Utskrift från www.yimby.se
....

Videoföreläsning: Jeff Speck - The Walkable City

 


Jeff Speck talar kortfattat om suburban sprawl och bilberoende, ökade kostnader för persontransport, koldioxidutsläpp samt stadsstrukturer som genererar inaktivitet och ohälsa. Lösningen menar han finns i den täta, promenadvänliga staden.

Om man är intresserad av en mer djupgående sågning av efterkrigstidens amerikanska villaförortsbygge, så har Speck tidigare varit med och skrivit boken Suburban Nation: The Rise of Sprawl and the Decline of the American Dream
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
Denna artikel är publicerad både här och på Yimby Göteborg.
Kommentarerna nedan är från båda dessa siter.
 0
Mats O. (29 November 2013 19:49):
 0
Gunnar Einarsson (1 December 2013 16:33):
Bra föredrag. Vad man bör göra är dessutom att sätta in detta i perspektiv av oljetoppen. Någon gång efter 2017 har vi sannolikt att vänta en gradvis allt allvarligare strypning av bränsleutbudet. Än så länge håller vi oss på platån tack vare fracking och liknande, men det töms ut fort.

Hela det ekonomiskt-sociala landskapet och den politiskt-moraliska struktur som vi idag lever med kommer förvisso att upplösas och ersättas med andra idéer, ideal och former för social organisering under de våldsamma socio-politiska konvulsioner som det innevarande bristårhundradet för med sig, men från stadsplaneringsperspektiv är implikationerna klara: Staden måste byggas vertikalt och tätt med nära till lantbruk i upplandet, istället för horisontellt och utspritt, samt efter generalistiska istället för specialiserade trafikflödesprinciper om den skall ha en chans att överleva.

Sålunda borde all stadsplanering redan idag utgå ifrån den täta kvartersbyggda blandstadens principer, så att även de gator som i nuläget trafikspecialiseras lätt kan reorganiseras för generalistiskt bruk.
 0
Gunnar Einarsson (1 December 2013 16:58):
Mats O, Gnosjöregionens driftighet visar nog inte på utspriddhetens överlägsenhet utan tvärtom på Malmömodellens oerhörda underlägsenhet.
 0
Martin Kolk (4 December 2013 00:27):
Han har även skrivit en bok som heter just "Walkable city", en i min mening bättre bok än Suburban Nation (som ibland mest känns som marknadsföring av aningen mer urbana nya bilförorter).

Överlag har det ganska lite att lära ut till europeiska städer (samt de 4-5 riktiga städerna i USA) dock, det handlar mest om hur man kan göra något aningen trevligare av resten av USA.
 0
Erik Westberg (4 December 2013 21:21):
Vill man inte läsa böcker finns ju högvis med föredrag på Youtube, sök bara på CNU20 eller CNU21 t. ex. De går också att nå via www.cnu.org. Länklistan heter ju "Andra bloggar" och cnu.org är ju inte en blogg, men den borde kanske med nånstans i alla fall.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8641 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
21 April 15:51 av Gregor Fulemark
Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter