Utskrift från www.yimby.se
....

Skapa egna bebyggelseförslag i SketchUp. Del I av III- Förberedelser och bakgrundskartor

 
SketchUp är ett program som på ett enkelt sätt gör det möjligt att rita 3D modeller i datorn. Programmet är användarvänligt och ställer inte höga prestandakrav på din dator vilket gör det mycket användbart för att snabbt skapa storskaliga 3D-modeller med förslag på bebyggelse. Här kommer en grundkurs för hur du kan skapa en egen 3D modell med bebyggelse. Genomgången är för Windows så om du använder mac kan möjligen vissa saker, som kortkommandon, vara olika men förhoppningsvis är skillnaden inte särskilt stor. Innan du börjar se till att du har en dator med internetuppkoppling och gärna en datormus med scrollhjul.


Den här första delen går igenom hur du installerar programet och startar upp det samt hur du kan importera kartor eller satelitbilder att använda som bakgrund till dina förslag.

Ladda ner och installera programmet
För att börja ladda ner senaste versionen av SketchUp här: http://www.sketchup.com/download

När du laddat ner installationsfilen se till att börja installationen genom att högerklicka på filen och välj kör som administratör.

Grundinställningar
Efter installationen måste du börja med att välja template, dvs din mall för dina ritprojekt. En bra mall är den som heter Simple Template - Meters. Väljer du den får du mått i meter och det är lätt att orientera sig för vad som är upp eller ner.

När du har valt template så klickar du på Start using SketchUp.



Såhär ser programmet ut vid start. De tre linjerna i olika färg markerar axlarna som visar de tre dimensionerna. Blått för höjdled och grönt och rött för x- och y-led.

Det första du kan göra när du startat programmet är att ta bort den där gubben som står i mitten. Den har man aldrig någon använding för. Klicka på den och tryck delete.

Kanske märker du att ovandelen av fönstret i den här bilden visar många fler verktyg än ditt nyinstallerade program. För att lägga till eller ta bort verktyg klickar du på Toolbars... under fliken View. Kryssa sedan i vilka verktygsfält du vill visa.

Layers, Views och Google är verktygsfält som är bra att lägga till.


Bakgrundskarta 
En bakgrundskarta att rita ditt förslag på är inte ett måste men om det är ett förslag för en specifik plats så kan det vara praktiskt.

Det finns två olika metoder för att lägga till bakgrundskartor (om du vet fler sätt tipsa gärna i kommentarerna). Det ena är att skapa en bildfil med en karta, ett flygfoto eller en satellitbild och sedan importera det till din modell . Fördelen med detta är att du får bättre färger och mer detaljer i din bakgrund. Den andra sättet är att välja ett område med hjälp av Google Earth. Fördelen med den metoden är att du får 3D terräng och du kan lättare importera modeller av befintliga byggnader från Google Earth.

I det här exemplet visas båda sätten. Du bör följa med i båda eftersom du då lär dig om de olika verktygen som behövs för de två olika sätten.

Metod ett: Importera en bakgrundsbild från Eniro
För att göra detta måste din modell vara helt tom. Om du redan har ritat något ta bort det eller öppna en ny tom fil.

Sedan behöver du skapa en bild att importera. I det här exemplet hämtas bilden från eniro eftersom de har flygfoton där färgerna är bättre än satellitbilder. Eniros flygbilder är dock rätt gamla. Om du kräver nyligen uppdaterade bilder så testa satellitbilder från bing. De verkar har de nyaste bilderna, i alla fall för Stockholm.

För att lägga in en flygbild från Eniro i din modell börja med att gå in på http://kartor.eniro.se/ zooma in på det område du vill använda och byt till flygfoto istället för karta. Sedan tar du helt enkelt printscreen (skärmdump) av skärmen. Om du vill se ett så stort område som möjligt på skärmen så kan du trycka på F11 innan för att visa webbläsaren i helskärm. Kom ihåg att ju större område du väljer desto mindre detaljerad kommer bilden att vara.

Öppna sedan paint, eller något annat bildredigeringsprogram, och klistra in skärmdumpen, beskär den så att du har den kartdel du vill ha och spara bilden.

Importera sedan bilden till din SketchUpmodell genom att klicka Import under fliken File.

Nu hänger bilden fast vid din muspekare. Klicka på origo (punkten där alla axlarna möts) för att fästa den där. Klicka en andra gång för att bekräfta storleken på bilden (den rätta storleken bestäms senare).

Nu har du en bakgrundsbild men den är inte i rätt skala. För att bestämma skalan gå först tillbaka till eniros hemsida och mät avståndet mellan två punkter i området du har i din modell. Välj ett så långt avstånd som möjligt. I det här exemplet mäts avståndet mellan mittpunkten på en av byggnaderna för Henriksdals vattenreningsverk och den yttersta punkten på en av båtbryggorna i bilden. Det är 919 meter.


Detta verkliga avstånd mellan dessa punkter är det du vill ha i din modell. För att fixa det måste du använda Tape Meassure Tool (snabbkommando T)



Det är lättast att använda det verktyget om du ser bilden rakt uppifrån. Klicka på bilden som visar ett hus uppifrån (top i verktygsfältet view).



