Utskrift fra www.yimby.se
....

Tvärbanan förlängs till Sickla

 
Landstinget och Nacka Kommun har kommit överens om att Tvärbanan ska förlängas 600 meter från Sickla Udde till Saltsjöbanans station Sickla. Detta till en kostnad av 410 miljoner kronor, 40 miljoner av dessa ska Nacka står för. Bygget förväntas vara klart 2016 och kan således hjälpa till att avlasta Slussen när den byggs om.



I och med denna relativt korta bit spår så skapas en direkt bytespunkt mellan Tvärbanan och Saltsjöbanan, något som saknats och som troligen kommer skapa nya resemönster oavsett kommande års situation vid Slussen. Som vanligt är det ett par punkter vi undrar över: Varför ingen ihopkoppling av spåren? Att ha en förbindelse kan ju komma att vara praktiskt för att forsla fordon till/från underhåll och även göra det möjligt för arbetsfordonen. Priset är det andra vi undrar om. Stockholmskt högt. 683 000 kronor per meter. Ganska dyrt det. Det vore trevligt om SL kunde redovisa hur det kommer sig att det alltid blir så dyrt här i Stockholm. Vad är det för bättre kvalitéer vi får och hur är budgeten styrd annorlunda än i andra delar av Norden? De punkterna skulle vi vilja veta mer om, men att Tvärbanan förlängs till Sickla är något vi varmt välkomnar. Media rapporterar om avtalet och planen:
SVT ABC
Bli medlem YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Navn:

Epost:

 (ikke offentlig synlig)

Hjemmeside:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Henrik L (30 April 2013 23:54):
...är något vi varmt välkomnar?
Vilka vi?
Hur många är ni?
Och varför skall just ni ha nåt
inflytande alls i denna fråga?
+1
Gustav Svärd (1 Mai 2013 08:13):
VI = YIMBY. Trodde jag var uppenbart med tanke på att detta är yimby.se.
Vi är över 4500 medlemmar. Nej alla har inte blivit tillfrågade om specifikt detta, alla har dock aktivt anslutit sig till YIMBY för att vi verkar för en bättre, urbanare stad. Förbättrad kollektivtrafik finns uttryckligen med i våra grundtankar.
För att vi bor i storstockholm och/eller intresserar oss för hur stan utvecklas samt, och här kommer det stora, vi har en välgrundad ståndpunkt som baserar sig i argumentation som håller logiskt. Vidare så anser vi att alla har rätt att uttrycka sig i frågan och att det är hur bra argumenten är som bör avgöra sakfrågor, inte vem som blir mest upprörd, vem som skriver flest insändare eller vem som har bäst tillgång till att få debattartiklar i DN publicerade. Jag finner det intressant att du blir så upprörd av att någon kan ha en åsikt i denna fråga. Med tanke på detta verkar du vara starkt mot att denna förbindelse byggs. Hur kommer det sig?
 0
Henrik L (1 Mai 2013 10:21):
"Med tanke på detta verkar du vara starkt mot att denna förbindelse byggs. Hur kommer det sig?"

Inte alls. Anser att de som vi valt att sköta dessa frågor + tjm bäst kan avgöra det. För egen del så berörs jag inte av just detta förslag. Jag förstår bara inte varför ni skall vara remissinstans alls om något som helst...
+2
Robin Andersson (1 Mai 2013 11:55):
Henrik L: Kolla dig runt på denna hemsida (www.yimby.se). JAg tror att du får alla dina svar ganska snabbt.

Självklart är detta en bra lösning på kort sikt, inte minst när Slussen byggs om. Samtidigt så kan tar man ett halvt steg mot att förlänga Tvärbanan österut.
 0
Viktor L (1 Mai 2013 12:39):
Fast det hade väl varit vettigare att förlänga till Danvikstull med tanke på alla nya bostäder där samt möjlig vidare förlängning till Finnboda och de bostäder som finns och byggs där?
+2
Gustav Svärd (1 Mai 2013 16:14):
Henrik L: Varifrån får du att vi är remissinstans om detta? Aha, du är inte emot planen, du är bara emot att någon annan än ansvariga tjänstemän och politker uttalar sig? Inte min bild alls av hur ett demokratiskt samhälla kan fungera, men det står dig fritt att tycka så såklart.
 0
Erik Jungnelius (1 Mai 2013 17:28):
Äntligen, har väntat på detta sen tvärbanan byggdes.

@Henrik L: Det är härligt att du har sådant förtroende för våra myndigheter.
 0
Fueralle (1 Mai 2013 20:10):
Men hallå, det är kostsamt bortom föreställningsförmåga för den distansen.

Ishallen i Västervik kostade 5 miljoner 1984. Den används fortfarande och tar något tusental åskådare utmed sargen.
+1
Martin Kolk (1 Mai 2013 21:02):
Priset är väll ungefär vad alla senare byggnader av tvärbanan kostat, men jo något är ju underligt.
+2
Magnus Orest (1 Mai 2013 21:14):
Just i det här fallet kan jag förstå kostnaden, eftersom det handlar om mer än att bara dra spår. Det är gott om nivåskillnader och korsande vägar, plus en hel del berg som det kan behöva sprängas i. Och så får vi inte glömma själva stationen. Kanske är det bra att vänta lite med kritiken ang. hur dyrt det blir tills det finns mer konkreta planer/skisser på hur det ska se ut - även om jag håller med om att vi ofta betalar väldigt mycket för väldigt lite. ("Aldrig har så många betalat så mycket för så lite", eller hur det nu var Churchill uttryckte sig när han försvarade sin cigarrbudget. ;-))
 0
Anders Norén (1 Mai 2013 22:08):
Sällan har väl en kommungräns märkts så tydligt som här. Har Nacka kommun någon plan över huvud taget för området mellan Skeppsmäklaregatan-Fartygsgatan och Sickla industriväg? 400 miljoner kr för 600 meter ad-hoc-provisorium-som-kommer-att-bli-permanent känns ju sådär.
+1
Erik Flygare (2 Mai 2013 08:47):
Även om detta ju är positivt i stort kan det ju aldrig vara mest effektivt att bygga en station i taget om man ser till kundnyttan per krona.

