Utskrift från www.yimby.se
....

YIMBY stadsvandring i Sollentuna/Kista söndag 1 September, klockan 11:00

 
Nu är det dags för en stadsvandring i Solentuna/Kista.

Det är mycket som händer i gränstrakterna mellan Stockholms Stad och Sollentuna Kommun. Området har redan expanderat och mycket mer planeras och diskuteras. Här finns redan många boende, service och arbetsplatser, samt både pendeltåg och tunnelbana och snart kommer också spårvägen.

Man når lätt såväl Stockholms City som Arlanda flygplats. Men inte bara det; här finns gott om plats för att utveckla området till ett självständigt regionalcentrum.

För att uppnå målet av att skapa ett centrum för hela Nordvästra Storstockholm krävs en tydlig vision och en noggrann planering; man får bara en chans. Under vandringen kommer vi att titta på det som redan är byggt, det som håller på att byggas och det som är planerat. Dessutom ska vi titta på vilka möjligheter som finns för ytterligare exploatering.

Min förhoppning är att YIMBY ska kunna presentera en skiss för vad Kistaområdet skulle kunna bli i en inte för avlägsen framtid.

Vandringen kommer att omfattar två delar; Sollentunadelen startar klockan 11:00 vid Sollentuna Turebergs Torg och avslutar kl. 12:15 vid Helenelunds pendeltågstation. Eftersom det finns mycket att se och en lång väg att promenera kommer vi att börja prick 11:00. Jag kommer att ta över vid Helenelunds station kl. 12:15. Det går ju givetvis bra att välja att delta i hela vandringen eller bara en av delarna, så om man inte hinner till klockan 11 kan man ansluta vid Helenelund.

Det är svårt att beräkna just hur lång tid Kistadelen kommer att ta, men vi borde kunna avsluta kring klockan 15:00 och då ta en matbit och ett glas med valfritt innehåll.
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Martin Ekdahl (28 Augusti 2013 22:59):
Bra initiativ Peter. Jag (Yimby Rostock) önskar er en trevlig vandring.
 0
Skeptic (30 Augusti 2013 14:11):
Frågan är väl bara varför man ska ha ett regionalt centrum 13-15 km norr om Stockholm, när man kan ha de regionala centrumen i Stockholm, Uppsala mm och att det, som det verkar, starkaste argumentet för etablering i området är att det är "lätt" att ta sig till/från Stockholm och Arlanda.

Flygplatsen ligger ju där den ligger (dvs i grunden långt bort för att störa så få som möjligt), men resan mellan Kista/Sollentuna och centrala Stockholm är knappast mer smidig än någon annan tunnebane- eller pendeltågsresa med jämförbart avstånd. Det måste finnas något skäl till att lägga så mycket utveckling utanför stan som i varje fall jag missat. Det är klart att det kan handla om markbrist i centrala Stockholm etc, men man får ju se det i ljuset av hur kollektivtrafiken ser ut, som med anledning av bilanvändandet (procentandel bilpendlare bland folk som arbetar i Kista?) i området snarare är otillräckliga och under överskådlig tid förmodligen kommer att vara det.

Området får ju stor inpendling från hela Storstockholm (och Uppsala), men man måste då fråga sig om de allmänna kommunikationerna någonsin kommer att kunna bli så bra att merparten åker kollektivt. Om detta inte är möjligt är snarare de allmänna kommunikationerna rätt svaga i förhållande till efterfrågan på bra förbindelser.
+1
Gustav Svärd (31 Augusti 2013 19:43):
I'll be there.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8649 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter