Utskrift från www.yimby.se
....

YIMBY kommenterar fiaskot för Årstastråket i ABC

Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
+3
Peter Michael Neal (9 Juni 2014 19:36):
När man bor i en förort som Årsta, som saknar stadsmässighet men har en massa fria ytor måste man, med en förtätning erbjuda de som redan bo i området på något bra tillskott, såsom stadsmässig gatuplan som locka till att fler affärer, restauranger med mera etableras. Man ska även bygga arbetsplatser som fungerar som kundunderlag under dagtid och därmed gör att sådan service får tillräckligt kundunderlag för att de ska bära sig.
Bygger man enbart flera lamellhus blir Årsta lika dött på dagtid som den är nu, de boende kommer inte att få tillgång till mer service eller möjlighet till en närmare arbetsplats. De får, kort sagt inga fördelar, de blir bara av med ytorna mellan husen.
 0
Fredrik (9 Juni 2014 19:45):
Låt det som bor i Årsta och de som vill
bygga i Årsta diskutera detta tillsammans
UTAN en massa utomstående.
+8
Ung (9 Juni 2014 19:52):
Fredrik, fast hur ska då vi som saknar boende idag få påverka vårt staden vi vill bo i? Vi kanske också vill kunna bo i levande stadsdelar även ifall vi inte har råd att bo innanför tullarna?
+3
Peter Michael Neal (9 Juni 2014 19:59):
När man saknar över hundratusen bostäder i staden, Fredrik, blir det inte bar de som bor i ett område med gott om plats för bostäder, är det inte bara de som redan bo där som ska yttra sig. Däremot får man gärna erbjuda något till dem av det de saknar just nu.
 0
Catarina (9 Juni 2014 20:33):
Verkligen positivt att detta uppmärksammas! Det är inte bara en gräsplätt det handlar om utan även en välbesökt tennisbana som livar upp området och inbjuder till träning och samvaro. Tennisplanen är omringad av frodig grönska, utnyttjas dagligen sommar som vinter och av alla ålderkategorier, hur kan den planeras att tas bort i vårt stillasittande samhälle, måste alla typer av fysisk aktivitet kosta pengar?
 0
Thomas (9 Juni 2014 22:07):
Vi som bor i Årsta klarar oss bra utan en massa löst tyckande från utomstående rättshaverister. Var kommer Yimby's finansiering ifrån? Skulle vara intressant om media synade detta nätverk närmare.
+3
Johannes Österström (9 Juni 2014 23:56):
Thomas, vad lustigt hur du har kunnat missförstå allt så fullständigt, du kanske inte har läst så mycket om vad yimby är?

Är det något Yimby inte är så är det "löst tyckande". Här finns mer att läsa:
http:​/​/​www.​yimby.​se/​20​12/​0​9/​lindhagenplanen-​2.​0​_​1310​.​h.​.​

Förövrigt har förstås alla rätt att uttrycka sin åsikt om den framtida utvecklingen av vår stad, det har du ingen ensamrätt på. Det jag skulle tycka var intressant vore om nejsägare också kunde ge konstruktiva förslag på alternativa lösningar.
+2
David Nylund (10 Juni 2014 09:02):
Catarina, jag håller med! Om första meningen.

Bra insats Gustav!
+2
Niklas Öhrström (10 Juni 2014 09:08):
Catarina:
Ju tätare och mer blandad staden är desto mer tenderar folk att röra på sig. Synd om man tar bort tennisplanen. Hoppas att man bygger en ny någon annanstans. Men detta är ju förortsbebyggelsens problem. När man bygger lameller och punkthus blir det glesare och tar mer yta i anspråk. Bygger man tät stad, såsom översiktsplanen föreskriver är det lättare att spara ytor till tennisbanor och/eller parker.
+2
Niklas Öhrström (10 Juni 2014 09:12):
Thomas:
Staden angår oss alla som bor i den och som vill bo i den (men kanske är bostadslös). Det är en av poängerna med städer att det handlar om ett sammanhang och inte lösa isolerade områden där var och en håller på sitt. Så kan det dock fungera på landsbygden.