Förlänga t-bana en station till Skarpnäck
Att förlänga 7:an en station till Sergels Torg
Att nu förlänga Tvärbanan en station

Att ta höjd för framtiden och göra större kollektivtrafikinsatser verkar inte ligga i tiden. Yimbys efterlysning av stadsplaner verkar befogad.
 0
Johan Björklund (2 Mai 2013 19:16):
Att koppla ihop spåren i Sickla vore iofs väldigt praktiskt de få gånger det skulle behövas vagntransport mellan banorna.

Dock så kan Saltsjöbanans vagnar knappast köras på Tvärbanans profil och vad en A32 skulle göra på Saltsjöbanan är oklart.

Det främsta skälet emot en ihopkoppling är dock att man då inte lika lätt kan gå runt Tvärbanans hållplats i den östra änden.
+1
David Nylund (2 Mai 2013 20:53):
Tittar man på Christer Wennerholms blogg finns det skisser på hur spåren ska gå - och där ser det ut som om det blir vändspår för tvärbanan bortom hållplatsen, och det verkar nästan svårt att inte koppla ihop spåren efter det. Men för all del, vill man inte göra det initialt är det väl inte någon stor sak att lösa sen om och när man har nytta av det.

I övrigt håller jag med om att det verkar dyrt, men med en breddad Uddväg och nya viadukter är det kanske inte främst spårvägsspåren som är det som kostar, utan man passar på att höja standarden på vägnätet också.
 0
Robin Andersson (2 Mai 2013 20:55):
Det stämmer väl att det är olika spårbredder på banorna. Men om jag har förstått det rätt så är det processen med att skapa järnvägsplaner för ny spårväg som är det "jobbiga". Att bygga om befintliga spår kostar en del, men är relativt enkelt att göra.
 0
Marcus Bokvist (3 Mai 2013 05:48):
Har de olika banorna inte olika spänning också? (Tvärbanan 700V, Saltsjöbanan 750)
 0
Gustav Svärd (3 Mai 2013 07:18):
Efter lite sök på nätet:
Det är samma spårvidd på båda (normalspår, 1435mm).
Som Marcus skriver är det olika spänning, och David har nog helt rätt om lastprofilerna (utrymmen för vagnbredd osv).

Om det ska bli vändplats bortom stationen (vilket gör det mycket lättare att vända i tät trafik) så borde det gå att koppla ihop spåren bortom detta. Utan kontakledningar, dvs. Att användas av arbetsfordon bara, i praktiken. Jag kan tänka mig att problemet med den idén är att det smakar alldeles för lite jämfört med vad det kostar. Planarbetet kompliceras nog rätt så mycket om man ska in och ändra på Saltsjöbanan också samt att den skulle komma att störas mer under byggtiden.

Jag vågar dock sätta pengar på att det i planen som tas fram kommer ses till att det finns plats för en framtida koppling mellan banorna. Det har ju länge pratats om att göra om Saltsjöbanan till Tvärbanestandard (och mer dubbelspår). Om/när det händer kommer en spårkontakt vid Sickla vara en del av det projektet vågar jag också sätta pengar på.
+1
Erik Jungnelius (3 Mai 2013 09:35):
Det är tyvärr så att gränsen mellan Nacka och Stockholm, länge har varit en enorm barriär i form av vägar och industrier.

Det finns numera mer konkreta planer för området, men precis som de för tvärbanans förlängning och sammanlänkande med sbanan, fördröjdes de länge av planerna om Danvikslösen, som i sin tur var avhängiga Slussen. Och ni vet ju hur det gick med den historien.

Sen kom T-banan in i bilden och behovet av Danvikslösen gick om intet, och man kunde återigen vända fokus till det som varit uppenbart från början, att länka de två banorna vid Sickla. De lite trötta området på Nackasidan bebyggs redan idag, och vad jag förstår skall även resten av området skapa Nackas nya entré.

Tvärbanan är ju notoriskt dyr vart än den går fram. Men alla som stått vid Solna station förstår lätt varför. Även i Sickla är det en del knix som skall övervinnas, blandannat måste en tunnel till för att komma fram till Sickla station.
 0
Rasmus Larsson (3 Mai 2013 21:29):
Tror inte det ska bli någon tunnel. Tunneln var på förslag från SL som ville dra spåret rakt fram och inte svänga vänster in på Uddvägen och sen höger längs Värmdövägen. Tunneln skulle då gått under hotellet och under Sickla Industriväg.
+2
Rasmus Larsson (3 Mai 2013 22:15):
Sen tror jag till skillnad mot många andra att det är extremt bra att bygga ut spårtrafik en station i taget på ett ad-hoc-aktigt sätt. Det ger små. enkelt budgeterbara projekt som snabbt kan beslutas och snabbt genomföras. Alternativet är just det vi sett alldeles för mycket av i Stockholm i 50 års tid, att man är för ambitiös och ska lösa flera saker på en gång och med för hög ambitionsnivå och så blir det enormt svårt att fatta beslut och ofta tar det flera decennier innan besluten blir fattade och sen är det byggtider som också ligger runt 10 år. Samtidigt så blockerar det icke fattade beslutet alla andra beslut för ingen kan göra något litet i närheten av det stora projektet för dels så vet man inte förutsättningarna och dels så ligger det 15 olika förslag på spår eller vägdragningar som alla blir ett slags reservat för en eventuella framtida lösning och man låser upp enorma mängder mark bara för att man vill hålla alla alternativ öppna.

