan bli mogen för att det ska börja dyka upp fler arbetsplatser i området? (antagligen i samband med t-bana)

Dessutom tror jag att just studentbostäder är den bästa (bostadsformen) man kan bygga för att liva upp ett område. Vi studenter har trots allt lite mer flexibla tider än andra. Ponera att varje student har i genomsnitt en föreläsningsfri dag i veckan. Det innebär över tusen personer som potentiellt håller till i området under dagtid, veckodagar. Dessutom skapar studenter underlag för verksamheter som har öppet under timmar då Stöstans barnfamiljer sover. Det skulle förvåna mig om detta inte resulterade i minst ett nattöppet smabbmatställe, till exempel.

Men som jag skrev förut tror jag snarare på att under ett par år smälla upp 60.000 sådana här ettor utspritt över hela det semicentrala bandet (Årstafältet, NV Kungsholmen, Gärdet, Ropsten, Liljeholmen, osv), men låt dem vara hyresrätter och låt dem hyras ut av Stockholms stads bostadsförening (kötid någon månad istället för några år). Jag skulle inte ha tvekat på att flytta in i en sådan imorgon.
 0
Hans Stålner (11 September 2012 12:31):
Det finns många skäl till att bygga små lägenheter - hyresrätt med överkomlig hyra (även för studenter) - integrerat i stadsmiljö.

Bl a för att bryta den intellektuella dränering av Sverige som pågått sedan slutet av 90-talet då utflyttningar tog fart - kanske handlar det idag om Lodz, inte Berlin dock.

För att spetsa till så äör det alltsåp ett dåligt förslag som C kokat ihop på en rostig spik. Samtidigt som det kanske skapar diskussion.

Min tanke är snarare att integrera bebyggelsen i en utvidgad innerstad. Jag är mycket nyfiken på Lindagenplanen 2.0 som presenteras idag; där finns säkert platesr för 6x1000 smålägenheter, eller ännu hellre 12x500.
 0
Gluff (11 September 2012 18:06):
Jan "Och för bara något år sen beslöt regering/riksdagsmajoritet att det skulle vara förbjudet för den att agera på något annat sätt än vilket vinstmaximerande bolag som helst. Så på det viset är det nu." Finns det någon länk/källa?

Hur mycket har politikerna i Stocholm i detta, då man närmast får anta att de vill ha köpstarka bland de inflyttade?
 0
Jan Wiklund (12 September 2012 12:59):
Gluff: http:​/​/​www.​sabo.​se/​aktuellt/​nyheter_​s/​20​10​/​juni/​Sidor/​.​.​ Enligt den nya lagen ska även kommunala bolag vinstmaximera istället för att maximera utbudet.

Det var visst två år sen, för övrigt. Förskräckligt vad tiden rusar iväg.
 0
Anders Gezelius (13 September 2012 13:20):
Som så många andra.. men bygg där studenterna studerar. Universitetsområdet är dåligt planerat och dom flesta byggnaderna är fula, det finns gott om plats att bygga på i o runt universitetområdet. Det bästa vore att lägga entreprenaden på typ Petter Stordalen eller Bicky Charboty(Choice, Elite hotells). Då kan man få yteffektiva små studentrum av hög klass. Prefabricerade dusch, toalett och kokvråar till varje hotellrumsliknande lägenhet. Om man låter PEAB och dom andra tomtarna bygga blir det 67kvm per lägenhet med massa öppna lösningar o klädkammare och annat trams.

Sen Södertörns "högskola".

Bygg en pastisch på Oxford och Cambridge bakom Visätra.

Lägg ner genusinstutitionen och starta en stenhusinstutition istället. Sen är det bara mura, kopiera från Oxford och kanske typ Gamla stan bygg estetiskt tilltalande forskarvillor , föreläsningssalar och studentlägenheter. Anlägg ett fint rekreationsområde i med löp och skidspår i skogen bakom osv.

