Utskrift från www.yimby.se
....

YIMBY på EFN om Stockholms utmaningar

 
EFN är en TV-kanal som sänder ekonomi- och finansnyheter på webben. En gång i veckan sänds "veckomagasinet" som denna vecka bar temat "Så blir Stockholm bäst i världen".

Medverkar i programmet gör Gustav Svärd, talesperson för nätverket YIMBY, Maria Rankka, vd Stockholms handelskammare samt Daniel Helldén (MP) oppositionsborgarråd.

Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Enber (7 November 2013 00:59):
Intressant diskussion, men jag upplever att YIMBY överhuvudtaget inte får fram sitt budskap i den här debatten.
 0
Gustav Svärd (7 November 2013 06:55):
Inte sett det själv än, men jag är inte helt förvånad av det du säger Enber. Kändes inte som mitt bästa mediaframträdande.
 0
Anders Gardebring (7 November 2013 09:57):
Enber:
Diskussioner som denna är alltid svåra. Som representant är man i hög grad beroende av att programledaren ger ordet vid lämpliga tillfällen. I det här fallet får Gustav i första halvan knappt något utrymme alls men det blir bättre senare och jag tycker att våra tankar kring infrastruktur och bostadsbyggande ändå kommer fram rätt bra där.
+1
Christian S (7 November 2013 11:54):
Jag gillade den lugna framtoningen jämfört med de två politikerna som pratade i munnen på varandra, men jag saknade korta "sound-bites" med uttalanden som är svåra att inte gilla. Dock behöver man nog träna in dem.

Som det blev nu körde du många gånger argumenten eller fakta innan faktiska slutsatsen. Det gör det inte lika starkt. Att bara säga "nyproducerade hyresrätter har idag en hyresnivå som redan är på (av banker) förväntad marknadssatt hyra" blir en bättre inledning.

Ditt skägg är ståtligt, så att tala i korta uttalanden på så sätt tror jag låter tittaren resonera sig fram till resten av slutsatsen från den kloka mannen i skägg.
+1
Alexander Åkerman (7 November 2013 12:10):
Lite tråkigt program, vore kul om diskussionerna getts mer utrymme så att argumenten kunde ha utvecklats mer. Tycker att handelskammarens vd hade lite för optimistiska förhoppningar om hur många infrastrukturprojekt som kan finansieras. En vettig politik för Stockholm måste ju förhålla sig till de medel som staten kan bidra med. Att lägga allt på ett kort och sedan hoppas att mer statliga pengar ska kunna finansiera annat är ju bara naivt...
 0
Arvid Bäärnhielm (7 November 2013 13:24):
Handelskammaren har lite väl optimistiska inställningar på andra områden också. De påstår till exempel i sin rapport om tunnelbaneutbyggnad att det kan bidra möjliggöra 350 000 bostäder i Stockholm. Då räknar de med en hel del bostäder i Västerort, som inte överhuvudtaget påverkas av ifall tunnelbanan byggs ut enligt deras förslag eller ej, samt längs röda linjen mot Norsborg, som bara marginellt påverkas av deras förslag. De ger ingen bra uppräkning om hur stor del av alla dessa bostäder som kommer att ligga längs dessa linjer, men en inte allt för djärv uppskattning ger att det rör sig om 100 000-150 000 bostäder längs dessa sträckningar. De skriver bland annat att "Närmare 100 000 nya bostäder kan byggas i miljonprogramsområden utefter befintliga och tillkommande tunnelbanelinjer i Handelskammarens förslag". Tittar man på resten av siffrorna så är det svårt att få ihop det på annat sätt än att en så stor del av bostäderna ligger i dessa områden- Det är ju bostäder som inte alls, eller bara ytterst marginellt, påverkas av en eventuell utbyggnad av tunnelbanenätet enligt deras förslag. Uppåt en tredjedel av deras möjliga bostäder är alltså påhittade. Jag tappade en hel del förtroende för dem när de släppte den rapporten, vilket inte blev ett dugg bättre i den här debatten, när de påstår att pengarna som grävs ner i förbifarten inte kommer påverka resterande satsningar nämnvärt. Dock är hon vass i vad hon säger, och ser till att ta plats, så jag tror att hennes åsikter till stor del kan ha gått hem till tittarna.
+1
Enber (11 November 2013 13:20):
Gustav:
Inser att mitt första inlägg blev plumpt och det var inte särskilt konstruktivt, ursäkta. Jag tycker att Christian S bidrog med konstruktiva reflektioner som jag delar, någon sorts korta och lätta-att-hålla-med-om budskap kanske skulle ge mer genomslag.

Jag förstår dock eran utmaning eftersom det budskap som Yimby vill förmedla kan vara svårt sammanfatta i det ganska hetsiga diskussionsklimatet som programledaren etablerade.
 0
Christian S (12 November 2013 11:51):
Kommenterar här i brist på bättre tråd. Jag ser vissa hänvisningar i debatten till att stockholmarna vill ha förbifart stockholm.

https:​/​/​twitter.​com/​erikaullberg/​status/​40​0​1980​4818768.​.​

Kan man göra en trovärdig undersökning där man tar reda på om stockholmarna mer gärna prioriterar en österled framför en förbifart? Eller Diagonal ulvsunda, eller om man skulle beskriva det som "en tunnel under essingeleden"?

Något för att smacka upp att stockholmarna vill ha mer nord-sydliga snitt, men att det alls inte finns ett starkt stöd just för förbifarten?
 0
Gustav Svärd (14 November 2013 11:17):
^Det vore en intressant undersökning, ja. Enda alternativet som tydligt ställts mot Förbifarten 'r mer spårburen kollektivtrafik - och då förlorar Förbifarten med bred marginal.

Angående synpunkter från Christian S och Enber om hur framträdandet i videon var så kändes det som konstruktiv kritik och hjälper att slipa argumenten osv. :)
 0
Jan Wiklund (14 November 2013 12:25):
Argumenten kan du som ett rinnande vatten, Gustav. Men just det här att öva in korta och slående fraser är nog bra. Ännu kortare än den som Christian gav exempel på, faktiskt.

Schwarzenegger sas ha vunnit guvernörsvalet på sin förmåga till "oneliners". Sen gick det visserligen inte så bra, men i en tv-debatt är det oneliners som gäller. Mer hinner man inte få fram.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8649 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.

@yimbysthlm på Twitter