Typfallet är Danvikslösen som Erik Jungnelius tar upp, den stora eleganta sammankopplingen av Saltisbanan och Tvärspårvägen där man även drar in Tvärspårvägen till Slussen. Samtidigt som man dessutom i samma projekt flyttar in trafikleden i tunnel och flyttar ut saltisbanan ur tunneln. Ett superkomplext projekt där man måste lösa allting på en gång och dessutom får problem med att det också ligger en gigantisk reningsanläggning för avlopp inne i berget man ska dra bilvägen genom och det går jättestora stomledningar för avlopp under flera av de ställen man ska bygga på. Samt att alla trafiksystemen, Tvärbanan, Saltisbanan och Biltrafiken i princip kommer stå stilla i flera år medans bygget pågår. Ja och så glömde jag att Saltisbanan dessutom samtidigt måste byggas om till Tvärspårvägsstandard för att det ska gå att genomföra projektet.

När man tittar på såna projektplaner så skulle man lätt kunna tro att det är Bil Sweden som sitter och konstruerar alla kollektivtrafiksatsningar i Stockholm på ett sånt sätt att de ska bli helt omöjliga att fatta beslut om.

Istället är det mycket bättre att man tar ett litet steg i taget och helst helt oberoende av varandra så man inte behöver vänta på något annat. Sånt som av nödvändighet måste göras i en viss ordning får man väl hantera i ett slags fastänkande, Typ:

Fas 1 (oberoende delprojekt)
a. Dra fram Tvärbanan till Sickla Station.
b. Dra en gren av Tvärbanan till Henriksdal.
c. Dra om Saltisbanan dubbelspårigt mellan Sickla Station och Henriksdal.
d. Bygg en biltunnel genom berget parallellt med Saltisbanan.
e-p. Bygg om delar av Saltisbanan dubbelspårigt.
q. Bygg om alla Saltisbanans stationer, elsystem och signalsystem till Tvärbanestandard.
r. Bygg en ny dubbelspårig öppningsbara bro för Saltisbanan över Danvikstullsslussen.

Fas 2 (kräver att q + ett av projekten a eller b genomförts.
aa. Koppla ihop Tvärspårvägen och Saltisbanan.

Fas 3 (kräver att allt annat är gjort)
aaa. Bygg en ny högbro eller tunnel för Saltisbanan förbi Danvikstullsslussen.

Gör man så här så blir allt mycket enklare, och efter ett tag är allt genomfört. En annan fördel är att varje åtgärd man gör innebär en gradvis förbättring som genererar en massa andra positiva effekter i samhället och som även öppnar upp för ytterligare en mängd små förbättringsprojekt.

T ex
Fas 4 (möjligheten skapas när b är genomfört)
aaaa. Dra Tvärspårvägen till Kvarnholmen.
 0
Erik Jungnelius (4 Mai 2013 07:06):
@Rasumus, det ligger nog mycket i vad du säger, gällande stora komplexa projekt. Kör man det hela i mindre tuggor kanske det åtminstone blir någonting som realiseras.

Det hade ju varit koolt med en tunnel rakaspåret från Sickla udde, men det antar jag väl hade blivit ännu dyrare då...

http:​/​/​4.​bp.​blogspot.​com/​_​rkzvohf5UDk/​Sc9nXhA4L6I/​AAAA.​.​

Du har väl rätt i att det inte är någon regelrätt tunnel som måste till just nu, men på den länkade bilden ser du hur det ser ut när tåget kommer in västerifrån till Sickla, och jag antar att det är här man vill göra två parallella spår som kommer in till stationen. Så en del mer utrymme måste till under viadukten.
+1
Niklas Öhrström (5 Mai 2013 16:06):
Bra! Och det är en del av ett paradigmskifte vi ser där allt tidigare gått in mot centrum och där med till synes aktivt arbetat för att undvika bytespeunkter annat än centralen. Framförallt blir det ett lyft iom Slussenombyggnaden.

Men detta provisorium får inte ligga som ett hinder för att slutligen koppla samman tvärbanan till en ring. Det gör man lämpligast genom att dra tvärbanan norrut längs Lugnets allé, och sedan ner i tunnel, med byte vid Henriksdal. Spåret som nu planeras finns det ändå säkerligen behov av i fortsättningen under förutsättning att det kopplas samman med Saltsjöbanan.

Spänningen är troligen bara en petitess. Saltsjöbanan kör med gamla t-banevagnar och i t-banan kör man med olika spänningar på de olika linjerna (blå har högre spänning). Och nu fasas snart Saltsjöbanevagnarna ut. Kanske ett bra tillfälle att harmoniera de olika spänningarna.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:


Hvis du støtter meningene våre, bli med YIMBY Stockholm:s 9591 medlemmene. Det tar bare et minutt og koster ingenting

YIMBY lämnar in yttrande om Detaljplan för del av Norrmalm 4:41 i stadsdelen Norrmalm.
Vi ser positivt på att den överdimensionerade trafikstrukturen ifrågasätts, liksom att gång- och cykeltrafik samt publika verksamheter lyfts fram. Dessa åtgärder kan bidra till en mer dynamisk och sammanhållen stadsmiljö vid Klara sjö.

Trots detta avstyrker vi planen i dess nuvarande form, eftersom den inte utnyttjar platsens exceptionella förutsättningar fullt ut. Byggnadens höjd på endast nio våningar framstår som anmärkningsvärt låg och missar en närmast självskriven möjlighet att utnyttja detta unika läge optimalt. Med tanke på närheten till Stockholms centralstation, det omgivande kollektivtrafikutbudet och den centrala positionen i stadens kärna hade en betydligt högre exploatering kunnat markera platsens betydelse på ett helt annat sätt. Här finns en unik chans att skapa en modern signaturbyggnad som, likt Stadshuset och Kungstornen en gång gjorde, kan markera vår tids visionära och djärva stadsutveckling. Genom historien har Stockholm vågat introducera banbrytande former och höjder i stadsbilden, och denna tradition bör återupplivas.

