Utskrift från www.yimby.se
....

A walk in the park? Bra och dåliga exempel från Nordvästra Kungsholmen

 
YIMBY är ett härligt forum där man kan gilla grönområden utan att vara trädkramare. Som framgår av YIMBY's yttrande om Den Gröna Promenadstaden bör grönområden, för att komma till störst användning och nytta i en tätare stad, utformas som tillgängliga parker. Parker  som läggs där många har anledning att passera, och utformas så att även de med barnvagnar och rullatorer kan använda dem. Utformningen av parkerna i det snabbt framväxande Västra Kungsholmen bjuder på ett antal alldeles utmärkta exempel på detta tänkande. Men även några mindre bra...

För att börja med de goda så har Hornsbergs Strandpark blivit en omedelbar succé. På en minimal yta får ett maximalt antal människor tillgång till en av stans vackraste platser. Närheten till Blå linjes station vid Stadshagen gör även parken tillgänglig för de många Stockholmare som bor långt från vatten. Trångt och trevligt i Hornsbergs Strandpark
Trångt och trevligt i Hornsbergs Strandpark

Fortsätter man längs strandremsan kommer man fram till den lilla plätt av Kristinebergs Strandpark som gjorts tillgänglig för allmänheten, även den en given succé med allt som en park kan erbjuda, plaskis, lek, skog och fantastisk utsikt.

Vid Kristinebergs Slott breder sen Kristinebergs Slottspark ut sig, som legat där sedan länge men som utrustats med ny vacker konst, lampor och spännande klätterställningar. Här finns finfina bilder från invigningen. Om allt vill sig väl kommer även den vackra äppelparken bakom slottet, som idag är underutnyttjad, bli tystare och mer använd genom att man bygger bostäder och kontor mellan parken och den bullriga korsningen Essingeleden/Drottningholmsvägen.

Nu till de lite mer avskräckande exemplen. Nelly Sachs Park, belägen på en karg kulle, var kanske rätt tänkt på ett platt papper, men aj så fel det kan bli.


Inte läge att snedda genom Nelly Sachs Park

Oavsett från vilket håll man väljer att bestiga denna grönyta, så är utmaningen för den med rullator eller barnvagn stor. Lika bra det kanske, för när man väl kommer upp väntar sittplatser i form av bunkerinspirerade avskilda gömmor för ljusskygg verksamhet. Inspirationen är sannolikt hämtad från Järnvägparken vid Centralen där liknande parkbänkar finns. Tack och lov har någon vänlig själ nu anlagt en stadsodling i en av ringarna.  

Myspys väntar på toppen av Nelly Sachs park
När man  klättrat upp på Nelly Sachs park kan man pusta ut här

Strosar man vidare tillbaks ner mot vattnet kommer man till vad som kanske är det bissaraste "grönområdet" i Stockholm. Grustaget under Essingeleden som med ett ymnigt mått av fantasi kallas "Brovaktarparken". Redan i planeringsstadiet anmärkte Stadsbyggnadskontoret att platsen utmärks av "stora nivåskillander" och att luften är så dålig att parken bör utformas så ett den "inte uppmuntrar till längre vistelse". Lekplatser och parkbänkar förbjuds därför redan i detaljplanen. En sämre plats för park är svårt att komma på.

Det sista, och sorgligaste exemplet, är kanske ändå den ofullbordade Kristinebergs Strandpark som fortfarande helt domineras av tennishallen som legat där sedan 1970-talet. Denna park var enligt planläggarna en "förutsättning för den höga exploateringen" av området, och skulle blir områdets stadsdelspark. Trots att beslutet riva hallen togs redan 1996  ligger hallen där den ligger. Istället för att bygga färdigt parken väljer tjänstemännen Exploateringskontoret (av oklar anledning) att år efter år fortsätta att hyra ut parkmarken till tennishallen ägare. Parkvänner får snällt vänta, oklart på vad. Resultatet blir att den park som skulle utgöra stadsdelens lunga fortfarande är två gräsplätter framför och bakom en jättelik barack som kapar parken från vattnet.


Nånting blev inte som det skulle i Kristinebergs Strandpark

Summa sumarum bjuder det vackra Västra Kungsholmen på både bra och dåliga exempel för den Gröna Promenadstaden. Att tänka på för framtiden kan vara att planera parker som är tillgängliga och gröna, och som framför allt blir av!
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Martin Kolk (13 November 2013 18:02):
Tennisladan ska till slut rivas (tack och lov), men enbart eftersom tennisetablisemannget har lyckats vräka fotbollsplanen på Stadshagens IP (med löfte om ospecifierad ersättning), som ska omvandlas till tennislada+bostäder (trots den enorma bristen på fotbollsplaner i Stockholm).

Det blir nog bra i Kristineberg tillslut dock. Om det bara lyckas omplacera bussgaraget så blir det nog ett jättefint område.
 0
David Nylund (13 November 2013 19:00):
Är det inte klart att bussgaraget ska flyttas ut till Tomteboda?

Jag gillar verkligen Hornsbergs strand, där finns Stockholms bästa kvällssol om inte annat. Det visar också att hårdgjorda publika ytor kan ha nog så höga rekreationsvärden som stora grönytor. Håller med tesen för övrigt (som jag tolkar den): små, tillgängliga parker är vad vi i första hand behöver komplettera tät stadsbebyggelse med, inte impedimentsmark som bara blivit över.
 0
Martin Kolk (13 November 2013 19:21):
David: Det verkas som det är beslutat att bussdepån ska rivas, och området bebyggas, men det verkar inte helt klart att den hamnar i Tomteboda. Jag hade fel ovan också, det är stadshagens IP som ska rivas också, inte kristinebergs IP (ändrat ovan). Vilket nog är en mycket bättre lösning.
 0
Björn Nilsson (13 November 2013 19:22):
Varför en Nelly Sachs-park på Kungsholmen? Vore det inte mer logiskt att ha den (och då gärna i ett trevligare skick) på Söder i närheten av Bergsunds strand där NS bodde? En del av strandpromenaden mot Reimers holme kunde ju få namn efter denna prisade diktare!
 0
David Nylund (13 November 2013 19:35):
Större delen av gatorna på västra Kungsholmen är uppkallade efter svenska författare, så varför inte?
 0
Björn Nilsson (13 November 2013 20:21):
Det här är ju inte en gata, utan en klippformation ... men det har ju inte med huvudlinjen i den här artikeln att göra, så vi kanske kan släppa det? Jag tänkte bara högt.
 0
Alexander (13 November 2013 21:21):
Visst är det en iögonfallande tråkig tennislada, men jag tror att den är så fullbelagd med motionärer som det är möjligt.
En annan anläggning som fyllde sin funktion och (vad jag vet) var välutnyttjad är Brommahallarna. Den rivs nu så att det kan byggas bostäder vid det, knappast för de boende, utmärkta spårnära läget. För en sportanläggning som drar folk från hela kommunen var läget däremot väldigt bra.
Byggs det sporthallar någonstans i staden?
 0
zoo (14 November 2013 07:25):
En karg kulle med bunkerinspirerde gömmor skulle ha varit min favoritpark i min barndom. Låter ju hur spännande som helst.
Allt behöver inte vara perfekt, då blir det lätt tråkigt i längden.
 0
Jan Wiklund (14 November 2013 10:11):
David: Helt enig om detta. Stockholms bästa park är Centralbadets park. Ryms nästan på ett vardagsrumsgolv... Mer om detta på http:​/​/​www.​yimby.​se/​20​0​8/​0​7/​parker-​centralbadsparken-​_​.​.​