Vad gäller finansieringen så är YIMBY ett ideellt nätverk utan budget.
+1
David Nylund (10 Juni 2014 13:24):
Apropå tennisbanan. Enskede rackethall ligger en styv kilometer bort. De har väl ett tiotal tennisbanor inne och ute, samt badminton och squash. Och det tillkommer väl ytterligare sportcenter på Årstafältet. Personligen tycker jag som jag skrivit tidigare att bollplanen vid tvärbanan är angelägen att värna (inte nödvändigtvis behålla där den ligger idag), men det är så klart en fråga om preferenser vad som är värt att spara - och det måste förstås alltid vägas mot vad man får istället.
+1
Anders Gardebring (10 Juni 2014 16:28): Online
Thomas: Vi har ingen finansiering. Vi arbetar ideellt. En motfråga: Vad skulle vi behöva finansiera? Vad är det vi gör som borde kosta pengar menar du?
+1
Anders Gardebring (10 Juni 2014 16:30): Online
Thomas och Fredrik:
YIMBY Stockholm har nästan 6000 medlemmar. Vad får er att tro att inga av våra medlemmar skulle bo i Årsta?
En snabb sökning jag just gjorde gav cirka 30 medlemmar i Årsta, och då är det bara de som uppgivit just "Årsta" i någon form.
 0
Jens Ekengren (10 Juni 2014 16:44):
Anders: för vissa verkar det räcka att sprida idén att Yimby är ett fascistiskt/kapitalistiskt/stalinistiskt/... nätverk finaniserat av Någon med Baktankar. Hur skulle någon kunna vilja förbättra saker om de inte tjänar något på det själva?
+2
Martin Ekdahl (10 Juni 2014 17:06):
Mycket bra insats Gustav. Kul reaktion i kommentarerna för övrigt. Skall enbart människor som redan har boende i en stad få tycka till om staden? Vid vilket skede i historien skall då gränsen dras? På 1800-talet då min familj flyttade in? Eller är det bara människor som härstammar från de allra första nybyggarna som får säga sin mening om hur staden skall utformas? Eller enbart de som just nu har bostadsrätt? Staden utvecklas hela tiden. Människor som flyttar in har samma rätt som de redan boende att säga sin mening om hur de vill att den skall vara. Att man redan råkar bo där ger inget yttrandeföreträde.
 0
Erik Tysk (10 Juni 2014 17:44):
Jag instämmer faktiskt med Thomas att det skulle vara bra om media synade Yimby i sömmarna. Eftersom det inte finns någonting att dölja så skulle ju (förhoppnigsvis) en sådan oberoende granskning få tyst på foliehattarna en gång för alla. Om inte annat så skulle det ju åtminstone finnas en oberoende, och trovärdig, referens att hänvisa till nästa gång denna typ av anklagelse poppar upp.
 0
Per H (10 Juni 2014 18:07):
Tänk om Årsta (eller vilket annat område som helst)hade lämnats orört. Tänk så mycket värdefull mark som inte
hade förstörts. Men huset man bor i har så mycket mer rätt att stå där än det som planerar att byggas. Man kan drömma om innerstadsbebyggelse, men får antagligen vara glad att något byggs överhuvudtaget. Nej jag bor inte i Årsta, inte alls i Stockholm. Reagerar över det gör bara den som enbart ser det här som en sak för Årsta. Bostadsbrist, hur skulle den se ut utan dessa människor med sina ständiga överklaganden? Det är nog inte konstigt att Stockholms ytterstad ser ut som den gör, kanske landets mest splittrade och kanske mest glesa. Egentligen är allt inom stadens gränser stadsdelar, att det betydligt oftare benämns förort är förståeligt. Det gör det inte (utom vid enstaka tillfällen) i landets andra städer.
 0
Anders L (11 Juni 2014 12:03):
Jag bor i Årsta men rör mig själv aldrig i det berörda området.

De gånger jag försökt har jag gått vilse (jag har aldrig förstått hur delarna hänger ihop) och speciellt på kvällarna känns hela området rätt så otrevligt och otryggt.

Jag är inte säker på att orginalplanen hade hjälp detta om man inte exploaterat hårdare, vilket tydligen inte går. Lamellhusen är då rätt så logiska eftersom de fungerar som en bra barriär som håller folk ute, en bra signal till de som kommer västerifrån att "gå inte här!".
+1
Robert Lundkvist (26 Juni 2014 13:07):
Erik Tysk: Varför just YIMBY? Finns det andra ideella nätverk tycker du behöver granskas? Granskning brukar vara folket (genom media) som granskar makten. Men YIMBY har ingen reell, beslutande makt, utan är bara ett nätverk att tyckande medborgare.
+2
Erik Tysk (2 Juli 2014 06:17):
@Robert: om du läser Thomas kommentar och sedan min en gång till kanske du förstår vad jag menade... ;) Varför Yimby? Av den enkla anledningen till att det var Yimby det handlade om. Varför granksa? Har ingen speciell önskan om att Yimby borde granskas, utan menade (som jag skrev i min kommentar) att det skulle kunna vara ett bra sätt att få tyst de konspirationsteorier ang Yimby som verkar florera mer och mer frekvent (eftersom vi, som du påpekar, varken har någon reell makt eller finansiering, och därmed heller ingenting att dölja).
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8671 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på BlueSky