Samtidigt vill vi framhålla att riksintresset för kulturmiljövård inte bör tolkas som ett direkt hinder mot nyskapande och höjd. Idag finns en tendens att hantera riksintresset alltför begränsande, vilket riskerar att hämma stadens naturliga utveckling och förnyelse. Istället för att se riksintresset som en broms mot djärva grepp bör man tolka det mer dynamiskt. En väl genomförd, högre och arkitektoniskt stark bebyggelse kan fördjupa dialogen mellan stadens historiska lager och dess framtid, och därigenom förstärka Stockholms identitet som en stad som respekterar sitt förflutna men samtidigt vågar blicka framåt.

1. Utmaning av inskränkta perspektiv
Konsekvensanalysen för kulturmiljövården gör problematiska och subjektiva påståenden om att en högre byggnad vid Klara sjö skulle "konkurrera" med Stadshuset och "störa balansen" i Stockholms stadssilhuett. Detta konservativa perspektiv har gång på gång visat sig hämma stadens utveckling. Vi vill kraftfullt ifrågasätta denna ståndpunkt och framhålla att en högre byggnad vid denna plats inte bara kan harmoniera med Stadshuset utan också förstärka dess betydelse. Med rätt utformning kan en ny signaturbyggnad bidra till en modern tolkning av Stockholms historiska lager och skapa en dialog mellan dåtid och framtid.

Det är hög tid att Stockholm omfamnar en mer dynamisk syn på stadsutveckling och tillåter nya landmärken att utvecklas vid sidan av de historiska, som tillsammans stärker stadens identitet och attraktion.

2. Rivning av Klarabergsviaduktens ena bro och breddning av kajplanet
Eftersom Klarabergsviaduktens förlängning i det s.k. Serafimergenombrottet aldrig kommer att genomföras, anser YIMBY att det bör utredas om den södra av Klarabergsviaduktens broar över kanalen kan rivas. Detta skulle möjliggöra en mer genomgripande omgestaltning av området. Genom att avlägsna en onödig trafikbro kan kajplanet breddas och en tydligare, mer sammanhållen kontakt med vattnet etableras. På så sätt kan en förlängning av Klarabergsgatans icke-bilprioriterade stråk skapas från Sergels torg och västerut, vilket i sin tur frigör mer utrymme för rekreativa ytor, uteserveringar och grönska längs kajen.

Placeringen av den nya bebyggelsen kan i samband med detta flyttas närmare viadukten, med en trottoar mot Stockholm Waterfront och en gata som separerar byggnadskropparna. Detta ökar stadsmässigheten och minskar de visuella och fysiska barriärer som idag hindrar området från att upplevas som en sammanhängande del av innerstaden.

3. Höjden, volymen och blandningen av funktioner i byggnaden
Att föreslå en byggnad om endast nio våningar i detta unika läge är ett tydligt exempel på att potentialen för platsen inte tillvaratas. Med närheten till centralstationen och stadens huvudsakliga kollektivtrafiknav är det svårt att hitta ett bättre läge i Sverige för högre bebyggelse. En högre byggnad bör inte bara innehålla fler arbetsplatser och publika funktioner som restauranger, utsiktsplatser och kulturinslag, utan även bostäder. City är idag i huvudsak arbetsplatsdominerat och behöver mer stadsliv även på kvällar och helger. Genom att tillföra bostäder på denna plats skapas en bättre balans mellan boende, arbete och rekreation, vilket bidrar till ett mer levande och tryggt område dygnet runt.

Platser vid vatten är särskilt lämpade för högre bebyggelse. De unika vyerna mot vattenrummet höjer inte bara det arkitektoniska värdet utan stärker också bilden av Stockholm som en vattennära metropol. Högre byggnader vid vattnet signalerar att staden vågar utnyttja sina mest attraktiva lägen för att skapa urbana landmärken och möter framtidens behov av en tät, klimat- och kollektivtrafikanpassad stadskärna.

4. Trafikstrukturen och koppling till Stockholm Waterfront
Vi välkomnar ambitionen att ersätta Klarasjörampen med en gång- och cykelförbindelse, men ser möjlighet att gå ännu längre. Förutom att riva viaduktens södra bro bör trottoarer och gångstråk anläggas längs Centralbron, kopplade till Stockholm Waterfront Building. Detta skulle överbrygga dagens trafikdominerade barriärer och skapa en mer sammanhängande stadsväv. Genom att ersätta rampstrukturer med promenadstråk, övergångsställen och publika ytor knyts den nya bebyggelsen bättre samman med Waterfront-området och intilliggande stadsdelar.

5. Kajstråket och offentliga rum
Varje meter av frigjord kajyta är värdefull. Genom att skapa en bredare kajpromenad, förse den med sittplatser, grönska och uteserveringar samt integrera den nya gång- och cykelförbindelsen i en övergripande strategi för attraktiva offentliga rum, kan Klara sjö bli ett välbesökt och omtyckt stråk. Detta stärker stadens identitet som en vattennära stad och ökar områdets trivsel och trygghet.

 
6. Modigare och hållbar arkitektur, inklusive vindkomfort
Byggnadens arkitektoniska gestaltning bör vara modigare och mer inspirerande. En högre byggnad av hög arkitektonisk kvalitet kan förstärka stadens identitet och bli en symbol för vår samtid. Att området berör riksintresset för kulturmiljövård behöver inte hindra en djärvare arkitektur – snarare kan en kvalitativt gestaltad, högre byggnad berika stadsbilden och skapa en konstruktiv spänning mellan nytt och gammalt.

Samtidigt bör byggnadens utformning beakta vindförhållandena vid markplan. Erfarenheter från andra höga byggnader i Stockholm, exempelvis Norra Tornen i Hagastaden, visar att otillräcklig hänsyn till vindförhållanden kan leda till obehagliga kastvindar. För att minska nedåtgående vindströmmar bör man överväga:
  • Vindavvisande element såsom markiser, baldakiner eller utskjutande takdelar för att bryta nedåtriktade vindar innan de når marknivå.
  • Terrasser och avsatser på olika höjder som kan störa vindflödet och förhindra att starka vindar kanaliseras ned mot gatan.
  • Grönska och vegetation nära fasaderna för att skapa naturliga vindskydd och samtidigt bidra till en mer inbjudande stadsbild.


Dessa åtgärder förbättrar både vindkomforten och den övergripande trivseln i stadsrummet, vilket är avgörande för att markplanet ska bli en välfungerande mötesplats för människor.

7. Småskalig variation i markplanet, gröna tak, kopplingar, volymvariation och utsiktsmöjligheter
Utöver de tidigare framförda synpunkterna vill YIMBY betona att arkitektoniska skisser idag visar på en storskalighet i fasaderna som inte nödvändigtvis skapar det attraktiva stadsrum vi eftersträvar. För att säkerställa ett levande och varierat utbud av verksamheter bör markplanet utformas mer småskaligt, med plats för flera olika verksamheter, butiker och restauranger. Detta ökar chansen att området blir både dynamiskt och inbjudande för stadens invånare och besökare under dygnets alla timmar.

Att integrera grönska i form av exempelvis gröna tak kan förbättra stadsmiljön och bidra till ett mer inbjudande helhetsintryck, samtidigt som det ligger i linje med stadens övergripande hållbarhetsambitioner. Vidare kan en variation i volymer, fasadmaterial och arkitektoniska uttryck ge ett mer komplext och intressant stadsrum, som bättre knyter an till omgivande stadsdelar och pågående utvecklingsprojekt.

Slutligen bör möjligheten att erbjuda allmänheten tillgång till utsiktsplatser eller publika takterrasser beaktas. Detta skulle ge stadens invånare och besökare en ny dimension av stadsupplevelsen, stärka platsens attraktionskraft och bidra till att göra området till en verklig tillgång för hela Stockholm.

 
Slutsats
YIMBY Stockholm avstyrker planen i dess nuvarande form då den inte tar vara på den enorma potential som denna plats erbjuder. Genom att utnyttja faktumet att Serafimergenombrottet aldrig blev av och riva viaduktens södra bro, höja byggnadens volym och arkitektoniska ambition, planera in bostäder samt skapa sammanhängande, attraktiva stråk mot vattnet kan denna del av innerstaden bli ett ledande exempel på modig, hållbar och vattennära stadsutveckling.

Vi uppmanar stadsbyggnadskontoret och stadens beslutsfattare att åter omfamna den framåtblickande attityd som en gång möjliggjorde projekt som Stadshuset och Kungstornen. Låt oss åter våga bygga stad i toppklass, vid vattnet och på höjden, och därigenom säkra Stockholms position som en modern och dynamisk huvudstad för kommande generationer.

Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januar 2024 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

YIMBY lämnar in yttrande om Detaljplan för del av Norrmalm 4:41 i stadsdelen Norrmalm.
Vi ser positivt på att den överdimensionerade trafikstrukturen ifrågasätts, liksom att gång- och cykeltrafik samt publika verksamheter lyfts fram. Dessa åtgärder kan bidra till en mer dynamisk och sammanhållen stadsmiljö vid Klara sjö.

Trots detta avstyrker vi planen i dess nuvarande form, eftersom den inte utnyttjar platsens exceptionella förutsättningar fullt ut. Byggnadens höjd på endast nio våningar framstår som anmärkningsvärt låg och missar en närmast självskriven möjlighet att utnyttja detta unika läge optimalt. Med tanke på närheten till Stockholms centralstation, det omgivande kollektivtrafikutbudet och den centrala positionen i stadens kärna hade en betydligt högre exploatering kunnat markera platsens betydelse på ett helt annat sätt. Här finns en unik chans att skapa en modern signaturbyggnad som, likt Stadshuset och Kungstornen en gång gjorde, kan markera vår tids visionära och djärva stadsutveckling. Genom historien har Stockholm vågat introducera banbrytande former och höjder i stadsbilden, och denna tradition bör återupplivas.

Samtidigt vill vi framhålla att riksintresset för kulturmiljövård inte bör tolkas som ett direkt hinder mot nyskapande och höjd. Idag finns en tendens att hantera riksintresset alltför begränsande, vilket riskerar att hämma stadens naturliga utveckling och förnyelse. Istället för att se riksintresset som en broms mot djärva grepp bör man tolka det mer dynamiskt. En väl genomförd, högre och arkitektoniskt stark bebyggelse kan fördjupa dialogen mellan stadens historiska lager och dess framtid, och därigenom förstärka Stockholms identitet som en stad som respekterar sitt förflutna men samtidigt vågar blicka framåt.

1. Utmaning av inskränkta perspektiv
Konsekvensanalysen för kulturmiljövården gör problematiska och subjektiva påståenden om att en högre byggnad vid Klara sjö skulle "konkurrera" med Stadshuset och "störa balansen" i Stockholms stadssilhuett. Detta konservativa perspektiv har gång på gång visat sig hämma stadens utveckling. Vi vill kraftfullt ifrågasätta denna ståndpunkt och framhålla att en högre byggnad vid denna plats inte bara kan harmoniera med Stadshuset utan också förstärka dess betydelse. Med rätt utformning kan en ny signaturbyggnad bidra till en modern tolkning av Stockholms historiska lager och skapa en dialog mellan dåtid och framtid.