Och vi är inte de enda. Jag har varit på några av de möten City i samverkan har arrangerat om stadsmiljö, och just småparker har förordats av många. Men det verkar vara långt mellan ord och handling, ännu finns det väl ingen sådan i City mer än just Centralbadets park.
 0
Erik Flygare (14 November 2013 10:23):
Jag bor i området sedan 4 år och vill flika in några andra delar. Håller med om att parken från Essingeleden till Kristineberg är ett populärt och lyckat projekt. Det jag har stört mig på sedan vi flyttade in som första port för 4 år sedan är den tid det tar att färdigställa. Badbryggorna och promenadstråket nere i vattnet borde blivit klara tidigare än de blev. Min uppfattningen är att kommunen inte förmår att sätta press på byggherrarna gällande leveranstid. De får bli klara när de passar dem. Resultatet är stora stillastående byggområden, vilket jag tror minskar marknadsföringsmöjligheterna för samma byggbolag när de ska sälja sina lägenheter. Det är mindre roligt att flytta in i ett område som inte är färdigt.

Dessutom hade det varit rent fantastiskt om Hornsbergs Strand från Nordenflychtsvägen till Lindhagensgatan varit bilfri - vägen tillför egentligen inget, utan Franzéngatan kan användas istället med återvändsgator ner mot vattnet. Sommartid är det smått trafikkaos samtidigt som folk vill flanera och sitta på utesrveringar som kunde varit ännu större. Varför ska vi åka ut ur garaget med Ulvsundaviken i blickfånget. Ge gaturummet till de som får ut mest av ett sjönära nordvästläge, alltså inte bilarna.
 0
zoo (14 November 2013 15:14):
Bilar tillhör stadsbilden. Och det är väl meningen att Hornsberg ska vara en fortsättning på innerstaden.
 0
Alf . (14 November 2013 16:50):
Håller med Alexander om Sporthallar.

De är viktiga för staden och bör inte rivas i onödan. Rivs de bör det finnas lämpliga ersättnings lokaler.
Men det finns väl någon idrottsnämd eller något som håller koll på det.

Jag har besökt området några gånger och det är bra. Speciellt vid vattnet. I och för sig var det en kall regnig och blåsig förvårs-kväll så det är nog mycket bättre när solen skiner.
 0
Marcus Bokvist (14 November 2013 22:27):
En fråga bara, kan inte en sporthall vara en bottenplansverksamhet?
 0
David Nylund (14 November 2013 22:51):
Det är nog ofta svårt av hållfasthetsskäl då en idrottshall har långt mellan de bärande väggarna. Rent teoretiskt sett går det naturligtvis, och med välvda tak är det lättare än med platta, då de fördelar vikten bättre. Sammantaget är det nog billigare att bygga de andra husen dubbelt så höga och låta idrottshallarna vara lite lägre, eller lägga dem högst upp i en byggnad.
 0
Marcus Bokvist (14 November 2013 23:18):
Ahh, det förstås, de brukar ju vara byggda som skokartonger för att kunna de där öppna stadionytorna, tänkte inte på det.
 0
Jan Wiklund (15 November 2013 10:32):
Hur är det med att lägga dom under en gård då, med hus runtom?
 0
Marcus Bokvist (15 November 2013 18:47):
Det skulle kanske vara möjligt, antingen nedsänkt med innergård i markplan eller med upphöjd innergård, rakt ovanpå en sporthallens arenadel, där man vill ha en stor sal men inte kan belasta så mycket. Sen kanske de delar som inte kräver så stora ytor (fik, omklädningsrum, spa, gym, racketshoppar edyl) byggs omkring själva arenan och mycket mer robust, för att kunna bära bostäder ovanpå, för att kunna sluta kvarteret. Det skulle kunna gå, MEN kan nog bli lite komplext (kan tänka attt en viss risk för vattenläckage i stadiumet, men går säkert att ordna)
 0
Martin Kolk (15 November 2013 21:43):
Om det verkligen är enbart en tennishall går det ju dock att ha bärande pelare ganska tätt. Om man bara placerar pelare ungefär vid nätet går det nog att ha de 13 meter ifrån varandra eller så. Och ett nät av 14x14 meter pelare borde väll räcka bra?
 0
David Nylund (16 November 2013 07:30):
En tennisbana ska vara ungefär 36*18 meter (man spelar även utanför linjerna) och ha elva meters takhöjd över nät. Man borde iom det få in nio banor under en fotbollsplan (sex tvärs plus tre längs), men det skulle bli en del att gräva...