Nu ser du bilden uppifrån. För att zooma in eller ut använd mushjulet eller zoom verktyget (snabbkommando Z). För att panorera använd pan verktyget (snabbkommando H). När du har bilden i en bra position så välj återigen Tape Meassure Tool (snabbkommando T). Mät sedan samma sträcka som du mätte i Eniro. Sträckans avstånd i modellen syns i rutan längst ner. I detta fallet 3.4 meter.



För att istället få denna sträcka att bli 919 meter skriv helt enkelt 919 på ditt tangentbord. Du behöver inte klicka någonstans. Skriv bara siffrorna och tryck enter. Klicka sedan Ja.



Nu är din bild i skala 1:1. En meter i verkligheten är en meter på bilden i modellen. För att se någonting av bilden måste du nu zooma ut riktigt ordentligt.

Om du hade haft något annat inritat i modellen hade det också förstorats. Därför måste du alltid börja med en tom modell när du vill ha en sådan här bakgrundskarta.

Metod 2: Välj område med Google Earth
För att lägga till en bakgrundsbild via Google så börjar du med är att klicka på Add Location,



Zooma in till ditt valda område och tryck select region.


Justera kanterna som du vill och sen klicka på grab för att importera bild.

Det är det svårt att använda både enirobilden och googlebilden i samma model eftersom de inte ligger i exakt samma positioner (om du har mycket tålamod kan du flytta runt kartbilden tills den ligger på samma plats som google bilden men det är pilligt). Välj därför någon av bilderna som du vill rita på och göm den andra. Detta kan du göra genom att gömma lagret den ligger i.

Lager
För att göra detta måste du först skapa ett nytt lager och flytta din kartbild dit. Om du markerar enirobilden, genom att klicka på den, ser du att den just nu ligger i layer 0 eftersom det var det enda lagret som fanns då du importerade den. För att gömma detta lager öppnar du Layer Manager.

I Layer Magager kan du välja vilket lager du vill rita i (dvs vilket lager som ska vara det aktiva lagret) genom att klicka i cirkeln till vänster om lagernamnet. För att lägga till ett nytt lager klicka på plusknappen. För att ta bort ett lager klicka på namnet och klicka sen på minusknappen.

Skapa ett nytt lager med tex namnet Bakgrundsbild.
Flytta Enirobilden till detta lager genom att först klicka på den. Välj sedan vilket lager du vill ha den i genom att klicka på dess namn i lager-rullgardinen.


Göm sedan detta lager genom att klicka på fyrkanten till höger om namnet i Layer Manager. Tänk på att det inte går att gömma det aktiva lagret.

Google Earth Terrain
Bland de olika lagren ser du en som heter google earth terrain. Detta lager innehåller den terräng du fick med när du valde område i google earth. Du kan se terrängen genom att visa detta lagret. Det kan hända att objekt i andra lager döljer terrängen så prova att visa och gömma olika lager för att kunna se den.

För att se terrängen som bäst klicka på Front i View verktygsfältet. Då ser du modellen rakt framifrån och kan se höjdskillnaderna som tydligast. Platsen i det här exemplet har mycket stora höjdskillnader. Om du har valt en plats med mindre extrem terräng så kommer den inte att synas lika tydligt.



Just nu kommer du inte att använda terrängen så göm lagret google earth terrain och visa istället lagret Google earth snapshot.

Klicka här för att komma till den två, "Rita, Tryck, Dra och Flytta".
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
Denna artikel är publicerad både här och på Yimby Göteborg, Yimby Uppsala och Yimby Malmö.
Kommentarerna nedan är från alla dessa siter.
 0
David Nylund (14 Juli 2014 22:13):
Tummen upp!
 0
Patrik Höstmad (15 Juli 2014 11:34):
Fantastiskt bra Sofia!
 0
Gunnar Einarsson (15 Juli 2014 11:49):
Grymt initiativ! När jag själv lite autodidakt lekte runt med Sketch Up, så lyckades jag aldrig få riktigt räta vinklar att fylla i utan att det blev en massa konstiga kryss och streck på fasaden.
Får väl se om vi kan få någon rätsida på det genom den här käcka kursen.
 0
Johannes Westlund (15 Juli 2014 11:52):
Riktigt bra initiativ! Det känns helt rätt med lite utbildning kring SketchUp. Själv har jag hållit på ett tag, men hoppas kunna plocka upp lite tips i kommande delar :)
 0
Martin Ekdahl (15 Juli 2014 22:15):
Tack Sofia. Detta var ju enastående bra. Superpedagogisk genomgång. Ser redan fram mot steg II.
+1
Hans-Olof Hansson (16 Juli 2014 13:48):
Mycket bra! Ser fram emot övriga delar. Har varit på gång flera gånger att använda verktyget men aldrig kommit igång.
 0
Erik Funck (19 November 2014 18:35):
Är det någon som vet om det finns att få tag på och går att läsa in andra andra terrängkartor (t.ex. från "minstad") än de från google? Det var inga branta bergskanter där inte
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8653 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S

@yimbysthlm på Twitter