Det är hög tid att Stockholm omfamnar en mer dynamisk syn på stadsutveckling och tillåter nya landmärken att utvecklas vid sidan av de historiska, som tillsammans stärker stadens identitet och attraktion.

2. Rivning av Klarabergsviaduktens ena bro och breddning av kajplanet
Eftersom Klarabergsviaduktens förlängning i det s.k. Serafimergenombrottet aldrig kommer att genomföras, anser YIMBY att det bör utredas om den södra av Klarabergsviaduktens broar över kanalen kan rivas. Detta skulle möjliggöra en mer genomgripande omgestaltning av området. Genom att avlägsna en onödig trafikbro kan kajplanet breddas och en tydligare, mer sammanhållen kontakt med vattnet etableras. På så sätt kan en förlängning av Klarabergsgatans icke-bilprioriterade stråk skapas från Sergels torg och västerut, vilket i sin tur frigör mer utrymme för rekreativa ytor, uteserveringar och grönska längs kajen.

Placeringen av den nya bebyggelsen kan i samband med detta flyttas närmare viadukten, med en trottoar mot Stockholm Waterfront och en gata som separerar byggnadskropparna. Detta ökar stadsmässigheten och minskar de visuella och fysiska barriärer som idag hindrar området från att upplevas som en sammanhängande del av innerstaden.

3. Höjden, volymen och blandningen av funktioner i byggnaden
Att föreslå en byggnad om endast nio våningar i detta unika läge är ett tydligt exempel på att potentialen för platsen inte tillvaratas. Med närheten till centralstationen och stadens huvudsakliga kollektivtrafiknav är det svårt att hitta ett bättre läge i Sverige för högre bebyggelse. En högre byggnad bör inte bara innehålla fler arbetsplatser och publika funktioner som restauranger, utsiktsplatser och kulturinslag, utan även bostäder. City är idag i huvudsak arbetsplatsdominerat och behöver mer stadsliv även på kvällar och helger. Genom att tillföra bostäder på denna plats skapas en bättre balans mellan boende, arbete och rekreation, vilket bidrar till ett mer levande och tryggt område dygnet runt.

Platser vid vatten är särskilt lämpade för högre bebyggelse. De unika vyerna mot vattenrummet höjer inte bara det arkitektoniska värdet utan stärker också bilden av Stockholm som en vattennära metropol. Högre byggnader vid vattnet signalerar att staden vågar utnyttja sina mest attraktiva lägen för att skapa urbana landmärken och möter framtidens behov av en tät, klimat- och kollektivtrafikanpassad stadskärna.

4. Trafikstrukturen och koppling till Stockholm Waterfront
Vi välkomnar ambitionen att ersätta Klarasjörampen med en gång- och cykelförbindelse, men ser möjlighet att gå ännu längre. Förutom att riva viaduktens södra bro bör trottoarer och gångstråk anläggas längs Centralbron, kopplade till Stockholm Waterfront Building. Detta skulle överbrygga dagens trafikdominerade barriärer och skapa en mer sammanhängande stadsväv. Genom att ersätta rampstrukturer med promenadstråk, övergångsställen och publika ytor knyts den nya bebyggelsen bättre samman med Waterfront-området och intilliggande stadsdelar.

5. Kajstråket och offentliga rum
Varje meter av frigjord kajyta är värdefull. Genom att skapa en bredare kajpromenad, förse den med sittplatser, grönska och uteserveringar samt integrera den nya gång- och cykelförbindelsen i en övergripande strategi för attraktiva offentliga rum, kan Klara sjö bli ett välbesökt och omtyckt stråk. Detta stärker stadens identitet som en vattennära stad och ökar områdets trivsel och trygghet.

 
6. Modigare och hållbar arkitektur, inklusive vindkomfort
Byggnadens arkitektoniska gestaltning bör vara modigare och mer inspirerande. En högre byggnad av hög arkitektonisk kvalitet kan förstärka stadens identitet och bli en symbol för vår samtid. Att området berör riksintresset för kulturmiljövård behöver inte hindra en djärvare arkitektur – snarare kan en kvalitativt gestaltad, högre byggnad berika stadsbilden och skapa en konstruktiv spänning mellan nytt och gammalt.

Samtidigt bör byggnadens utformning beakta vindförhållandena vid markplan. Erfarenheter från andra höga byggnader i Stockholm, exempelvis Norra Tornen i Hagastaden, visar att otillräcklig hänsyn till vindförhållanden kan leda till obehagliga kastvindar. För att minska nedåtgående vindströmmar bör man överväga:
  • Vindavvisande element såsom markiser, baldakiner eller utskjutande takdelar för att bryta nedåtriktade vindar innan de når marknivå.
  • Terrasser och avsatser på olika höjder som kan störa vindflödet och förhindra att starka vindar kanaliseras ned mot gatan.
  • Grönska och vegetation nära fasaderna för att skapa naturliga vindskydd och samtidigt bidra till en mer inbjudande stadsbild.


Dessa åtgärder förbättrar både vindkomforten och den övergripande trivseln i stadsrummet, vilket är avgörande för att markplanet ska bli en välfungerande mötesplats för människor.

7. Småskalig variation i markplanet, gröna tak, kopplingar, volymvariation och utsiktsmöjligheter
Utöver de tidigare framförda synpunkterna vill YIMBY betona att arkitektoniska skisser idag visar på en storskalighet i fasaderna som inte nödvändigtvis skapar det attraktiva stadsrum vi eftersträvar. För att säkerställa ett levande och varierat utbud av verksamheter bör markplanet utformas mer småskaligt, med plats för flera olika verksamheter, butiker och restauranger. Detta ökar chansen att området blir både dynamiskt och inbjudande för stadens invånare och besökare under dygnets alla timmar.

Att integrera grönska i form av exempelvis gröna tak kan förbättra stadsmiljön och bidra till ett mer inbjudande helhetsintryck, samtidigt som det ligger i linje med stadens övergripande hållbarhetsambitioner. Vidare kan en variation i volymer, fasadmaterial och arkitektoniska uttryck ge ett mer komplext och intressant stadsrum, som bättre knyter an till omgivande stadsdelar och pågående utvecklingsprojekt.

Slutligen bör möjligheten att erbjuda allmänheten tillgång till utsiktsplatser eller publika takterrasser beaktas. Detta skulle ge stadens invånare och besökare en ny dimension av stadsupplevelsen, stärka platsens attraktionskraft och bidra till att göra området till en verklig tillgång för hela Stockholm.

 
Slutsats
YIMBY Stockholm avstyrker planen i dess nuvarande form då den inte tar vara på den enorma potential som denna plats erbjuder. Genom att utnyttja faktumet att Serafimergenombrottet aldrig blev av och riva viaduktens södra bro, höja byggnadens volym och arkitektoniska ambition, planera in bostäder samt skapa sammanhängande, attraktiva stråk mot vattnet kan denna del av innerstaden bli ett ledande exempel på modig, hållbar och vattennära stadsutveckling.

Vi uppmanar stadsbyggnadskontoret och stadens beslutsfattare att åter omfamna den framåtblickande attityd som en gång möjliggjorde projekt som Stadshuset och Kungstornen. Låt oss åter våga bygga stad i toppklass, vid vattnet och på höjden, och därigenom säkra Stockholms position som en modern och dynamisk huvudstad för kommande generationer.

Vi ser positivt på att den överdimensionerade trafikstrukturen ifrågasätts, liksom att gång- och cykeltrafik samt publika verksamheter lyfts fram. Dessa åtgärder kan bidra till en mer dynamisk och sammanhållen stadsmiljö vid Klara sjö.

Trots detta avstyrker vi planen i dess nuvarande form, eftersom den inte utnyttjar platsens exceptionella förutsättningar fullt ut. Byggnadens höjd på endast nio våningar framstår som anmärkningsvärt låg och missar en närmast självskriven möjlighet att utnyttja detta unika läge optimalt. Med tanke på närheten till Stockholms centralstation, det omgivande kollektivtrafikutbudet och den centrala positionen i stadens kärna hade en betydligt högre exploatering kunnat markera platsens betydelse på ett helt annat sätt. Här finns en unik chans att skapa en modern signaturbyggnad som, likt Stadshuset och Kungstornen en gång gjorde, kan markera vår tids visionära och djärva stadsutveckling. Genom historien har Stockholm vågat introducera banbrytande former och höjder i stadsbilden, och denna tradition bör återupplivas.

Samtidigt vill vi framhålla att riksintresset för kulturmiljövård inte bör tolkas som ett direkt hinder mot nyskapande och höjd. Idag finns en tendens att hantera riksintresset alltför begränsande, vilket riskerar att hämma stadens naturliga utveckling och förnyelse. Istället för att se riksintresset som en broms mot djärva grepp bör man tolka det mer dynamiskt. En väl genomförd, högre och arkitektoniskt stark bebyggelse kan fördjupa dialogen mellan stadens historiska lager och dess framtid, och därigenom förstärka Stockholms identitet som en stad som respekterar sitt förflutna men samtidigt vågar blicka framåt.

1. Utmaning av inskränkta perspektiv
Konsekvensanalysen för kulturmiljövården gör problematiska och subjektiva påståenden om att en högre byggnad vid Klara sjö skulle "konkurrera" med Stadshuset och "störa balansen" i Stockholms stadssilhuett. Detta konservativa perspektiv har gång på gång visat sig hämma stadens utveckling. Vi vill kraftfullt ifrågasätta denna ståndpunkt och framhålla att en högre byggnad vid denna plats inte bara kan harmoniera med Stadshuset utan också förstärka dess betydelse. Med rätt utformning kan en ny signaturbyggnad bidra till en modern tolkning av Stockholms historiska lager och skapa en dialog mellan dåtid och framtid.

Det är hög tid att Stockholm omfamnar en mer dynamisk syn på stadsutveckling och tillåter nya landmärken att utvecklas vid sidan av de historiska, som tillsammans stärker stadens identitet och attraktion.

2. Rivning av Klarabergsviaduktens ena bro och breddning av kajplanet
Eftersom Klarabergsviaduktens förlängning i det s.k. Serafimergenombrottet aldrig kommer att genomföras, anser YIMBY att det bör utredas om den södra av Klarabergsviaduktens broar över kanalen kan rivas. Detta skulle möjliggöra en mer genomgripande omgestaltning av området. Genom att avlägsna en onödig trafikbro kan kajplanet breddas och en tydligare, mer sammanhållen kontakt med vattnet etableras. På så sätt kan en förlängning av Klarabergsgatans icke-bilprioriterade stråk skapas från Sergels torg och västerut, vilket i sin tur frigör mer utrymme för rekreativa ytor, uteserveringar och grönska längs kajen.

Placeringen av den nya bebyggelsen kan i samband med detta flyttas närmare viadukten, med en trottoar mot Stockholm Waterfront och en gata som separerar byggnadskropparna. Detta ökar stadsmässigheten och minskar de visuella och fysiska barriärer som idag hindrar området från att upplevas som en sammanhängande del av innerstaden.

3. Höjden, volymen och blandningen av funktioner i byggnaden
Att föreslå en byggnad om endast nio våningar i detta unika läge är ett tydligt exempel på att potentialen för platsen inte tillvaratas. Med närheten till centralstationen och stadens huvudsakliga kollektivtrafiknav är det svårt att hitta ett bättre läge i Sverige för högre bebyggelse. En högre byggnad bör inte bara innehålla fler arbetsplatser och publika funktioner som restauranger, utsiktsplatser och kulturinslag, utan även bostäder. City är idag i huvudsak arbetsplatsdominerat och behöver mer stadsliv även på kvällar och helger. Genom att tillföra bostäder på denna plats skapas en bättre balans mellan boende, arbete och rekreation, vilket bidrar till ett mer levande och tryggt område dygnet runt.

Platser vid vatten är särskilt lämpade för högre bebyggelse. De unika vyerna mot vattenrummet höjer inte bara det arkitektoniska värdet utan stärker också bilden av Stockholm som en vattennära metropol. Högre byggnader vid vattnet signalerar att staden vågar utnyttja sina mest attraktiva lägen för att skapa urbana landmärken och möter framtidens behov av en tät, klimat- och kollektivtrafikanpassad stadskärna.

4. Trafikstrukturen och koppling till Stockholm Waterfront
Vi välkomnar ambitionen att ersätta Klarasjörampen med en gång- och cykelförbindelse, men ser möjlighet att gå ännu längre. Förutom att riva viaduktens södra bro bör trottoarer och gångstråk anläggas längs Centralbron, kopplade till Stockholm Waterfront Building. Detta skulle överbrygga dagens trafikdominerade barriärer och skapa en mer sammanhängande stadsväv. Genom att ersätta rampstrukturer med promenadstråk, övergångsställen och publika ytor knyts den nya bebyggelsen bättre samman med Waterfront-området och intilliggande stadsdelar.

5. Kajstråket och offentliga rum
Varje meter av frigjord kajyta är värdefull. Genom att skapa en bredare kajpromenad, förse den med sittplatser, grönska och uteserveringar samt integrera den nya gång- och cykelförbindelsen i en övergripande strategi för attraktiva offentliga rum, kan Klara sjö bli ett välbesökt och omtyckt stråk. Detta stärker stadens identitet som en vattennära stad och ökar områdets trivsel och trygghet.

 
6. Modigare och hållbar arkitektur, inklusive vindkomfort
Byggnadens arkitektoniska gestaltning bör vara modigare och mer inspirerande. En högre byggnad av hög arkitektonisk kvalitet kan förstärka stadens identitet och bli en symbol för vår samtid. Att området berör riksintresset för kulturmiljövård behöver inte hindra en djärvare arkitektur – snarare kan en kvalitativt gestaltad, högre byggnad berika stadsbilden och skapa en konstruktiv spänning mellan nytt och gammalt.

Samtidigt bör byggnadens utformning beakta vindförhållandena vid markplan. Erfarenheter från andra höga byggnader i Stockholm, exempelvis Norra Tornen i Hagastaden, visar att otillräcklig hänsyn till vindförhållanden kan leda till obehagliga kastvindar. För att minska nedåtgående vindströmmar bör man överväga:
  • Vindavvisande element såsom markiser, baldakiner eller utskjutande takdelar för att bryta nedåtriktade vindar innan de når marknivå.
  • Terrasser och avsatser på olika höjder som kan störa vindflödet och förhindra att starka vindar kanaliseras ned mot gatan.
  • Grönska och vegetation nära fasaderna för att skapa naturliga vindskydd och samtidigt bidra till en mer inbjudande stadsbild.


Dessa åtgärder förbättrar både vindkomforten och den övergripande trivseln i stadsrummet, vilket är avgörande för att markplanet ska bli en välfungerande mötesplats för människor.

7. Småskalig variation i markplanet, gröna tak, kopplingar, volymvariation och utsiktsmöjligheter
Utöver de tidigare framförda synpunkterna vill YIMBY betona att arkitektoniska skisser idag visar på en storskalighet i fasaderna som inte nödvändigtvis skapar det attraktiva stadsrum vi eftersträvar. För att säkerställa ett levande och varierat utbud av verksamheter bör markplanet utformas mer småskaligt, med plats för flera olika verksamheter, butiker och restauranger. Detta ökar chansen att området blir både dynamiskt och inbjudande för stadens invånare och besökare under dygnets alla timmar.

Att integrera grönska i form av exempelvis gröna tak kan förbättra stadsmiljön och bidra till ett mer inbjudande helhetsintryck, samtidigt som det ligger i linje med stadens övergripande hållbarhetsambitioner. Vidare kan en variation i volymer, fasadmaterial och arkitektoniska uttryck ge ett mer komplext och intressant stadsrum, som bättre knyter an till omgivande stadsdelar och pågående utvecklingsprojekt.

Slutligen bör möjligheten att erbjuda allmänheten tillgång till utsiktsplatser eller publika takterrasser beaktas. Detta skulle ge stadens invånare och besökare en ny dimension av stadsupplevelsen, stärka platsens attraktionskraft och bidra till att göra området till en verklig tillgång för hela Stockholm.

 
Slutsats
YIMBY Stockholm avstyrker planen i dess nuvarande form då den inte tar vara på den enorma potential som denna plats erbjuder. Genom att utnyttja faktumet att Serafimergenombrottet aldrig blev av och riva viaduktens södra bro, höja byggnadens volym och arkitektoniska ambition, planera in bostäder samt skapa sammanhängande, attraktiva stråk mot vattnet kan denna del av innerstaden bli ett ledande exempel på modig, hållbar och vattennära stadsutveckling.

Vi uppmanar stadsbyggnadskontoret och stadens beslutsfattare att åter omfamna den framåtblickande attityd som en gång möjliggjorde projekt som Stadshuset och Kungstornen. Låt oss åter våga bygga stad i toppklass, vid vattnet och på höjden, och därigenom säkra Stockholms position som en modern och dynamisk huvudstad för kommande generationer.