Utskrift från www.yimby.se
....

Klocktornet byggs upp igen!

 

Norra station med klocktornet. Foto: I99pema

Som vi skrivit om tidigare så revs klocktornet vid Norra Stationsområdet trots att det tidigare kommunicerats att det skulle sparas. Exakt vem som fattat vilka beslut och på vems mandat klocktornet revs är än så länge oklart. Nu rapporterar dock både SVT:s ABC-nyheter, DN och Vi i Vasastan att tornet kommer att byggas upp igen. Glädjande tycker vi!

Vi hoppas att hela debaclet kring klocktornet kan bli en väckarklocka för politiker och tjänstemän i administrationen. Inte minst i slakthusområdet där det finns flera äldre byggnader väl värda att bevara för framtiden.

Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Martin Kolk (3 April 2014 15:16):
Personligen tycker jag det är trams att bygga ett helt nytt, inte särskilt speciellt klocktorn till en gamla tågstation, på en plats där det egentligen inte finns någon naturlig koppling alls. Det känns för mig mer som Disneyland/Skansen än riktig stad.

Det står också att tornet kommer att byggas upp som "konstnärlig utsmyckning", och inte fylla någon stadsmässig funktion alls.
 0
PO Hallberg (3 April 2014 17:25):
Hela poängen med att bevara går ju förlorad med att bygga upp ett nytt, som inte fyller någon funktion. Dessutom är det väldigt märkligt, med tanke på alla hektar tom mark, att det inte går att planera ett område så att tornet står kvar på rätt plats.

Å andra sidan skönt att någon kryper till korset.
 0
Bengt O. Karlsson (3 April 2014 18:42):
Kanske vågar man också hoppas att man bygger upp Slussen igen efter att man rivit den?
+3
zoo (4 April 2014 09:36):
Först en massa gnissel över att tornet revs.
Och sen gnäll för att det byggs upp igen.
Inte lätt att göra någon nöjd...
 0
Jörgen Sundström (5 April 2014 15:32):
Jag har hela tiden tyckt att idén om att enbart bevara stationsbyggnadens torn är en egendomlig och meningslös kompromiss. Naturligtvis skulle man från början gått in för att bevara både stationsbyggnaden med tillhörande torn på sin ursprungliga plats. Detta skulle skapa en mer naturlig variation i den nya stadsdelen. Det enda problemet med att bevara stationsbyggnaden som jag kan se är väl att det inte kan byggas nya lägenheter på just denna tomt. Men det borde inte vara några problem att kompensera för detta minskade antal lägenheter. Hagastaden byggs med öppna kvarter. Genom att sluta några av kvrteren kan man få fler lägenheter. Om man av någon princip inte vill bygga slutna kvarter går det ju alltid att öka höjden på något av de nya husen.

För mig kan man lika gärna låta bli att återuppbygga klocktornet.
+1
Nisse H (9 April 2014 13:01):
Jag håller inte riktigt med här. Det är faktiskt bra om tornet byggs upp igen, även om det inte sker på exakt samma plats som tidigare och även om användningsområdet är som en konstnärligt utsmyckning.

Nej, det är inte trams. Tornet var av allt att döma en konstnärlig utsmyckning redan från början. Man byggde det för att man tyckte att det var fint att ha ett torn till expeditionsbyggnaden för avgående gods. Det är inte upphovsmännens fel att området kom att få den karaktär det fick, dvs en halvt förslummad utkant i omedelbar närhet till en gentifierad innerstad. Det hade lika gärna kunnat ligga en stjärnrestaurang i huset innan det revs. Då hade ingen velat ens riva huset. Det hade säkert fått stå kvar på originalplatsen.

Inget av detta är upphovsmännens fel. Det är inte heller deras fel att tornet byggdes så pass relativt sent som på 1920-talet. Hade det varit från 1860-talet (dvs järnvägens barndom) hade det k-märkts. Men det säger föga om de arkitektoniska eller estetiska kvaliteterna. Räcker det inte med att säga att tornet byggdes för att man ville ha något fint i området och att det nu byggs upp igen för att man återigen vill ha något fint där? Dessutom med en lokalhistorisk signifikans och referensram som inte är obetydlig. Detta är också en del av tornets histora. Det revs. Det blev fel. Folk ville ha något fint i området. Respektera det.
 0
Bo Lagerqvist (9 April 2014 20:28):
Kan klocktornet ha haft en viss funktion som just klocka ?
Jfr t.ex. detta klocktorn:
http:​/​/​www.​ferrybuildingmarketplace.​com/​
som givetvis inte är rivningshotat. Däremot revs en motorvägsbro som tidigare passerade nära utanför byggnaden.

Det finns en huvudsaklig anledning till att det nu ska byggas en kopia av det sönderslagna tornet vid Norra Station: - Det är val snart och Rivinas parti ligger inte bra till.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8669 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl

@yimbysthlm på Twitter