Stockholm syd är jättebra med närhet till fordon, läkemedelsindustri(nedlagt?), Ki(hsjhus) samt Stockholmscentrum.
+1
Anders Gezelius (13 September 2012 14:00):
Bygg för fan stora attraktiva lägenheter i Sjöstaden så att trångbodda barnfamiljer i Sjöstaden,Hammarbyhöjden och Södermalm har någonstans att flytta. Då släpper dom sina trånga ettor, tvåor och liknande som det finns gott om i dessa områden.
 0
Anders Gezelius (13 September 2012 14:12):
På andra sidan bron kan man såga ned Årstaskogen och bygga ett nytt modernt Södersjukhus med direktingång från tunnelbanan och infarter från 73an och södra länken. Riv lite byggnader och däcka över hela spårområdet. Bygg stora attraktiva bostäder på södersjukhusets mark.
+2
Niklas Öhrström (13 September 2012 15:00):
Anders G:
Vid Frescati finns det fina möjligheter att bygga studentbostäder. Den inklämda plätten bakom allhuset/aula magna och ner mot Roslagsvägen är tom och det är aldrig en människa bland dessa snår.

Ett annat ställe, som faktiskt skulle lämpa sig för kvarter är fältet mellan Lappis och Frescatihallen, samt ytan väster om Frescatihallen ut mot Roslagsvägen.
+1
Jan Wiklund (13 September 2012 15:17):
Eller om nu de ödsliga ytorna runt universitetet kunde upplåtas till företag som utvecklar sånt som universitetet kommer på. Över huvud taget borde man inte kategorisera så mycket, ju mer blandning desto bättre.

Men visst borde det vara attraktivt för studentbostäder...

PS Chakraborty heter han.
 0
Martin Kolk (17 September 2012 13:36):
Niklas:

Håller helt med om ytan väster om Frescatihallen samt området mellan allhuset/aula magna. Ett annat ganska uppenbart område är där bensinstationen ligger söder om universitetet. De har dessutom totalt kvaddat en stor del av ängen öster om bensinstationen nu när de bygger norra länken så då kunde de väll gott bygga några lokaler där när de är färdiga också.

Om någon del hamnar för nära motorvägen kan man ju låta de mest störda delarna bli lab av olika slag för tekniker och naturvetare.

Däremot tycker jag det vore lite synd att bygga över fältet mellan Universitetet och Lappis. Det finns bättre kandidater.

På lång sikt borde man också planera för att förlänga Tvärbanan från universitetet åt antingen söder eller öster.
+1
Niklas Öhrström (17 September 2012 14:32):
Bra idé om att exploatera marken intill nedfarten. Om det inte handlar om beteendevetenskapliga studier kan man nog ha ett labb där... Eller varför inte bostäder och lokaler. Universitetet är mycket illa planerat. Vill man ha lagad mat efter 14:00 går inte det pga HÖRS (som har monopol i området) inte gör någon mat.

Det bästa hade förstås varit att ha universitetet i staden. Nu kan man göra det bästa av situationen och låta staden växa ut mot campus.

Fältet mellan Frescatihallen och Lappis skulle visserligen kunna sparas, men då måste det göras om till park med klippt gräs. En del av träden skulle kunna tas bort så muséet syns.
 0
Gluff (9 Oktober 2012 14:25):
Det är nog lite Habiat 67 - referenser här?

Kanske en världsutställing måste till för att verkligen få den här typen av arkitektur på plats...?
 0
Jan Wiklund (10 Oktober 2012 15:33):
Vi får hoppas att tekniken har utvecklats sen dess, habitat-67-byggnaderna var ingen succé direkt utom i media... Safdie blev berömd, men experimentet upprepades inte.
 0
Robert Lundkvist (13 September 2013 14:19):
Jag tvivlar dock på att förslaget som det ser ut kommer leda till billiga lägenheter, det är mer ett okunningt politiskt utspel. Sjöcontainermodellen har testats teoretiskt och jag vill minnas att det inte gick att få ekonomi i det hela. Bl.a. var detta även förslag vid Luleå tekniska universitet. Det går inte heller som dessa bilder antyder att bara kasta ut dem som ett plockepinn. Gränsytor, installationschakt o dyl måste lösas med god ekonomi och miljömässighet. För att inte tala om köldbryggor - en plåtcontainer är en enda stor köldbrygga. Faktum är att allt som inte ser ut som en skokartong blir väldigt dyrt att bygga och förvalta. Det är inte samhällsekonomiskt att tvinga över kostnaderna för dyra bostäder på bostadsbidragen.

Som sagt, bygg gärna lägenheter för studenter, men inte 6000 på samma område, sprid ut det över staden. Bygg gärna stora lägenheter (4:or-5:or), som kan fungera som studentkollektiv, IMO den absolut trevligaste studentbostadsformen. Samarbeta med studentkårerna och studentbostadsbolagen, som vet rätt bra vad studenter prioriterar (tips: kort resväg till campus är en av dessa)
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8670 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl

@yimbysthlm på Twitter