Personligen tror jag snarare på att lägga sådana här anläggningar på bullerstörda platser som längs järnvägar och motorvägar, men man skulle nog kunna spränga ner en tennisanläggning och/eller andra idrottshallar under exempelvis Stadshagens IP. Att lägga dem under hus är jag däremot skeptisk till;, utan att egentligen ha en aning om ifall det är billigare att spränga ner sig i berget än att bygga att hus på spann på 18*36 m.
 0
Marcus Bokvist (16 November 2013 22:57):
Du har nog rätt David, men det finns nog vissa mer centrala lägen där man kunde fundera om själva arenadelens tak borde bilda innergården "golv". Sen kan man ju fundera om det i kuperade lägen kan också bygga så. då man ändå msåte gräva ur något.
 0
Martin Kolk (17 November 2013 06:04):
David: Det kan väll inte krävas 18 meter om pelaren befinner sig precis vid nätet? Jag förstår att man behöver mer utrymme längre bak på planen men vid nätet kan det väll inte vara så noga?

I USA har jag sett många sportplaner ovanpå parkeringsgarage, vilket fungerar ganska bra.
 0
David Nylund (17 November 2013 10:30):
Erik, så är det att vara pionjär i ett område; parker och offentliga miljöer tar sin stund, jag har upplevt samma sak i Årstadal. Ordningen det byggs i kan man ju ha synpunkter på, men viktigast i nya områden är ju ändå riktningen de går mot och där tycker jag man verkar lyckats väldigt bra på NV Kungsholmen.

En näraliggande fundering: om man nu anlagt en ordentlig stadsdespark mot vattnet, innebär det då att man ytterligare kan förtäta i Kristineberg? Där fins ju en och annan gräsplätt och slybacke som inte gör någon glad samtidigt som det finns anlagda parker i i snart sagt varje riktning.
 0
Martin Kolk (17 November 2013 23:04):
Tror att det är svårt att förtäta så mycket i Kristineberg, det är verkligen väldigt bergigt, och det går inte att bygga några nya vägar. Möjligen kunda man bygga stadsradhus längs med västra kanten av Nordenflychtsvägen, fast det är lite ont om plats så de skulle behöva schaktas lite av höjden vid vägen. Det skulle också verkligen gå att bygga något mindre hus för komersiell verksamhet väster om Nordenflychtsvägen vid T-banan.

Området under och brevid Tranebergsbron (framför allt södra sidan) behöver lite liv men det går nog inte att bygga några bostäder.
 0
David Nylund (17 November 2013 23:26):
Jag tror tvärtom att det finns ganska bra förtätningsmöjligheter där. Hela Olof Dahlins väg och Onkel Adams väg skulle man kunna bebygga södra respektive västra sidan av. Och även större delen av sydsidan av Love Almqvists väg går nog också (även om det kan bli lite nära husen nedanför där på någon plats).

Och Nordenflychtsvägen är ju också omgiven av gräsmattor; möjligen skulle man behöva flytta vägen åt endera sidan, men nog borde den gå att bebygga längs på ena sidan i alla fall.

Allt detta då balanserat av att man tillfört riktig parkmark istället för de spridda vägomgärdade gräsmattor som finns idag.
 0
Martin Kolk (18 November 2013 00:06):
Det är en ganska ordentlig bit klippa där Onkel Adams väg Och Olof Dahlin vägs möts som nog är svårt att göra så mycket åt. Den plana ytan vid Onkel Adamsväg är en ganska trevlig park och bollplan som kanske skulle behöva lite mer omsorg plus kanske något enskilt hus. Vid Olof Dahlins väg är det mest trist sly dock, så där borde det absolut gå att bygga lite. Det skulle behövas sprängas en del dock.

Östra delen av Nordenflychtsvägen har just blivit en riktigt fin (och superpopulär) lekpark, cykelbana, samt något mer som är på gång som jag inte riktigt vet vad det är, kanske en utbyggnad av lekparken.
 0
David Nylund (18 November 2013 00:43):
Ja, nog behöver man spränga en del, men det är det ju inget konstigt med. Däremot tycker jag som sagt att man kan hävda att det finns gott om parkmark i området och att man rimligen kan ta viss lågutnyttjad mark i anspråk, som området mellan Lidnersgatan och Olof Dahlins väg. Gärna med en väg som förbinder dem, men det kanske inte topografin tillåter, jag vet att det är brant.

Bebyggelsen mellan Nordenflychtvägen och Onkel Adams väg blir jag närmast provocerad av. Det enklaste vore ju att bara riva och bygga upp ett par riktiga kvarter där, för maken till dåligt utnyttjad mark får man nog leta efter. Risken finns väl att det är bostadsrätter och sådana är ju i princip omöjliga att bli av med för något så trivialt som förtätning...
 0
Jan Wiklund (18 November 2013 14:25):
Fast om det är bostadsrätter kan man ju locka dom med ett hyggligt pris på sån tomtmark de inte använder. Bostadsrättsföreningar brukar vara gnidiga...
 0
David Nylund (18 November 2013 18:30):
Nej, man skulle behöva riva befintlig bebyggelse om man ska få till ett vettigt utnyttjande av den marken och mig veterligen har ingen bostadsrättsförening någonsin avveckat sig själv för att man fått mer betalt för fastigheten än vad den är värd med nuvarande nyttjande – en sorts kalkyl som kommersiella fastighetsägare däremot brukar kunna göra till förmån för att riva och förtäta.

Huruvida det ena eller andra är bättre kan man ju diskutera, men bostadsrättsföreningar har snarare en emotionell syn på sig själva än en strikt ekonomiskt rationell dito – ironiskt kan synas då varje delägare har ett ekonomiskt intresse, men dessa är inte lätta att samordna vid en enda tidpunkt.
 0
Für Alle (21 November 2013 12:02):
Inte för att jag tror att brf:en skulle uppskatta förtätning i kvarteret, men om Nordenflychtsv blev flyttad någon vägbredd (20-25 meter?) österut kunde möjligen nya gatuhus rymmas ("townhouses"?) utmed den nya vägsträckningens västra sida, dvs byggas där vägen går idag? (Parkeringsnorm antagligen ganska avgörande?)

Får inte riktigt ihop var de där sittrundlarna exakt är belägna. De verkar betydligt äldre än de vid Järnvägsparken och de är av allt att döma gedigna stenarbeten som varit tidskrävande och arbetsamma att bygga.

Det känns inte helt klockrent (som jag ser det) att döma ut dem som tillhåll för ljusskygg verksamhet. Varför måste allt som andas avskildhet i samma andetag bedömas som något suspekt? Stockholm var tidigare mycket trångbott och de kan ha varit avsedda som lokalt utflyktsmål för unga nygifta par utan egen bostad, eller för ungdomsgrupper som behövt ta vägen någonstans. Det kan ha varit så det var tänkt, för de ser ut att vara från första halvan av 1900-talet om än med senare utbytta sittplankor. Någon som vet?
 0
Martin Kolk (19 April 2014 22:27):
Hela historien kring tennishallen i Kristinebergs Stadspark har fått en ny utveckling.

Efter att det bestämt sig för att flytta Tennishallen till Stadshagens IP så har det nu bestämt sig för att placera en ersättnings 11-manna-plan mitt i Fredhällsparken (på 8000 kvm eller så). Fredhällsparken är den ända riktigt stadsmässiga parken i en stadsdel med en hel del rätt meningslösa slyskogar, som nu kommer förstöras rätt allvarligt.

Riktigt usel stadsplanering och ett riktigt trist kedjeeffekt av protesterna mot att tennishallen skull rivas.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8637 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
21 April 15:51 av Gregor Fulemark
Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
1 Mars 2020 18:26 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter